Aniversarea a 52 de ani de la revoluția din Octombrie în Piața Roșie

Ce salariu aveau moldovenii în perioada sovietică echivalat în leii de astăzi

624
Republica Moldova, inițial sovietică, apoi independentă, a trecut prin diverse etape ale dezvoltării, ceea ce s-a răsfrânt asupra bunăstării locuitorilor ei: de la o creștere în perioada 1960-1985, când salariul a crescut de două ori, până la o pauperizare în 1991.

CHIȘINĂU, 5 mart — Sputnik. Potrivit unor calcule ale economistului, fostului președinte al Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, în anul 1960 salariul mediu al locuitorilor Moldovei sovietice, convertit la valuta națională actuală, constituia 2000 de lei.

Anume anii 60 au devenit un început al dezvoltării republicii. Potrivit calculelor expertului, în următorii 25 de ani bunăstarea locuitorilor țării noastre a crescut de două ori.

"În anii 60, salariul populației, calculată la valuta actuală, constituia peste 2000 de lei. Am putea spune cu siguranță că în anul 1985 oamenii trăiau de 2 ori mai bine decât în anul 1960", a spus declarat Veaceslav Ioniță la postul de radio Sputnik Moldova.

Potrivit lui, creșterea economică a continuat până în anul 1990, însă nu a contribuit la bunăstarea cetățenilor. Adausurile la salarii erau irosite pentru produse de pe piața neagră, din cauza penuriei.

"Perioada complicată a început în perioada 1986-1990, când salariu ar fi crescut mai mult, oamenii au început să primească peste 5000 lei, însă în realitate au început să trăiască mai prost, pentru că a apărut o inflație ascunsă, o penurie de mărfuri, când banii nu mai aveau nicio valoare", adăugat economistul.

Capitalismul sălbatic ne-a strâns de gât

Destrămarea Uniunii Sovietice a lovit asupra buzunarului locuitorilor republicii, care au sărăcit cumplit. Următorii șase ani oamenii trăiau cu speranța în privatizare, bonuri patrimoniale, programul Pământ. Cu toate acestea, transmiterea uzinelor, fabricilor și pământului în domeniul privat nu a redresat situația.

„În 1990-1991, oamenii au început să primească un salariu echivalent a 1000 de lei, adică calitatea vieții oamenilor s-a înrăutățit de cinci ori. Într-un segment scurt de timp oamenii au început să trăiască de cinci ori mai prost. A fost un șoc care este greu de redat. Oamenii trăiau în mizerie până în 1996, nu aveau nici măcar un standard minim de viață", a menționat Ioniță.

În următorii ani, după independența Moldova, a început o creștere lentă a bunăstării populației. Expertul consideră că acest lucru se datora unei anumite creșteri a exportului, care a impulsionat economia. A urmat o nouă lovitură — criza din 1998 din Rusia, una din cele mai mari criza în istoria țării, care s-a răsfrânt și asupra Moldovei.

„Am fost afectați de criza din 1998 din Rusia, când valuta națională s-a devalorizat. Dolarul a crescut de la 4,5 lei la 12. Chiar dacă salariul nu s-a micșorat foarte mult, adevărata valoare a banilor s-a diminuat", a reamintit economistul.

Se salvează cine poate

Anume după criza din 1998 în Moldova a început o nouă etapă care continuă și astăzi — explozia emigrației. După mulți ani de sărăcie și dezamăgiri, oamenii au înțeles că în Moldova va fi greu o perioadă lungă și au început să plece masiv la muncă peste hotare. Acest proces continuă de 20 de ani, subliniază exportul. Iată de ce 2018 aniversăm acea mare dezamăgire și șoc prin care au trecut oamenii noștri, fiind nevoiți să fugă din țară.

624
Tagurile:
bonurile patrimoniale, migrația, 1998, criza economică, lei moldovenești, ruble sovietice, salariu, Privatizare, Veaceslav Ioniță, URSS, Republica Moldova
Premierul Ion Chicu

Ion Chicu, despre explozia din Beirut: Nava nu mai este sub Pavilionul Republicii Moldova

27
Ion Chicu a reacționat la informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora nava care a explodat în zona portului Beirut ar fi sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 5 aug - Sputnik. Premierul Ion Chicu a venit cu o reacție în legătură cu informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora nava care a explodat în zona portului Beirut ar fi sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova. 

Din 23.02.2014 nava nu mai este sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova, fiind radiată forțat din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova. Îndemn ipocriții, care nu scapă nici o ocazie de a tăvăli în glod și mizerie țara noastră, să aibă măcar un pic de rușine”, a scris premierul pe Facebook. 

Ion Chicu a făcut referire la o postare pe Facebook a liderului PAS, Maia Sandu. Ea a scris că nava ar fi transportat ilegal substanța explozivă și a fost înregistrată sub pavilion moldovenesc. Potrivit ei, statul nostru ar fi înregistrat această navă în schimbul mitei și al favorurilor. 

Amintim că, după explozia din portul Beirut, în presă au apărut informații privind implicația unei nave sub pavilion moldovenesc, care ar fi transportat substanțele explozive în urmă cu câțiva ani. Agenției Navală a Republicii Moldovei a oferit explicații pentru Sputnik Moldova în privința informațiilor difuzate în mass-media internaționale potrivit cărora o nava sub pavilion moldovenesc ar fi transportat marfa confiscată și care a rămas câțiva ani în portul Beirut, unde a explodat pe 4 august.

"Informațiile sunt incomplete. Această navă nu se află de mult timp sub pavilionul nostru. Nu contează ce pavilion a avut nava care efectua transportul. Faptul că s-a întâmplat ceva din cauza încărcăturii ulterior, precum această explozie, nu înseamnă că nava este oarecum de vină pentru faptul că marfa a fost depozitată în mod necorespunzător în port. Și, cu atât mai mult, nu înseamnă că pavilionul este de vină”, a declarat pentru Sputnik Igor Zaharia, directorul Agenției Navale Moldovenești.

O explozie puternică s-a produs marți seara, în zona portului Beirut. Potrivit autorităților locale, jumătate din clădirile orașului au fost avariate, spitalele au fost supraaglomerate din cauza numărului mare de victime. Conform ultimelor date, numărul morților ca urmare a exploziei este de 78 de persoane, peste 4 mii sunt răniți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
navă, Republica Moldova, explozie, Beirut, Ion Chicu
Tematic
Beirut: președintele SUA a atins ce NU trebuia! Oamenii Sistemului au sărit ca arși!
VIDEO: Urmările exploziei de la Beirut - ar mai putea fi oameni sub dărâmături
Rusia va instala un spital mobil în Beirut pentru a oferi asistență victimelor

Загрузка...
Intrarea în Bulgaria

Bulgaria își deschide hotarele pentru turiștii moldoveni, dar cu o condiție - detalii

64
(reînnoit 20:32 27.07.2020)
Președintele Frontului Național pentru Salvarea Bulgariei (FNSB) Valeri Simeonov a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că moldovenii vor putea intra în Bulgaria, însă vor trebui să prezinte un test negativ la COVID-19.

CHIȘINĂU, 27 iul - Sputnik. Bulgaria își deschide hotarele pentru cetățenii moldoveni, însă cu condiția ca să prezinte un test PCR negativ la intrarea în țară, informează rus.bg.

”La cererea sectorului turistic, turiștii din Moldova, Serbia, Kuweit, Israel și Macedonia de Nord vor fi admiși pe teritoriul Bulgariei dacă prezintă un test PCR negativ făcut cu cel puțin 72 de ore înainte de sosire”, a declarat președintele Frontului Național pentru Salvarea Bulgariei (FNSB) Valeri Simeonov, în cadrul unui briefing.

”Acest lucru va fi un ajutor important pentru cei din industria noastră hotelieră, care în prezent au nevoie de turiști străini pentru a-și completa locurile goale din hotelurile lor”, a spus el.

Grecia. Imagine simbol
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Astăzi, Ministerul Turismului a anunțat că Comisia Europeană a aprobat subvenții pentru zboruri charter organizate de operatorii de turism în Bulgaria.

Aprobarea subvențiilor de către Comisia Europeană a fost o condiție prealabilă pentru aplicarea măsurii de sprijin turistic. Subvenția este de 35 de euro pentru fiecare loc de zbor cu un minim de 100 de locuri. Operatorii de turism străini pot profita, de asemenea, de aceste subvenții.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
Bulgaria
Tematic
Mai mulți moldoveni vor putea munci sezonier în Marea Britanie
„Prima Casă” tot mai accesibilă pentru moldoveni: Vezi ce se întâmplă
Ostașii moldoveni au mărșăluit la Parada Victoriei de la Moscova - Video

Загрузка...