”Când am văzut pentru prima dată acest clasament, m-am pus îndată pe calculat. Am socotit cât vin se produce pe cale industrială și cât în condiții casnice. Am calculat chiar și câtă țuică se produce. Și, totuna nu am ajuns la acele cifre pe care le-a publicat această organizație”, a comunicat Nicolae Luca pentru Sputnik Moldova.
Potrivit acestuia, nimeni dintre specialiștii OMS nu s-a ocupat de analiza datelor obținute. Nu este clar cum au fost în general obținute aceste cifre. Expertul susține că este puțin probabil ca aceste calcule să reflecte situația reală.
„Mi se pare că există un anumit interes ascuns în aceste clasamente. Este știut câte plantații de viță de vie și câte gospodării auxiliare avem. Se poate ușor de calculat cantitatea de vin obținută de pe aceste plantații, evaluând-o apoi în alcool. După care, trecem la raioanele noastre de nord unde se cultivă sfecla de zahăr. Și în acest caz poate fi calculată aproximativ cantitatea de țuică. Dacă adunăm toate aceste date, cifra obținută este cu mult mai mica decât cea care apare în diferite clasamente din străinătate”, a concluzionat Luca.
Contactat de Sputnik Moldova, Alexandru a spus că sâmbătă seara a mers împreuna cu polițiștii care au documentat cazul la sectorul de poliție pentru a fi audiat.
Acolo însă era rând (asta probabil din cauza măsurilor anti-COVID) și a fost nevoit să aștepte afară. Pentru că timpul trecea și era și frig, Alexandru a ajuns la înțelegere cu poliția ca oamenii legii să-l sune sau să-l citeze după sărbătoarea de 8 Martie, adică marți sau miercuri, ca acesta să se prezinte la sectorul de poliție pentru audieri.Alexandru Gâscă a relatat pentru Sputnik Moldova că a recurs la acest gest, care unor li s-a părut mult prea îndrăzneț - să răstoarne lăzile cu struguri alterați din magazin - pentru a atrage atenția opiniei publice asupra problemelor grave cu care se confruntă producătorii autohtoni în Republica Moldova și felul în care sunt tratați de marele rețele de magazine din țara noastră. Alexandru spune că supermarketurile din Moldova îi favorizează pe producătorii de import, care, în majoritatea cazurilor sunt niște multinaționale, și îi desconsideră pe producătorii locali. Spre exemplu, el spune că marele lanțuri de magazine cumpără de la viticultorii locali struguri de calitate de soiul Moldova cu doar cinci lei, în magazin prețul acestora îl cunosc toți - este triplu, dacă nu și mai mult.
Producătorii autohtoni sunt jăcmăniți, iar marfa lor este sabotată în marele rețele de supermarketuri, afirmă Alexandru Gâscă. Dar pentru a schimba lucrurile este necesar ca cumpărătorul să aibă o altă abordare față de această gravă problemă care subminează dezvoltarea agriculturii autohtone.
Trebuie să menționăm că, chiar dacă pentru unii gestul activistului civic ar putea să pară disproporționat și excentric, Alexandru Gâscă are, în fond, dreptate în demersul lui. Este atât de firesc să ne întrebăm ce drepturi au cetățenii moldoveni în țara lor dacă până și să facă agricultură nu li se dă voie, nici măcar să cultive struguri? Adică să-i cultive li se permite, dar nu li se permite să-i și vândă, ceea ce este și mai criminal.
Eu nu sunt jurist și nici nu am pretenții de a spune ce este legal și ce ese antilegal. Dar, în opinia mea de nejurist, fapta lui Alexandru nu se încadrează sunt nicio formă în codul penal sau contravențional. Și asta pentru că ceea ce a făcut el nu este o crimă, o infracțiune, ci doar un gest simbolic. El doar nu a agresat oameni, ci doar câteva lăzi cu strugur alterați pe care vânzătorii au avut nesimțirea să-i propună spre comercializare.În luna septembrie 2018, eu am realizat un interviu cu Alexandru Gâscă în studioul Sputnik Moldova. Atunci el spunea că "În țara noastră, nici consumatorii și nici guvernanții nu sunt solidari cu producătorii". Vă invit să-l ascultați ca să vedeți cât de multă dreptate are și cât de consecvent este acest activist civic.
CHIȘINĂU, 7 mart – Sputnik. Pe rețelele de socializare a fost publicat un video în care se vede cum un cumpărător a organizat un scandal într-un supermarket din Capitală, revoltat că strugurii autohtoni din vânzare nu sunt de calitate, având bobița mărgelată.
"Ce fel de poamă este asta, așa măruntă? O arunc aici. Ce-i cu băiata aceasta de joc față de producătorii locali. Puneți poamă stricată în magazin. Avem struguri frumoși în țară. Nu puneți stricăciunea aceasta în vânzare!", a spus cumpărătorul.
BUCUREȘTI, 7 mart – Sputnik. Echipa antrenată de Eugen Neagoe, Astra Giurgiu, a reușit să facă o figură frumoasă la meciul disputat cu FC Hermannstadt și să înregistreze un rezultat pozitiv. Partida s-a încheiat cu scorul de 2-1 în favoarea Astra Giurgiu.
Echipa păstrează încă șanse pentru un loc în play-off, fiind la 5 puncte în spatele Academiei Clinceni, ocupanta locului 7 în clasament, ultima poziție care duce în play-off.
Pentru Astra Giurgiu au marcat, în minutele 15 și 57, Răduț și Krpic.
Marcatorul FC Hermannstadt a fost Bagaric, în minutul 11.
Astra vine după o victorie categorică, în sferturile Cupei României, contra ploieștenilor de la Petrolul, 3-0, scrie prosport.ro.
Publicația nota, înainte de disputarea partidei, că Astra Giurgiu dorește să câștige cu orice preț partida de astăzi, pentru a se îndepărta de zona inferioară a clasamentului.
Echipa lui Eugen Neagoe se afla pe locul 11 din Liga 1, cu 29 de puncte obținute după un număr de 25 de meciuri jucate.
În schimb, FC Hermannstadt vine după o înfrângere în campionat contra celor de la Sepsi Sfântu Gheorghe, 1-2.
Formația sibiană se poziționează pe locul 15 din Liga 1, cu 22 de puncte obținute după 25 de meciuri jucate, mai scrie prosport.ro.