Alina Balanici

Joburi de vară: Unde se angajează tinerii în timpul vacanței

78
(reînnoit 19:10 04.08.2019)
Nu e o rușine să lucrezi, munca înnobilează omul – spune Alina Balanici, proaspăta absolventă de liceu.
Joburi de vară: Unde se angajează tinerii în timpul vacanței

Mai mulți studenți aleg să muncească în vacanța de vară, în loc să se odihnească. Ce-i determină să ia această decizie: banii sau dorința de a acumula experiență de viață și de a fi utili societății?

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Alina Balanici a mărturisit că este determinată să lucreze în timpul vacanței de vară pentru a-și petrece util timpul, dar și pentru că își dorește să-i ajute pe părinți.

"Nu vreau să cer bani de la părinți pentru cheltuielile personale. Vreau să-i ajut. Situația este un pic mai grea, dar chiar și dacă a-și fi avut mai multe posibilități oricum a-și munci. Este o plăcere pentru mine", a povestit tânăra.

De ceva timp Alina făcea voluntariat la taberele de vară. Apoi a fost angajată în calitate de supraveghetor. Zilnic, tânăra avea grijă de un grup de 12 copii, iar pentru o tură (o săptămână de muncă) era răsplătită cu 500 de lei. Bani, care spune ea, îi sunt de mare ajutor.

Mai mult decât atât, Alina a activat și în cadrul unei librării. Timp de câteva săptămâni, cu ghiozdanul în spate și plin de cărți, tânăra le propunea oamenilor din stradă să procure enciclopedii, romane, cărți cu poezii.

Și colegii Alinei își caută un loc de muncă în timpul vacanței de vară. Băieții se angajează în domeniul construcției sau șoferi de taxi dacă au permis de conducere. Fetele lucrează în magazine sau se angajează în calitate de chelnerițe.

"Nu e o rușine să lucrezi, munca înnobilează omul. Îi motivez și pe alți tineri să lucreze pentru ca să acumuleze experiență și să se simtă utili societății", a conchis ea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

78
Tagurile:
tineri, joburi
Vama Palanca

Incredibil: Iată ce a găsit un câine într-o mașină la vamă - VIDEO

116
(reînnoit 16:00 14.09.2020)
Zeci de mii de țigări ascunse în podeaua unui autoturism au fost depistate la frontieră de către vameși după ce câinele Dunai le-a sugerat ascunzișul.

CHIȘINĂU, 14 sept. - Sputnik. Potrivit informațiilor oferite de Poliția de Frontieră, cazul a fost înregistrat la postul vamal Giurgiulești. Țigările erau transportate într-un autoturism marca Renault, cu numere de înmatriculare emise de autoritățile moldovenești. Vameșii au supus automobilul unor verificări minuțioase, după ce au primit niște indicii despre contrabandă. Ei au implicat în operațiune și câinele de serviciu - Dunai.

Vameșii au contracarat o  tentativă de contrabandă cu țigări
Vameșii au contracarat o tentativă de contrabandă cu țigări

Patrupedul a semnalat prezența produselor din tutun în partea din spate a mașinii. În urma verificărilor, vameșii au depistat 37 280 de țigări - peste 1800 de pachete cu timbre de acciz ale Republicii Moldova. Potrivit informațiilor preliminare, bărbatul intenționa să le comercializeze pe piața neagră din Uniunea Europeană.  

Țigările au fost ridicate și confiscate, iar mijlocul de transport a fost indisponibilizat. Cercetările continuă pentru ca oamenii legii să stabilească toate circumstanțele cazului și să aplice corect sancțiunile prevăzute de legislația în vigoare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

116
Tagurile:
Vamă, mașină, Câine

Загрузка...
Birou Vamal Albița, România

Decis: Moldovenii care revin din „Zona Roșie” pot părăsi țara fără a fi amendați

1072
(reînnoit 08:31 13.09.2020)
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a luat decizia care le oferă cetățenilor aflați în izolare posibilitatea de a părăsi teritoriul Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 13 sept – Sputnik. Moldovenii aflați în regim de carantină obligatorie după revenirea în țară din unul din statele clasificate ca „zonă roșie”, vor putea părăsi teritoriul Republicii Moldova fără a încălc legea și a plăti amendă.

Asta după ce vineri, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis abrogarea punctului 5.7. din Hotărârea nr. 26 din 21 august 2020, care interzicea părăsirea teritoriului țării noastre pentru persoanele aflate în regim de autoizolare de 14 zile, în locurile determinate.

Amintim că pe 11 septembrie a fost actualizată lista cu statele de la întoarcerea din care cetățenii moldoveni sunt obligați să completeze fișa epidemiologică și să respecte regimul de autoizolare de 14 zile. Printre statele care impun autoizolarea sunt și cele aflate în „zona roșie”, dar care sunt doar tranzitate. După actualizare, lista cuprinde un număr de 54 de țări printre care cele în care sunt un număr mare de moldoveni.

Lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu 14 septembrie 2020
Lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu 14 septembrie 2020

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1072
Tagurile:
Izolare, Moldoveni

Загрузка...

În Georgia s-au încheiat exercițiile “Noble Partner 2020”. Ce căută militarii NATO în țară

0
(reînnoit 20:45 21.09.2020)
Organizatorii declară că scopul acestor exerciții este sporirea capacității de apărare a Georgiei, SUA și statelor partenere, precum asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre. Experții consideră însă că scopul este cu totul altul.

În Georgia s-au încheiat exercițiile internaționale “Noble Partner 2020”. Pentru a participa la manevre, în țară au sosit aproximativ 3 mii de militari din SUA, Polonia, Franța, Marea Britanie. Ambasadorul american a declarat că țările vor să îmbunătățească capacitatea de luptă prin eforturi comune și să susțină securitatea în regiunea Mării Negre. Totuși, ce se ascunde în spatele acestor declarații? De ce militarii NATO au ales anume Georgia pentru manevre? Ce crede Rusia despre aceste exerciții?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tematic
Antrenament sau spectacol: Exercițiile Forțelor Aeriene și ale marinei SUA în Marea Neagră
Butoiul cu pulbere din Mediterană: Turcia și Grecia, exerciții militare rivale
În Belarus au demarat exercițiile militare "Frăția Slavă 2020"

Загрузка...