Șantier de construcție a blocurilor locative

Expert: După maximul de 900 de Euro pe m², prețurile la apartamente noi iarăși vor crește

781
După ce timp de mai bine de 10 ani, prețurile pe piața valutară au căzut continu, la anul acestea vor cunoaște o ușoară creștere, susține expertul în economie Veaceslav Ioniță.

CHIȘINĂU, 30 mai – Sputnik, Sergiu Praporșcic. Economistul Veaceslav Ioniță spune că încă acum 10 ani a prezis prăbușirea prețurilor la imobile în Capitală.

"Acum 10 ani, când prețul la apartamente în municipiul Chișinău a atins cota maximă istorică de 900 euro/m², anticipam o prăbușire a pieței", scrie Ioniță pe pagina sa de Facebook.

Economistul susține că s-a întâmplat exact așa: din 2008 până în prezent, prețurile la imobile în Chișinău au scăzut de 3,4 ori, atenție!, în valori reale, nu în cifre absolute. 

"Formal vorbind, prețul nu a scăzut tare, în 10 ani el s-a redus cu doar 380 de euro/m², de la 900 de euro/m² în trimestrul patru din 2008 la 520 de euro/m² în primul trimestru al anului 2019. Dacă mai ține cont și de cursul valutar, atunci lucrurile practic nu s-au schimbat cu nimic. În 2008 apartamentul costa 12,3 mii lei/ m², iar în 2019 - 10,1 mii lei/ m². De fapt, pe tot parcursul ultimilor 10 ani, prețul a fost de cam 10-12 mii lei/ m²", constată Ioniță.

Însă expertul ne face atenți la faptul că, dacă prețurile în cifre absolute au rămas cam același la imobiliare, atunci au crescut costurile în construcții, de pe o parte, și veniturile populației, pe de altă parte: "În această perioadă, costurile în construcție și costul vieții s-a schimbat esențial. În ultimii 10 ani, conform datelor oficiale ale Biroului Național de Statistică, lucrările de construcții au crescut de 1,7 ori. Tot în această perioadă, salariile au crescut de 2,6 ori, cea ce a majorat esențial costurile pentru companiile de construcție".

În primul trimestru al anului 2019, prețul apartamentelor a fost cel mai accesibil în ultimii 10 ani  

Ioniță afirmă că pentru a avea un tablou corect în ceea ce ține de cât accesibilitatea apartamentelor pe piață, trebuie să facem calculul de mai jos. 

"Pentru comparabilitatea datelor, este necesar de ajustat costul apartamentelor la valoarea monedei euro din 2008, ținând cont de creșterea prețurilor și a salariilor. Astfel, în primul trimestru al anului 2019, prețul apartamentelor a atins minimul istoric de 262 de euro/m² la valoarea euro din 2008. Altfel spus, în prezent, în valoare reală, noi plătim pentru un apartament de 3,4 ori mai puțin decât acum 10 ani. Sau atunci dezvoltatorii luau în plus 638 de euro/m²", constată expertul. 

În concluzie, spune Veaceslav Ioniță, acum avem cele mai joase prețuri, prețuri pe care nu le vom avea la anul.

"Cel mai probabil, asistăm la stabilizarea pieței la limita de jos a prețurilor și pentru 2020 anticipăm o ușoară înviorare a prețurilor", conchide Ioniță.

781
Vama

Moldova: Statele din „Zona Roșie” - izolare din 26 octombrie

1072
Lista statelor clasificate ca „Zonă Roșie” a fost actualizată și plasată pe site-ul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. Încă șapte state au fost incluse în lista celor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, începând cu 26 octombrie, cetățenii care vor veni din cele 67 de state clasificate zonă roșie vor trebui să respecte regimul de carantină timp de 14 zile. 

Lista statelor pentru care se impune autoizolare
Lista statelor pentru care se impune autoizolare

Lista actualizată a fost plasată pe site-ul Ministerului și include ca și până acum țări precum România, Ucraina, Ungaria, Italia, Germania, Polonia, Franța, Irlanda, Federația Rusă, etc.

Lista este elaborată în conformitate deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, se actualizează o dată la 14 zile în ziua de vineri și intră în vigoare din ziua de luni a săptămânii următoare. Indicatorul pentru includerea în listă a statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea persoanelor în Republica Moldova reprezintă incidența cazurilor de infecție cu COVID-19 mai mare sau egală cu 50 de cazuri la 100.000 de cetățeni.

De precizat că nu doar moldovenii care revin direct din statele clasificate ca „Zona Roșie” vor sta în carantină, dar și cei care vin în tranzit, în mod obligatoriu vor completa fișa epidemiologică şi vor respecta regimul de autoizolare de 14 zile.

Lista integrală a statelor cu risc epidemiologie sporit de transmitere a COVID-19, clasificate ca Zonă Roşie, pentru care se impune regimul de autoizolare la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova, cu aplicare din 26 octombrie:

 1. Albania
 2. Andorra
 3. Argentina
 4. Armenia
 5. Austria
 6. Azerbaidjan
 7. Bahrain
 8. Belarus
 9. Belgia
 10. Bosnia și Herțegovina
 11. Brazilia
 12. Bulgaria
 13. Canada
 14. Cehia
 15. Chile
 16. Cipru
 17. Columbia
 18. Costa Rica
 19. Croația
 20. Danemarca
 21. Elveția
 22. Emiratele Arabe Unite
 23. Finlanda
 24. Franța
 25. Georgia
 26. Germania
 27. Grecia
 28. India
 29. Iordania
 30. Iran
 31. Irlanda
 32. Islanda
 33. Israel
 34. Italia
 35. Kârgâzstan
 36. Kuweit
 37. Letonia
 38. Liban
 39. Libia
 40. Liechtenstein
 41. Lituania
 42. Luxemburg
 43. Macedonia de Nord
 44. Malta
 45. Marea Britanie și Irlanda de Nord
 46. Maroc
 47. Monaco
 48. Muntenegru
 49. Nepal
 50. Olanda
 51. Oman
 52. Panama
 53. Peru
 54. Polonia
 55. Portugalia
 56. Qatar
 57. România
 58. Rusia
 59. San Marino
 60. Slovacia
 61. Slovenia
 62. Spania
 63. Statele Unite ale Americii
 64. Suedia
 65. Tunisia
 66. Ucraina
 67. Ungaria
1072
Tagurile:
state, listă, carantină, COVID-19, coronavirus, Moldova, Izolare
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...

Alegeri prezidențiale în Moldova: Ce surprize pregătesc SUA

214
SUA pregătesc un scenariu revoluționar pentru Molova după alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Declarația îi aparține directorului Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin.

Potrivit șefului SVR, actualul lider al Moldovei, Igor Dodon, nu convine SUA, pentru că se pronunță pentru “relații constructive cu țările CSI, inclusiv cu Rusia”.

El a subliniat că Departamentul de Stat deja a instruit ambasada de la Chișinău “să pregătească opoziția de organizarea unor proteste în masă”, în cazul în care Dodon va fi reales. Narîșkin, a declarat de asemenea că un grup de specialiști americani în „revoluții colorate” este gata  să vină în Moldova în ajunul alegerilor prezidențiale

Pe lângă actualul președinte, în cursa electorală participă alți șapte candidați. Principalul oponent al lui Dodon este considerat liderul partidului de opoziție Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, cunoscută pentru poziția sa pro-occidentală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

214
Tagurile:
Revoluție, SUA, Moldova, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidențiale în Moldova 2020

Загрузка...
Violeta Alexandru

Ministrul Muncii despre școala online: ”Greu an”

0
Violeta Alexandru spune că anul 2020 este unul greu, cu multe provocări, iar una dintre acestea o reprezintă chiar învățământul. Demnitarul simte pe propria piele ce presupune școala online.

BUCUREȘTI, 25 oct – Sputnik. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a vorbit, într-o postare de pe pagina sa de Facebook, despre învățarea în mediul online. Violeta Alexandru a prezentat, astfel, o experiență de viață, fiind mama unui copil ce face cursuri online.

Demnitarul a precizat că și-a întrebat fetița cum merge învățarea în mediul online și a subliniat că micuții au capacitatea să se adapteze oricărei situații, cu condiția să fie ajutați de părinți.

Este clar, spune ministrul Muncii, că această perioadă cere un efort suplimentar din partea părinților care trebuie să asigure liniștea necesară copiilor pe durata orelor desfășurate online.

Alexandru a explicat că, în clasă la fetița sa, s-a întâmplat ca orele să fie perturbate de alte preocupări ale părinților și a recunoscut că totul este o provocare și pentru adulți, părinți și profesori.

”Profesorii trebuie ajutați pentru a avea rezultate pentru copiii noștri. Greu an. Să ne ajutăm între noi. Copiii au nevoie de noi acum. Mai mult ca oricând”, a punctat Violeta Alexandru.

Reamintim că, în București, învățământul preuniversitar funcționează după scenariul roșu, adică învățarea se face exclusiv online.

0
Tagurile:
Violeta Alexandru, online, școală

Загрузка...