Cătușe

Câți ani de pușcărie va face bărbatul care a tuns cu forța doi tineri - detalii

149
(reînnoit 10:25 13.10.2018)
Unul dintre bărbații care a tuns cu forța mai mulți tineri într-o benzinărie va sta ani grei după gratii, însă pentru o crimă comisă în Italia.

CHIȘINĂU, 13 oct — Sputnik. Sergiu Buruiană, unul dintre suspecții care i-a tuns forțat pe doi tineri la o benzinărie din Călărași, a fost condamnat la 22 de ani de pușcărie pentru un omor comis în Italia. Acesta ar putea să-și ispășească pedeapsa în țara noastră.

Astăzi, magistrații de la judecătoria Chișinău sectorul Buiucani au recunoscut sentința din Italia. Astfel, în privința lui Buruiană Sergiu s-a aplicat măsura preventivă „arestarea preventivă" până la devenirea încheierii irevocabile, iar termenul pedepsei urmând a fi calculat începând cu data pronunțării încheierii, 12 octombrie 2018.

Amintim că doi tineri de 19 ani au fost tunși cu forța, la începutul lunii august, într-o benzinărie din orașul Călărași. Mai mult, cei doi au fost înjurați și agresați fizic pentru că aveau părul lung. Băieții au fost tunși forțat de către un grup de persoane necunoscute, care erau în stare de ebrietate.

Scenele în care tinerii sunt agresați au fost surprinse de camerele de supraveghere a benzinăriei. Din imaginile video se vede cum cei doi tineri sunt tunși forțat cu o foarfecă pe care făptașii ar fi cerut-o de la vânzătorul din magazin. Unul dintre tineri a refuzat să se supună și a fost agresat verbal și lovit cu piciorul.

 

 

 

149
Oameni în parc. Imagine simbol

Date statistice: Populația Republicii Moldova scade de la an la an

60
(reînnoit 18:18 05.07.2020)
Numărul copiilor născuţi anul trecut este cu aproximativ 9000 mai mic decât acum cinci ani, iar decesele sunt mai multe decât nașterile.

CHIȘINĂU, 5 iulie - Sputnik. Populația Republicii Moldova este într-o continuă scădere. În anul 2019 s-au născut 32 de mii de copii, cu 2,7 mii mai puțin comparativ cu anul precedent (sau în scădere cu 7,9%). Rata natalităţii a scăzut, ajungând în anul 2019 la 12 nou născuți la 1000 de locuitori, faţă de 12,9 nou născuți la 1000 locuitori în anul 2018.

Populaţie
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Mai mult de jumătate din numărul copiilor au fost băieţi. Este vorba de 16,4 mii de băieți și 15,6 de mii de fete. Raportul de masculinitate fiind de 105 băieţi la 100 fete.

Vârsta medie a mamei la prima naștere în 2019 a fost de 25,2 de ani, în ușoară creștere față de 2018. Rata totală de fertilitate în 2019 a înregistrat aceleași valori ca în anii precedenți - în medie 1,8 nașteri per femeie. Deși, rata totală de fertilitate în Republica Moldova este relativ înaltă, totuși, aceasta nu atinge nivelul de înlocuire a generațiilor de 2,1 copii născuți de o femeie în perioada sa de vârstă reproductivă. 

Casa la țară
© Sputnik / Павел Лисицын

 Numărul celor decedați este în continuare destul de mare, dar comparativ cu acum cinci ani se atestă o uşoară scădere. În 2019 au murit 36 500 de oameni, cu aproape trei mii mai puţini decât în 2014.

Conform statisticilor, tot mai puţine cupluri aleg să se căsătorească şi tot mai multe ajung să divorţeze. Anul trecut, și-au unit destinele circa 20 de mii de cupluri, în timp ce acum cinci ani erau peste 25 500. Numărul familiilor care au ales să divorţeze în 2019 a fost de aproape 10 700, faţă de aproximativ 11 100 în 2014.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
Demografie, Moldova
Tematic
Norvegia: Ajutoarele pentru copiii imigranților, tăiate pentru a sprijini demografia ţării
BORu: Frica de străini nu rezolvă problema demografică
Papa avertizează cu privire la „iarna demografică” în Europa - „cortina de gheaţă”
Putin, despre soluționarea problemei demografice: De asta va depinde soarta Rusiei

Загрузка...
Задний винт Ми-8

Constructorul de elicoptere din Criuleni: ne fie restituite schițele tehnice

238
(reînnoit 00:08 05.07.2020)
Omul de afaceri pe care Procuratura îl suspectează că ar fi produs în mod clandestin elicoptere a povestit în exclusivitate pentru Sputnik ce s-a întâmplat în hala din Criuleni.

Un mic oraș din Republica Moldova a devenit într-un singur moment cunoscut în toată lumea. S-a anunțat că într-o hală, care mai curând seamănă cu un atelier de reparații auto, sunt fabricate helicoptere adevărate. La Criuleni au început să sune din toată lumea, din Europa și din Asia, toți doreau să-i invite la ei pe constructorii de aparate de zbor care știu să fabrice elicoptere chiar în câmp. Doar că Procuratura Republicii Moldova le-a luat acestora utilajul li, cel mai important, desenele tehnice.

În susținerea constructorilor care au ajuns în vizorul anchetatorilor s-a pronunțat și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. În cadrul emisiunii "Președintele Răspunde" el a spus că băieții sunt talentați și ar fi bine dacă aceștia ar munci legal și ar aduce bani în bugetul de stat. 

”Unii antreprenori mă sună și îmi spun că vor să îi ia la lucru. Ei au încălcat legislația și evident că trebuie să răspundă, dar nu este o idee rea pentru că băieții sunt foarte talentați. Poate ar fi cazul, într-adevăr, să le dăm o posibilitate legal să activeze. Nu cred că e o idee rea ca Republica Moldova să fie o țară care produce elicoptere. Dacă ei au reușit să facă asta clandestin, să le dăm posibilitatea să lucreze legal și să obținem bani pentru aceasta”, a precizat Igor Dodon.

"Dar noi și așa lucram legal și nu am făcut nimic criminal și ilegal", a declarat corespondentului Sputnik Moldova omul de afaceri Iurii Ceban, care a participat nemijlocit la organizarea muncii în hala din Criuleni.

Machetele și modelele au fost luate drept elicoptere adevărate

Iurii Ceban consideră acuzațiile procurorilor drept neîntemeiate. În acea hală nu erau construite elicoptere, a declarat el pentru Sputnik. El spune că acolo se aflau machete în mărimi naturale care erau folosite la elaborarea unor piese și mecanisme. Afirmația din comunicatul de presă că în hală s-ar fi fabricat elicoptere "Ka-26" i-a provocat zâmbetul.    

"Procuratura s-a exprimat astfel ca să se înțeleagă că noi am fi intenționat să vindem prin contrabandă, în țările din CSI, niște elicoptere care sunt asemănătoare cu modelul "Ka-26". Dar modelele noastre nu au nimic în comun cu "Ka-26". Dar să numești niște machete și niște modele drept elicoptere adevărate, cum să vă spun, pentru mine este o reclamă foarte bună", spune Iurie Ceban cu ironie.

Вертолеты подпольно собирали в Криулянах

"Dacă priviți cu atenție aceste machete, atunci veți constată că ele toate sunt absolut diferite. Iar dacă procurorii nu se pricep la parametri tehnici, atunci trebuiau să ia un specialist cu ei. Dar să nu facă spectacol cu mascați și să-i trântească la podea pe băieții din hală", mai spune el.

Вертолеты подпольно собирали в Криулянах

Iurii Ceban este revoltat de faptul că forțele de ordine au luat din hală utilajul, inclusiv machetele și est îngrijorat de integritatea pieselor și mecanismelor elaborate de tehnicienii lui pe care el spera să le patenteze.

"Acolo e multă informație care constituie un secret tehnic, comercial. Elaborările pe care le-am făcut în urma unei munci de ani de zile, care este know-hau-ul nostru, ne-au fost, pur și simplu, luate. Procurorii putea doar să sigileze hala lăsând totul acolo, hala oricum au sigilat-o. Parcă nu a fost de ajuns că au fotografiat totul, eu au mai luat și cutia ce desenele tehnice. Măcar desenele tehnice să ni le restituie", cere Iurii Ceban. El a precizat că acum avocatul încearcă să obțină restituirea pachetului cu desene tehnice.

Este imposibil să fabrici în câmp o piesă pentru un aparat de zbor

Iurii Ceban este revoltat de acuzația de contrabandă și livrări de elicoptere către țări din CSI.

"Este imposibil. Știți ce este o piesă pentru un aparat de zbor. Ea este făcută de specialiști, în condiții speciale, cu utilaj special și din metale speciale. Fiecare piesă este marcată și după acest marcaj poți să afli ce fabrică a produs piesa, care specialist și, în final, chiar la care strung a fost produsă. În condițiile noastre, adică în câmp, lucrul acesta este imposibil. Întrebați orice specialist din domeniul tehnici și el o să vă spună că acestea sunt povești", a mai spus antreprenorul.  

El s-a arătat nedumerit și de afirmația procurorilor că aceștia au urmărit activitatea oamenilor din hala din Criuleni deja de câtva luni. "De ce nu a fost reținut nimeni la trecerea hotarului, dacă este vorba de contrabandă? Dacă este așa atunci trebuie puși sub acuzare și vameșii, și grănicerii, toți să fie acuzați de complicitate. Unde sunt cumpărătorii cărora noi chipurile intenționam să le vindem elicopterele? Este o aberație", afirmă Ceban.

"Acum toți mă sună. De la chinezi până la germani"

Iurii Ceban spune că în hala din Criuleni activa un birou de elaborări tehnice, dar nu o fabrică în car se produceau elicoptere.

"Noi am produs numai elaborări tehnice, care mai apoi sunt patentate. Între primele elaborări a fost un reductor pe care noi l-am patentat în Rusia și care acum este folosit la aparate de zbor în China și Germania. Iar după acesta, am mai avut vreo 70 de elaborări. Când a început toată tărășenia asta, toți îmi sunau, telefonul a devenit incandescent. Mă sună toți, de la chinezi la germani. Cutia poștacă este plină, îmi scriu: lăsați totul baltă, veniți al noi", povestește Iurie Ceban.

Pe machetele și modele din hală erau testate elaborările tehnice ce urmau să fie patentate. Iurie Ceban vorbește cu mândrie de echipa care lucra în hala din Criuleni.

"Eu am să vă spun de ce au fost în stare acești tineri talentați. Construcția tehnicii aviatice este un lucru de lungă durată. De la schiță până la scanarea unui model finisat și elaborarea documentelor tehnice, care mai apoi devin desene tehnice ale modelelor finisate, trece de la trei la cinci ani la oricare fabrică. Băieții noștri au inventat o tehnologie care permite în condiții de câmp, fără căi de lansare, permite construcția piesei din metal, car mai apoi poate fi scanată și îmbunătățită la computer. Noi am accelerat procesul și am redus ani. Nicio țară din lume nu are astfel de specialiști!", afirmă cu mândrie Iurii Ceban.

El mai afirmă că este mândru de faptul că din această echipă face parte fiul lui și prieteni de-ai săi, care nu au dorit să plece peste hotare: "Îmi doresc ca copii noștri să privească în cer, nu să stea cu fața în podelele de beton pe un șantier".

Pe Iurie Ceban l-a nemulțumit și faptul că în comunicat de presă al Procuraturii s-a menționat faptul că mulți dintre dintre cei care munceau în hala din Criuleni erau locuitori ai Transnistriei.

"Ce relevanță are acest fapt, ce în Transnistria trăiesc altfel de oameni? De când instituțiile de stat ne divizează în locuitori ai malului drept și locuitori ai malului stând al Nistrului?", întreabă antreprenorul.

El spun că unii dintre cei care munceau în hală în momentul în care au intrat procurorii aveau acte de identitate ale Republicii Moldova. alții care erau de pe malul stâng al Nistrului locuiau chiar în acea hală dat fiind că nu putea trece hotarul administrativ în fiecare zi din cauza restricțiilor de circulație impuse de pandemie.

"Și ce dacă ceilalți aveau acte transnistrene? Ei sunt nevoiți să ia aceste acte. Fără ele nu poți să te angajezi la lucru, nu poți achita serviciile comunale, nu faci nimic dacă nu ai pașaport. Oamenii nu sunt vinovați că țara noastră a fost divizată în două parți, iar acum cei de la putere fac tot felul de jocuri", spune Iurii Ceban.

Ce spun procurorii

Amintim că în data de 30 iunie, procuratura Generală a anunțat pe site-ul său că mai bine de 10 elicoptere produse clandestin în raionul Criuleni urmau să ajungă în spațiul Comunității Statelor Independente (CSI). Procurorii și polițiștii au efectuat astăzi percheziții la baza de producere.

Comunicatul de presă preciza că, timp de mai multe luni, procurorii au documentat activitatea ilegală a unui grup de persoane bine organizat, specializat în producerea elicopterelor.

Aparatele de zbor, la aspectul exterior fiind identice modelului de elicoptere „Ka-26”, erau produse în condiții clandestine, urmând să fie exportate, potrivit procurorilor, ilegal în statele din spațiul CSI, informează Procuratura Generală.

Procurorii și polițiștii au descins cu percheziții la baza de producere, amplasată într-o localitate din raionul Criuleni, pe malul râului Nistru, și la domiciliile persoanelor implicate pentru acumularea probatoriului necesar.

Perchezițiile au arătat că pe liniile de producere se află mai mult de 10 elicoptere, aflate la diverse etape de asamblare.

Procuratura Generală precizează că majoritatea persoanelor implicate în procesul de producere și asamblare, inclusiv organizatorii și conducătorii „afacerii ilegale”, sunt locuitori ai regiunii transnistrene.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru fapte de pregătire a contrabandei cu aparate de zbor, de către două sau mai multe persoane (art. 248 alin.(5) Cod Penal).

Pentru asemenea fapte, legislația Republicii Moldova prevede o pedeapsă de la 3 până la 10 ani de închisoare, mai precizau procurorii în comunicatul de presă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

238

Загрузка...
A l'intérieur de la basilique Sainte-Sophie

Rusia: intențiile Turciei privind Hagia Sophia, „o amenințare” pentru civilizația creștină

0
(reînnoit 20:04 06.07.2020)
După ce președintele Turciei a propus transformarea Hagiei Sophia, de origine creștină, într-o moschee, Rusia și-a exprimat îngrijorarea, considerând acest proiect ca fiind o ameninţare la adresa „civilizației creștine”.

BUCUREŞTI, 6 iul – Sputnik, Doina Crainic. Autoritățile ruse și Biserica Ortodoxă şi-au exprimat luni (6 iulie) îngrijorarea cu privire la intenţia președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, de a converti fosta Hagia Sophia din Istanbul într-o moschee.

 

Patriarhul Rusiei Kirill a spus într-o declarație că este „profund îngrijorat” cu privire la o posibilă schimbare a statutului „unuia dintre cele mai măreţe monumente ale culturii creștine”, „deosebit de drag Bisericii Ruse”, moştenitoare a tradițiilor bizantine, potrivit Sputnik France

„Orice încercare de a umili sau a călca moștenirea spirituală milenară a Bisericii din Constantinopol este percepută de poporul rus – anterior, precum şi astăzi - cu amărăciune și indignare”, a avertizat patriarhul Moscovei.

„Valoare sacră”

„O amenințare la adresa Hagia Sophia este o amenințare la adresa întregii civilizații creștine și, prin urmare, la adresa spiritualităţii și istoriei noastre”, a adăugat patriarhul, cerând guvernului turc să „fie atent”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, şi-a exprimat „speranța că Ankara va lua în considerare statutul Hagiei Sophia ca proprietate a patrimoniului mondial”. Acesta a mai spus că Hagia Sophia are „o valoare sacră” pentru ruși.

De asemenea, viceministrul rus pentru Afaceri Externe, Serghei Verchinin, a cerut Ankarei să „țină seama de importanța globală” a bazilicii bizantine antice.

Cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia a examinat joi solicitarea privind transformarea fostei Hagia Sophia într-o moschee, măsură solicitată de președintele Recep Tayyip Erdogan, cu riscul creării de tensiuni în relaţiile cu mai multe țări.

Un monument arhitectonic important construit în secolul al 6-lea de bizantini, care îşi încoronau împărații acolo, Hagia Sophia constituie un patrimoniu mondial UNESCO și una dintre principalele atracții turistice din Istanbul.

Convertită într-o moschee după cucerirea Constantinopolului de către otomani în 1453, Hagia Sophia a fost transformată în muzeu în 1935 de către liderul tinerei Republici Turce, Mustafa Kemal, nerăbdător să „o ofere omenirii”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Civilizație, Rusia, Turcia
Tematic
Înalt ierarh al BORu: Sunt posibile vărsări de sânge, pe motive religioase, în Ucraina
Șeful BORu declară că există intenția de a distruge cea mai importantă forță ortodoxă
Cum îi va afecta pe enoriași răspunsul dur al BORu la acțiunile Constantinopolului
BORu a propus instituirea unui moratoriu la avorturi în perioada pandemiei
BORu: Miscarea Black Lives Matter capătă un caracter anticreștin
BORu a întrerupt relațiile cu Patriarhia de Constantinopol

Загрузка...