Șantier, construcția blocurilor locative

Adevărul despre ”Prima Casă” Pontul pe care nu l-au înțeles încă moldovenii

64481
(reînnoit 13:09 02.06.2019)
Toți au auzit despre programul guvernamental ”Prima Casă”, puțini au înțeles ce se întâmplă în realitate. În consecință, mulți dintre cei care ar fi putut să profite de avantajele acestui proiect, au pierdut.

 Acum un an a fost lansat proiectul guvernamental ”Prima Casă”. Se întâmpla înainte de alegerile parlamentare, așa că unii oponenții politici și experți-valeți de toate ”culorile” au speculat – un proiect populist. Ca să pară credibili, au inventat și argumente. Inițial, au vorbit despre faptul că guvernarea vrea să sprijine companiile de construcție, care le aparțin. În acest context, explicau faptul că piața imobiliară este în declin, deoarece moldovenii dau birul cu fugiții din țară, iar apartamentele din blocurile noi rămân nevândute.

Ulterior, când  primii moldoveni, cu venituri modeste, au trecut în apartamentele lor, a fost intens discutată ipoteza că, după scrutinul parlamentar, ”Prima Casă” va fi stopată. Și asta deoarece nu ar exista surse financiare pentru continuarea proiectului, pe care guvernarea îl menținea forțat, pentru a cultiva încrederea alegătorilor.

Ce s-a întâmplat însă în realitate?

În timp ce unii politicieni și experți torpilau proiectul ”Prima Casă”, numărul beneficiarilor de locuințe creștea. De exemplu, dacă în decurs de nouă luni ale anului 2018 au fost depuse 1200 de cereri, atunci în primele trei luni ale acestui an – 1000 de cereri. E adevărat, câteve dosare au fost respinse de bănci, deoarece solicitanții de credite ipotecare nu erau eligibili pentru acest program. Nu doar creșterea numărului beneficiarilor ”Prima Casă” a dat peste cap prognozele pesimiste ale adversarilor programului. Cel mai mare fiasco a fost  extinderea acestuia. În decurs de un an, Guvernul a implementat ”Prima Casă”, ”Prima Casă 2”, ”Prima Casă 3” si din 1 iunie, 2019 – ”Prima Casă 4”.

Până în prezent, 2282 de persoane și-au procurat locuințe prin intermediul acestui program guvernamental. Avantajele proiectului sunt imense, insă puțină lume le înțelege. De când există Republica Moldova, cetățenii nu au mai avut o asemenea ocazie – statul să-i ajute să cumpere o locuință. Și nu mă refer doar la posibilitatea de a obține un credit ipotecar cu o dobândă lunară de aproape șase la sută. În prezent, în afara proiectului, indicele respectiv este de cel puțin 9 la sută, iar câțiva ani în urmă constituia 14 la sută. Dar nu acest detaliu este cel mai important. Pontul este că statul întoarce beneficiarilor ”Prima Casă” jumătate din suma banilor împrumutați de la bancă, fără dobânzi. La aceasta se referă guvernanții când  vorbesc despre ”compensații de 50 la sută” în cadrul programului.

Cum obținem însă compensațiile de 50 la sută?

Până în data de 1 iunie acest ajutor putea fi solicitat doar de angajații instituțiilor din domeniul public– pedagogi, lucrători medicali, funcționari, prin intermediul ”Prima Casă 2”.  Ca urmare, până în prezent, 312 persoane au fost scutite de jumătate din suma creditelor ipotecare. Din 1 iunie, această posibilitate o au și beneficiarii ”Prima Casă” – proiectul inițial. Vorbim aici despre angajații din sectorul privat, care pot solicita compensații de 50 la sută deja în cadrul ”Prima Casă 4”. Pentru a beneficia de acest suport, trebuie respectate aceleași condiții în baza cărora a fost oferit creditul ipotecar. Singura diferență este că solicitarea compensațiilor trebuie făcută on-line, în registrul electronic al cererilor de acordare a compensațiilor bănești – https://crm.primacasa.gov.md.

Și asta nu e tot: familiile care au copii pot aplica și la ”Prima Casă 3”. Statul întoarce băncii 10 %, 25%, 30% și 100% din creditul acordat beneficiarilor, fără dobânzi, în funcție de numărul copiilor. 100% înseamnă rambursarea integrală a împrumutului, ofertă valabilă doar pentru familiile cu patru sau mai mulți copii. De la lansarea proiectului ”Prima Casă 3”, au fost acordate compensații pentru 669 de beneficiari.

Ce urmează în continuare?

Va fi mai ușor de accesat un credit ipotecar prin intermediul programului guvernamental ”Prima Casă”. Solicitanții vor prezenta mai puține documente, decât în prezent, iar perioada de aprobare a creditului ipotecar va fi scurtată, datorită îmbunătățirii cooperării între băncile comerciale și Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, delegată să emită garanții în numele și din contul statului.

64481
Tagurile:
Moldoveni, Adevărul, prima casă
Vama

Moldova: Statele din „Zona Roșie” - izolare din 26 octombrie

1196
Lista statelor clasificate ca „Zonă Roșie” a fost actualizată și plasată pe site-ul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. Încă șapte state au fost incluse în lista celor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, începând cu 26 octombrie, cetățenii care vor veni din cele 67 de state clasificate zonă roșie vor trebui să respecte regimul de carantină timp de 14 zile. 

Lista statelor pentru care se impune autoizolare
Lista statelor pentru care se impune autoizolare

Lista actualizată a fost plasată pe site-ul Ministerului și include ca și până acum țări precum România, Ucraina, Ungaria, Italia, Germania, Polonia, Franța, Irlanda, Federația Rusă, etc.

Lista este elaborată în conformitate deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, se actualizează o dată la 14 zile în ziua de vineri și intră în vigoare din ziua de luni a săptămânii următoare. Indicatorul pentru includerea în listă a statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea persoanelor în Republica Moldova reprezintă incidența cazurilor de infecție cu COVID-19 mai mare sau egală cu 50 de cazuri la 100.000 de cetățeni.

De precizat că nu doar moldovenii care revin direct din statele clasificate ca „Zona Roșie” vor sta în carantină, dar și cei care vin în tranzit, în mod obligatoriu vor completa fișa epidemiologică şi vor respecta regimul de autoizolare de 14 zile.

Lista integrală a statelor cu risc epidemiologie sporit de transmitere a COVID-19, clasificate ca Zonă Roşie, pentru care se impune regimul de autoizolare la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova, cu aplicare din 26 octombrie:

 1. Albania
 2. Andorra
 3. Argentina
 4. Armenia
 5. Austria
 6. Azerbaidjan
 7. Bahrain
 8. Belarus
 9. Belgia
 10. Bosnia și Herțegovina
 11. Brazilia
 12. Bulgaria
 13. Canada
 14. Cehia
 15. Chile
 16. Cipru
 17. Columbia
 18. Costa Rica
 19. Croația
 20. Danemarca
 21. Elveția
 22. Emiratele Arabe Unite
 23. Finlanda
 24. Franța
 25. Georgia
 26. Germania
 27. Grecia
 28. India
 29. Iordania
 30. Iran
 31. Irlanda
 32. Islanda
 33. Israel
 34. Italia
 35. Kârgâzstan
 36. Kuweit
 37. Letonia
 38. Liban
 39. Libia
 40. Liechtenstein
 41. Lituania
 42. Luxemburg
 43. Macedonia de Nord
 44. Malta
 45. Marea Britanie și Irlanda de Nord
 46. Maroc
 47. Monaco
 48. Muntenegru
 49. Nepal
 50. Olanda
 51. Oman
 52. Panama
 53. Peru
 54. Polonia
 55. Portugalia
 56. Qatar
 57. România
 58. Rusia
 59. San Marino
 60. Slovacia
 61. Slovenia
 62. Spania
 63. Statele Unite ale Americii
 64. Suedia
 65. Tunisia
 66. Ucraina
 67. Ungaria
1196
Tagurile:
state, listă, carantină, COVID-19, coronavirus, Moldova, Izolare
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...

Alegeri prezidențiale în Moldova: Ce surprize pregătesc SUA

264
SUA pregătesc un scenariu revoluționar pentru Molova după alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Declarația îi aparține directorului Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin.

Potrivit șefului SVR, actualul lider al Moldovei, Igor Dodon, nu convine SUA, pentru că se pronunță pentru “relații constructive cu țările CSI, inclusiv cu Rusia”.

El a subliniat că Departamentul de Stat deja a instruit ambasada de la Chișinău “să pregătească opoziția de organizarea unor proteste în masă”, în cazul în care Dodon va fi reales. Narîșkin, a declarat de asemenea că un grup de specialiști americani în „revoluții colorate” este gata  să vină în Moldova în ajunul alegerilor prezidențiale

Pe lângă actualul președinte, în cursa electorală participă alți șapte candidați. Principalul oponent al lui Dodon este considerat liderul partidului de opoziție Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, cunoscută pentru poziția sa pro-occidentală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

264
Tagurile:
Revoluție, SUA, Moldova, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidențiale în Moldova 2020

Загрузка...
Copii

Psiholog: Legăturile sociale cu ceilalţi ne menţin sănătoși

0
Descoperirile recente realizate de neurologi arată modul cum legăturile sociale, în special în timpul lockdown-ului, au un efect pozitiv asupra stării de sănătate. Ce spune un lector în psihologie la Universitatea din Essex, într-un interviu acordat Sputnik.

BUCUREŞTI, 26 oct – Sputnik. Pascal Vrtička, lector în psihologie, la Universitatea din Essex, a explicat, într-un interviu pentru Sputnik, modul cum putem rămâne conectați social în această perioadă.

Întrebat cât de important este pentru noi să ne menţinem legăturile sociale, mai ales dacă revenim la lockdown, Dr. Pascal Vrtička a spus că legăturile sociale sunt importante pentru noi tot timpul. Suntem ființe sociale şi avem nevoie de interacțiuni semnificative cu ceilalți pentru a rămâne sănătoși fizic și mental. Situaţia nu este diferită în contextul în care ne îndreptăm din nou spre lockdown.

De asemenea, Vrtička a mai spus că faptul de a fi conectaţi social influențează pozitiv sănătatea noastră fizică și mentală. Conexiunile sociale ne fac să ne îngrijorăm mai puțin cu privire la potențialele pericole și să ne simțim mai puțin stresați. De asemenea, dormim mai bine, avem un ritm cardiac și tensiune arterială mai mici, necesarul nostru de energie de bază este mai mic și sistemul nostru imunitar funcționează mai eficient. În plus, suntem mai puțin predispuși la depresie atunci când ne simțim conectați social.

În acelaşi timp, a te simți conectat social este o experiență interioară subiectivă. Putem avea o mie de prieteni, dar totuși să ne simțim singuri. Nu izolarea socială fizică, obiectivă, ne îmbolnăvește corpul și mintea, ci izolarea socială percepută emoţional și sentimentul de singurătate. Aceasta înseamnă că măsurile de lockdown ne vor afecta diferit pe fiecare dintre noi. Şi, desigur, trebuie să îi identificăm și să-i ajutăm pe cei care suferă cel mai mult subiectiv de singurătate în această perioadă, a mai spus profesorul de psihologie.

Acesta a subliniat că nu este nimic în neregulă în faptul de a ne simţi afectaţi de situaţia creată de această criză. Trebuie să fim binevoitori cu noi înşine şi să avem grijă de noi. „Faceți o baie fierbinte, o pauză de la știri și de la rețelele de socializare, o plimbare sau o alergare în parc. Încercaţi să vă simţiţi cât mai confortabil posibil. De asemenea, poate fi de ajutor şi cultivarea unei atitudini pline de compasiune față de ceilalți. Așadar, încercați să manifestaţi mai multă amabilitate când interacționați cu colegii dvs. de la serviciu, cu profesorii copiilor dvs., chiar și cu străini la magazinul alimentar sau când conduceți.

Dacă îi abordaţi pe ceilalți cu bunătate și compasiune, vă activaţi propriile emoții pozitive și zonele din creier responsabile cu recompensele și procesele hormonale. Aşadar, vă puteţi simți efectiv mai bine dacă manifestaţi amabilitate şi îi ajutaţi pe ceilalți. Şi, ceea ce este foarte important, cereţi ajutor când simțiți că nu mai puteți face față singur. Este o tendinţă naturală de a căuta ajutor dacă ne simțim copleșiți sau de a-i ajuta pe alții dacă au nevoie de noi. Prin urmare, aproape întotdeauna va fi cineva care să ne asculte și să ne ajute, fiindcă, la urma urmei, suntem împreună în această situaţie. Iar forța noastră comună este cea mai puternică modalitate de a face faţă cu bine acestei situaţii”, a mai spus Dr. Pascal Vrtička.

0
Tematic
Mitul popular despre beneficiile zilelor de repaus alimentar - spulberat
Trei alimente care vă ajută să scăpați de kilogramele în plus
Acest aliment este benefic pentru sistemul imunitar

Загрузка...