Ion Borș, regizorul scurtmetrajului Plus Minus Unu

Atitudinea neomenească a medicilor față de pacienții cu cancer - Video

383
(reînnoit 20:01 21.07.2019)
Realitatea bate filmul! Iată cum atitudinea, iresponsabilitatea unor medici și corupția din sistemul medical din Moldova distrug vieți omenești.

CHIȘINĂU, 21 iul – Sputnik, Silvia Zavadovschi. Despre corupția din sistemul medical de la noi, indiferența și lipsa de profesionalism a unor medici s-a scris mult. Atât din presă sau de pe rețelele sociale deseori aflăm despre dramele unor oameni care și-au pierdut apropiații din cauza neglijenței sau a incompetenței unor purtători de halate albe de la noi, care sunt departe de acest domeniu. 

Totuși, nu putem să negăm faptul că în țara noastră sunt și altfel de medici - profesioniști care își fac meseria la cel mai înalt nivel, pentru care viața și sănătatea pacientului înseamnă totul, iar mita nu reprezintă altceva decât umilință.

Realitățile sistemului medical de la noi, cu bune și rele, au fost reflectate de regizorul Ion Borș în filmul „Plus Minus Unu”, care a obținut premiul „Cel mai bun scurtmetraj internațional de debut” la Festivalul Internațional de Cinematografie „Huesca” din Spania, eveniment cinematografic cu o tradiţie de aproape 40 de ani. 

Cert este că bătălia a fost crâncenă, în concurs fiind înscrise tocmai 76 de scurtemtraje din 24 de țări diferite.

Rezident: Nadejda Ivanovna, un pacient ne așteaptă în birou. E grav, are cancer și e metastatic...
Nadejda Ivanovna: Pâi, e trecut de ora 17.00. Ziua de lucru s-a terminat!
Rezident: Nadejda Ivanovna, pacientul a mai fost la Dvs când era periferic și ați omis patologia, nu ați văzut-o.
Nadejda Ivanovna: Dacă nu am văzut, înseamnă că nu am avut ce vedea! E vreun „avtoritet” ceva?”

Scurtmetrajul „Plus Minus Unu” descrie istoria unui medic care își face practica de rezidentură în secția Imagistică a unui spital. Tânărul specialist depistează că unui pacient i-a fost pus un diagnostic greşit, iar acum nu mai poate fi salvat.

În încercarea de a dace ceva pentru pacientul nedreptățit, rezidentul încearcă să vorbească cu medicul care a comis eroarea, însă se lovește de o totală indiferență din partea acestuia. 

Mai mult, tânărul este ameninţat de administraţia spitalului că va rămâne fără studii și fără serviciu şi locuinţa socială, dacă nu-și va închide gura. Totuși, acesta alege să fie corect și luptă de unul singur împotriva unui sistem putred.

Ion Borș spune că ideea filmului i-a venit după ce a rămas îngrozit de istoriile auzite de la cei care s-au ciocnit de sistmeul medical de la noi. 

„Motivația mea pentru acest film s-a format în timp. Am interacționat cu mai mulți oameni care s-au confruntat cu problemele sistemului medical. Unele istorii erau despre corupție, altele despre indiferența medicilor, iar altele despre incapacitatea lor, dar în toate aceste istorii la mijloc e viața unui om”, a subliniat Ion Borș. 

Cum a reușit tânărul regizor să adune banii necesari pentru turnarea acestei pelicule, dar și ce planuri de viitor are Ion Borș, aflați în interviul video atașat mai sus. 

383
Tagurile:
Cancer, Moldova, Medici
Пожар в здании Филармонии

Video - Este mult mai grav: S-a prăbușit tavanul Filarmonicii

298
Deși inițial se părea că nu este vorba de un incendiu periculos, iată că cele zece echipaje de pompieri nu au putut opri flăcările care au cuprins acoperișul filarmonicii din Capitală și ele au ajuns deja în interiorul clădirii.

BUCUREȘTI, 24 sept - Sputnik. Potrivit IGSU, la ora 14:15 tavanul sălii principale a clădirii Filarmonicii Naționale a cedat.

Intervenția este una complexă întrucât construcția acoperișului este făcută din lut și lemn. Pentru stingerea incendiului la fața locului continuă să lucreze 10 echipaje de salvatori și pompieri.

Corespondenții Sputnik care se află la fața locului transmit că flăcările s-au extins la restaurantul de la Filarmonică. Acoperișul restauratului, care estr o anexă a clădirii Filarmonicii, a ars în întregime.

Amintim că la puțin timp de la venirea pompierilor, autoritățile au anunțat că incendiu este unul minor și practic a fost stins. Doar că pe urmă situația s-a complicat: deși au fost aduse tocmai zece echipaje care luptă cu flăcările, acestea iau amploare.

Directorul Filarmonicii, Svetlana Bivol, a declarat pentru reporterul Sputnik Moldova că în clădire se efectuau lucrări de sudare, iar focul a izbucnit de la o scânteie. Pompierii au intervenit prompt si focul a fost stins. Pompierii au intervenit prompt si focul a fost stins. Toate persoanele din clădire au fost evacuate,  nimeni nu a avut de suferit, a mai menționat Bivol. De precizat la Filarmonica Națională au loc în prezent lucrări de reparație.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

298
Tagurile:
incendiu, Filarmonica

Загрузка...
Igor Dodon

VIDEO: Discursul lui Igor Dodon la Adunarea Generală a ONU

116
Șeful statului moldovean a declarat că că Republica Moldova sprijină plenar efortul colectiv de realizare a obiectivelor transpuse în Declarația aniversară a Adunării Generale.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a rostit un discurs, în format online, în cadrul celei de-a 75-a Adunări Generală a Organizației Națiunilor Unite, consacrată jubileului acestei organizații globale.

”Am menționat că Republica Moldova sprijină plenar efortul colectiv de realizare a obiectivelor transpuse în Declarația aniversară a Adunării Generale și își asumă angajamentul să contribuie la răspunsul comun asupra sfidărilor majore cu care se confruntă ONU și comunitatea internațională”, a declarat Dodon.

Șeful statului a subliniat că anul 2020 va rămâne în istoria omenirii ca unul al consolidării efortului comun de depășire a provocărilor globale. El a remarcat în context rolul decisiv al ONU în rezolvarea sau prevenirea mai multor probleme globale.

”Cei trei piloni ai sistemului ONU – pacea și securitatea, drepturile omului și dezvoltarea au rezistat în timp, reconfirmându-și astfel importanța”, a subliniat Dodon în discurs.

El a menționat în luarea sa de cuvânt că pe parcursul celor 75 de ani ONU a dezvoltat progresiv cadrul dreptului internațional, a mediat conflicte, a stabilizat tensiunile din lume, a avansat normele privind protecția drepturilor omului și a salvat vieți. Totuși, mai sunt încă multe lucruri de făcut pentru a anihila ilegalitățile accentuate de pandemie, pentru a continua lupta cu cauzele și efectele schimbărilor climaterice.

Președintele și-a exprimat de asemenea regretul că nu toate tratatele sunt respectate de către statele membre, iar amenințările la adresa securității capătă forme tot mai complexe. Și anume, astăzi în lume încă persistă discriminare, bazată pe gem, origine, rasă, religie sau dizabilitate.

”Aceste circumstanțe motivează apelul Secretarului general ONU, domnul Antonio Guterres, de participare la un dialog global pentru relevanța ONU pentru viitor. Cu certitudine, consultarea opiniei oamenilor este decisivă pentru ca organizația să-și mențină importanța, să poată servi mai bine nevoilor umanității și pentru ca statele membre că-și sporească capacitatea de atingere a obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a explicat șeful statului.

Dodon s-a referit și la declarație cu privirea la cea de  75-a aniversare a Organizației Națiunilor Unite, menționând că textul acestui document reprezintă produsul discuțiilor cu membrii societăților noastre și este rezultatul unor negocieri solide între state, care au agreat împreună o foaie de parcurs ambițioasă pentru viitorul nostru comun.

În opinia liderului moldovean, în acest viitor comun pacea va constitui valoarea noastră supremă, iar conflictele vor fi soluționate în faza lor inițială. De asemenea, ”nimeni nu va fi lăsat în umbră, dreptul internațional va fi respectat și dezvoltat continuu, iar instituțiile naționale de guvernare vor avea încrederea deplină a cetățenilor”.

”Convenind asupra îmbunătățirii metodelor de lucru ale ONU, noi, statele membre, vom putea face fașă provocărilor contemporane, iar parteneriatele ONU cu organizațiile guvernamentale și neguvernamentale, cu sectorul privat și mediul academic, cu societatea civilă vor cunoaște un nou impuls spre consolidare”, a conchis Dodon.

În încheiere, șeful statului a menționat că Republica Moldova își asumă angajamentul să contribuie la răspunsul comun asupra provocărilor majore cu care se confruntă ONU și comunitatea internațională.

116
Tagurile:
video, ONU, Discurs, Igor Dodon

Загрузка...
Pictură

București: Cursuri de desen pentru copii și adulți la Centrul Rus

0
Reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București anunță deschiderea noilor cursuri de atelier de pictură pentru adulți și copii, precum și cursuri de desen.

BUCUREȘTI, 25 sept – Sputnik, Georgiana Arsene. Copiii și adulții care vor să învețe să picteze se pot înscrie la cursurile organizate în acest scop de Centrul Rus pentru Știință și Cultură de la București.

Este vorba despre deschiderea noilor cursuri de atelier de pictură pentru adulți și copii și a cursurilor de desen.

Cursurile se organizează pentru copii începând cu vârsta de 9 ani.

Atelierul de pictură pentru copii – începând cu vârsta de 9 ani și pentru adulți se va desfășura sub îndrumarea artistului plastic Irina Lavrente, profesor de arte plastice.

În program intră desenul academic, tehnica acuarelei, pictura vitraliilor, secretele picturii rusești populare, arta caligrafiei și pictura pe materiale textile.

Cursurile se organizează miercuri, joi și vineri de la 17.30. Durata unei ședințe, cu excepția caligrafiei, este de două ore pe săptămână.

Costul este de 300 de lei/curs pentru adulți și 200 de lei/curs pentru copii.

Ședințele individuale costă 100 lei/oră.

Pentru detalii, reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București vă invită să îi contactați.

0
Tagurile:
Bucuresti

Загрузка...