Iosif Stalin

Istoria unei mega escrocherii din URSS sau cum moldovenii îl mințeau pe Stalin

678
Una dintre cele mai mari escrocherii a secolului XX ce a avut loc pe teritoriul fostei URSS s-a desfășurat chiar la Chișinău

CHIȘINĂU, 11 nov — Sputnik, Serghei Țurcanu. La Chișinău, pe data de 23 noiembrie 1952, a fost arestat Nicolai Pavlenco, care era inginer militar de gradul trei și șef al sectorului Nr.5 de lucrări în domeniul construcțiilor militare.

S-ar părea că e un caz obișnuit pentru vremurile staliniste. Însă în acest caz lucrurile stau ceva mai diferit — Pavlenco nu era nici un fel de inginer și nici șef, ci un escroc de cel mai înalt nivel, iar unitatea sa militară fictivă acționa în câteva republici ale URSS timp de un deceniu și chiar avea o activitate foarte eficientă, executând volume mari de lucrări de construcție și obținând profituri destul de mari.

În structura creată de acest escroc munceau în sudoarea frunții mai mult de 500 de oameni și mulți dintre ei nici măcar nu bănuiau că sunt angajați într-o organizație fictivă. Însuși faptul că a avut loc o asemenea escrocherie arată că Pavlenco era o personalitate care sfidează tiparele obișnuite.

Nicolai Pavlenco s-a născut în regiunea Kiev, iar studii ca atare nu avea. A fost recrutat în armată, dar în 1942 a dezertat, retrăgându-se în spatele frontului cu ajutorul unui automobil condus de un șofer al cărui nume era Șcegolev. După evadare acesta nu a căutat să se ascundă, așa cum procedează de obicei fugarii, ci a început să acționeaze în mod paradoxal și, la prima vedere, lipsit de logică. El s-a legalizat.

Mai exact, a inventat documente și ștampile pentru o organizație care nici nu exista — „Sectorul de lucrări de construcții militare Nr.5 al Frontului Kalininsk" și a început să angajeze lucrători. Cu ajutorul mitei Pavlenco tipărea la tipografii orice acte cu antet și obținea îmbrăcăminte specială de la depozite. El era o persoană foarte abilă și putea cuceri simpatiile șefilor. Capacitățile acestuia se manifestau extrem de eficient mai cu seamă datorită faptului că erau „condimentate" cu mită, băuturi alcoolice și alte cadouri. În acest fel Pavlenco s-a înconjurat cu o mulțime de cunoscuți. El a devenit un om respectat în URSS și un „gospodar solid".

Dar totul s-a prăbușit, la un moment dat, din cauza stupidității și zgârceniei unora dintre angajații săi. El a fost demascat de un pământean de al nostru, Ilia Efremenco, care a muncit aproximativ un an la un șantier rutier și căruia contabilitatea lui Pavlenco nu i-a achitat o parte din obligațiuni. Colhoznicul a început să trimită petiții la toate instanțele din URSS, până când Procuratura a început să se intereseze de acest caz.

Organele de anchetă au constatat că activitatea lui Pavlenco era de o anvergură colosală. Din 1948 până în 1952 el a semnat contracte și acorduri în sumă de 38 de milioane de ruble.

Întreprinderea sa fictivă avea deschise conturi bancare în Banca de Stat a URSS și prin intermediul acestora el a obținut peste 25 de milioane de ruble. Bineînțeles, nu toți acești bani au fost investiți în afaceri, pentru că Pavlenco ducea o viață de lux și cheltuia bani la stânga și la dreapta.

Compania sa avea activități în Țările Baltice, în RSS Moldovenească, în mai multe regiuni ale RSS Ucrainști.

Pe data de 4 aprilie 1955 Nicolai Pavlenco a fost condamnat la cea mai aspră pedeapsă penală, iar 17 ofițeri fictivi ai acestuia au fost privați de libertate pe termene de la 5 până la 25 de ani.

Astfel a luat sfârși una dintre cele mai mari și mai stranii escrocherii din URSS.

Dar interesant este faptul că Pavlenco nu era un escroc josnic, iar oamenii pe care îi angaja lucrau calitativ și au executat proiecte importante — drumuri, poduri. Multe dintre acestea le servesc și azi cetățenilor Moldovei deja independentă și suverană.

Probabil că dacă s-ar fi născut în altă țară și în alte vremuri, Pavlenco ar fi devenit un om bogat și respectat — un manager de succes și un bun gospodar, dacă e să folosim termenii în vogă astăzi.

Acest caz deschide parantezele și arată o altă fațetă a vremurilor staliniste, despre care se vorbește că ar fi fost marcate de „ordine". Despre cazul lui Pavlenco au fost făcute câteva filme documentare și chiar un serial artistic. Iar redacția Sputnik îi îndeamnă pe cei care au fost implicați în compania lui Pavlenco să ne contacteze. Or, cel mai probabil, trăiesc și astăzi oameni care au muncit în acel „Sector Nr.5" și o duc bine mersi.

678
Tagurile:
Pedeapsa cu moartea, Dosar penal, Companie fictivă, Construcții, URSS, Escrocherie, Nikolai Pavlenko, Nicolae Pavlenco, Nicolai Pavlenco, Iosif Stalin, URSS, Moldova
Igor Dodon

VIDEO: Discursul lui Igor Dodon la Adunarea Generală a ONU

107
Șeful statului moldovean a declarat că că Republica Moldova sprijină plenar efortul colectiv de realizare a obiectivelor transpuse în Declarația aniversară a Adunării Generale.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a rostit un discurs, în format online, în cadrul celei de-a 75-a Adunări Generală a Organizației Națiunilor Unite, consacrată jubileului acestei organizații globale.

”Am menționat că Republica Moldova sprijină plenar efortul colectiv de realizare a obiectivelor transpuse în Declarația aniversară a Adunării Generale și își asumă angajamentul să contribuie la răspunsul comun asupra sfidărilor majore cu care se confruntă ONU și comunitatea internațională”, a declarat Dodon.

Șeful statului a subliniat că anul 2020 va rămâne în istoria omenirii ca unul al consolidării efortului comun de depășire a provocărilor globale. El a remarcat în context rolul decisiv al ONU în rezolvarea sau prevenirea mai multor probleme globale.

”Cei trei piloni ai sistemului ONU – pacea și securitatea, drepturile omului și dezvoltarea au rezistat în timp, reconfirmându-și astfel importanța”, a subliniat Dodon în discurs.

El a menționat în luarea sa de cuvânt că pe parcursul celor 75 de ani ONU a dezvoltat progresiv cadrul dreptului internațional, a mediat conflicte, a stabilizat tensiunile din lume, a avansat normele privind protecția drepturilor omului și a salvat vieți. Totuși, mai sunt încă multe lucruri de făcut pentru a anihila ilegalitățile accentuate de pandemie, pentru a continua lupta cu cauzele și efectele schimbărilor climaterice.

Președintele și-a exprimat de asemenea regretul că nu toate tratatele sunt respectate de către statele membre, iar amenințările la adresa securității capătă forme tot mai complexe. Și anume, astăzi în lume încă persistă discriminare, bazată pe gem, origine, rasă, religie sau dizabilitate.

”Aceste circumstanțe motivează apelul Secretarului general ONU, domnul Antonio Guterres, de participare la un dialog global pentru relevanța ONU pentru viitor. Cu certitudine, consultarea opiniei oamenilor este decisivă pentru ca organizația să-și mențină importanța, să poată servi mai bine nevoilor umanității și pentru ca statele membre că-și sporească capacitatea de atingere a obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a explicat șeful statului.

Dodon s-a referit și la declarație cu privirea la cea de  75-a aniversare a Organizației Națiunilor Unite, menționând că textul acestui document reprezintă produsul discuțiilor cu membrii societăților noastre și este rezultatul unor negocieri solide între state, care au agreat împreună o foaie de parcurs ambițioasă pentru viitorul nostru comun.

În opinia liderului moldovean, în acest viitor comun pacea va constitui valoarea noastră supremă, iar conflictele vor fi soluționate în faza lor inițială. De asemenea, ”nimeni nu va fi lăsat în umbră, dreptul internațional va fi respectat și dezvoltat continuu, iar instituțiile naționale de guvernare vor avea încrederea deplină a cetățenilor”.

”Convenind asupra îmbunătățirii metodelor de lucru ale ONU, noi, statele membre, vom putea face fașă provocărilor contemporane, iar parteneriatele ONU cu organizațiile guvernamentale și neguvernamentale, cu sectorul privat și mediul academic, cu societatea civilă vor cunoaște un nou impuls spre consolidare”, a conchis Dodon.

În încheiere, șeful statului a menționat că Republica Moldova își asumă angajamentul să contribuie la răspunsul comun asupra provocărilor majore cu care se confruntă ONU și comunitatea internațională.

107
Tagurile:
video, ONU, Discurs, Igor Dodon

Загрузка...
Vama Palanca

Incredibil: Iată ce a găsit un câine într-o mașină la vamă - VIDEO

118
(reînnoit 16:00 14.09.2020)
Zeci de mii de țigări ascunse în podeaua unui autoturism au fost depistate la frontieră de către vameși după ce câinele Dunai le-a sugerat ascunzișul.

CHIȘINĂU, 14 sept. - Sputnik. Potrivit informațiilor oferite de Poliția de Frontieră, cazul a fost înregistrat la postul vamal Giurgiulești. Țigările erau transportate într-un autoturism marca Renault, cu numere de înmatriculare emise de autoritățile moldovenești. Vameșii au supus automobilul unor verificări minuțioase, după ce au primit niște indicii despre contrabandă. Ei au implicat în operațiune și câinele de serviciu - Dunai.

Vameșii au contracarat o  tentativă de contrabandă cu țigări
Vameșii au contracarat o tentativă de contrabandă cu țigări

Patrupedul a semnalat prezența produselor din tutun în partea din spate a mașinii. În urma verificărilor, vameșii au depistat 37 280 de țigări - peste 1800 de pachete cu timbre de acciz ale Republicii Moldova. Potrivit informațiilor preliminare, bărbatul intenționa să le comercializeze pe piața neagră din Uniunea Europeană.  

Țigările au fost ridicate și confiscate, iar mijlocul de transport a fost indisponibilizat. Cercetările continuă pentru ca oamenii legii să stabilească toate circumstanțele cazului și să aplice corect sancțiunile prevăzute de legislația în vigoare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

118
Tagurile:
Vamă, mașină, Câine

Загрузка...
Donald Trump

Administrația Trump, semnal major contra progresismului ateu

14
Un gest de mare curaj care atrage atenția asupra unui fapt semnal și la noi – ateismul progresist – tip #REZIST – a dus la o creştere puternică a violenţelor publice și a destrămării societății și familiei

BUCUREȘTI, 24 sept – Sputnik. Unul dintre greii guvernului SUA, ministrul Justiţiei, William Barr, a dat un semnal major contra ”militantismul laic”, pe care îl consideră responsabil ”de numeroase flageluri sociale în Statele Unite”, transmite Agerpres, citând surse internaționale.

Sursa citată arată că Bill Barr a participat la un mic-dejun de rugăciune alături de credincioşi romano-catolici, ministrul fiind și el de aceeași confesiune.

”Religia este un factor de reţinere, de libertate care are un rol de jucat în viaţa publică”, a subliniat William Barr, care a tras un semnal de alarmă greu de auzit în alte zone astăzi: ”În decursul ultimilor 50 de ani, morala tradiţională s-a erodat şi partizanii laicităţii au reuşit frecvent să elimine religia din şcolile noastre şi din piaţa publică”.

Mai mult, William Barr consideră că îndepărtarea de religie, diminuarea fenomenului religios a dus la ”o creştere puternică a violenţelor urbane, consumului de droguri şi destrămării familiilor”.

Faptul este cert – și se poate vedea și la noi prin violența verbală și nerușinarea manifestărilor online sau publice ale unor militanți progresiști, dar și a unei părți a celor care susțin – conștient sau manipulați – aceste manifestări tip #REZIST.

Injuriile grotești considerate „militantism”, atacurile la Biserică, la tradiții, la istorie, toate fac parte din acest fenomen împotriva căruia administrația conservatoare de la Washington dă un semnal clar.

”Nu este niciodată prea târziu pentru a merge la via Domnului”, a declarat William Barr, în cadrul aceleiași întruniri.

Agerpres notează că preşedintele Donald Trump urmează să numească sâmbătă un nou judecător la Curtea Supremă( a Statelor Unite), o magistrată ”cu valori creştine tradiţionale”, Amy Coney Barrett, fiind considerată favorită.

”Dacă opţiunea liderului de la Casa Albă va fi confirmată de Senat, acest fapt va ancora puternic la dreapta instanţa supremă, care tranşează cu privire la unele subiecte sensibile pentru electoratul religios, ca avortul sau drepturile homosexualilor”, comentează Agerpres.

Reamintim că fenomenul antireligios și ateismul progresist se manifestă puternic și în Uniunea Europeană, fapt consemnat și de unii europarlamentari români, de exemplu Mircea Diaconu.

14
Tagurile:
conservator, Donald Trump

Загрузка...