Violonista Patricia Kopatchinskaja

Premiul Grammy 2018, înmânat unei violoniste din Moldova (VIDEO)

84
(reînnoit 17:54 29.01.2018)
La categoria ”Cel mai bun spectacol de muzică de cameră” prestigioasa distincție a fost câștigată de Patricia Kopatchinskaja, originară din Republica Moldova

CHIȘINĂU, 29 ian — Sputnik. Datorită violonistei Patricia Kopatchinskaja, care este originare din Republica Moldova, Orchestra de Cameră Sfântul Pavel din Austria a câștigat premiul Grammy 2018 la categoria ”Cel mai bun spectacol de muzică de cameră”, pentru discul „Death & The Maiden", informează twincities.com.

Artista le-a mulțumit tuturor și a declarat că succesul aparține întregii echipe.

"Acest Grammy se datorează întregii echipe: toți membrii orchestrei au contribuit cu ideile și dăruirea lor. Vă mulţumesc pentru curiozitatea şi curajul vostru", a scris Kopatchinskaja pe pagina sa de Facebook.

Patricia Kopatchinskaja s-a născut în anul 1977, la Chișinău. Tânăra a pășit pe urmele părinților săi, mama ei fiind violonistă iar tatăl — țambalist.

Patricia a început să studieze vioara la vârsta de șase ani, profesoara ei fiind o fostă elevă a violonistului David Oistrach.

După '89, familia ei a plecat în Austria, stabilindu-se la Viena. La vârsta de 21 de ani a devenit studentă la Conservatorul din Berna, absolvind studiile cu distincție.

Patricia Kopacinskaia a participat la numeroase festivaluri europene: Festivalul de muzică de cameră de la Kuhmo, Lucerne Festival, Ludwigsburger Schlossfestspiele, Festivalul Lockenhaus, Festivalul Yehudi Menuhin din Gstaad, Festival de Radio France et Montpellier, Salzburger Festspiele, Festivalul Styriarte, Wiener Festwochen și Zürcher Theaterspektakel.

Ca interpretă de muzică de cameră, Patricia Kopatcinskaia a apărut în scenă alături de numeroși artiști cunoscuți: pianiștii Konstantin Lifschitz, Alexei Lubimow, Fazil Say, Henri Sigfridsson, Mihaela Ursuleasa, violonistul Hansheinz Schneeberger, violistul Vladimir Mendelssohn, violonceliștii Thomas Demenga, Sol Gabetta, Quirine Viersen, Pieter Wispelwey, cântărețele Angela Gheorghiu și Anna Maria Pammer.

Violonista originară din Moldova cântă la o vioară realizată de Giovanni Francesco Pressenda, din anul 1834. Ea este căsătorită și are o fetiță.

84
Tagurile:
originară din Moldova, laureată, Premiul Grammy, 2018, Patricia Kopatchinskaja
Tematic
Dezvăluiri: Ce șanse de supraviețuire avea eroul central al filmului Titanic
Parlamentul Republicii Moldova

Moldova - 31 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate

35
(reînnoit 11:27 23.06.2021)
Miercuri, 23 iunie, se împlinesc 31 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a Republicii Moldova. Cu această ocazie, președintele Parlamentului a venit cu un mesaj de felicitare adresat cetățenilor.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Anual, la data de 23 iunie Republica Moldova marchează Ziua Suveranității. În anul 1990, în această zi, la prima sesiune a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste (RSS) Moldova de legislatura a XII-a, a fost adoptată Declarația de Suveranitate.

Declaratia Suveranitatii
© Sputnik / Mihai Caraus
Declaratia Suveranitatii

Aceasta prevedea supremația legilor RSS Moldova asupra celor unionale și dreptul suveran de a stabili relații diplomatice cu alte țări. Ulterior, documentul a stat la baza elaborării Constituției, care până astăzi este Legea Supremă a Republicii Moldova.  

„Suveranitatea este exercitată în interesul întregului popor de către organul reprezentativ suprem al puterii de stat a Republicii. Nicio parte a poporului, niciun grup de cetățeni, niciun partid politic sau o organizație obștească, nicio altă formațiune, nicio persoană particulară nu poate să-și asume dreptul de a exercita suveranitatea”, se menționează în Declarația de Suveranitate. 

Muzeul Parlamentului găzduiește o copie a Declarației Suveranității Republicii Moldova, alături de Declarația de Independență a țării noastre.

În context, președintele Parlamentului Republicii Moldova a venit cu un mesaj de felicitare adresat cetățenilor. Zinaida Greceanîi le-a urat tutor curaj și determinare pentru a menține și apăra, în continuare, suveranitatea țării. 

„Să apere valorile patrimoniului național, să-și respecte dreptul inalienabil la viață, libertate și prosperitate, precum și să fie responsabili pentru istoria, cultura și tradițiile milenare ale poporului nostru”, a menționat președintele Parlamentului. 

Șeful Legislativului a mai remarcat că prin adoptarea Declarației de Suveranitate țara noastră a devenit un stat independent și că acest document a stat la temelia elaborării Constituției. În context, Greceanîi a îndemnat cetățenii să păstreze și să transmită noilor generații valorile și tradițiile noastre strămoșești.

35
Tagurile:
Republica Moldova, Declarația de suveranitate

Загрузка...
Meteo Moldova

Meteo Moldova: Prognoza meteorologilor moldoveni - detalii

41
(reînnoit 09:50 20.06.2021)
Canicula se pare că nu se grăbește să vină. Maxime de până la 26 de grade prognozează meteorologii pentru acest sfârșit de săptămână, iar ploile continuă și duminică. 

CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. Pentru duminică, 20 iunie, meteorologii prognozează cer noros, pe arii extinse ploi de scurtă durată cu descărcări electrice, ziua izolat vor cădea averse puternice cu grindină. Totodată, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică normală, iar vântul va sufla din nord spre sud, de la slab la moderat. 

Termometrele vor indica +21..+24° С în raioanele de nord, +22..+25° C, în raioanele centrale, +23..+26° C  în raioanele de sud, iar în Capitală se așteaptă +23..+25° C.

Prognoza meteo pentru 20 - 26 Iunie 2021
Prognoza meteo pentru 20 - 26 Iunie 2021

Pentru 21 iunie, meteorologii prognozează ploi de scurtă durată și cu descărcări electrice. Totodată, în următoarele 24 de ore, pe sectorul satul Hrușca - orașul Camenca va crește nivelul apei cu 0.5-1.0 m, iar pe celelalte sectoare ale râului Nistru, Prut și pe râurile mici regimul hidrologic nu se va modifica esențial.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe 20 iunie 2012 a fost înregistrată temperatura de 36,2 grade Celsius, fiind consideră cea mai caldă zi de 20 iunie de la începutul măsurărilor termice, adică din 1886. Valoarea minimă din această zi a fost înregistrată în anul 1998 - atunci au fost 8,5 grade Celsius.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41

Загрузка...

Fanii suedezi celebrează victoria cu scorul 3:2 în meciul cu Polonia

0
Fanii suedezi celebrează la Stockholm victoria asupra echipei Poloniei cu scorul 3:2, în cadrul Euro 2020

Fanii selecționatei naționale a Suediei au întâmpinat cu mult entuziasm victoria în meciul cu echipa Poloniei, în cadrul Euro 2020.

Urmăriți imaginile video ale momentului.

0

Загрузка...