Încălcările nesemnificative care au fost constatate de către Misiunea CSI nu pot influența asupra rezultatelor alegerilor, au declarat luni membrii delegației în cadrul unei conferinței de presă.
Observatorii au menționat activitatea profesionistă a Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova și nivelul organizării procesului electoral. Totuși, potrivit observatorilor, „criteriile de determinare a numărului și a locului amplasării secțiilor de votare peste hotare ar fi putut fi precizate”.
De asemenea, membrii Misiunii consideră că activitatea organizatorilor alegerilor, din momentul demarării campaniei electorale și până la încheierea acesteia, a fost orientată spre asigurarea respectării normelor legislative. Potrivit observatorilor din partea CSI, procedura de întocmire a listelor alegătorilor a decurs în conformitate cu legislația electorală a țării.
În rapoartele lor, observatorii au menționat puținele încălcări, care însă nu au avut cum să influențeze rezultatele alegerilor. Monitorizând procesul de numărare a voturilor, observatorii au constatat că procedura s-a desfășurat conform legii.
„Alegerile au avut loc în conformitate cu Constituția și Codul electoral ale Republicii Moldova. S-au desfășurat pe bază de concurență, deschis și public. CEC, împreună cu organele electorale subordonate, au asigurat în timpul desfășurării alegerilor realizarea drepturilor cetățenilor de a-și exprima liber voința”, se spune în declarația observatorilor din partea CSI.
„Alegerile s-au desfășurat suficient de deschis, în baza Constituției, fiind asigurată posibilitățile de exprimare a voinței. În fiecare țară, dreptul electoral este realizat în mod diferit. Însă acest lucru ține de competența statului. Jurnaliștii unor posturi TV și mass-media ruse nu au fost admiși pentru a reflecta alegerile din Moldova, fiind opriți pe aeroport și întorși acasă”, a declarat Leonid Kalașnikov, președintele Comitetului Dumei de Stat a Federației Ruse pentru afaceri cu CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții.
Potrivit acestuia, atenția observatorilor a fost concentrată asupra prevederilor Convenției privind standardele alegerilor democratice, drepturile și libertățile electorale în țările CSI, care a fost semnată la Chișinău.
Convenția prevede inclusiv modul de participare a mass-media în procesul electoral.
„Am atras atenția reprezentanților CEC asupra încălcării flagrante a acestei Convenții, asupra faptului că mijloacelor de informare ruse nu li s-a permis să evalueze alegerile, pregătirea către acestea, și să difuzeze liber această informație”, a menționat Kalașnikov.
Pentru prima dată, alegerile parlamentare s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție. Concomitent cu alegerile parlamentare a avut loc și un referendum consultativ la care cetățenii urmau să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.
Conform rezultatelor procesării a 99,07% din procesele verbale ale secțiilor de votare, socialiștii sunt pe primul loc cu 31,31% pe listele de partid, blocul electoral ACUM a acumulat 26,54%, democrații – 23,77%, partidul „Șor” – 8,36% din voturi. Celelalte partide nu au trecut pragul electoral de 6%.
Deocamdată, nici o formațiune care a acces în Parlament nu dispune de numărul necesar de voturi pentru a forma de sine stătător majoritatea parlamentară.
Echipa Sputnik Moldova a decis să întrebe moldovencele ce venituri și-ar dori să aibă în acest an bărbații lor, astfel ca să le ajungă pentru cheltuielile casnice, dar și pentru odihnă. Se pare că la acest capitol moldovencele sunt mai modeste și nu visează la milioane, ci la salarii care le-ar permite ca familia să nu ducă lipsă de anumite lucruri stringente.
Clasamentul salariului mediu în Moldova și în statele vecine>>>
Deși femeile au numit diverse sume, multe visează ca din banii câștigați să poată fi acoperite cheltuielile pentru facturi, mâncare și îmbrăcăminte, dar și să mai pună ceva deoparte pentru odihnă, cel puțin o dată pe an. Dacă sunteți curioși să aflați la câți bani visează moldovencele, priviți materialul video realizat de echipa Sputnik Moldova.
În astfel de condiţii, pentru oamenii străzii din Chişinău o adevărată salvare este Centrul de găzduire unde se pot adăposti în perioada când temperaturile sint foarte joase.
Oameni ajung pe drumuri din diverse motive: fie au fost alungați din casă de rude, au avut datorii sau au intrat în patima alcoolului.
La Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost din Chișinău poţi întâlni persoane de toate vârstele şi din cele mai diverse categorii sociale. Sunt chiar şi străini. Toţi aceştia au ajuns la un moment dat într-o situație dificilă și acum speranța lor este în ajutorul unor oameni cărora le pasă.
Aflați cum supraviețuiesc oamenii străzii din Chișinău din galeria foto Sputnik.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Angajații Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost sunt gata oricând să-i ajute pe cei aflați aici să se reintegreze în societate.
Acum aici sunt 65 de persoane, însă în perioada caldă a anului numărul beneficiarilor este mai mic. Potrivit conducerii centrului, lunar statul cheltuiește aproximativ 4 mii de lei pentru întreținerea unei persoane.
Chaphra Mecler este cetățeană SUA. A venit în Moldova acum un an în speranța că-și va găsi fiul dispărut. Dar în circumstanțe necunoscute, și-a pierdut actele și a ajuns pe stradă. Acum, autoritățile din Moldova împreună cu cele din America fac tot posibilul să o ajute.
Beneficiarii care ajung aici trebuie să respecte mai multe condiții: să nu consume alcool, droguri și să-și facă curățenie în spațiul personal.
Beneficiarii centrului au o cantină modernă, unde iau masa de trei ori pe zi. Totul este dezinfectat după fiecare masă.
Asistenții sociali din instituție lucrează zilnic cu aceste persoane și încearcă să le convingă să aleagă o cale corectă în viață.
În perioada rece a anului numărului beneficiarilor crește. Persoanele ajung aici pe diverse căi: fie se adresează singure, le aduc asociațiile obștești, oamenii cu suflet bun care vor să le ajute, sau vin prin intermediul Poliției și medicilor.
Oameni ajung pe drumuri din diverse motive: fie au fost alungați din casă de rude, au avut datorii sau au intrat în patima alcoolului.
Iarna este cea mai grea perioadă pentru oamenii rămași fără acoperiș deasupra capului.
Pentru mulți dintre cei ajunși la Centru aceasta este singura posibilitate de a avea cel puțin temporar un acoperiș deasupra capului.
În perioada rece a anului, și Poliția face razii prin oraș pentru a-i convinge pe oamenii străzii să meargă la centrele de adăpost ca să nu înghețe afară.
Unii oameni ai străzii preferă să rămână pe drumuri chiar și iarna, iar singura lor salvare sunt persoanele de bună credință care le întind o mână de ajutor.
Mulți boschetari se adună zilnic la Complexul Memorial „Eternitate” pentru că reprezentanții Casei de Milostenie din Chișinău le aduc mâncare caldă.
Angajații Poliției merg în locurile unde se adună cel mai des persoanele fără adăpost și poartă cu ei discuții, iar cei care se lasă convinși sunt adăpostiți la Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost.
Poliția oalndeză s-a confruntat cu mulțimile care a sfidat starea de asediu la Haga, Amsterdam, Eindhoven, Enschede, Venlo, Stein, Roermond, Oosterhout, Breda și în alte părți ale țării pentru a doua zi consecutiv, duminică.
Cel puțin 190 de persoane, inclusiv minori, au fost reținute doar în Amsterdam, unde aproximativ 1 500 de protestatari s-au adunat în piața centrală a Muzeului, potrivit presei locale.
În timp ce majoritatea manifestanților erau pașnici, unii stând liniștiți cu pancarte, autoritățile au declarat că întreaga adunare este ilegală în conformitate cu actualele reguli de lockdown anti-Covid, iar poliția a dispersat-o cu forță folosind tunuri de apă și bastoane.
În Eindhoven, sute de protestatari s-au ciocnit cu poliția, aruncând focuri de artificii și pietre asupra ofițerilor și camionetelor poliției, în timp ce polițiștii atacau mulțimea și foloseau gaze lacrimogene împotriva manifestanților.
Între timp, un grup de protestatari din Enschede au încercat să spargă ferestrele la Medisch Spectrum Twente, forțând spitalul să solicite securitate suplimentară.
Anti-covid-measure rioters in the Dutch city of Enschede appear to have attacked a hospital. https://t.co/Jfqrq5xWKk
— Matt Steinglass мы живем в мертвящей пустоте (@mattsteinglass) January 24, 2021
Mai târziu, seara, mai multe incendieri puteau fi observate pe străzile din Haga, protestatarii ar fi incendiat și o motocicletă a poliției după ce l-au forțat pe un ofițer să fugă.
Heftig in Den Haag, Hobbemastraat. Rellen in Den Haag. @omroepwest @NUnl @ADnl #rellenindenhaag #hobbemastraat pic.twitter.com/5x5ZRpvqge
— Mairan Sewtahal (@Mairansewtahal) January 24, 2021
JUST IN - Violent anti-lockdown protests in several cities in the #Netherlands, protesters set fire to a police motorcycle in The Hague.pic.twitter.com/YSlLGFB5Iu
— Global.TV (@GlobalTelevsion) January 25, 2021
Primarul din Venlo a fost forțat să emită un ordin de urgență, după ce o mulțime neregulată a cutreierat străzile spărgând vitrinele, trăgând artificii și aruncând pietre.
Emergency order issued in Venlo. Windows are smashed, fireworks set off and bicycles thrown on the road.#Venlo
— drogoberor (@drogoberor) January 24, 2021
pic.twitter.com/oyuFyfUueg
Poliția militară regală olandeză a fost desfășurată pentru a controla neliniștile din Stein și Roermond.
🇳🇱 Schwere Ausschreitungen heute bei Protesten gegen die Corona Maßnahmen in Eindhoven.
— Der Informant (@DerInformant_) January 24, 2021
In dem Video deutlich zu erkennen die s.g. "Romeo's" (Agent Provocateur) pic.twitter.com/7x4wdntBuR
Ambele autorități din vecinătatea Breda și Tilburg au emis decrete de urgență, oferind poliției mai multă putere pentru a restabili ordinea publică.
#rellen in #Breda in de wijk tuinzigt op een bouwterrein pic.twitter.com/oiQwRoGbTQ
— Dion (@Dion_2297) January 24, 2021
Anterior, în urma ciocnirilor de sâmbătă seara, poliția a arestat 25 de persoane, în timp ce alte 3 600 au fost amendate pentru încălcarea ordinelor de lockdown.