Permis de conducere

Moldova: Anularea permisului de conducere şi pentru depășirea limitei de viteză

14894
Premieră în Moldova: șoferii vor rămâne fără permise de conducere și în cazul în care vor fi documentați că au depășit limita de viteză admisibilă. Un asemenea document se discută la MAI. În prezent, permisul auto se anulează pentru conducerea autovehiculului în stare de ebrietate.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Din 14 decembrie 2018, conducătorii auto care sunt prinși băuți la volan rămân fără permisul de conducere. Din această dată a intrat în vigoare Legea privind instituirea unui mecanism integru de combatere a fenomenului de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate.

Astfel, dacă șoferii sunt documentați în stare de ebrietate alcoolică la volanul mașinii, atunci acestora este suspendat dreptul de conducere pe perioada examinării cauzei în instanță și fără drept de conducere. Până pe data de 14 decembrie 2018, conducătorilor auto li se ridica permisul de conducere, dar li se elibera un permis provizoriu pe perioada procesului de judecată.

Tot din 14 decembrie 2018, mașina șoferului documentat în stare de ebrietate este ridicată și transportată la parcarea specială. De asemenea, din 14 decembrie, s-a introdus o pedeapsă nouă și anume cea de anulare a permisului de conducere.

Șoferii cărora li se anulează permisul de conducere li se va permite să obțină unul nou abia peste 4 ani de la sentință definitivă. Aceștia mai sunt obligați să susțină repetat examenul auto: proba teoretică și practică. Asta se va întâmpla doar după ce vor merge la un curs de instruire anti-alcool. Acesta va fi de 20 de ore și va costa 4000 de lei.

Fără permis de conducere dacă au depășit viteza

În cadrul Ministerului Afacerilor Interne se discută acum și despre elaborarea unui nou proiect prin care să se introducă pedeapsa de a anula permisul de conducere și în cazul depășirii limitelor maxime de viteză.

Potrivit informațiilor oferite pentru Sputnik Moldova de către responsabilii din MAI, în prezent, experții din cadrul instituției sunt la etapa elaborării acestui document.

Astfel, dacă această inițiativă  va trece toate etapele, atunci șoferii care vor fi documentați că au depășit limitele maxime de viteză vor rămâne fără permis de conducere.

Limitele maxime de viteză pe drumurile din Moldova

Limitele maxime de viteză a vehiculelor pe drumurile publice din Republica Moldova sunt: în localităţi − 50 km/h, prin zonele rezidenţiale şi teritoriile adiacente drumului – 20 km/h, iar în zonele pietonale – 5 km/h.

În cazul în care siguranţa traficului se garantează, această limită pe anumite sectoare de drum sau benzi de circulaţie, pentru unele tipuri de vehicule, poate fi majorată până la 80 km/h, prin instalarea indicatoarelor de semnificaţie corespunzătoare.

În afara localităților limitele maxime de viteză a vehiculelor sunt: 110 km/h − pe drumurile semnalizate prin indicatorul 5.4 („Drum pentru automobile” – drum destinat numai circulaţiei automobilelor, autobuzelor şi motocicletelor); 90 km/h − pe celelalte drumuri.

În afara localităţilor, în funcţie de categoria vehiculelor, limitele maxime de viteză sunt:

a) pentru autoturisme şi autocamioane la care masa maximă autorizată nu depăşeşte 3500 kg, pe drumurile semnalizate prin indicatorul 5.4 − 110 km/h, pe celelalte drumuri − 90 km/h;

b) pentru microbuze, autobuze interurbane şi turistice, precum şi pentru motociclete, pe toate drumurile − 90 km/h;

c) pentru autobuze, altele decât cele indicate, camioane la care masa maximă autorizată depăşeşte 3500 kg, precum şi pentru autoturisme şi camioane cu masa maximă autorizată ce nu depăşeşte 3500 kg care tractează o remorcă, pe drumurile semnalizate prin indicatorul 5.4 − 90 km/h, pe celelalte drumuri − 70 km/h;

d) în cazul în care siguranţa traficului este garantată, pe anumite sectoare de drum, pentru autoturismele și autocamioanele cu masa maximă autorizată ce nu depășește 3500 kg, limita de 90 km/h poate fi majorată până la 110 km/h, prin instalarea indicatorului 3.27 de semnificaţie corespunzătoare și a panoului 6.6.1; pentru camioanele cu masa maximă autorizată mai mare de 3500 kg, precum și pentru autoturismele și autocamioanele cu masa maximă autorizată ce nu depășește 3500 kg care tractează o remorcă, limita de 70 km/h poate fi majorată până la 90 km/h, prin instalarea indicatorului 3.27 de semnificaţie corespunzătoare și a panoului 6.6.2.

Se schimbă permisele de conducere – Decizia pe care a luat-o Guvernul>>>

În cazuri de precipitaţii abundente, ceaţă sau când drumurile sunt acoperite de gheaţă, polei, zăpadă, viteza maximă admisă în afara localităţilor trebuie să fie mai mică cu cel puţin 20 km/h decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

14894
Tagurile:
permis de conducere

În Moldova se desfășoară votarea privind amendarea Constituției Rusiei

57
(reînnoit 17:00 01.07.2020)
Orice persoană care deține un pașaport valabil al Federației Ruse sau un certificat de întoarcere în Rusia poate participa la scrutin.

La ora 08:00, la secția consulară a Ambasadei Rusiei s-a deschis secția de votare pentru cetățenii ruși care vor să se pronunțe cu privire la amendarea Constituției ruse.

Acolo au venit deja să-și exercite dreptul constituțional mai mulți cetățeni. Cu toții au ținut cont de normele impuse pentru a asigura un vot sigur - poartă măști de protecție și mănuși. În plus, se respectă distanța socială.

© Sputnik / Валерий Мельников

La votare a venit și ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.

"Acest vot este important prin faptul că cetățenii ruși votează pentru niște amendamente care vor întări Legea Supremă, care vor face ca țara noastră (Federație Rusă – n.n.) să fie mai stabilă, mai puternică, mai predictibilă și, cel mai important, îi va spori suveranitatea", a declarat Vasnețov.

Ambasadorul a menționat faptul că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, inaugurând în Rjev monumentul dedicat ostașilor sovietici căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei, a menționat că amendamentele la Constituție nu sunt doar niște formulări ambalate juridic bine, dar modificări care vizează multe chestiuni sociale importante, cum ar fi ocrotirea sănătății, educația, care vizează marea cultura autentică rusă și istoria statului, tradițiile, remarcând că generațiile viitoare trebuie educație ca să aibă respect pentru acestea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Тема:
Reforma constituțională în Rusia

Загрузка...
Bancă într-un parc din Chișinău

Noi restricții impuse de Comisia pentru Sănătate Publică

884
Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică s-a reunit sâmbătă în ședință și a adoptat o nouă interdicție. Iată despre ce este vorba.

CHIȘINĂU, 28 iun - Sputnik. Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis să interzică activitatea parcurilor de distracție, precum și târgurile organizate sezonier. 

Hotărârea a fost adoptată la propunerea directorului Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, având în vedere situația epidemiologică din țară. numărul mare de cazuri noi de COVID-19 care se atestă în ultima perioadă. 

În hotărâre se menționează că în funcție de evoluția situației epidemiologice, măsurile restrictive ar putea fi revizuite.  

Nerespectarea măsurilor de sănătate publică adoptate astăzi constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională sau penală a persoanelor vinovate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

884

Загрузка...
Ungarischer Ministerpräsident Viktor Orbán

Ungaria nu primește cetățeni din țări extra-UE cu excepția Serbiei

0
(reînnoit 19:54 02.07.2020)
Premierul Viktor Orban nu acceptă țări extra-comunitare de pe lista de țări sigure propusă de UE, cu excepția Serbiei, invocând rațiuni de siguranță sanitară.

BRUXELLES, 2 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Premierul Viktor Orban a declarat astăzi că Ungaria nu se va conforma unei cereri a Uniunii Europene de a adăuga ţări terţe pe o "listă sigură' de destinaţii pentru călătorii, excepţie făcând Serbia.

Cele 27 de ţări membre ale UE au aprobat acum două zile călătoriile de agrement sau de afaceri pentru cetăţenii din 14 ţări din afara blocului comunitar, într-o acţiune care vizează sprijinirea industriei turismului comunitar.

Aceste ţări ”sigure” sunt Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia şi Uruguay.

"Pentru moment, nu putem susţine cererea UE din cauză că aceasta ar veni împotriva intereselor poporului ungar în materie de asistenţă medicală", a declarat premierul Orban într-o înregistrare video postată astăzi pe pagina sa de Facebook.

Ungaria a făcut totuși excepție pentru Serbia, unde trăiește o importantă minoritate etnică maghiară.

Italia, care înregistrează una dintre cele mai ridicate rate de deces din cauza COVID-19 în lume, şi-a exprimat de asemenea rezerve şi a declarat că ar urma să menţină restricţiile de carantină pentru toate naţiunile care nu fac parte din spaţiul Schengen de circulaţie liberă.

Pentru persoanele care tranzitează Ungaria spre alte ţări, Budapesta va restabili "coridorul umanitar" care a fost instituit în timpul vârfului primului val al pandemiei în Europa, a mai spus Orban.

"Oricine va călători prin Ungaria va trebui sa utilizeze acest coridor", a indicat premierul. "Nu vor avea voie să părăsească această cale şi vom menţine controale stricte la frontieră", a avertizat el.

Până ieri, în Ungaria s-au înregistrat 4.157 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus și 586 decese.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Serbia, Viktor Orban, Ungaria
Tematic
Ungaria aprobă investițiile în construcția extinderii Turkish Stream
Iohannis contrează PSD pe relația cu Ungaria și cere intervenția CCR
Ludovic Orban recunoaște efectele benefice ale normalizării relației cu Ungaria
Orban: Sistemul de sănătate din Ungaria a gestionat mai bine epidemia decât cele din Vest
După Bulgaria, și Ungaria a semnat cu Gazprom pentru gaz ieftin

Загрузка...