Later edit:
Prima repriză s-a încheiat cu scorul de 0 la 3 în favoarea Franţei.
Golurile oaspeţilor au fost marcate după cum urmează:
Antoine Griezmann 0 - 1
Raphaël Varane 0 - 2
Olivier Giroud 0 - 3
Repriza a doua:
Kylian Mbappé marchează pentru 0 - 4 în minutul 87.
Moldova marchează golul de onoare în persoana lui Vladimir Ambros în minutul 89 şi scorul devine 1:4.
Meciul s-a încheiat cu scorul de 1:4 în favoarea Franţei.
Meciul de fotbal Moldova-Franța este evenimentul sportiv al săptămânii, acesta a captat atenția presei, comentatorilor sportivi și microbiștilor. Se anunță un meci fierbinte și deja fac prognoze. Moldova va juca cu campiona mondială, nu va fi deloc ușor să se impună.
Care va fi rezultatul final? Va reuși sau nu Naționala Moldovei să marcheze un gol? Sunt întrebări la care vom afla răspunsul în câteva ore. Până atunci încercăm să ascultăm ce spun comentatorii sportivi.
Jurnalistul și comentatorul sportiv Dumitru Chitoroagă spune că ”fotbaliștii moldoveni au o șansă unică de a se afirma în fața Franței, campioana mondială în exercițiu. Tricolorii vin după o serie de partide fără înfrângere însă aceste rezultate au fost consemnate în meciurile cu reprezentative foarte modeste precum Belarus sau Luxemburg”.
Orice eșec al naționalei va fi interpretat ca o normalitate, însă în caz de egalitate sau chiar de victorie, Moldova ar putea furniza cea mai mare surpriză a calificărilor pentru campionatul European 2020.
”La prima vedere, Franța ar trebui să se impună de o manieră categorică și ar bifa o simplă formalitate meciul. Însă dacă se i-au în calcul rezultatele tricolorilor în decursul istoriei în fața unor adversari de mare calibru rezultatul final este un mare semn de întrebare”, spune Dumitru Chitoroagă.
În campania EURO 2004 Olanda s-a prezentat la Tiraspol cu toate vedetele, printre care Van Bommel, Van Nistelrooy, Seedorf și alții, dar abia au reușit să învingă după ce au fost conduși la un moment dat de Moldova cu 1-0, după golul extraordinar al regretatului Boris Cebotari.
Italia la Chișinău a învins doar cu un singur gol diferență prin legendarul fotbalist Del Piero, iar în partida de la Lecce a avut emoții mari după ce Gațcan a egalat în minutul 76 al partidei, italienii impunându-se într-un final cu 2-1. Un alt rezultat care ar trebui să pună pe gânduri pariorii este meciul din 8 octombrie 2010, când finalista CM din Africa de Sud s-a impus la fel, la limită, cu 1-0 la Chișinău.
Germania nu a reușit nici ea în 1998 să treacă ușor de naționala Moldovei. Nemții, campionii europeni în exercițiu, la vremea respectivă au fost conduși cu 1-0 prin golul marcat de Guzun. Kirsten, de două ori, și Bierhoff au marcat, iar Germania a scăpa cu bine într-un meci pe care specialiștii îl considerau din star foarte ușor pentru nemți.
De remarcat că Franța a venit la Chișinău cu un grup de jucători de la PSG, care au fost eliminați prematur din Liga Campionilor, iar moralul acestora nu este unul extraordinar. Este cunoscut și faptul că echipa este antrenată de legendarul Didier Deschamp, care este unul foarte pragmatic, iar în partidele de le CM 2018 cocoșul galic nu a forțat din start, în meciurile cu Peru s-a impus cu 1-0, cu Australia: 2-1, iar în fața Danemarcei a înregistrat o egalitate de 0-0.
Va forța oare Franța pentru spectacol sau francezii vor prefera un scor la limită - rămâne de văzut!!!
Conflictul dintre deputatul moldovean Sergiu Sîrbu și președintele Moldovei, Maia Sandu, nu mai contenește. După ce a fost dat afară de la ședința Consiliului Suprem de Securitate, parlamentarul grupului parlamentar „Pentru Moldova” pare să fie gata să meargă până-n pânzele albe ca să-și facă dreptate.
Potrivit unui comunicat de presă emis de platforma „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu o va acționa pe Maia Sandu în judecată.
Și asta pentru că vineri președintele a explicat că deputatul nu a fost admis la ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru că acolo s-a discutat despre concesionarea Aeroportului, iar deputatul platformei „Pentru Moldova” s-ar afla într-un conflict de interese în acest sens.
„Noi astăzi am discutat despre concesionarea Aeroportului. În situația în care domnul Sîrbu vine dintr-o grupare parlamentară ai cărei membri sunt implicați în subiectele pe care le-am discutat în această ședință și sunt implicați direct, atunci acest lucru nu înseamnă altceva decât conflict de interese. (...) Pornind de la aceste considerente, am considerat și consider în continuare că domnul Sîrbu nu a putut să asiste la această discuție și l-am informat exact așa și pe dumnealui”, a precizat Maia Sandu în cadrul briefingului pe care l-a susținut după ședința CSS.
În replică, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică a catalogat motivul invocat de șeful statului drept „o mostră de improvizație juridică, demnă de cluburile de amatori”.
„Cică a decis că i s-a părut că probabil așa trebuie, pentru că a fost în Franța și cineva de acolo i-a zis că la ei există nu știu ce practică în acest sens. Mult stimată doamnă președinte, conflictul de interese are o definiție clară în legislația națională și se stabilește conform unor rigori juridice exacte. Există articole de lege și instituții abilitate care sunt împuternicite să constate acest lucru. Asta nu este la discreția unor persoane terțe și nu se face după ureche”, a menționat Sergiu Sîrbu.
Mai mult, legislatorul consideră că mai degrabă Maia Sandu ar fi în conflict de interese în acest sens.
„Dacă eu, în virtutea faptului că fac parte dintr-un grup parlamentar, care are legături cu presupuse persoane vizate în acest dosar, sunt bănuit, cum ați spus, de conflict de interese, față de dumneavoastră, care ați participat direct la acea tranzacție și ați votat în favoarea ei, nu există niciun fel de bănuieli?” - a remarcat Sîrbu.
Amintim că vineri, 26 februarie, membrii Consiliului Suprem de Securitate s-au convocat în ședință, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte, inclusiv concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.
Deputatul Sergiu Sîrbu nu a fost lăsat să intre la ședința CSS. Ulterior, el a susținut un briefing în care a declarat că incidentul este o încălcare crasă și a menționat că „alunecăm treptat în dictatură”.
Dacă anterior se anunța că în toată țara vor avea loc concerte în Casele și Palatele de Cultură cu un număr limitat de spectatori, atunci noua hotărâre anulează tot, festivitățile dedicate sărbătorii „Mărțișor” se vor desfășura fără spectatori, asta e prevăzut la punctul opt al Hotărârii nr. 47.
„8. Se suspendă desfăşurarea activităţilor teatral-concertistice, cu prezenţa spectatorilor, în incinta instituţiilor teatral-concertistice și a caselor de cultură”.
Măsura este valabilă de pe 1 până pe 15 martie.
„13. Prevederile punctelor 3 – 12, din prezenta Hotărâre sunt obligatorii pentru autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, pentru persoanele fizice şi juridice, indiferent de domeniul de activitate şi forma juridică de organizare, în perioada 1-15 martie 2021 inclusiv, cu excepția punctului 7 care intră în vigoare la 27 februarie 2021”.
OCI "Moldova-Concert" a venit, imediat după decizia CNSEP, cu un anunț pe pagina de Facebook, în care menționează că acele concerte planificate a avea loc la Palatul Național vor fi transmise la TV.
„Dragi prieteni, cu părere de rău, vă anunțăm că va fi imposibil să ne revedem la Palatul Național, la cea de-a 55-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”. Conform deciziei CNESP, evenimentele se vor desfășura fără prezența publicului. Fiți alături de noi, urmărind concertele de acasă - în direct la „Moldova 1” și pe pagina de Facebook „OCI Moldova-Concert”.
Instituția mai face precizări și referitor la returnarea biletelor.
„Biletele procurate pot fi returnate la Casele Palatului Național. Tel: 022213544. Pentru detalii, nu ezitați să ne contactați pe pagina de Facebook”.
BUCUREȘTI, 28 feb – Sputnik. Ziua de azi a fost marcată în toată țara, dar mai ales în Transilvania, ca dată de cinstire a martiriului eroilor naționali Horea și Cloșca.
Am selectat două realizări care marchează această dată – evocând memoria uneia dintre cele mai complexe personalități ale istoriei noastre, Vasile Nicola Ursu – zis Horea.
Constructor de biserici, inițiat în taine străvechi, om cu o pregătire mult mai vastă decât ar reieși din istoria învățată în scoală, Horea reprezintă un moment de răscruce al conștiinței naționale – dar mai ales al recunoașterii națiunii în epoca luminilor, creând premisele reprezentării românilor ca entitate națională cu drepturi politice de prim rang.
De fapt, de la Horea pornesc Avram Iancu, Bărnuțiu, Barițiu, Rațiu și Memorandumul, culminând cu Iuliu Hossu și Iuliu Maniu. Gândirea politică transilvană îl are la origini pe Horea!
De fapt, cum ar putea fi definit Horea? În opinia mea, cea mai potrivită definiție este, deocamdată, ”Misteriosul Rex Daciae”. Misteriosul Rege al Daciei, cu nume de împărat bizantin!
Prima realizare selectată este a unui cineast talentat, Cosmin Pleșa, care a pus într-un scurt metraj – eseu o idee a unui fiu al locurilor lui Horea, colonelul de vânători de munte Ioan Uțiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, unul dintre cei mai consecvenți ecologiști și apărători ai Munților Apuseni.
”Horea – Focul viu al muntelui” este un scurt metraj care folosește muzica marelui Grigore Leșe și e realizat la Andonexstudio. Merită urmărite cele câteva minute ale înălțătorului film-eseu!
A doua realizare omagială aparține cercetătorului Alexandru Moldoveanu, care a reușit să identifice cu exactitate locul martiriului lui Horea și Cloșca. Locul unde, în urmă cu 236 de ani, pe 28 februarie 1785, Vasile Ursu Nicola, zis Horea, și Ion Oargă, zis Cloșca, au fost martirizați – uciși în chinuri cumplite de autoritățile ungurești.
Alexandru Moldoveanu a identificat locul martirajului de pe ”Dealul Furcilor”, comparând terenul cu prezentarea acestuia de pe gravura cunoscută, în care Johann Andreas Brinhauser, redă execuția.
Într-un articol publicat de Active News, cunoscutul ziarist Victor Roncea arată că Alexandru Moldoveanu a transmis locația (fotografia de mai jos) cu un scop important: avertizarea ca terenul pe care a fost vărsat sângele martirilor Horea și Cloșca să nu ia vreo destinație nepotrivită.
”Autoritățile locale nu intervin pentru a ridica un cuvenit monument pe locul martiriului. În prezent nici măcar o troiță de lemn la stradă nu amintește de această oribilă crimă anti-românească. O inițiativă creștinească a fost sabotată de autoritățile locale”, scrie Victor Roncea.