Marșul unirii 2018

Marșul Unirii la Chișinău. Eveniment simbolic fără implicații juridice

339
(reînnoit 15:46 25.03.2018)
Evenimentul a durat mai bine de două ore și a început cu intonarea imnului de stat al Republicii Moldova și celui al României.

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. În jur de 7 mii de oameni, potrivit datelor poliției moldovenești, au participat duminică, 25 martie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la un eveniment dedicat centenarului Marii Uniri din anul 1918. La manifestare au venit participanți din mai multe colțuri ale țării, dar și din România și alte state europene. 

De la miting nu au lipsit nici unii membri ai partidelor politice din Moldova, printre care reprezentanții PL, PLDM, PNL dar și foști deputați din primul Parlament al Republicii Moldova, fostul președinte al României, Traian Băsescu, primari și parlamentari de la București. 

Evenimentul a durat mai bine de două ore și a început cu intonarea imnului de stat al Republicii Moldova și celui al României. 

”Am venit să cerem doar un singur lucru – unire. Suntem mulți. Unionism înseamnă țară decentă, cu salarii mari și pensii mari, toleranță față de minoritățile naționale. Unionismul înseamnă Europa. Antiunionist înseamnă o țară săracă și captivă, în care frica și ura guvernează, lipsa respectului față de minoritățile naționale și sârma ghimpată peste Prut”, au declarat manifestanții. 

Participanții la eveniment au scandat ”Unire”, ”Jos hotarul dintre frați”, ”Jos hotarul de la Prut”.

 • Marșul unirii 2018
  Marșul unirii 2018
  © Sputnik / Miroslav Rotari
 • Marșul unirii 2018
  Marșul unirii 2018
  © Sputnik / Miroslav Rotari
 • Marșul unirii 2018
  Marșul unirii 2018
  © Sputnik / Miroslav Rotari
 • Marșul unirii 2018
  Marșul unirii 2018
  © Sputnik / Miroslav Rotari
1 / 4
© Sputnik / Miroslav Rotari
Marșul unirii 2018

Vorbitorii au îndemnat partidele să nu ”confiște” ideea unirii și s-au adresat către Parlamentele de la Chișinău și București să declare unirea Republicii Moldova cu România. 

”Unirea trebuie să o facem noi cetățenii, dar să ne adresăm și celor două parlamente de la Chișinău și București să nu fie lași și să ridice mâinile”, au declarat manifestanții. 

Uinoniștii din Piața Marii Adunări Naționale au adoptat la final o Proclamație a Marii Adunări Centenare. Potrivit documentului, ”unirea Basarabiei cu România este unica soluție de supraviețuire și progres al românilor dintre Prut și Nistru„.

Organizatorii evenimentului au mai anunțat că în prima decadă a lunii apilie vor efectua un sondaj în care vor întreba respondenții dacă sunt sau nu pentru unirea Republicii Moldova cu România. 

Evenimentul dedicat Unirii din 1918 nu a trecut fără incidente. Poliția de la Chișinău a anunțat că a reținut 21 de provocatori, care aveau asupra sa arme reci. 

”Au fost reținuți 21 de provocatori, ei aveau pe față măști medicale. În rucsacurile lor au fost găste cuțite, bâte de baseball, măști antigaz”, a declarat pentru Sputnik, șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc.

Oamenii legii cercetează acum ce intenții aveau aceste persoane, cine i-a organizat și ce scop aveau. 

Sputnik amintește că ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, declara, la începutul lunii februarie la București în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său de la Chișinău, Tudor Ulianovschi, că "în ceea ce privește relațiile dintre Republica Moldova și România obiectivul nostru principal pe care l-am stabilit este acela de a ne uni eforturile în asigurarea parcursului european al Republicii Moldova".

”În legătură cu diferite declarații care au fost făcute la nivel local privind unirea cu România din punctul nostru de vedere este doar expresia unei dorințe a apropierii cetățenilor din Republica Moldova de cei din România, fără a avea nicio implicație de ordin juridic”, a declarat oficialul de la București. 

339
Tagurile:
consecințe juridice, detalii, Marșul Unirii, Chișinău
Tematic
De ce românii sunt anemici la ideea “Unirii” în anul Centenarului?
Dodon despre unirea cu România, NATO, Ortodoxie și relația cu Rusia
Cetățenii Moldovei nu vor unirea cu România și redenumirea limbii oficiale
Alexandru Gâscă

Ce i-a făcut poliția bărbatului care a provocat scandalul din supermarket

163
(reînnoit 15:29 07.03.2021)
Lumea se întreabă cine este bărbatul care a răsturnat lăzile cu struguri sâmbătă, într-un supermarket din Capitală, pentru că aceștia erau de proastă calitate? Și ce i-a făcut poliția care a venit la fața locului?

Bărbatul care a răsturnat lăzile cu struguri într-un supermarket din Capitală pentru că erau de proastă calitate, asta în timp ce producătorii autohtoni au marfă bună și nu o pot comercializa, este cunoscutul activist civic, care militează pentru drepturile producătorilor autohtoni, Alexandru Gâscă.

Contactat de Sputnik Moldova, Alexandru a spus că sâmbătă seara a mers împreuna cu polițiștii care au documentat cazul la sectorul de poliție pentru a fi audiat.

Acolo însă era rând (asta probabil din cauza măsurilor anti-COVID) și a fost nevoit să aștepte afară. Pentru că timpul trecea și era și frig, Alexandru a ajuns la înțelegere cu poliția ca oamenii legii să-l sune sau să-l citeze după sărbătoarea de 8 Martie, adică marți sau miercuri, ca acesta să se prezinte la sectorul de poliție pentru audieri.

Alexandru Gâscă a relatat pentru Sputnik Moldova că a recurs la acest gest, care unor li s-a părut mult prea îndrăzneț - să răstoarne lăzile cu struguri alterați din magazin - pentru a atrage atenția opiniei publice asupra problemelor grave cu care se confruntă producătorii autohtoni în Republica Moldova și felul în care sunt tratați de marele rețele de magazine din țara noastră. Alexandru spune că supermarketurile din Moldova îi favorizează pe producătorii de import, care, în majoritatea cazurilor sunt niște multinaționale, și îi desconsideră pe producătorii locali. Spre exemplu, el spune că marele lanțuri de magazine cumpără de la viticultorii locali struguri de calitate de soiul Moldova cu doar cinci lei, în magazin prețul acestora îl cunosc toți - este triplu, dacă nu și mai mult.

Producătorii autohtoni sunt jăcmăniți, iar marfa lor este sabotată în marele rețele de supermarketuri, afirmă Alexandru Gâscă. Dar pentru a schimba lucrurile este necesar ca cumpărătorul să aibă o altă abordare față de această gravă problemă care subminează dezvoltarea agriculturii autohtone.

Trebuie să menționăm că, chiar dacă pentru unii gestul activistului civic ar putea să pară disproporționat și excentric, Alexandru Gâscă are, în fond, dreptate în demersul lui. Este atât de firesc să ne întrebăm ce drepturi au cetățenii moldoveni în țara lor dacă până și să facă agricultură nu li se dă voie, nici măcar să cultive struguri? Adică să-i cultive li se permite, dar nu li se permite să-i și vândă, ceea ce este și mai criminal.

Eu nu sunt jurist și nici nu am pretenții de a spune ce este legal și ce ese antilegal. Dar, în opinia mea de nejurist, fapta lui Alexandru nu se încadrează sunt nicio formă în codul penal sau contravențional. Și asta pentru că ceea ce a făcut el nu este o crimă, o infracțiune, ci doar un gest simbolic. El doar nu a agresat oameni, ci doar câteva lăzi cu strugur alterați pe care vânzătorii au avut nesimțirea să-i propună spre comercializare.

În luna septembrie 2018, eu am realizat un interviu cu Alexandru Gâscă în studioul Sputnik Moldova. Atunci el spunea că "În țara noastră, nici consumatorii și nici guvernanții nu sunt solidari cu producătorii". Vă invit să-l ascultați ca să vedeți cât de multă dreptate are și cât de consecvent este acest activist civic.

163
Tagurile:
Supermarket, Poliția

Загрузка...
Struguri aruncați pe jos în supermarket

Video: Scandal într-un supermarket din Chișinău: Un bărbat a răsturnat lăzile cu struguri

859
Scandal monstru într-un supermarket din Chișinău. Un cumpărător s-a arătat revoltat că strugurii autohtoni puși în vânzare sunt cu bobița mică, nu sunt de calitate și a răsturnat lăzile jos.

CHIȘINĂU, 7 mart – Sputnik. Pe rețelele de socializare a fost publicat un video în care se vede cum un cumpărător a organizat un scandal într-un supermarket din Capitală, revoltat că strugurii autohtoni din vânzare nu sunt de calitate, având bobița mărgelată.

"Ce fel de poamă este asta, așa măruntă? O arunc aici. Ce-i cu băiata aceasta de joc față de producătorii locali. Puneți poamă stricată în magazin. Avem struguri frumoși în țară. Nu puneți stricăciunea aceasta în vânzare!", a spus cumpărătorul. 

Mai mulți oameni au comentat gestul bărbaților. Unii au scris că a procedat corect, alții din contra au zis că ar fi fost cazul să cheme administratorul, dar nu să arunce pe jos strugurii.
Struguri aruncați pe jos în supermarket
Struguri aruncați pe jos în supermarket
La fața locului au venit oamenii legii, iar în data de 9 martie, cumpărătorul va trebuie să meargă la Inspectoratul de Poliție Botanica ca să fie interogat. Deocamdată, nu se știe ce amendă riscă.

859
Tagurile:
Supermarket, Scandal, Struguri

Загрузка...
Gol.

Astra Giurgiu FC Hermannstadt, rezultat bun pentru echipa lui Neagoe

0
Meciul de fotbal dintre Astra Giurgiu și FC Hermannstadt s-a încheiat cu scorul de 2-1 în cea de-a 26-a etapă a Ligii 1. Formația antrenată de Eugen Neagoe încă are șanse pentru un loc de play-off.

BUCUREȘTI, 7 mart – Sputnik. Echipa antrenată de Eugen Neagoe, Astra Giurgiu, a reușit să facă o figură frumoasă la meciul disputat cu FC Hermannstadt și să înregistreze un rezultat pozitiv. Partida s-a încheiat cu scorul de 2-1 în favoarea Astra Giurgiu.

Echipa păstrează încă șanse pentru un loc în play-off, fiind la 5 puncte în spatele Academiei Clinceni, ocupanta locului 7 în clasament, ultima poziție care duce în play-off.

Pentru Astra Giurgiu au marcat, în minutele 15 și 57, Răduț și Krpic.

Marcatorul FC Hermannstadt a fost Bagaric, în minutul 11.

Astra vine după o victorie categorică, în sferturile Cupei României, contra ploieștenilor de la Petrolul, 3-0, scrie prosport.ro.

Publicația nota, înainte de disputarea partidei, că Astra Giurgiu dorește să câștige cu orice preț partida de astăzi, pentru a se îndepărta de zona inferioară a clasamentului.

Echipa lui Eugen Neagoe se afla pe locul 11 din Liga 1, cu 29 de puncte obținute după un număr de 25 de meciuri jucate.

În schimb, FC Hermannstadt vine după o înfrângere în campionat contra celor de la Sepsi Sfântu Gheorghe, 1-2.

Formația sibiană se poziționează pe locul 15 din Liga 1, cu 22 de puncte obținute după 25 de meciuri jucate, mai scrie prosport.ro.

0
Tagurile:
fotbal
Tematic
Video: Scandal la ultimul meci a lui FCSB din acest an
Video: Meci de vis în semifinalele Cupei Ligii Angliei
Într-o atmosferă de meci, Florin Cîțu și-a prezentat Guvernul

Загрузка...