Gazoductul Iași-Ungheni

Transgaz a preluat controlul asupra gazoductului Iași-Ungheni

218
(reînnoit 18:20 27.02.2018)
Compania românească Transgaz a preluat controlul asupra companiei care urmează să gestioneze conducta Iași-Ungheni și viitoarea conductă Ungheni-Chișinău.

BUCUREȘTI, 27 feb — Sputnik. Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz"' SA a devenit, indirect, acţionar majoritar la Întreprinderea de Stat Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, a anunţat marţi premierul moldovean, Pavel Filip.

Potrivit acestuia, Eurotransgaz SRL, societate înfiinţată la Chişinău având ca asociat unic Transgaz SA, a câştigat concursul investiţional de privatizare a Vestmoldtransgaz. 

„Aş dori să anunţ că în ziua de ieri, 26 februarie, Comisia pentru desfăşurarea concursurilor de privatizare a anunţat rezultatul concursurilor, unde Eurotransgaz SRL, la care asociat unic este Transgaz SA România, a devenit câştigătorul acestei competiţii. Prin intermediul acestui exerciţiu, trebuie să recunoaştem că Transgaz România şi, dacă vreţi, statul român şi-au confirmat bunele şi serioasele intenţii de a contribui la creşterea securităţii energetice a statului nostru", a afirmat Pavel Filip.

Compania Vestmoldtransgaz, înființată de guvernul de la Chișinău în anul 2014, a fost scoasă la privatizare de Agenţia Proprietăţii Publice, la un preț de 180 milioane lei moldovenești (circa 8,8 milioane euro), cu condiția investirii a 93 de milioane de euro în următorii 2 ani. Astfel, Transgaz, prin intermediul Vestmoldtransgaz, urmează să construiască și să gestioneze gazoductul Ungheni-Iași. Conform planurilor, conducta va avea o lungime de 120 km, urmând să asigure un volum anual de 1,5 miliarde de metri cubi de gaz românesc.

În luna martie a anului trecut, în timpul întrevederii cu premierul de atunci, Sorin Grindeanu, premierul Pavel Filip anunțase despre decizia Comisiei Europene de majorare a grantului destinat construcției conductei Ungheni-Chișinău, de la 10 milioane de euro la 40 milioane de euro. În iulie 2017, în cadrul unei conferințe de presă cu Mihai Tudose, prim-ministrul moldovean a anunțat că proiectul tehnic urmează să fie finalizat în următoarele săptămâni, asigurând că această conductă va fi funcțională până la sfârșitul anului 2018.

218
Tagurile:
Ungheni-Chișinău, Gazoductul Iași-Ungheni, gaz natural, Eurotransgaz, Transgaz, Vestmoldtransgaz, Ungheni, Iași, Chișinău, Republica Moldova, România
Tematic
Comisia Europeană va da mai mulți bani proiectului gazoductului Ungheni-Chișinău

Загрузка...