Irina Vlah, învestită în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia

Irina Vlah, învestită în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia - Video

155
(reînnoit 19:40 19.07.2019)
Irina Vlah, aflată la cel de-al doilea mandat consecutiv de bașcan al autonomiei găgăuze, este învestită oficial în funcție vineri, 19 iulie.

CHIȘINĂU, 19 iul – Sputnik. Irina Vlah a fost învestită în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia în cadrul unei ceremonii speciale desfășurate la Comrat.

La ceremonie participă președintele Igor Dodon, premierul Maia Sandu, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

 • Irina Vlah, învestită în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia
  Irina Vlah, învestită în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia
  © Sputnik / Osmatesco
 • Irina Vlah, învestită în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia
  Irina Vlah, învestită în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia
  © Sputnik / Osmatesco
 • Irina Vlah, învestită în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia
  Irina Vlah, învestită în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia
  © Sputnik / Osmatesco
 • Irina Vlah, învestită în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia
  Irina Vlah, învestită în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia
  © Sputnik / Osmatesco
 • Irina Vlah, învestită în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia
  Irina Vlah, învestită în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia
 • Irina Vlah, învestită în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia
  Irina Vlah, învestită în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia
  © Sputnik / Osmatesco
1 / 6
© Sputnik / Osmatesco
Irina Vlah, învestită în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia

Cu prilejul ceremoniei de învestitură, în centrul orașului Comrat au fost luate măsuri de securitate sporite.De asemenea, printre invitații la eveniment se află o delegație a Dumei de Stat a Federației Ruse, condusă de vicepreședintele Olga Epifanova și din care face parte și șeful Comisiei pentru politică externă din cadrul Consiliului Federației, Constantin Kosaciov.

Ceremonia oficială va fi urmată de un concert cu participarea artiștilor din Chișinău și Comrat. Invitata specială a concertului este Sofia Rotaru, interpretă din Federația Rusă.  

Irina Vlah a câștigat un al doilea mandat consecutiv de bașcan al UTA Găgăuzia în alegerile din 30 iunie, din primul tur, acumulând 91,27% din voturile participanților la scrutin.

Irina Vlah s-a născut pe data de 26 februarie 1974, în orașul Comrat din RSS Moldovenească. Tatăl ei este etnic găgăuz, iar mama - bulgăroaică.

A absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Comrat în 1996.

Din 2001 până în 2008 a urmat doctoratul la Academia de Științe a Republicii Moldova.

În anii 2005-2009 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru al Comisiei Juridice, Numiri și Imunități.

155
Tagurile:
Irina Vlah, Găgăuzia
Пожар в здании Филармонии

Video - Este mult mai grav: S-a prăbușit tavanul Filarmonicii

310
Deși inițial se părea că nu este vorba de un incendiu periculos, iată că cele zece echipaje de pompieri nu au putut opri flăcările care au cuprins acoperișul filarmonicii din Capitală și ele au ajuns deja în interiorul clădirii.

BUCUREȘTI, 24 sept - Sputnik. Potrivit IGSU, la ora 14:15 tavanul sălii principale a clădirii Filarmonicii Naționale a cedat.

Intervenția este una complexă întrucât construcția acoperișului este făcută din lut și lemn. Pentru stingerea incendiului la fața locului continuă să lucreze 10 echipaje de salvatori și pompieri.

Corespondenții Sputnik care se află la fața locului transmit că flăcările s-au extins la restaurantul de la Filarmonică. Acoperișul restauratului, care estr o anexă a clădirii Filarmonicii, a ars în întregime.

Amintim că la puțin timp de la venirea pompierilor, autoritățile au anunțat că incendiu este unul minor și practic a fost stins. Doar că pe urmă situația s-a complicat: deși au fost aduse tocmai zece echipaje care luptă cu flăcările, acestea iau amploare.

Directorul Filarmonicii, Svetlana Bivol, a declarat pentru reporterul Sputnik Moldova că în clădire se efectuau lucrări de sudare, iar focul a izbucnit de la o scânteie. Pompierii au intervenit prompt si focul a fost stins. Pompierii au intervenit prompt si focul a fost stins. Toate persoanele din clădire au fost evacuate,  nimeni nu a avut de suferit, a mai menționat Bivol. De precizat la Filarmonica Națională au loc în prezent lucrări de reparație.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

310
Tagurile:
incendiu, Filarmonica

Загрузка...
Igor Dodon

VIDEO: Discursul lui Igor Dodon la Adunarea Generală a ONU

147
Șeful statului moldovean a declarat că că Republica Moldova sprijină plenar efortul colectiv de realizare a obiectivelor transpuse în Declarația aniversară a Adunării Generale.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a rostit un discurs, în format online, în cadrul celei de-a 75-a Adunări Generală a Organizației Națiunilor Unite, consacrată jubileului acestei organizații globale.

”Am menționat că Republica Moldova sprijină plenar efortul colectiv de realizare a obiectivelor transpuse în Declarația aniversară a Adunării Generale și își asumă angajamentul să contribuie la răspunsul comun asupra sfidărilor majore cu care se confruntă ONU și comunitatea internațională”, a declarat Dodon.

Șeful statului a subliniat că anul 2020 va rămâne în istoria omenirii ca unul al consolidării efortului comun de depășire a provocărilor globale. El a remarcat în context rolul decisiv al ONU în rezolvarea sau prevenirea mai multor probleme globale.

”Cei trei piloni ai sistemului ONU – pacea și securitatea, drepturile omului și dezvoltarea au rezistat în timp, reconfirmându-și astfel importanța”, a subliniat Dodon în discurs.

El a menționat în luarea sa de cuvânt că pe parcursul celor 75 de ani ONU a dezvoltat progresiv cadrul dreptului internațional, a mediat conflicte, a stabilizat tensiunile din lume, a avansat normele privind protecția drepturilor omului și a salvat vieți. Totuși, mai sunt încă multe lucruri de făcut pentru a anihila ilegalitățile accentuate de pandemie, pentru a continua lupta cu cauzele și efectele schimbărilor climaterice.

Președintele și-a exprimat de asemenea regretul că nu toate tratatele sunt respectate de către statele membre, iar amenințările la adresa securității capătă forme tot mai complexe. Și anume, astăzi în lume încă persistă discriminare, bazată pe gem, origine, rasă, religie sau dizabilitate.

”Aceste circumstanțe motivează apelul Secretarului general ONU, domnul Antonio Guterres, de participare la un dialog global pentru relevanța ONU pentru viitor. Cu certitudine, consultarea opiniei oamenilor este decisivă pentru ca organizația să-și mențină importanța, să poată servi mai bine nevoilor umanității și pentru ca statele membre că-și sporească capacitatea de atingere a obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a explicat șeful statului.

Dodon s-a referit și la declarație cu privirea la cea de  75-a aniversare a Organizației Națiunilor Unite, menționând că textul acestui document reprezintă produsul discuțiilor cu membrii societăților noastre și este rezultatul unor negocieri solide între state, care au agreat împreună o foaie de parcurs ambițioasă pentru viitorul nostru comun.

În opinia liderului moldovean, în acest viitor comun pacea va constitui valoarea noastră supremă, iar conflictele vor fi soluționate în faza lor inițială. De asemenea, ”nimeni nu va fi lăsat în umbră, dreptul internațional va fi respectat și dezvoltat continuu, iar instituțiile naționale de guvernare vor avea încrederea deplină a cetățenilor”.

”Convenind asupra îmbunătățirii metodelor de lucru ale ONU, noi, statele membre, vom putea face fașă provocărilor contemporane, iar parteneriatele ONU cu organizațiile guvernamentale și neguvernamentale, cu sectorul privat și mediul academic, cu societatea civilă vor cunoaște un nou impuls spre consolidare”, a conchis Dodon.

În încheiere, șeful statului a menționat că Republica Moldova își asumă angajamentul să contribuie la răspunsul comun asupra provocărilor majore cu care se confruntă ONU și comunitatea internațională.

147
Tagurile:
video, ONU, Discurs, Igor Dodon

Загрузка...
Proteste în Minsk

Proteste în Belarus: au fost reținuți zeci de demonstranți

0
Câteva zeci de persoane au fost reținute în timpul demonstrațiilor împotriva lui Lukașenko în Minsk.

BUCUREȘTI, 26 sep – Sputnik. Câteva zeci de persoane au fost reținute în timpul manifestațiilor neautorizate în Minsk din această sâmbătă, informează RIA Novosti, citând forțele de ordine din capitala Belarusului.

“Au fost reținute câteva zeci de persoane pentru contravenții administrative”, a declarat serviciul de presă al direcției generale a afacerilor interne a comitetului executiv orășenesc din Minsk.

Sâmbătă la Minsk a avut loc o nouă acțiune de protest a femeilor.

Acțiunile de protest în mai multe localități din Belarus s-au declanșat după alegerile prezidențiale din 9 august 2020, în care victoria a obținut-o actualul șef al statului, Aleksandr Lukașenko.

0
Tagurile:
Proteste, Minsk, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Borrell: Rusia poate contribui la un dialog intern în Belarus
Tu -160 rusești au zburat de-a lungul frontierelor Belarusului cu NATO
Bombardierele rusești au zburat de-a lungul frontiere vestice a Belarusului
UE și SUA: Polonia să se descurce singură cu Belarusul

Загрузка...