Вертолет Ми-8 МТВ1

Piloții moldoveni, luați ostatici în Afganistan, s-au întors acasă - detalii

122
(reînnoit 16:01 07.03.2019)
Anunțul a fost făcut acum câteva minute de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

BUCUREȘTI, 7 mart - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a anunțat că piloții Lionel Buruiană și Mihai Crihan au revenit în țară.

”Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că cei doi cetățenii moldoveni, Lionel Buruiană și Mihai Crihan, care au fost deținuți ostatici timp de 3,5 ani în Afganistan, au ajuns astăzi în Republica Moldova”, informează instituția printr-un comunicat.

Potrivit autorităților, în prezent, Lionel Buruiană și Mihai Crihan se află în îngrijirea autorităților statului, care întreprind demersurile legale și administrative pentru asigurarea condițiilor de reintegrare a lor.

Starea de sănătate a celor doi piloți este una bună, însă ei vor rămâne o perioada sub supravegherea medicilor și protecția autorităților statului care gestionează cazul lor.

Cronologia tragediei

Pe 24 noiembrie 2015, elicopterul MI17-IV condus de un echipaj format din doi piloți și un tehnician de bord (Oleg Grozavu, anul nașterii 1060; Lionel Buruiană, născut în 1982; Mihail Crihan, născut în 1965) efectua un zbor planificat deasupra provinciei Faryab. În afară de cei trei membri ai echipajului, la bordul aparatului de zbor se mai aflau 18 militari afgani. Echipajul efectua în Afganistan o misiune civilă sub egida ONU și activa pentru guvernul SUA, acordând totodată ajutor forțelor de securitate afgane. Elicopterul a fost doborât în provincia Faryab pe teritoriul aflat sub controlul insurgenților „Taliban”. Ca urmare, unul dintre membrii echipajului a fost ucis. Corpul neînsuflețit al acestuia a fost adus în Moldova pe 17 decembrie 2015. Iar ceilalți doi conaționali au rămas ostateci la talibani mai bine de trei ani.

Odată cu prăbușirea elicopterului, soarta celor doi piloți moldoveni a rămas învăluită de mister. În tot acest răstimp, Chișinăul oficial a fost foarte rezervat în comentariile privind evoluția evenimentelor legate de acest subiect. MAEIE a declarat în repetate rânduri că au loc negocieri și că la ele participă, în afară de partea moldavă, și parteneri internațională. Și… atât.

În decembrie 2017, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a comunicat că a „inițiat anumite procese” în cazul piloților moldoveni, însă nu a prezentat detalii, menționând că speră că, în cel mai apropiat timp, cetățenii țării vor fi eliberați...

A urmat apoi un gol informațional: despre soarta piloților nu s-a mai auzit practic nimic.

Eliberarea multașteptată

Pe 11 februarie 2019, președintele Republicii Moldova a comunicat că piloții moldoveni au fost eliberați și că la ora actuală se află într-un spital din Moscova.

„În mod special, aș vrea să aduc mulțumiri conducerii Federației Ruse. Ceea ce nu au putut face alții, voi ați reușit să faceți. Acest lucru arată care este atitudinea autorităților Rusiei față de cetățenii noștri”, a spus președintele Dodon.

Membrul Consiliului general și coordonator al organizației „Delovaia Rossia”, Igor Ceaika, a declarat pentru Sputnik că eliberarea piloţilor moldoveni a fost o misiune eminamente umanitară

”În ceea ce priveşte reacţia negativă a Guvernului şi Parlamentului la eliberarea prizonierilor, aşa cum am mai spus anterior, aceasta este inexplicabilă pentru mine. În opinia mea, este o încercare de denigrare a unei acţiuni umanitare şi a o trece transfera pe un plan politic conjunctural”, a declarat Ceaika.

Moldovenii au trecut un curs de reabilitare într-o clinică din Moscova.

122
Tagurile:
Ostatici, Afganistan, piloți
Tematic
Un elicopter rusesc s-a prăbușit în Siria. Piloții au decedat
Turcii au reținut piloții care au doborât avionul rusesc
Unul din piloții avionului sirian doborât de israelieni a murit
Piloții dezvăluie secrete pe care nu le spun niciodată pasagerilor
Piloții ruși salvează localitățile portugheze de furia focului
Intrarea în Bulgaria

Bulgaria își deschide hotarele pentru turiștii moldoveni, dar cu o condiție - detalii

62
(reînnoit 20:32 27.07.2020)
Președintele Frontului Național pentru Salvarea Bulgariei (FNSB) Valeri Simeonov a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că moldovenii vor putea intra în Bulgaria, însă vor trebui să prezinte un test negativ la COVID-19.

CHIȘINĂU, 27 iul - Sputnik. Bulgaria își deschide hotarele pentru cetățenii moldoveni, însă cu condiția ca să prezinte un test PCR negativ la intrarea în țară, informează rus.bg.

”La cererea sectorului turistic, turiștii din Moldova, Serbia, Kuweit, Israel și Macedonia de Nord vor fi admiși pe teritoriul Bulgariei dacă prezintă un test PCR negativ făcut cu cel puțin 72 de ore înainte de sosire”, a declarat președintele Frontului Național pentru Salvarea Bulgariei (FNSB) Valeri Simeonov, în cadrul unui briefing.

”Acest lucru va fi un ajutor important pentru cei din industria noastră hotelieră, care în prezent au nevoie de turiști străini pentru a-și completa locurile goale din hotelurile lor”, a spus el.

Grecia. Imagine simbol
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Astăzi, Ministerul Turismului a anunțat că Comisia Europeană a aprobat subvenții pentru zboruri charter organizate de operatorii de turism în Bulgaria.

Aprobarea subvențiilor de către Comisia Europeană a fost o condiție prealabilă pentru aplicarea măsurii de sprijin turistic. Subvenția este de 35 de euro pentru fiecare loc de zbor cu un minim de 100 de locuri. Operatorii de turism străini pot profita, de asemenea, de aceste subvenții.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
Bulgaria
Tematic
Mai mulți moldoveni vor putea munci sezonier în Marea Britanie
„Prima Casă” tot mai accesibilă pentru moldoveni: Vezi ce se întâmplă
Ostașii moldoveni au mărșăluit la Parada Victoriei de la Moscova - Video

Загрузка...
Eugeniu Sidorcenco

COVID-19 se tratează, însă poate avea urmări: Povestea unui bărbat care a învins virusul

215
(reînnoit 00:46 26.07.2020)
Un tânăr de 34 de ani care a învins COVID-19 a povestit experiența prin care a trecut. Eugeniu Sidorcenco din Cimișlia a dezvăluit că, deși a respectat toate măsurile de protecție, coronavirusul nu l-a ocolit.

CHIȘINĂU, 25 iul - Sputnik. Eugeniu Sidorcenco din Cimișlia a povestit că timp de trei luni a respectat perioada stării de urgență, însă coronavirusul nu l-a ocolit. El, fratele şi mama sa s-au infectat la perioade scurte de timp. Experiența lui a fost descrisă într-un material publicat de Ministerul Sănătății. 

”Datorită profesionalismului medicilor, inclusiv al asistentelor medicale, pentru care am un respect deosebit, am făcut față situației şi am reușit să ne reabilităm. COVID-19 îți schimbă radical viaţa socială, te izolează de ceilalţi, îți dă toate planurile peste cap. Dacă pacienții cu alte maladii au acces liber afară, se plimbă, comunică cu alții, noi trebuia să stăm între patru pereți”, a declarat Eugeniu.

Bărbatul susține că virusul i-a afectat plămânii, iar unele simptome ale coronavirusului nu au dispărut nici după reabilitare. 

”Îmi era foarte greu să respir, simțeam că nu pot să trag aer în piept. Acum, periodic mai am dureri de cap. Aceste dureri sunt foarte accentuate. Şi mama mea, care s-a externat acum trei săptămâni, nu s-a reabilitat complet. În cazul ei, simptomele se manifestă mai agresiv. Are respirația îngreunată, febră, dureri de cap. Acest virus într-adevăr există, are consecințe grave şi nici până acum nu se știe cu exactitate care vor fi urmările asupra sănătății”, a precizat Eugeniu.

Bărbatul mai spune că nepăsarea și dezinformarea induc societatea în eroare. El a îndemnat oamenii să respecte măsurile de protecție și recomandările medicilor. 

”Medicii, specialiștii, știu exact care sunt consecințele şi ce măsuri trebuie să întreprindem, de aceea e important să ținem cont de recomandările lor şi să facem abstracție de la teoriile conspiraționiste. Măsurile epidemiologice chiar sunt ușor de respectat. Nu ne costă nimic să ne acoperim fața cu mască și să menținem distanța fizică. Nimeni nu are, deocamdată, imunitate la acest virus”, spune Eugeniu Sidorcenco.

Până acum, în Republica Moldova au fost confirmate 22 483 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 1 475 în regiunea transnistreană. 372 de persoane sunt în prezent în stare gravă, iar 29 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată, 1 025 sunt în stare de gravitate medie, iar ceilalţi pacienţi sunt în stare satisfăcătoare. Până acum, 15 608 oameni s-au vindecat de COVID-19 în țara noastră, iar 729 au decedat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

215
Tagurile:
coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Medicii descoperă schimbări neobișnuite în corpurile celor morți de Covid-19
Lovitură pentru DSU-Arafat, pus la plată! O comună se revoltă contra carantinei anti-COVID
Un alt vaccin rusesc împotriva Covid-19 intră în studiile clinice

Загрузка...
Carmen Avram

”Nu uitați sunați trompeta când plecați!” Carmen Avram nu lasă nicio șansă Guvernului!

12
(reînnoit 08:21 04.08.2020)
”Laudele „guvernului meu” sunt contrazise din afara țării! E o condiție obligatorie de la UE, ca să ne luăm banii de la Bruxelles. PNL, pe cai şi pe mai târziu!”

BUCUREȘTI, 4 aug – Sputnik. În fiecare zi, membri ai Guvernului Orban, în special Florin Cîțu, vin cu date prin care încearcă să demonstreze că în România totul e bine și mergem într-o direcție foarte bună. Asta în timp ce realitatea falimentelor zonei private sau șomajul, precum și restructurările de la stat par a spune cu totul altceva!

Europarlamentarul Carmen Avram nu lasă loc manevrelor Guvernului Orban și vine cu date clare: ”Laudele „guvernului meu” sunt contrazise din afara țării: România este statul care a dat cel mai mic sprijin financiar pentru redresare economică: 3% din PIB”.

Da, datele sunt copleșitoare: ”Prin comparație, celălalt guvern Orban a oferit ungurilor 18% din PIB, Cehia - 14%, Austria – 13%. Toate, țări mult mai mici decât România”, scrie Carmen Avram, care citează un studiu al ”Erste Bank”, publicat de Ziarul Financiar.

”Erste, proprietarul BCR, estimează și că România va avea creșterea cea mai mică dintre cele șapte țări în care activează compania austriacă”, scrie Carmen Avram, din studiu reieșind clar: ”Dintre cele şapte ţări unde Erste activează, România are cea mai mică creştere economică pentru 2021”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
Guvernul, Carmen Avram
Tematic
Carmen Avram, cel mai dur mesaj de la Bruxelles, îi distruge pe Iohannis și Aurescu
Carmen Avram anunță cea mai grea înfrângere pentru Iohannis și Orban – cei doi tac mâlc!
Carmen Avram face praf PNL, acuzația care le poate prăbuși procentele!

Загрузка...