Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe

MAE de la București, despre declarația lui Meleșcanu: a fost scoasă din context - Video

706
(reînnoit 19:57 10.06.2019)
Diplomația română susține că declarația făcută de ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, în legătură cu situația politică din Republica Moldova, a fost scoasă din context.

BUCUREȘTI, 10 iun – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al României revine cu o precizare legată de declarațiile făcute de ministrul Teodor Meleșcanu, în cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi la București.

Meleșcanu a fost întrebat dacă autoritățile române recunosc guvernul ales de majoritatea parlamentară, în frunte cu Maia Sandu.

“Din punct de vedere diplomatic, nu există o instituție a recunoașterii guvernelor. Singura modalitate este recunoașterea statelor în dreptul internațional. Fiecare stat are dreptul să își aleagă guvernul. Noi suntem preocupați pentru că există o situație explozivă la ora actuală la Chișinău. Trebuie găsite modalități de a se depăși această situație”, a declarat șeful diplomației român, comentând situația politică de la Chișinău.

Potrivit diplomației române, “paragraful citat reprezintă o secțiune scoasă din ansamblul declarațiilor de presă și un răspuns la o întrebare specifică adresată ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu”.

Totodată, MAE face o trimitere la pozițiile oficiale ale Președintelui și Guvernului României în legătură cu criza politică din Republica Moldova.

În declarația executivului de la București, făcută publică pe 9 iunie, oficialitățile române vin cu “un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019”.

Ministerul Afacerilor Externe
© Sputnik / Максим Блинов

Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de “o soluție negociată politic care să le asigure prosperitatea, continuarea reformelor și consolidarea parcursului pro-european”.

În mesajul președintelui Klaus Iohannis, “adresează tuturor forțelor politice din această țară un apel ferm pentru respectarea democrației și a statului de drept”.

„Această situație de criză poate fi rezolvată în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova doar prin dialogul responsabil al tuturor forțelor politice, care trebuie să manifeste calm și reținere în această perioadă și să acorde astfel prioritate stabilității politice a țării”, se spune în comunicatul președinției.

Reamintim că anterior șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei și-au exprimat direct disponibilitatea de a coopera cu noul guvern, ales de actuala majoritate parlamentară.

706
Tagurile:
Teodor Meleșcanu

Загрузка...