CHIȘINĂU, 3 sept – Sputnik. În apropiere de satul Vălcineț, raionul Călărași, arheologii au descoperit urme ale unui sat medieval din secolul al XV-lea. Istoricii presupun că ar fi vorba de vatra satului, iar localitatea, care este situată la circa doi kilometri distanţă, ar fi început anume de aici.
În timpul săpăturilor arheologice a fost descoperit un complex format dintr-o locuință semi-adâncită și un cuptor în aer liber, scrie presa locală.
”Se vede conturul cuptorului propriu-zis. Stratul de arsură de culoare cărămizie, cu o grosime de circa 10 centimetri, denotă o utilizare de durată. A fost cândva, probabil, boltit. Circa 30 – 35 de centimetri din partea superioară a cuptorului a fost rasă de lama plugului”, a declarat arheologul Sergiu Matveev.
Arheologii susțin că această descoperire recentă are o mare însemnătate științifică.
”Asemenea așezări rurale nu au fost cercetate în ultimii 30 – 40 de ani. Acum, obținem noi date științifice, pentru a înțelege această perioadă, deoarece avem puține documente scrise”, a afirmat directorul Agenției Naționale Arheologică, Vlad Vornic.
Săpăturile arheologice au loc în locurile pe unde va trece gazoductul Ungheni – Chișinău, construcția căruia, așa cum anunță autoritățile, urmează să înceapă în acest an. Agenția Națională Arheologică încearcă să salveze ce se mai poate salva.
În vizorul Agenției sunt patru localități din raionul Călărași: Peticeni, Tuzara, Vălcineț și partea de vest a orașului Călărași, precum și o localitate din raionul Nisporeni – satul Milești.
Echipa Sputnik Moldova a decis să întrebe moldovencele ce venituri și-ar dori să aibă în acest an bărbații lor, astfel ca să le ajungă pentru cheltuielile casnice, dar și pentru odihnă. Se pare că la acest capitol moldovencele sunt mai modeste și nu visează la milioane, ci la salarii care le-ar permite ca familia să nu ducă lipsă de anumite lucruri stringente.
Clasamentul salariului mediu în Moldova și în statele vecine>>>
Deși femeile au numit diverse sume, multe visează ca din banii câștigați să poată fi acoperite cheltuielile pentru facturi, mâncare și îmbrăcăminte, dar și să mai pună ceva deoparte pentru odihnă, cel puțin o dată pe an. Dacă sunteți curioși să aflați la câți bani visează moldovencele, priviți materialul video realizat de echipa Sputnik Moldova.
În astfel de condiţii, pentru oamenii străzii din Chişinău o adevărată salvare este Centrul de găzduire unde se pot adăposti în perioada când temperaturile sint foarte joase.
Oameni ajung pe drumuri din diverse motive: fie au fost alungați din casă de rude, au avut datorii sau au intrat în patima alcoolului.
La Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost din Chișinău poţi întâlni persoane de toate vârstele şi din cele mai diverse categorii sociale. Sunt chiar şi străini. Toţi aceştia au ajuns la un moment dat într-o situație dificilă și acum speranța lor este în ajutorul unor oameni cărora le pasă.
Aflați cum supraviețuiesc oamenii străzii din Chișinău din galeria foto Sputnik.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Angajații Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost sunt gata oricând să-i ajute pe cei aflați aici să se reintegreze în societate.
Acum aici sunt 65 de persoane, însă în perioada caldă a anului numărul beneficiarilor este mai mic. Potrivit conducerii centrului, lunar statul cheltuiește aproximativ 4 mii de lei pentru întreținerea unei persoane.
Chaphra Mecler este cetățeană SUA. A venit în Moldova acum un an în speranța că-și va găsi fiul dispărut. Dar în circumstanțe necunoscute, și-a pierdut actele și a ajuns pe stradă. Acum, autoritățile din Moldova împreună cu cele din America fac tot posibilul să o ajute.
Beneficiarii care ajung aici trebuie să respecte mai multe condiții: să nu consume alcool, droguri și să-și facă curățenie în spațiul personal.
Beneficiarii centrului au o cantină modernă, unde iau masa de trei ori pe zi. Totul este dezinfectat după fiecare masă.
Asistenții sociali din instituție lucrează zilnic cu aceste persoane și încearcă să le convingă să aleagă o cale corectă în viață.
În perioada rece a anului numărului beneficiarilor crește. Persoanele ajung aici pe diverse căi: fie se adresează singure, le aduc asociațiile obștești, oamenii cu suflet bun care vor să le ajute, sau vin prin intermediul Poliției și medicilor.
Oameni ajung pe drumuri din diverse motive: fie au fost alungați din casă de rude, au avut datorii sau au intrat în patima alcoolului.
Iarna este cea mai grea perioadă pentru oamenii rămași fără acoperiș deasupra capului.
Pentru mulți dintre cei ajunși la Centru aceasta este singura posibilitate de a avea cel puțin temporar un acoperiș deasupra capului.
În perioada rece a anului, și Poliția face razii prin oraș pentru a-i convinge pe oamenii străzii să meargă la centrele de adăpost ca să nu înghețe afară.
Unii oameni ai străzii preferă să rămână pe drumuri chiar și iarna, iar singura lor salvare sunt persoanele de bună credință care le întind o mână de ajutor.
Mulți boschetari se adună zilnic la Complexul Memorial „Eternitate” pentru că reprezentanții Casei de Milostenie din Chișinău le aduc mâncare caldă.
Angajații Poliției merg în locurile unde se adună cel mai des persoanele fără adăpost și poartă cu ei discuții, iar cei care se lasă convinși sunt adăpostiți la Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost.
BRUXELLES, 24 ian - Sputnik. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vrea să liniștească spiritele și declară că UE va obliga companiile farmaceutice să respecte contractele de aprovizionare cu vaccinuri anti-COVID. Dar declarațiile sale nu sunt suficiente ca să rezolve situația, după ce Pfizer şi AstraZeneca au anunţat că vor întârzia livrările către Europa.
„Intenţionăm să facem companiile farmaceutice să-şi respecte contractele pe care le-au semnat... folosind mijloace legale aflate la dispoziţia noastră”, a declarat Michel la postul de radio Europe 1.
Mai multe state din UE s-au plâns deja că întârzierile livrărilor complică foarte mult situația privind rapelul care trebuie efectuat într-un interval precis de timp.
Charles Michel spune acum că UE va insista pe transparenţă în ceea ce priveşte motivele întârzierilor, dar acest gen de explicații nu suplinește întârzierea vaccinărilor.
Oficialul european se laudă însă că, după primele avertismente ale Pfizer cum că vor apărea întârzieri de câteva săptămâni, UE a reuşit să reducă aceste întârzieri prin adoptarea unei atitudini dure.
„Am bătut cu pumnul în masă şi în cele din urmă întârzierile anunţate pentru câteva săptâmâni s-au transformat într-o încetinire a aprovizionării”, a spus preşedintele Consiliului European.