Victor Juc și Victor Parlicov

De unde va lua Moldova gaze după 2019 ?

124
(reînnoit 15:29 29.04.2018)
Blocarea construcției gazoductului ”Nord Stream 2” va face Uniunea Europeană dependentă de interesele geopolitice străine

După finalizarea proiectului ”Nord Stream 2”, gazul rusesc va ajunge în Europa de Vest fără a tranzita teritoriul Ucrainei. Aceasta înseamnă că statele din Europa de Est, inclusiv Republica Moldova, rămân fără gaze naturale. Pentru a evita acest risc, țările vizate trebuie să găsească alte posibilități de asigurare cu gaze, până la sfârșitul anului 2019. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" cu politologul Victor Juc, expertul în energetică Victor Parlicov și expertul român în domeniul politicii externe, Adrian Severin.

"În cazul  Republicii Moldova, o alternativă bună ar fi organizarea reversului prin gazoductele care traversează sudul ţării. Această opțiune este discutată de autorități. Nu exclud că ar putea fi abandonat proiectul Iași-Ungheni, în favoarea construcției unei stații de compresoare pe teritoriul României, care va pompa gazul în regim revers din Bulgaria spre Moldova. Este o soluție mai ieftină și mai rapidă", a explicat Victor Parlicov.

Germania și Finlanda au dat undă verde construcției gazoductului "Nord Stream 2” pe teritoriile sale. Gazprom, concernul care implementează proiectul, așteaptă aprobarea din partea Suediei și Danemarcei. Între timp, SUA, Polonia, Estonia, Lituania, Letonia, România, Ungaria și Ucraina se opun construcției "Nord Stream 2".

"O parte dintre țări se opun din motive politice, altele — din motive economice. Sunt un grup de state mai mici care nu vor ca puterea de decizie a Germaniei în Uniunea Europeană să crească și mai mult. Pe de altă parte, pentru unele țări, cum ar fi Slovacia sau Cehia, este mai costisitor să ia gaz rusesc din Germania. În concluzie, consumatorii din unele țări europene vor plăti pentru gaz mai mult", a precizat Victor Parlicov.

În discuțiile contradictorii despre "Nord Stream 2" nimeni nu vorbește însă despre interesele cetățenilor de rând. Disensiunile au la bază resentimente și principii politice.

"Contează memoria istorica, pentru că Polonia și Țările Baltice asociază proiectul "Nord Stream" cu Uniunea Sovietica. Mai sunt și ecologiștii prezenți în parlamentele din țările nordice. Ecologiștii sunt susținuți de alianța ecologiștilor și verzilor din Parlamentul European. Pentru Danemarca și Suedia contează mult poziția ecologiștilor", a menționat Victor Juc.

Dacă proiectul "Nord Stream 2" va fi blocat, ceea ce încearcă să facă unele țări europene, influențate de SUA, Uniunea Europeană riscă să devină vulnerabilă în fața intereselor geopolitice ale altor state.

"Orice monopol în domeniul energetic este periculos, deoarece permite transformarea securității energetice în instrument de promovare a unei agende politice sau geopolitice. În al doilea rând, diversificarea traseelor prin care este distribuit gazul rezolvă unele probleme tehnice. Pentru că dacă undeva are loc un accident, Uniunea Europeană poate folosi gaz de pe alte rute", a explicat Adrian Severin.

Va rămâne Moldova fără gaze după decizia Gazprom? Ce spun autoritățile>>>

Va dezbina "Nord Stream 2" Uniunea Europeană şi există oare riscul ca Republica Moldova să se confrunte, după 2019, cu un deficit de gaze din cauza „Nord Stream 2"? Aflați din interviul video atașat.

Autor: Maria Dimineț

124
Tagurile:
gazele, Victor Juc, Adrian Severin, Republica Moldova
Tematic
Rusia ne-a redus prețul la gaze cu o cincime
Gazprom nu exclude construcția „Nord Stream 3”
Voiculescu vinde Gazeta Sporturilor. Vezi cine o cumpără
Statul român ia mai puțini bani de la investitorii din petrol și gaze
Cine vinde cel mai ieftin gaz pentru consumul casnic

VIDEO: Coloane de tractoare la intrarea în Chișinău - cum decurge protestul agricultorilor

140
Agricultorii continuă să protesteze la intrarea în Chișinău, cu unități de tehnică agricolă, în special tractoare, parcate pe marginea drumului în două locații: sub podul de la Telecentru și în preajma lacului Dănceni.

Continuă protestul fermierilor care ieri și-au adus tehnica agricolă la Chișinău și au rămas să petreacă noaptea pe șosea.

Unii au staționat pe șoseaua Hâncești, sub podul din cartierul Telecentru, iar alții la intrarea în localitatea Dănceni din raionul Ialoveni.

Astăzi fermierii intenționează să se întâlnească cu prim-ministrul Ion Chicu, după ce în urma întrevederii de ieri cu șeful Guvernului au rămas nemulțumiți de soluțiile propuse pentru redresarea crizei din sectorul agrar.

Agricultorii spun că ar putea bloca drumul Hâncești-Chișinău, dacă nu vor fi auziți nici de această data.

Fermierii le cer autorităților alocarea unor despăgubiri de 3000 de lei pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă. Mai mult, ei solicită să fie simplificată procedura de acordare a comensațiilor - cer ca acestea să fie eliberate doar în baza actelor eliberate de comisiile pentru situații excepționale și administrațiile publice locale. 

O altă revendicare este instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud ale țării. În acest sens, ei solicită să le fie eliberate certificate de stare de forță majoră pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori.

Fermierii cer și aprobarea unui nou regulament cu posibilitatea de restituire a TVA-ului acumulat de ani de zile în cont pentru a achita datoriile furnizorilor. Pe lângă toate cele enumerate mai sus, agricultorii îi cer statului să-i scutească de plata impozitelor salarial și funciar și o vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021.

Joi, producătorii agricoli au decis că trebuie să se facă auziți în toată țara și au pornit spre „inima Moldovei”. Cu toate acestea, din lipsa autorizației, fermierii au fost opriți la câțiva kilometri de Chișinău. Ulterior, s-a ajuns la o înțelegere și au fost lăsați să conducă în grupuri mici către șoseaua Hâncești, unde au putut parca până dimineața.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

140
Tagurile:
Chișinău, agricultori, protest

Загрузка...
Igor Dodon a avut o întrevedere cu Președintele belarus Alexandr Lukașenko

Dodon i-a transmis un mesaj de felicitare lui Lukașenko

77
(reînnoit 12:46 10.08.2020)
Igor Dodon i-a adresat un mesaj de felicitare lui Aleksandr Lukașenko cu ocazia victoriei în alegerile prezidențiale.

CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a transmis un mesaj de felicitare președintelui belarus, Aleksandr Lukașenko, cu ocazia victoriei în alegerile prezidențiale.

“Din numele poporului moldovenesc și al meu personal, îi doresc succese remarcabile în realizarea scopurilor propuse în beneficiul Republicii Belarus”, se spune în mesajul șefului statului.

Potrivit rezultatelor preliminare, prezentate de Comisia Electorală Centrală, actualul lider belarus, Aleksandr Lukașenko, a obținut 80,23 la sută din voturi, iar pe locul doi s-a plasat candidatul opoziției, Svetlana Tihanovskaia – cu 9,9 la sută.

Mai devreme, cu un mesaj de felicitare s-au adresat liderul Chinei, Xi Jinping, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

“Sunt convins că dialogul productiv și cooperarea strânsă dintre Republica Moldova și Republica Belarus în diverse domenii, vor contribui la consolidarea relațiilor dintre țările și popoarele noastre”, a mai subliniat Igor Dodon în mesajul său.

Alegerile prezidențiale din Belarus s-au încheiat duminică, pe 9 august. După anunțarea rezultatelor exit-poll-ului oficial, reprezentanții opoziției au ieșit în stradă în Minsk și alte orașe ale țării pentru a-și exprima nemulțumirea. Ministerul de Interne al Republicii Belarus a anunțat că peste 3 mii de persoane au fost reținute în timpul manifestațiilor.

77
Tagurile:
Belarus, Igor Dodon
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Astăzi au loc alegeri prezidențiale în Belarus
Lukașenko învinge în alegerile prezidențiale din Belarus - rezultate preliminare de la CEC
FOTO: Proteste nocturne la Minsk după alegerile prezidențiale din Belarus

Загрузка...
Dezinfectarea mâinilor

Avertizare ANPC: dezinfectant extrem de toxic vândut în magazine poate provoca deces

0
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) atrage atenţia că în comerţ este vândut un gel de mâini dezinfectant care conţine o substanţă deosebit de toxică pentru sistemul nervos central şi pentru ochi.

BUCUREŞTI, 14 aug – Sputnik. Paul Anghel, directorul general al Direcţiei de Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC, a avertizat că în comerţ este vâdut un gel de mâini dezinfectant care conţine metanol, o substanţă foarte toxică pentru sistemul nervos central şi pentru ochi.

„Alertă RAPEX privind un produs care poate afecta sănătatea consumatorilor: gel de mâini produs în Turcia notificat de către Danemarca: produsul conține metanol (valoare măsurată: 11,6 %), care este deosebit de toxică pentru sistemul nervos central și pentru ochi”, a atras atenţia Paul Anghel, citat de Mediafax

Acesta a mai spus că de pe ambalaj lipsesc pictogramele de pericol şi avertizările necesare cu privire la toxicitatea și la inflamabilitatea produsului. Mai mult, ambalajul nu este prevăzut cu sistem de închidere de siguranță pentru copii.

Sursa citată mai avertizează că ingestia sau contactul cu metanolul poate duce la orbire și chiar la deces. De asemenea, se mai semnalează că produsul nu respectă regulamentele privind produsele biocide și clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP) acestora.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
magazine, deces, Scandalul dezinfectanților
Tematic
TEHNOLOGIE: în România a apărut spitalul care se dezinfectează singur
Peskov, despre "tuneluri pentru dezinfectare" de la Kremlin și Novo Ogarevo
Obiceiul bun care va rămâne după carantină: Dezinfectarea fructelor și legumelor
Ce interese serveşte Tolo.ro în scandalul dezinfectanţilor?
Mănuși, măști, dezinfectanți - Cum ne protejăm pielea în timpul pandemiei? -specialist rus
Kremlinul şi reședința lui Putin, echipate cu „tuneluri de dezinfectare” Covid-19 - VIDEO

Загрузка...