Șoferi trași pe dreapta de polițiștii de patrulare, foto de arhivă

Ce se va întâmpla cu șoferii prinși băuți la volan. Anunțul făcut de Alexandru Jizdan!

1977
Ministrul Afacerilor Interne vine cu vești proaste pentru șoferii care obișnuiesc să urce băuți la volan. Alexandru Jizdan spune că această categorie de conducători auto va fi sub lupa ministerului în acest an, așa că șoferii care se aventurează să conducă în stare de ebrietate sunt îndemnați să renunțe la acest obicei.

CHIȘINĂU, 5 mart — Sputnik. Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, consideră că doar amenzile nu sunt suficiente. Șoferii vor fi responsabilizați atunci când automobilul va fi ridicat ca obiect al infracțiunii.

”Cu părere de rău, șoferii urcă băuți la volan. Este greu de explicat acțiunile lor. În 2018, noi vom avea o mare concentrare pe combaterea acestui fenomen. Chiar dacă cifrele sunt în descreștere, eu nu sunt mulțumit", spune Alexandru Jizdan.

Întrebat dacă retragerea permisului de conducere pe viață ar fi o soluție în acest caz, Jizdan a subliniat că atât timp cât oamenii sunt iresponsabili, orice măsură ar fi fără rezultat.

„Astăzi ți se retrage permisul pentru trei ani, dacă ești prins băut la volan. Eu vreau ca mesajul nostru să ajungă la societate nu doar prin metode represive. Nu Poliția este vinovată că oamenii sunt iresponsabili", adaugă ministrul.

Amintim că, la sfârșitul lunii ianuarie, reprezentanții Ministerului Justiției, cei ai Inspectoratului Național de Probațiune, Departamentului Instituțiilor Penitenciare și a Inspectoratului Național de Patrulare s-au întrunit într-un grup de lucru în cadrul căruia au discutat despre posibile amenzi pentru șoferii care obișnuiesc să urce băuți la volan.

În prezent, Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede amenzi de la 17,5 mii de lei până la 25 de mii de lei pentru șoferii care urcă la volan în stare de ebrietate. Pentru aceeași faptă soldată cu cauzarea din imprudență a leziunilor corporale medii, pedeapsa cu amendă crește până la 50 de mii de lei sau închisoare de până la 4 ani. În cazurile soldate cu decese, șoferii băuți la volan riscă până la 12 ani de închisoare.

Precizăm că în SUA şoferilor prinşi băuţi la volan li se confiscă mijlocul de transport, iar în România și Germania, persoana prinsă băută la volan pentru a treia oară este lipsită de dreptul de a conduce pe viață.

Autor: Silvia Zavadovschi

1977
Tagurile:
Beti, soferi, băut la volan, Amenda, politie, Alexandru Jizdan, Moldova
Premierul Ion Chicu

Ion Chicu, despre explozia din Beirut: Nava nu mai este sub Pavilionul Republicii Moldova

25
Ion Chicu a reacționat la informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora nava care a explodat în zona portului Beirut ar fi sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 5 aug - Sputnik. Premierul Ion Chicu a venit cu o reacție în legătură cu informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora nava care a explodat în zona portului Beirut ar fi sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova. 

Din 23.02.2014 nava nu mai este sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova, fiind radiată forțat din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova. Îndemn ipocriții, care nu scapă nici o ocazie de a tăvăli în glod și mizerie țara noastră, să aibă măcar un pic de rușine”, a scris premierul pe Facebook. 

Ion Chicu a făcut referire la o postare pe Facebook a liderului PAS, Maia Sandu. Ea a scris că nava ar fi transportat ilegal substanța explozivă și a fost înregistrată sub pavilion moldovenesc. Potrivit ei, statul nostru ar fi înregistrat această navă în schimbul mitei și al favorurilor. 

Amintim că, după explozia din portul Beirut, în presă au apărut informații privind implicația unei nave sub pavilion moldovenesc, care ar fi transportat substanțele explozive în urmă cu câțiva ani. Agenției Navală a Republicii Moldovei a oferit explicații pentru Sputnik Moldova în privința informațiilor difuzate în mass-media internaționale potrivit cărora o nava sub pavilion moldovenesc ar fi transportat marfa confiscată și care a rămas câțiva ani în portul Beirut, unde a explodat pe 4 august.

"Informațiile sunt incomplete. Această navă nu se află de mult timp sub pavilionul nostru. Nu contează ce pavilion a avut nava care efectua transportul. Faptul că s-a întâmplat ceva din cauza încărcăturii ulterior, precum această explozie, nu înseamnă că nava este oarecum de vină pentru faptul că marfa a fost depozitată în mod necorespunzător în port. Și, cu atât mai mult, nu înseamnă că pavilionul este de vină”, a declarat pentru Sputnik Igor Zaharia, directorul Agenției Navale Moldovenești.

O explozie puternică s-a produs marți seara, în zona portului Beirut. Potrivit autorităților locale, jumătate din clădirile orașului au fost avariate, spitalele au fost supraaglomerate din cauza numărului mare de victime. Conform ultimelor date, numărul morților ca urmare a exploziei este de 78 de persoane, peste 4 mii sunt răniți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
navă, Republica Moldova, explozie, Beirut, Ion Chicu
Tematic
Beirut: președintele SUA a atins ce NU trebuia! Oamenii Sistemului au sărit ca arși!
VIDEO: Urmările exploziei de la Beirut - ar mai putea fi oameni sub dărâmături
Rusia va instala un spital mobil în Beirut pentru a oferi asistență victimelor

Загрузка...
Intrarea în Bulgaria

Bulgaria își deschide hotarele pentru turiștii moldoveni, dar cu o condiție - detalii

64
(reînnoit 20:32 27.07.2020)
Președintele Frontului Național pentru Salvarea Bulgariei (FNSB) Valeri Simeonov a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că moldovenii vor putea intra în Bulgaria, însă vor trebui să prezinte un test negativ la COVID-19.

CHIȘINĂU, 27 iul - Sputnik. Bulgaria își deschide hotarele pentru cetățenii moldoveni, însă cu condiția ca să prezinte un test PCR negativ la intrarea în țară, informează rus.bg.

”La cererea sectorului turistic, turiștii din Moldova, Serbia, Kuweit, Israel și Macedonia de Nord vor fi admiși pe teritoriul Bulgariei dacă prezintă un test PCR negativ făcut cu cel puțin 72 de ore înainte de sosire”, a declarat președintele Frontului Național pentru Salvarea Bulgariei (FNSB) Valeri Simeonov, în cadrul unui briefing.

”Acest lucru va fi un ajutor important pentru cei din industria noastră hotelieră, care în prezent au nevoie de turiști străini pentru a-și completa locurile goale din hotelurile lor”, a spus el.

Grecia. Imagine simbol
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Astăzi, Ministerul Turismului a anunțat că Comisia Europeană a aprobat subvenții pentru zboruri charter organizate de operatorii de turism în Bulgaria.

Aprobarea subvențiilor de către Comisia Europeană a fost o condiție prealabilă pentru aplicarea măsurii de sprijin turistic. Subvenția este de 35 de euro pentru fiecare loc de zbor cu un minim de 100 de locuri. Operatorii de turism străini pot profita, de asemenea, de aceste subvenții.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
Bulgaria
Tematic
Mai mulți moldoveni vor putea munci sezonier în Marea Britanie
„Prima Casă” tot mai accesibilă pentru moldoveni: Vezi ce se întâmplă
Ostașii moldoveni au mărșăluit la Parada Victoriei de la Moscova - Video

Загрузка...