Chișinăul de azi

Chișinău, un oraș cu tradiții care cad în disoluție

51
(reînnoit 22:28 01.04.2018)
Editorialistul Sputnik Moldova își pune întrebarea prin ce anume se deosebește capitala Republicii Moldova de orașele europene.

Serghei Țurcanu

Este greu să fiu suspectat de tradiționalism. Cred în progres, și nu cred că în Evul Mediu se trăia mai bine și mai vesel. La fel de complicat este să fiu acuzat de dragoste pentru URSS și nostalgie pentru „timpurile sovietice". Sunt în stare să fac o delimitare între dorul de abundența explozivă a hormonilor tinereții, orele în șir de distracții, fără a obosi, și sistemul statal.

Anume din acest motiv încerc întotdeauna meticulos, cu grijă, să înțeleg ce îmi place anume și de ce. Inclusiv în ceea ce ține de tradiții.

Se spune că ne îndreptăm spre Europa. Se intenționează ca acest lucru să fie scris chiar în Constituție. Admitem. Însă de ce în orașele europene (apropo, nu doar europene) este simplu să găsești o cafenea, o librărie sau o dugheană cu gogoașe care, de sute de ani, se află în același loc?

Vreți să spuneți că pe acolo nu a fost război și nu s-au schimbat regimurile? Ba da. Chiar și acolo unde războaiele și experimentele sociale se dezlănțuiau de-a lungul secolelor, tradițiile urbane și o anumită continuitate s-au păstrat. La noi este cu totul altfel.

Librăria „Cartea academică", vizavi de monumentul lui Ștefan cel Mare, a fost deschisă cu 50 de ani în urmă, înainte de a mă fi născut eu, și era pentru mine un simbol al Chișinăului, la fel ca și monumentul de peste drum. Acum librăria nu mai există. A dispărut încetul cu încetul, pe neobservate. Această dispariție nu a provocat nici un fel de coliziuni în sufletele chișinăuienilor. Nu mai vorbesc de o acțiune de protest.

 

Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 148, Chișinău
© Sputnik / Сергей Цуркану
Улица Штефан чел Маре 148, Кишинев

În copilărie, o porțiune din strada Eminescu (pe vremuri Komsomolskaia) era plină de magie pentru mine: acolo se aflau două librării și un magazin pentru vânători și pescari.

Vânător, din fericire, nu eram. Dar pescuitul îmi plăcea. Semiobscuritate, animale împăiate, plase, cârlige, cartușe imense… În ochii copilului, magazinul părea un muzeu. Puțin mai în josul străzii se aflau librăriile „Literatură muzicală" și „Ediții de abonament" — un întreg univers de informații care, până la apariția Internetului, avea o cu totul altă valoare. Nici aceste oaze, care la fel apăruseră în Chișinău înainte de a fi venit eu pe lume, nu mai există.

Strada Mihai Eminescu, Chișinău
© Sputnik / Сергей Цуркану
Улица Эминеску, Кишинев

Curios lucru: mâna invizibilă a pieței a smuls din ființa orașului în primul rând librăriile și vechile cafenele. Deși, în pofida disensiunilor și preferințelor geopolitice, librăriile din București sau Sankt Petersburg nu au dispărut și, spre deosebire de cele de la Chișinău, sunt pline de cumpărători.

Se pare că saloanele de telefonie mobilă, filialele băncilor, casele de schimb valutar sau buticurile unde se vând mărfuri electronice sunt unicele întreprinderi în Chișinău care aduc un profit permanent și care nu dispar la o jumătate de an după deschidere. Să fim realiști: dacă piața dictează condițiile de supraviețuire, nu ai încotro. Nu e vremea de lectură. Nu mai e vremea de stat cu un ziar la o terasă în partea veche a orașului. Să fim realiști. Deși este tristă realitatea.

Orașul, însă, va rămâne în amintirile noastre. Nu putem decât să ne imaginăm ce ar fi putut deveni Chișinăul, dacă… Dar, mulțumim și pentru ceea ce mai avem.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu cea a redacției.

51
Tagurile:
disoluție, tradiții, Chișinău, Republica Moldova
Tematic
Ninsoare abundentă în Chișinău: Ce spun meteorologii (VIDEO)
Cu girofarul prin Chișinău, ca să nu stea în ambuteiajele cauzate de polei (VIDEO)
Chișinăul, mai sus decât Iașiul și Lvovul în euro top 5 la eficiență economică
În Chișinău, și șoferii de troleibuz sunt bătuți în trafic. Iată pe cine îl caută Poliția
Fi-va din nou primăvară! Târg de mărțișoare, pe străzile Chișinăului. FOTO
Igor Dodon a avut o întrevedere cu Președintele belarus Alexandr Lukașenko

Dodon i-a transmis un mesaj de felicitare lui Lukașenko

70
(reînnoit 12:46 10.08.2020)
Igor Dodon i-a adresat un mesaj de felicitare lui Aleksandr Lukașenko cu ocazia victoriei în alegerile prezidențiale.

CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a transmis un mesaj de felicitare președintelui belarus, Aleksandr Lukașenko, cu ocazia victoriei în alegerile prezidențiale.

“Din numele poporului moldovenesc și al meu personal, îi doresc succese remarcabile în realizarea scopurilor propuse în beneficiul Republicii Belarus”, se spune în mesajul șefului statului.

Potrivit rezultatelor preliminare, prezentate de Comisia Electorală Centrală, actualul lider belarus, Aleksandr Lukașenko, a obținut 80,23 la sută din voturi, iar pe locul doi s-a plasat candidatul opoziției, Svetlana Tihanovskaia – cu 9,9 la sută.

Mai devreme, cu un mesaj de felicitare s-au adresat liderul Chinei, Xi Jinping, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

“Sunt convins că dialogul productiv și cooperarea strânsă dintre Republica Moldova și Republica Belarus în diverse domenii, vor contribui la consolidarea relațiilor dintre țările și popoarele noastre”, a mai subliniat Igor Dodon în mesajul său.

Alegerile prezidențiale din Belarus s-au încheiat duminică, pe 9 august. După anunțarea rezultatelor exit-poll-ului oficial, reprezentanții opoziției au ieșit în stradă în Minsk și alte orașe ale țării pentru a-și exprima nemulțumirea. Ministerul de Interne al Republicii Belarus a anunțat că peste 3 mii de persoane au fost reținute în timpul manifestațiilor.

70
Tagurile:
Belarus, Igor Dodon
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Astăzi au loc alegeri prezidențiale în Belarus
Lukașenko învinge în alegerile prezidențiale din Belarus - rezultate preliminare de la CEC
FOTO: Proteste nocturne la Minsk după alegerile prezidențiale din Belarus

Загрузка...
Premierul Ion Chicu

Ion Chicu, despre explozia din Beirut: Nava nu mai este sub Pavilionul Republicii Moldova

195
Ion Chicu a reacționat la informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora nava care a explodat în zona portului Beirut ar fi sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 5 aug - Sputnik. Premierul Ion Chicu a venit cu o reacție în legătură cu informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora nava care a explodat în zona portului Beirut ar fi sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova. 

Din 23.02.2014 nava nu mai este sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova, fiind radiată forțat din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova. Îndemn ipocriții, care nu scapă nici o ocazie de a tăvăli în glod și mizerie țara noastră, să aibă măcar un pic de rușine”, a scris premierul pe Facebook. 

Ion Chicu a făcut referire la o postare pe Facebook a liderului PAS, Maia Sandu. Ea a scris că nava ar fi transportat ilegal substanța explozivă și a fost înregistrată sub pavilion moldovenesc. Potrivit ei, statul nostru ar fi înregistrat această navă în schimbul mitei și al favorurilor. 

Amintim că, după explozia din portul Beirut, în presă au apărut informații privind implicația unei nave sub pavilion moldovenesc, care ar fi transportat substanțele explozive în urmă cu câțiva ani. Agenției Navală a Republicii Moldovei a oferit explicații pentru Sputnik Moldova în privința informațiilor difuzate în mass-media internaționale potrivit cărora o nava sub pavilion moldovenesc ar fi transportat marfa confiscată și care a rămas câțiva ani în portul Beirut, unde a explodat pe 4 august.

"Informațiile sunt incomplete. Această navă nu se află de mult timp sub pavilionul nostru. Nu contează ce pavilion a avut nava care efectua transportul. Faptul că s-a întâmplat ceva din cauza încărcăturii ulterior, precum această explozie, nu înseamnă că nava este oarecum de vină pentru faptul că marfa a fost depozitată în mod necorespunzător în port. Și, cu atât mai mult, nu înseamnă că pavilionul este de vină”, a declarat pentru Sputnik Igor Zaharia, directorul Agenției Navale Moldovenești.

O explozie puternică s-a produs marți seara, în zona portului Beirut. Potrivit autorităților locale, jumătate din clădirile orașului au fost avariate, spitalele au fost supraaglomerate din cauza numărului mare de victime. Conform ultimelor date, numărul morților ca urmare a exploziei este de 78 de persoane, peste 4 mii sunt răniți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

195
Tagurile:
navă, Republica Moldova, explozie, Beirut, Ion Chicu
Tematic
Beirut: președintele SUA a atins ce NU trebuia! Oamenii Sistemului au sărit ca arși!
VIDEO: Urmările exploziei de la Beirut - ar mai putea fi oameni sub dărâmături
Rusia va instala un spital mobil în Beirut pentru a oferi asistență victimelor

Загрузка...
Școala

Vor purta profesorii mască la ore? Autoritățile, anunț de ultimă oră

0
Directorul general al Institutului de Sănătate Publică, Simona Pârvu, vine cu lămuriri privind purtatul măștii la școală atât de elevi cât și de profesori. Ce recomandări sunt pentru recreații.

BUCUREȘTI, 12 aug – Sputnik. Ghidul sanitar care va transmis școlilor – să sperăm până pe 14 septembrie – va cuprinde și prevederi referitoare la purtarea măștii atât de către elevi, cât și de cadrele didactice.

Simona Pârvu, directorul Institutului Național de Sănătate Publică, a făcut câteva precizări în legătură cu ghidul sanitar așteptat de toate unitățile de învățământ din România.

”Noi am formulat niște recomandări pe care le-am transmis mai departe. Printre acestea se numără distanțarea de un metru între bănci, purtarea măștii în recreație, dar nu și în timpul pe care îl petrec copiii în clasă”, a spus Pârvu.

În ceea ce privește numărul de copii ce revin la școală, decizia va fi luată de fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de numărul de elevi, de spațiu, de personalul didactic și de numărul de cazuri de infectare.

”Profesorii vor purta mască tot timpul, în clasă”, a explicat oficialul.

Pârvu este de părere că măsurile de organizare a anului școlar trebuie gândite punctat pentru fiecare unitate de învățământ în parte, iar pregătirile locale ar trebui să înceapă deja.

Așa cum ne-au obișnuit, decidenții politici se contrazic. Mai exact, declarația șefului INSP contrazice anunțul pe care l-a făcut premierul Ludovic Orban. Primul ministru a declarat că, în școli, acolo unde începe activitatea normal, va fi necesar portul măștii pentru toată lumea: elevi, personal didactic, personal didactic auxiliar.

0
Tematic
Copii dificili? Ce pot face părinții în vacanță, în absența profesorilor
MEC rezolvă perfecționarea profesorilor cu televizorul. Mesajul Monicăi Anisie
Părinții: ”Profesorii, directorii vor ști abia atunci cum să se organizeze”

Загрузка...