Igor Dodon, în studioul Radio Sputnik Moldova

Igor Dodon ia atitudine față de acțiunea de forță împotriva Siriei

212
(reînnoit 16:58 16.04.2018)
Președintele Republicii Moldova a comentat atacul cu rachete al SUA și al aliaților lor, Marea Britanie și Franța, asupra Siriei.

CHIȘINĂU, 16 apr — Sputnik. Moldova condamnă acțiunile militare în Siria și pledează în favoarea unei investigații internaționale pentru a evita agravarea conflictului, a declarat președintele Igor Dodon pentru Sputnik.

"Republica Moldova condamnă folosirea armelor chimice și pledează pentru crearea unei misiuni internaționale care ar efectua o investigație independentă asupra presupusului atac chimic în orașul sirian Duma. Atacul cu rachete, întreprins de SUA, Marea Britanie și Franța până la efectuarea unei investigații detaliate, a fost unul ilegal" — a declarat Dodon.

Potrivit președintelui, escaladarea conflictului din Siria ar complica nu numai activitatea Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), dar, de asemenea, ar pune în pericol întregul proces de reglementare pașnică fapt care poate duce la un conflict militar interstatal, și să se extindă și în afara regiunii de conflict.

SUA și aliații din NATO, Marea Britanie și Franța, au atacat sâmbătă cu 103 rachete de croazieră și rachete "aer-sol" obiecte ale infrastructurii militare și civile de pe teritoriul Siriei. 71 de rachete au fost doborâte de sistemul sirian de apărare aeriană.

Președintele rus, Vladimir Putin, a calificat atacul cu rachete asupra Siriei drept act de agresiune împotriva unui stat suveran.

212
Tagurile:
declarație, atacul asupra Siriei, Igor Dodon, Republica Moldova
Tematic
Silvian Ionescu: ”De când cu Siria, e recoltă mare de „experţi" pe metru pătrat”
Șeful diplomației britanice despre perspectiva unor noi atacuri în Siria
Atacul asupra Siriei și consecințele lui, văzute de Mihail Gorbaciov
Patriarhul Kirill și Papa Francisc au discutat situația în jurul Siriei
Oameni în parc. Imagine simbol

Date statistice: Populația Republicii Moldova scade de la an la an

59
(reînnoit 18:18 05.07.2020)
Numărul copiilor născuţi anul trecut este cu aproximativ 9000 mai mic decât acum cinci ani, iar decesele sunt mai multe decât nașterile.

CHIȘINĂU, 5 iulie - Sputnik. Populația Republicii Moldova este într-o continuă scădere. În anul 2019 s-au născut 32 de mii de copii, cu 2,7 mii mai puțin comparativ cu anul precedent (sau în scădere cu 7,9%). Rata natalităţii a scăzut, ajungând în anul 2019 la 12 nou născuți la 1000 de locuitori, faţă de 12,9 nou născuți la 1000 locuitori în anul 2018.

Populaţie
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Mai mult de jumătate din numărul copiilor au fost băieţi. Este vorba de 16,4 mii de băieți și 15,6 de mii de fete. Raportul de masculinitate fiind de 105 băieţi la 100 fete.

Vârsta medie a mamei la prima naștere în 2019 a fost de 25,2 de ani, în ușoară creștere față de 2018. Rata totală de fertilitate în 2019 a înregistrat aceleași valori ca în anii precedenți - în medie 1,8 nașteri per femeie. Deși, rata totală de fertilitate în Republica Moldova este relativ înaltă, totuși, aceasta nu atinge nivelul de înlocuire a generațiilor de 2,1 copii născuți de o femeie în perioada sa de vârstă reproductivă. 

Casa la țară
© Sputnik / Павел Лисицын

 Numărul celor decedați este în continuare destul de mare, dar comparativ cu acum cinci ani se atestă o uşoară scădere. În 2019 au murit 36 500 de oameni, cu aproape trei mii mai puţini decât în 2014.

Conform statisticilor, tot mai puţine cupluri aleg să se căsătorească şi tot mai multe ajung să divorţeze. Anul trecut, și-au unit destinele circa 20 de mii de cupluri, în timp ce acum cinci ani erau peste 25 500. Numărul familiilor care au ales să divorţeze în 2019 a fost de aproape 10 700, faţă de aproximativ 11 100 în 2014.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
Demografie, Moldova
Tematic
Norvegia: Ajutoarele pentru copiii imigranților, tăiate pentru a sprijini demografia ţării
BORu: Frica de străini nu rezolvă problema demografică
Papa avertizează cu privire la „iarna demografică” în Europa - „cortina de gheaţă”
Putin, despre soluționarea problemei demografice: De asta va depinde soarta Rusiei

Загрузка...
Задний винт Ми-8

Constructorul de elicoptere din Criuleni: ne fie restituite schițele tehnice

236
(reînnoit 00:08 05.07.2020)
Omul de afaceri pe care Procuratura îl suspectează că ar fi produs în mod clandestin elicoptere a povestit în exclusivitate pentru Sputnik ce s-a întâmplat în hala din Criuleni.

Un mic oraș din Republica Moldova a devenit într-un singur moment cunoscut în toată lumea. S-a anunțat că într-o hală, care mai curând seamănă cu un atelier de reparații auto, sunt fabricate helicoptere adevărate. La Criuleni au început să sune din toată lumea, din Europa și din Asia, toți doreau să-i invite la ei pe constructorii de aparate de zbor care știu să fabrice elicoptere chiar în câmp. Doar că Procuratura Republicii Moldova le-a luat acestora utilajul li, cel mai important, desenele tehnice.

În susținerea constructorilor care au ajuns în vizorul anchetatorilor s-a pronunțat și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. În cadrul emisiunii "Președintele Răspunde" el a spus că băieții sunt talentați și ar fi bine dacă aceștia ar munci legal și ar aduce bani în bugetul de stat. 

”Unii antreprenori mă sună și îmi spun că vor să îi ia la lucru. Ei au încălcat legislația și evident că trebuie să răspundă, dar nu este o idee rea pentru că băieții sunt foarte talentați. Poate ar fi cazul, într-adevăr, să le dăm o posibilitate legal să activeze. Nu cred că e o idee rea ca Republica Moldova să fie o țară care produce elicoptere. Dacă ei au reușit să facă asta clandestin, să le dăm posibilitatea să lucreze legal și să obținem bani pentru aceasta”, a precizat Igor Dodon.

"Dar noi și așa lucram legal și nu am făcut nimic criminal și ilegal", a declarat corespondentului Sputnik Moldova omul de afaceri Iurii Ceban, care a participat nemijlocit la organizarea muncii în hala din Criuleni.

Machetele și modelele au fost luate drept elicoptere adevărate

Iurii Ceban consideră acuzațiile procurorilor drept neîntemeiate. În acea hală nu erau construite elicoptere, a declarat el pentru Sputnik. El spune că acolo se aflau machete în mărimi naturale care erau folosite la elaborarea unor piese și mecanisme. Afirmația din comunicatul de presă că în hală s-ar fi fabricat elicoptere "Ka-26" i-a provocat zâmbetul.    

"Procuratura s-a exprimat astfel ca să se înțeleagă că noi am fi intenționat să vindem prin contrabandă, în țările din CSI, niște elicoptere care sunt asemănătoare cu modelul "Ka-26". Dar modelele noastre nu au nimic în comun cu "Ka-26". Dar să numești niște machete și niște modele drept elicoptere adevărate, cum să vă spun, pentru mine este o reclamă foarte bună", spune Iurie Ceban cu ironie.

Вертолеты подпольно собирали в Криулянах

"Dacă priviți cu atenție aceste machete, atunci veți constată că ele toate sunt absolut diferite. Iar dacă procurorii nu se pricep la parametri tehnici, atunci trebuiau să ia un specialist cu ei. Dar să nu facă spectacol cu mascați și să-i trântească la podea pe băieții din hală", mai spune el.

Вертолеты подпольно собирали в Криулянах

Iurii Ceban este revoltat de faptul că forțele de ordine au luat din hală utilajul, inclusiv machetele și est îngrijorat de integritatea pieselor și mecanismelor elaborate de tehnicienii lui pe care el spera să le patenteze.

"Acolo e multă informație care constituie un secret tehnic, comercial. Elaborările pe care le-am făcut în urma unei munci de ani de zile, care este know-hau-ul nostru, ne-au fost, pur și simplu, luate. Procurorii putea doar să sigileze hala lăsând totul acolo, hala oricum au sigilat-o. Parcă nu a fost de ajuns că au fotografiat totul, eu au mai luat și cutia ce desenele tehnice. Măcar desenele tehnice să ni le restituie", cere Iurii Ceban. El a precizat că acum avocatul încearcă să obțină restituirea pachetului cu desene tehnice.

Este imposibil să fabrici în câmp o piesă pentru un aparat de zbor

Iurii Ceban este revoltat de acuzația de contrabandă și livrări de elicoptere către țări din CSI.

"Este imposibil. Știți ce este o piesă pentru un aparat de zbor. Ea este făcută de specialiști, în condiții speciale, cu utilaj special și din metale speciale. Fiecare piesă este marcată și după acest marcaj poți să afli ce fabrică a produs piesa, care specialist și, în final, chiar la care strung a fost produsă. În condițiile noastre, adică în câmp, lucrul acesta este imposibil. Întrebați orice specialist din domeniul tehnici și el o să vă spună că acestea sunt povești", a mai spus antreprenorul.  

El s-a arătat nedumerit și de afirmația procurorilor că aceștia au urmărit activitatea oamenilor din hala din Criuleni deja de câtva luni. "De ce nu a fost reținut nimeni la trecerea hotarului, dacă este vorba de contrabandă? Dacă este așa atunci trebuie puși sub acuzare și vameșii, și grănicerii, toți să fie acuzați de complicitate. Unde sunt cumpărătorii cărora noi chipurile intenționam să le vindem elicopterele? Este o aberație", afirmă Ceban.

"Acum toți mă sună. De la chinezi până la germani"

Iurii Ceban spune că în hala din Criuleni activa un birou de elaborări tehnice, dar nu o fabrică în car se produceau elicoptere.

"Noi am produs numai elaborări tehnice, care mai apoi sunt patentate. Între primele elaborări a fost un reductor pe care noi l-am patentat în Rusia și care acum este folosit la aparate de zbor în China și Germania. Iar după acesta, am mai avut vreo 70 de elaborări. Când a început toată tărășenia asta, toți îmi sunau, telefonul a devenit incandescent. Mă sună toți, de la chinezi la germani. Cutia poștacă este plină, îmi scriu: lăsați totul baltă, veniți al noi", povestește Iurie Ceban.

Pe machetele și modele din hală erau testate elaborările tehnice ce urmau să fie patentate. Iurie Ceban vorbește cu mândrie de echipa care lucra în hala din Criuleni.

"Eu am să vă spun de ce au fost în stare acești tineri talentați. Construcția tehnicii aviatice este un lucru de lungă durată. De la schiță până la scanarea unui model finisat și elaborarea documentelor tehnice, care mai apoi devin desene tehnice ale modelelor finisate, trece de la trei la cinci ani la oricare fabrică. Băieții noștri au inventat o tehnologie care permite în condiții de câmp, fără căi de lansare, permite construcția piesei din metal, car mai apoi poate fi scanată și îmbunătățită la computer. Noi am accelerat procesul și am redus ani. Nicio țară din lume nu are astfel de specialiști!", afirmă cu mândrie Iurii Ceban.

El mai afirmă că este mândru de faptul că din această echipă face parte fiul lui și prieteni de-ai săi, care nu au dorit să plece peste hotare: "Îmi doresc ca copii noștri să privească în cer, nu să stea cu fața în podelele de beton pe un șantier".

Pe Iurie Ceban l-a nemulțumit și faptul că în comunicat de presă al Procuraturii s-a menționat faptul că mulți dintre dintre cei care munceau în hala din Criuleni erau locuitori ai Transnistriei.

"Ce relevanță are acest fapt, ce în Transnistria trăiesc altfel de oameni? De când instituțiile de stat ne divizează în locuitori ai malului drept și locuitori ai malului stând al Nistrului?", întreabă antreprenorul.

El spun că unii dintre cei care munceau în hală în momentul în care au intrat procurorii aveau acte de identitate ale Republicii Moldova. alții care erau de pe malul stâng al Nistrului locuiau chiar în acea hală dat fiind că nu putea trece hotarul administrativ în fiecare zi din cauza restricțiilor de circulație impuse de pandemie.

"Și ce dacă ceilalți aveau acte transnistrene? Ei sunt nevoiți să ia aceste acte. Fără ele nu poți să te angajezi la lucru, nu poți achita serviciile comunale, nu faci nimic dacă nu ai pașaport. Oamenii nu sunt vinovați că țara noastră a fost divizată în două parți, iar acum cei de la putere fac tot felul de jocuri", spune Iurii Ceban.

Ce spun procurorii

Amintim că în data de 30 iunie, procuratura Generală a anunțat pe site-ul său că mai bine de 10 elicoptere produse clandestin în raionul Criuleni urmau să ajungă în spațiul Comunității Statelor Independente (CSI). Procurorii și polițiștii au efectuat astăzi percheziții la baza de producere.

Comunicatul de presă preciza că, timp de mai multe luni, procurorii au documentat activitatea ilegală a unui grup de persoane bine organizat, specializat în producerea elicopterelor.

Aparatele de zbor, la aspectul exterior fiind identice modelului de elicoptere „Ka-26”, erau produse în condiții clandestine, urmând să fie exportate, potrivit procurorilor, ilegal în statele din spațiul CSI, informează Procuratura Generală.

Procurorii și polițiștii au descins cu percheziții la baza de producere, amplasată într-o localitate din raionul Criuleni, pe malul râului Nistru, și la domiciliile persoanelor implicate pentru acumularea probatoriului necesar.

Perchezițiile au arătat că pe liniile de producere se află mai mult de 10 elicoptere, aflate la diverse etape de asamblare.

Procuratura Generală precizează că majoritatea persoanelor implicate în procesul de producere și asamblare, inclusiv organizatorii și conducătorii „afacerii ilegale”, sunt locuitori ai regiunii transnistrene.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru fapte de pregătire a contrabandei cu aparate de zbor, de către două sau mai multe persoane (art. 248 alin.(5) Cod Penal).

Pentru asemenea fapte, legislația Republicii Moldova prevede o pedeapsă de la 3 până la 10 ani de închisoare, mai precizau procurorii în comunicatul de presă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

236

Загрузка...

A fost identificat mecanismul ce distruge celulele creierului în cazul bolii Parkinson

0
(reînnoit 20:03 06.07.2020)
Cercetătorii suedezi au identificat mecanismul care permite urmărirea proceselor celulare și cu ajutorul lor au văzut cum proteina alfa sinucleină, numită și proteina Parkinson, distruge membranele celulare, ceea ce duce la moartea celulelor creierului.

BUCUREȘTI, 06 iul Sputnik. Oamenii de știință suedezi au dezvoltat o nouă metodă pentru vizualizare a proceselor celulare și cu ajutorul căreia au reuşit să observe cum proteina alfa sinucleină, numită și proteina Parkinson, distruge membranele celulare, ceea ce duce la moartea celulelor creierului. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, transmite RIA.

Boala Parkinson este o afecțiune incurabilă în care neuronii - celulele nervoase - sunt distruse treptat, iar funcțiile creierului sunt afectate.

La pacienții cu sindromul Parkinson, în creier sunt prezente grupuri de alfa-sinucleină,

„La pacienţii cu sindromul Parkinson în creier există o acumulare de alfa sinucleină – “proteina Parkinson”. Oamenii de știință au sugerat că amiloizii alfa-sinucleinici afectează mitocondriile - stațiile energetice ale celulelor creierului, însă mecanismul acestei afecțiuni nu era cunoscut.

Amiloidele reprezintă grupuri de proteine ​​colectate în fibre lungi, cu o structură bine ordonată. Formarea lor stă la baza multor afecțiuni neurodegenerative, în special, pot distruge membranele mitocondriale.

Pentru a înțelege mecanismul molecular al degenerării neuronale, biologilor de la Universitatea Chalmers din Tehnologia din Suedia a recurs la o nouă metodă, care permite studierea cantități minuscule de molecule biologice, fără utilizarea markerilor fluorescenți, care adesea influenţează reacțiile observate, mai ales atunci când se lucrează cu proteine ​​mici, cum ar fi alfa sinucleină.

Pentru a imita membranele găsite în celule, cercetătorii au folosit capsule lipidice asemănătoare membranelor - organele mici intracelulare, cum ar fi veziculele. Unele dintre vezicule sunt compuse din lipide, care se găsesc adesea în veziculele sinaptice, în timp ce altele conțin lipide asociate cu membranele mitocondriale.

Biologii au descoperit că, factorul decisiv este componența lipidă a membrane - proteina Parkinson se alipește cu ambele tipuri de bule, dar apar schimbări ale structurii doar în mitocondriile asemănătoare, ce sau deformat asimetric si din ele s-a scurs componența.

"Am dezvoltat o metodă suficient de sensibilă care ne permite să observăm cum interacționează sinucleina alfa cu veziculele model individuale. În studiul nostru, am observat că alfa sinucleina se leagă și distruge membranele asemănătoare mitocondriilor, dar nu afectează membranele veziculelor asemănătoare sinapticului." spune unuia dintre autorii studiului prezentat, într-un comunicat de presă al universității, Pernilla Wittung-Stafshede, profesor de biologie chimică, „Diferențele chimice dintre cele două lipide folosite sunt foarte mici, dar am observat în continuare că sinucleina alfa a acționat asupra anumitor vezicule în mod diferit ".

Metoda dezvoltată de autori a făcut posibilă observarea procesului de deteriorare care are loc la concentrații nanomolare foarte mici de alfa sinucleină, în care substanța este prezentă doar sub formă de monomeri - proteine ​​neagregate.

"O concentrație atât de scăzută de proteine ​​era dificil de studiat înainte", continuă Wittung-Staffed. "Reacțiile descoperite pot contribui decisiv la lupta împotriva bolii".

În următoarea etapă, cercetătorii intenționează să studieze mutațiile alfa-sinucleine asociate cu boala Parkinson și să afle detaliile veziculelor lipidice care sunt mai asemănătoare cu membranele celulare.

„De asemenea, vrem să facem o analiză cantitativă pentru a înțelege la un nivel mecanism modul în care proteinele individuale care se colectează pe suprafața membranei pot fi dăunătoare”, spune un alt autor al studiului, profesor al Departamentului de Fizică, Fredrik Höök.

Oamenii de știință cred că compoziția chimică a lipidelor nu este singurul factor determinant. În opinia lor, ar trebui să existe și diferențe macroscopice între cele două tipuri de membrane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
maladia parkinson
Tematic
Pentru părinți: dependența de smartphone provoacă "dezechilibre" în creier
Alertă la cel mai mare spital de copii din țară: medici, depistați cu coronavirus
Studiu alarmant: Modificările chimice în creier produse de dependența de telefon
Studiu alarmant: Modificările chimice în creier produse de dependența de telefon
Să-i zici din vioară când ești operat pe creier? Inimaginabil, dar posibil. VIDEO
Tătaru, scandal monstru: a numit în fruntea unui mare spital… un patron de pompe funebre!

Загрузка...