CHIȘINĂU, 15 dec – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova se va întruni, săptămâna viitoare, în ultima ședință din sesiunea de toamnă-iarnă.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că ultima ședință plenară din această sesiune va ave aloc pe data de 22 decembrie, după care deputații vor pleca în vacanța de iarnă.
”Ultima zi a ședințelor plenare și a sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului va fi pe data de 22 decembrie, vinerea viitoare. Până atunci, agenda este foarte încărcată, peste 50 de proiecte sunt pe agendă, inclusiv subiecte legate de bugetul țării, sistemul financiar-bancar, asistența macrofinanciară, acordurile de grant și împrumut cu UE”, a declarat Candu.
Sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului Republicii Moldova a început pe data de 4 septembrie. Parlamentul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de toamnă-iarnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.
Echipa Sputnik Moldova a decis să întrebe moldovencele ce venituri și-ar dori să aibă în acest an bărbații lor, astfel ca să le ajungă pentru cheltuielile casnice, dar și pentru odihnă. Se pare că la acest capitol moldovencele sunt mai modeste și nu visează la milioane, ci la salarii care le-ar permite ca familia să nu ducă lipsă de anumite lucruri stringente.
Clasamentul salariului mediu în Moldova și în statele vecine>>>
Deși femeile au numit diverse sume, multe visează ca din banii câștigați să poată fi acoperite cheltuielile pentru facturi, mâncare și îmbrăcăminte, dar și să mai pună ceva deoparte pentru odihnă, cel puțin o dată pe an. Dacă sunteți curioși să aflați la câți bani visează moldovencele, priviți materialul video realizat de echipa Sputnik Moldova.
În astfel de condiţii, pentru oamenii străzii din Chişinău o adevărată salvare este Centrul de găzduire unde se pot adăposti în perioada când temperaturile sint foarte joase.
Oameni ajung pe drumuri din diverse motive: fie au fost alungați din casă de rude, au avut datorii sau au intrat în patima alcoolului.
La Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost din Chișinău poţi întâlni persoane de toate vârstele şi din cele mai diverse categorii sociale. Sunt chiar şi străini. Toţi aceştia au ajuns la un moment dat într-o situație dificilă și acum speranța lor este în ajutorul unor oameni cărora le pasă.
Aflați cum supraviețuiesc oamenii străzii din Chișinău din galeria foto Sputnik.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Angajații Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost sunt gata oricând să-i ajute pe cei aflați aici să se reintegreze în societate.
Acum aici sunt 65 de persoane, însă în perioada caldă a anului numărul beneficiarilor este mai mic. Potrivit conducerii centrului, lunar statul cheltuiește aproximativ 4 mii de lei pentru întreținerea unei persoane.
Chaphra Mecler este cetățeană SUA. A venit în Moldova acum un an în speranța că-și va găsi fiul dispărut. Dar în circumstanțe necunoscute, și-a pierdut actele și a ajuns pe stradă. Acum, autoritățile din Moldova împreună cu cele din America fac tot posibilul să o ajute.
Beneficiarii care ajung aici trebuie să respecte mai multe condiții: să nu consume alcool, droguri și să-și facă curățenie în spațiul personal.
Beneficiarii centrului au o cantină modernă, unde iau masa de trei ori pe zi. Totul este dezinfectat după fiecare masă.
Asistenții sociali din instituție lucrează zilnic cu aceste persoane și încearcă să le convingă să aleagă o cale corectă în viață.
În perioada rece a anului numărului beneficiarilor crește. Persoanele ajung aici pe diverse căi: fie se adresează singure, le aduc asociațiile obștești, oamenii cu suflet bun care vor să le ajute, sau vin prin intermediul Poliției și medicilor.
Oameni ajung pe drumuri din diverse motive: fie au fost alungați din casă de rude, au avut datorii sau au intrat în patima alcoolului.
Iarna este cea mai grea perioadă pentru oamenii rămași fără acoperiș deasupra capului.
Pentru mulți dintre cei ajunși la Centru aceasta este singura posibilitate de a avea cel puțin temporar un acoperiș deasupra capului.
În perioada rece a anului, și Poliția face razii prin oraș pentru a-i convinge pe oamenii străzii să meargă la centrele de adăpost ca să nu înghețe afară.
Unii oameni ai străzii preferă să rămână pe drumuri chiar și iarna, iar singura lor salvare sunt persoanele de bună credință care le întind o mână de ajutor.
Mulți boschetari se adună zilnic la Complexul Memorial „Eternitate” pentru că reprezentanții Casei de Milostenie din Chișinău le aduc mâncare caldă.
Angajații Poliției merg în locurile unde se adună cel mai des persoanele fără adăpost și poartă cu ei discuții, iar cei care se lasă convinși sunt adăpostiți la Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost.
BUCUREȘTI, 20 ian – Sputnik. O secvență mai puțin obișnuită a fost înregistrată cu ocazia ceremoniilor de la Washington, ocazionate de instalarea noului președinte, Joe Biden.
Alături de Biden au fost prezenți trei foști președinți – Bill Clinton, George Bush jr și Barack Obama. Culmea este că noul președinte este mai… în vârstă decât ceilalți trei!
Joe Biden are 78 de ani, Clinton și Bush, 74, iar Barack Obama 50 de ani. Dintre foștii ”POTUS”, mai în vârstă este doar Jimmy Carter. În vârstă de 96 de ani, venerabilul politician democrat a fost unul dintre marii și sincerii prieteni ai României, dar și al președintelui Nicolae Ceaușescu.
Deși mai tânăr decât actualul președinte, Bill Clinton nu a rezistat la lungul discurs al lui Joe Biden – și a fost surprins de cameramani ațipind în timpul alocuțiunii noului președinte.
Conform cutumei de instalare, discursul prezidențial are 12 minute și este un fel de prezentare a programului noului președinte – și are rolul unui angajament în fața națiunii.
bill clinton is really asleep rn pic.twitter.com/m7jORNobFI
— LF (@the_lunarfather) January 20, 2021