Justitie

Credite, divorț, pensie: Cum obții primul ajutor juridic gratuit

105
Oricine poate ajunge în situații complicate ce necesită soluționare urgentă pe cale juridică. Deseori ne panicăm și nu acționăm corect din cauza că nu știm exact ce spune legea.

CHIȘINĂU, 26 iul - Sputnik. O citație în judecată, o scrisoare recomandată sau o avertizare în formă scrisă, primită în căsuța poștală, ne poate speria. Ce facem în acest caz? Soluția salvatoare ar fi un specialist care să-l sfătuiască ce să facă și bine ar fi să nu ceară bani pentru asta.

Parajuriștii în Moldova

În Republica Moldova astfel de persoane există, aceștia sunt parajuriștii. Despre primul ajutor juridic am discutat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal cu Violeta Odagiu, directorul executiv al Asociației Parajuriștilor din Republica Moldova și Olesea Harti, membru al acestei organizații.

Întrebată ce notă ar pune ”culturii juridice în Republica Moldova” Violeta Odagiu, a răspuns că ”merită o notă de 5, dar cu mari rezerve”. Iată de ce ajutorul parajuriștilor devine indispensabil.

  

Cine este parajuristul

Persoană cu studii juridice incomplete sau studii superioare complete, care nu practică activitatea de avocat și care, după o instruire specială, este calificată să acorde asistență juridică primară membrilor comunității din contul mijloacelor destinate acordării de asistență juridică garantată de stat, conform unui regulament referitor la statutul și la calificarea parajuriștilor.

Unde pot fi găsiți parajuriștii

În prezent, în jur de 50 de para-juriști își desfășoară activitatea în mai multe regiuni, acoperind mai mult de 40 de localități din țară.

Ei pot fi găsiți în birourile oferite de primăriile localităților. Activitatea acestora este supravegheată de Consiliul Național pentru Asistență Juridica Garantată de Stat.

Ce poate face parajuristul pentru cetățean

 • Furnizează informații privind actele normative, legi, formulare;
 • Mediază conflicte la solicitarea membrilor comunității;
 • Participă la luarea deciziilor autorităților locale în interesele beneficiarilor;
 • Orientează cetățeanul către instituțiile competente care-I pot soluționa problema;
 • Direcționează către un avocat calificat din cadrul sistemului de asistență juridică garantată de stat;
 • Educă membrii comunității să-și cunoască drepturile. Prin ce se deosebește un parajurist de un avocat, de exemplu?

Parajuristul prestează servicii de asistență juridică primară, el doar îl poate ajuta pe cetățean să identifice cărei instituții ar trebui să se adreseze pentru a soluționa o problemă, îi oferă consiliere în privința setului de documente de care are nevoie.

Cât costă serviciile parajuriștilor, sunt ele gratuite?

Spre deosebire de asistența juridică calificată garantată de stat, cetățenii pot beneficia de asistență juridică primară garantată de stat indiferent de nivelul veniturilor pe care îl au. Serviciile sunt prestate gratuit.

Cine-i plătește pe parajuriști?

Parajuriștii sunt plătiți de stat, au un salariu simbolic, dar care-l motivează să fie aproape de membrii comunității și să le ofere suport, consiliere în probleme juridice.

Sputnik Moldova lansează o serie de interviuri în parteneriat cu Asociația Națională a Para-Juriștilor din Moldova. În fiecare zi de joi, în cadrul emisiunii Sputnik Matinal, un parajurist va răspunde la întrebări de actualitate.

Iată care sunt doar câteva dintre subiectele ce urmează a fi abordate în emisiunile noastre:

 • Contractul de arendă în agricultură -Concedierea salariaților și litigiile de muncă
 • Litigii de familie
 • Contractul de donație versus contractul de înstrăinare cu condiția întreținerii pe viață
 • Încasarea pensiei de întreținere a copilului minor -Hărțuirea la locul de muncă
 • Contractele de credit / consum
 • Drepturile pacienților
 • Fidejusiunea în cazul decesului fidejusorului
 • Trecerea frontierei cu copilul minor

Întrebările dumneavostră le puteți transmite pe adresa moldova@sputnik.md, iar noi vom avea grijă să le adresăm parajuriștilor. Urmăriți sputnik.md

105
Tagurile:
Credite, Divorț, Pensii
Igor Dodon

VIDEO: Discursul lui Igor Dodon la Adunarea Generală a ONU

105
Șeful statului moldovean a declarat că că Republica Moldova sprijină plenar efortul colectiv de realizare a obiectivelor transpuse în Declarația aniversară a Adunării Generale.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a rostit un discurs, în format online, în cadrul celei de-a 75-a Adunări Generală a Organizației Națiunilor Unite, consacrată jubileului acestei organizații globale.

”Am menționat că Republica Moldova sprijină plenar efortul colectiv de realizare a obiectivelor transpuse în Declarația aniversară a Adunării Generale și își asumă angajamentul să contribuie la răspunsul comun asupra sfidărilor majore cu care se confruntă ONU și comunitatea internațională”, a declarat Dodon.

Șeful statului a subliniat că anul 2020 va rămâne în istoria omenirii ca unul al consolidării efortului comun de depășire a provocărilor globale. El a remarcat în context rolul decisiv al ONU în rezolvarea sau prevenirea mai multor probleme globale.

”Cei trei piloni ai sistemului ONU – pacea și securitatea, drepturile omului și dezvoltarea au rezistat în timp, reconfirmându-și astfel importanța”, a subliniat Dodon în discurs.

El a menționat în luarea sa de cuvânt că pe parcursul celor 75 de ani ONU a dezvoltat progresiv cadrul dreptului internațional, a mediat conflicte, a stabilizat tensiunile din lume, a avansat normele privind protecția drepturilor omului și a salvat vieți. Totuși, mai sunt încă multe lucruri de făcut pentru a anihila ilegalitățile accentuate de pandemie, pentru a continua lupta cu cauzele și efectele schimbărilor climaterice.

Președintele și-a exprimat de asemenea regretul că nu toate tratatele sunt respectate de către statele membre, iar amenințările la adresa securității capătă forme tot mai complexe. Și anume, astăzi în lume încă persistă discriminare, bazată pe gem, origine, rasă, religie sau dizabilitate.

”Aceste circumstanțe motivează apelul Secretarului general ONU, domnul Antonio Guterres, de participare la un dialog global pentru relevanța ONU pentru viitor. Cu certitudine, consultarea opiniei oamenilor este decisivă pentru ca organizația să-și mențină importanța, să poată servi mai bine nevoilor umanității și pentru ca statele membre că-și sporească capacitatea de atingere a obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a explicat șeful statului.

Dodon s-a referit și la declarație cu privirea la cea de  75-a aniversare a Organizației Națiunilor Unite, menționând că textul acestui document reprezintă produsul discuțiilor cu membrii societăților noastre și este rezultatul unor negocieri solide între state, care au agreat împreună o foaie de parcurs ambițioasă pentru viitorul nostru comun.

În opinia liderului moldovean, în acest viitor comun pacea va constitui valoarea noastră supremă, iar conflictele vor fi soluționate în faza lor inițială. De asemenea, ”nimeni nu va fi lăsat în umbră, dreptul internațional va fi respectat și dezvoltat continuu, iar instituțiile naționale de guvernare vor avea încrederea deplină a cetățenilor”.

”Convenind asupra îmbunătățirii metodelor de lucru ale ONU, noi, statele membre, vom putea face fașă provocărilor contemporane, iar parteneriatele ONU cu organizațiile guvernamentale și neguvernamentale, cu sectorul privat și mediul academic, cu societatea civilă vor cunoaște un nou impuls spre consolidare”, a conchis Dodon.

În încheiere, șeful statului a menționat că Republica Moldova își asumă angajamentul să contribuie la răspunsul comun asupra provocărilor majore cu care se confruntă ONU și comunitatea internațională.

105
Tagurile:
video, ONU, Discurs, Igor Dodon

Загрузка...
Vama Palanca

Incredibil: Iată ce a găsit un câine într-o mașină la vamă - VIDEO

118
(reînnoit 16:00 14.09.2020)
Zeci de mii de țigări ascunse în podeaua unui autoturism au fost depistate la frontieră de către vameși după ce câinele Dunai le-a sugerat ascunzișul.

CHIȘINĂU, 14 sept. - Sputnik. Potrivit informațiilor oferite de Poliția de Frontieră, cazul a fost înregistrat la postul vamal Giurgiulești. Țigările erau transportate într-un autoturism marca Renault, cu numere de înmatriculare emise de autoritățile moldovenești. Vameșii au supus automobilul unor verificări minuțioase, după ce au primit niște indicii despre contrabandă. Ei au implicat în operațiune și câinele de serviciu - Dunai.

Vameșii au contracarat o tentativă de contrabandă cu țigări
Vameșii au contracarat o tentativă de contrabandă cu țigări

Patrupedul a semnalat prezența produselor din tutun în partea din spate a mașinii. În urma verificărilor, vameșii au depistat 37 280 de țigări - peste 1800 de pachete cu timbre de acciz ale Republicii Moldova. Potrivit informațiilor preliminare, bărbatul intenționa să le comercializeze pe piața neagră din Uniunea Europeană.  

Țigările au fost ridicate și confiscate, iar mijlocul de transport a fost indisponibilizat. Cercetările continuă pentru ca oamenii legii să stabilească toate circumstanțele cazului și să aplice corect sancțiunile prevăzute de legislația în vigoare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

118
Tagurile:
Vamă, mașină, Câine

Загрузка...

Simptom neobișnuit al cancerului

0
(reînnoit 18:28 23.09.2020)
Simptomele de cancer pancreatic, de obicei, apar atunci când cancerul este în faza avansată, iar durerile de spate pot indica acest lucru.

BUCUREȘTI, 23 sep -Sputnik. Durerile de spate pot indica dezvoltarea cancerului pancreatic, relatează Express, făcând trimitere la specialiștii de la Cancer Research UK.

Medicii menționează că cancerul pancreatic este ușor confundat cu bolile discurilor intervertebrale datorită particularităților localizării acestui organ. În acest caz, durerea poate începe în abdomen și apoi se poate răspândi în spate.

"Disconfortul crește atunci când luați o poziție orizontală și scade dacă vă așezați. Starea se poate agrava după ce mâncați. Acest lucru se datorează particularităților deteriorării anumitor nervi", - explică medicii.

Potrivit experților, durerile de spate persistente ar trebui să provoace vigilență dacă o persoană nu are leziuni adecvate și efort fizic periculos.

0
Tagurile:
Simptome, Cancer
Tematic
Ce gen de oameni sunt cei mai supuşi riscului de a face cancer? Răspunsul unui oncolog rus
Opt produse care te feresc de cancer - detalii
Metodă simplă de a reduce riscul de accident vascular cerebral și cancer

Загрузка...