Șantier de construcție a blocurilor locative

Programul "Prima Casă": Ce se întâmplă în țară în timp ce guvernanții "luptă cu oligarhia”

433
(reînnoit 18:29 22.08.2019)
În timp ce noile autorități luptă glorios cu oligarhia, formează și discută interminabil în tot felul de comisii de anchetă și comitete, în țară lucrurile degradează, oamenii, în loc să o ducă mai bine, au tot mai multe probleme, o duc din prost în mai prost.

Faptul că schimbarea puterii în Republica Moldova nu a generat schimbări sociale și economice în bine devine tot mai evident pentru toată lumea (poate mai puțin pentru guvernanți), inclusiv pentru cei care și-au dorit mult abdicarea fostei guvernări democrate. În ciuda așteptărilor majorității populației, care a votat pentru alte partide politice decât PDM, în multe sectoare situația s-a înrăutățit brusc, iar unele proiecte ale fostei guvernări, care până deunăzi au mers bine, acum trenează.

Unul dintre aceste proiecte este Programul "Prima Casă". Încă acum câteva săptămâni am aflat de la unii beneficiari ai acestui program că lucrurile s-au complicat. Și anume, unele bănci comerciale care au acordat credite în cadrul Programului Prima Casă intenționează să micșoreze termenul de achitare de la 25 la 7 ani. Pentru că încă nu exista nicio informație oficială în această chestiune și ca să nu zică unii că fac panică în coteț, am evitat să abordez subiectul. Dar iată că informațiile că lucrurile merg prost în cadrul acestui program sunt confirmate și din alte surse, inclusiv din surse care nu pot fi bănuite că ar avea simpatii pentru fosta guvernare și ar fi ostile actualei guvernări.

28 la sută dintre tineri (18-29 de ani) intenționează să plece din Moldova în următoarele 6 luni

Iată despre ce este vorba. În una dintre cele mai recente ediții a emisiunii "15 minute de realism economic", expertul economic IDIS "Viitorul" Victor Ursu a făcut analiza unei cercetări sociologice (spre regret, el nu precizează despre ce sondaj este vorba) care arată că tocmai 28 la sută dintre tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani intenționează să părăsească Republica Moldova în următoare jumătate de an (în 2017, cota acestora era de 30 la sută).

Victor Ursu numește și cauzele care îi împing pe acești tineri să-și ia lumea-n cap.

"Asta denotă că în continuare aceștia nu-și pot găsi un loc de muncă bine plătit în Republica Moldova și nu-și pot asigura traiul sau să-și cumpere, eventual, o casă", afirmă expertul IDIS "Viitorul".

Ca mai jos el să prezinte problemele care au apărut în derularea Programului Prima Casă, după ce în iunie Banca Națională a majorat rata de bază, pentru a ține inflația sub control, la nivelul de 5%, cu un interval de variație de ± 1,5 p.p..

"Autoritățile au încercat cumva să țină tinerii acasă prin lansarea Programului "Prima Casă", însă acesta este cu multe semne de întrebare în condițiile în care, în urma majorării ratei de bază de către Banca Națională, băncile comerciale deja au început să renegocieze ratele de dobândă pentru clienții care au contractat un imobil în cadrul Programului "Prima Casă", a spus el.

Mai mult, expertul spune că unele bănci cer de la beneficiari un avans inițial mai mare de 10% din valoarea totală a locuinței.

"Din unele informații putem să aflăm că unele bănci chiar au pus și anumite restricții pentru acordarea programului prima casă în sensul că acestea deja cer o cotă mai mare de 10 la sută pentru contribuția în cadrul programului. Însă aceste informații trebuie verificate", a precizat expertul.

Vom mai da un citat din Victor Ursu, care, în opinia mea, definește exact decalajul care există între așteptările populației și acțiunile guvernanților, decalaj care riscă să se aprofundeze enorm.

"Schimbarea puterii la Chișinău a reanimat speranța moldovenilor că situația economică a țării se va îmbunătăți. Deocamdată, schimbările se lasă așteptate în condițiile în care sunt făcute cu jumătăți de măsură. Or, cei mai mulți moldoveni sun dezamăgiți de corupție, lipsa locurilor de muncă bine plătite și justiția politizată", constată expertul IDIS "Viitorul".

Revenind la lupta pe care guvernanții o duc cu oligarhia, vrem să facem următoare precizare. Bineînțeles că autoritățile trebuie să facă lumină în cazul furtului miliardului, să identifice făptașii, să-i aducă pe banca acuzaților și să recupereze banii care mai pot fi recuperați din acel miliar furat.

Dar guvernanții trebuie să înțeleagă că aceasta nu este singura lor obligație, că ei, în primul rând, trebuie să administreze cu înțelepciune țară, să rezolve gravele problemele pe care le are economia moldovenească, agricultura – că, iată, în luna august moldovenii cumpără roșii de la piață cu prețul de un euro kilogramul, industria – care, vorba lui Caragiale, "este admirabilă, sublimă, dar lipsește cu desăvârșire”. Ei trebuie să înțeleagă că doar "lupta cu oligarhia" nu aduce neapărat bunăstarea populației, creșterea nivelului de trai, nu rezolvă gravele și complexele probleme ale acestei țări.  

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

433
Tagurile:
Oligarhie, Guvernare, prima casă
Vama

Moldova: Statele din „Zona Roșie” - izolare din 26 octombrie

1196
Lista statelor clasificate ca „Zonă Roșie” a fost actualizată și plasată pe site-ul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. Încă șapte state au fost incluse în lista celor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, începând cu 26 octombrie, cetățenii care vor veni din cele 67 de state clasificate zonă roșie vor trebui să respecte regimul de carantină timp de 14 zile. 

Lista statelor pentru care se impune autoizolare
Lista statelor pentru care se impune autoizolare

Lista actualizată a fost plasată pe site-ul Ministerului și include ca și până acum țări precum România, Ucraina, Ungaria, Italia, Germania, Polonia, Franța, Irlanda, Federația Rusă, etc.

Lista este elaborată în conformitate deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, se actualizează o dată la 14 zile în ziua de vineri și intră în vigoare din ziua de luni a săptămânii următoare. Indicatorul pentru includerea în listă a statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea persoanelor în Republica Moldova reprezintă incidența cazurilor de infecție cu COVID-19 mai mare sau egală cu 50 de cazuri la 100.000 de cetățeni.

De precizat că nu doar moldovenii care revin direct din statele clasificate ca „Zona Roșie” vor sta în carantină, dar și cei care vin în tranzit, în mod obligatoriu vor completa fișa epidemiologică şi vor respecta regimul de autoizolare de 14 zile.

Lista integrală a statelor cu risc epidemiologie sporit de transmitere a COVID-19, clasificate ca Zonă Roşie, pentru care se impune regimul de autoizolare la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova, cu aplicare din 26 octombrie:

 1. Albania
 2. Andorra
 3. Argentina
 4. Armenia
 5. Austria
 6. Azerbaidjan
 7. Bahrain
 8. Belarus
 9. Belgia
 10. Bosnia și Herțegovina
 11. Brazilia
 12. Bulgaria
 13. Canada
 14. Cehia
 15. Chile
 16. Cipru
 17. Columbia
 18. Costa Rica
 19. Croația
 20. Danemarca
 21. Elveția
 22. Emiratele Arabe Unite
 23. Finlanda
 24. Franța
 25. Georgia
 26. Germania
 27. Grecia
 28. India
 29. Iordania
 30. Iran
 31. Irlanda
 32. Islanda
 33. Israel
 34. Italia
 35. Kârgâzstan
 36. Kuweit
 37. Letonia
 38. Liban
 39. Libia
 40. Liechtenstein
 41. Lituania
 42. Luxemburg
 43. Macedonia de Nord
 44. Malta
 45. Marea Britanie și Irlanda de Nord
 46. Maroc
 47. Monaco
 48. Muntenegru
 49. Nepal
 50. Olanda
 51. Oman
 52. Panama
 53. Peru
 54. Polonia
 55. Portugalia
 56. Qatar
 57. România
 58. Rusia
 59. San Marino
 60. Slovacia
 61. Slovenia
 62. Spania
 63. Statele Unite ale Americii
 64. Suedia
 65. Tunisia
 66. Ucraina
 67. Ungaria
1196
Tagurile:
state, listă, carantină, COVID-19, coronavirus, Moldova, Izolare
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...

Alegeri prezidențiale în Moldova: Ce surprize pregătesc SUA

264
SUA pregătesc un scenariu revoluționar pentru Molova după alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Declarația îi aparține directorului Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin.

Potrivit șefului SVR, actualul lider al Moldovei, Igor Dodon, nu convine SUA, pentru că se pronunță pentru “relații constructive cu țările CSI, inclusiv cu Rusia”.

El a subliniat că Departamentul de Stat deja a instruit ambasada de la Chișinău “să pregătească opoziția de organizarea unor proteste în masă”, în cazul în care Dodon va fi reales. Narîșkin, a declarat de asemenea că un grup de specialiști americani în „revoluții colorate” este gata  să vină în Moldova în ajunul alegerilor prezidențiale

Pe lângă actualul președinte, în cursa electorală participă alți șapte candidați. Principalul oponent al lui Dodon este considerat liderul partidului de opoziție Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, cunoscută pentru poziția sa pro-occidentală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

264
Tagurile:
Revoluție, SUA, Moldova, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidențiale în Moldova 2020

Загрузка...
Copii

Psiholog: Legăturile sociale cu ceilalţi ne menţin sănătoși

0
Descoperirile recente realizate de neurologi arată modul cum legăturile sociale, în special în timpul lockdown-ului, au un efect pozitiv asupra stării de sănătate. Ce spune un lector în psihologie la Universitatea din Essex, într-un interviu acordat Sputnik.

BUCUREŞTI, 26 oct – Sputnik. Pascal Vrtička, lector în psihologie, la Universitatea din Essex, a explicat, într-un interviu pentru Sputnik, modul cum putem rămâne conectați social în această perioadă.

Întrebat cât de important este pentru noi să ne menţinem legăturile sociale, mai ales dacă revenim la lockdown, Dr. Pascal Vrtička a spus că legăturile sociale sunt importante pentru noi tot timpul. Suntem ființe sociale şi avem nevoie de interacțiuni semnificative cu ceilalți pentru a rămâne sănătoși fizic și mental. Situaţia nu este diferită în contextul în care ne îndreptăm din nou spre lockdown.

De asemenea, Vrtička a mai spus că faptul de a fi conectaţi social influențează pozitiv sănătatea noastră fizică și mentală. Conexiunile sociale ne fac să ne îngrijorăm mai puțin cu privire la potențialele pericole și să ne simțim mai puțin stresați. De asemenea, dormim mai bine, avem un ritm cardiac și tensiune arterială mai mici, necesarul nostru de energie de bază este mai mic și sistemul nostru imunitar funcționează mai eficient. În plus, suntem mai puțin predispuși la depresie atunci când ne simțim conectați social.

În acelaşi timp, a te simți conectat social este o experiență interioară subiectivă. Putem avea o mie de prieteni, dar totuși să ne simțim singuri. Nu izolarea socială fizică, obiectivă, ne îmbolnăvește corpul și mintea, ci izolarea socială percepută emoţional și sentimentul de singurătate. Aceasta înseamnă că măsurile de lockdown ne vor afecta diferit pe fiecare dintre noi. Şi, desigur, trebuie să îi identificăm și să-i ajutăm pe cei care suferă cel mai mult subiectiv de singurătate în această perioadă, a mai spus profesorul de psihologie.

Acesta a subliniat că nu este nimic în neregulă în faptul de a ne simţi afectaţi de situaţia creată de această criză. Trebuie să fim binevoitori cu noi înşine şi să avem grijă de noi. „Faceți o baie fierbinte, o pauză de la știri și de la rețelele de socializare, o plimbare sau o alergare în parc. Încercaţi să vă simţiţi cât mai confortabil posibil. De asemenea, poate fi de ajutor şi cultivarea unei atitudini pline de compasiune față de ceilalți. Așadar, încercați să manifestaţi mai multă amabilitate când interacționați cu colegii dvs. de la serviciu, cu profesorii copiilor dvs., chiar și cu străini la magazinul alimentar sau când conduceți.

Dacă îi abordaţi pe ceilalți cu bunătate și compasiune, vă activaţi propriile emoții pozitive și zonele din creier responsabile cu recompensele și procesele hormonale. Aşadar, vă puteţi simți efectiv mai bine dacă manifestaţi amabilitate şi îi ajutaţi pe ceilalți. Şi, ceea ce este foarte important, cereţi ajutor când simțiți că nu mai puteți face față singur. Este o tendinţă naturală de a căuta ajutor dacă ne simțim copleșiți sau de a-i ajuta pe alții dacă au nevoie de noi. Prin urmare, aproape întotdeauna va fi cineva care să ne asculte și să ne ajute, fiindcă, la urma urmei, suntem împreună în această situaţie. Iar forța noastră comună este cea mai puternică modalitate de a face faţă cu bine acestei situaţii”, a mai spus Dr. Pascal Vrtička.

0
Tematic
Mitul popular despre beneficiile zilelor de repaus alimentar - spulberat
Trei alimente care vă ajută să scăpați de kilogramele în plus
Acest aliment este benefic pentru sistemul imunitar

Загрузка...