CHIȘINĂU, 6 oct — Sputnik. Astăzi intră în vigoare legea numărul 180 cu privire la migraţia de muncă, odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial. Astfel, imigranții vor obține mai ușor permisul de lucru și cel de ședere în Republica Moldova.
Potrivit noilor prevederi, termenul de acordare a dreptului de muncă și de ședere pentru lucrătorii străini de înaltă calificare, lucrătorii detașați, persoane cu funcții de conducere, angajații companiilor din lista investitorilor de importanță națională și lucrătorii, meseria cărora se regăsește în lista ocupațiilor prioritare pentru piața muncii din Moldova, se reduce cu mai mult de jumătate.
Totodată, va fi simplificată și modalitatea de prelungire a permisului de ședere și de muncă. Toate actele necesare vor fi depuse de solicitant la Ghișeul Unic.
Conform normei legale, cuantumul angajaților în cadrul companiei solicitante va trebui să fie diminuat în favoarea angajaților autohtoni, astfel încât peste cinci ani acesta să nu depășească 50% din numărul total de angajați.
Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern pe 24 mai, iar pe 20 iulie a fost votat de Parlament. În termen de trei luni de la data publicării legii, Guvernul va aproba actele normative necesare pentru punerea ei în aplicare.
CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik, Andrei Petric. Pământul cedat odinioară Moldovei de Ucraina în cadrul unui tratat internațional a devenit din nou subiectul regretului unor oficiali și al unei părți a opiniei publice a țării vecine. Este vorba despre partea nesemnificativă de coastă a Mării Negre unde a fost construit portul Giurgiulești.
Printre cei mai înrăiți oponeniți ai așa-zisului „transfer ilegal” de pământ către Moldova se află primarul orașului ucrainean Reni, Igor Plehov. El a decis cu toată seriozitate să ceară plată pentru „arendă” portului moldovenesc Giurgiulești în favoarea comunității Reni.
Ce a generat aceste acțiuni neprietenoase ale Ucrainei față de Moldova și cu ce se va încheia totul? Răspunsul la această întrebare l-a oferit în emisie la Radio Sputnik Moldova istoricul Igor Ivanenko.
"Atât Zelenski, cât și Sandu sunt interesați să demonstreze succesul în relațiile dintre cele două țări în fața partenerilor lor europeni și de peste mări, pentru a arăta că integrarea în UE se desfășoară conform planului, iar problemele statelor sunt rezolvate cu succes", a spus interlocutorul.
Potrivit expertului, este puțin probabil ca această dispută teritorială să aibă loc la nivelul relațiilor dintre cei doi șefi de stat, adică, din proprie inițiativă, Sandu și Zelenski cel mai probabil nu vor discuta acest subiect.
"Dar politicienii ucraineni vor fi supuși unei presiuni serioase, în special din partea mai multor partide de opoziție. Vreau să menționez că această problemă este discutată activ în postările de pe rețelele sociale ale utilizatorilor din sudul Basarabiei", a adăugat istoricul.
În opinia sa, pretențiile față de portul Giurgiulești sunt cauzate nu atât de revendicările teritoriale, cât și de starea deplorabilă a portului din Reni, care a pierdut o pondere semnificativă din traficul de marfă.
CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik. Regulamentul Circulației Rutiere prevede expres că orice șofer este obligat să aibă asupra sa permisul de conducere atunci când urcă la volan. Șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Veaceslav Sârbu, a explicat pentru Sputnik Moldova ce se întâmplă în cazul în care conducătorii auto sunt stopați de agenții de patrulare și nu pot prezenta carnetul de șofer.
"Articolul 232 spune clar că, dacă un automobil este condus de către o persoană care nu are asupra sa permis de conducere ori dovadă înlocuitoare, cu drept de circulație, a permisului sau actul de înmatriculare de stat a vehiculului, sau polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă, atunci se sancționează cu amendă de la 3 la 6 unități contravenționale, ceea ce înseamnă o amendă între 150 și 300 de lei", a precizat Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică.
În același timp, reprezentantul poliției susține că se fac și excepții de la acestă prevedere. Astfel, în cazul în care șoferul dispune de permis de conducere, dar l-a uitat acasă sau în alt loc, agentul de patrulare verifică prin sistemul informațional dacă persoana dispune de dreptul de a conduce mijlocul de transport sau dacă este privat de permisul de conducere, însă la fel i se aplică o amendă de la 3 la 6 unități convenționale. Mai mult, agentul de patrulare poate lua decizia ca șoferul să fie înlăturat de la volanul mașinii, iar automobilul să fie dus la o parcare specială.
"Articolul 438 îi permite agentului de patrulare să înlăture conducătorul auto de la volanul mașinii dacă nu are asupra sa documentul ce confirmă dreptul de a conduce sau a folosi vehiculul. Temei legal există și a existat mereu. Dacă agentul de patrulare, din motive tehnice, nu poate verifica prin sistemul informațional dacă persoana dispune de permis de conducere, șoferul este înlăturat de la volan și se chemă evacuatorul la fața locului, iar mașina este dusă la parcarea specială. În același timp, o altă normă spune că în cazul în care mașina este ridicată pe evacutor, dar șoferul are pe cineva la fața locului cu permis de conducere, persoana achită doar pentru cheltuielile suportate de evacuator că a venit la fața locului și amenda de la 3 la 6 unități convenționale. Aceleași măsuri se aplică și în condițiile în care șoferul reușește să prezinte permisul", a declarat Veaceslav Sârbu.
Totodată, omul legii a explicat de ce poza din telefon cu permisul de conducere nu este un argument în apărarea șoferilor.
"Dacă agentul de patrulare nu poate verifica în sistemul informațional, iar conducătorul auto arată doar o poză din telefon, asta ar fi pe responsabilitatea polițistului nemijlocit, căci printr-o poză nu poți verifica dacă e veridic sau nu actul, sau dacă permisul e fals sau adevărat. De asta norma legală obligă agentul de patrulare să verifice fizic permisul de conducere", a mai spus Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică.
Agentul de patrulare este cel care decide cum să aplice legea, iar șoferii care nu sunt de acord cu decizia luată, o pot contesta ulterior în instanța de judecată. Mai mult, conducătorul auto NU are dreptul să-i spună polițistului cum să procedeze, fiindcă în astfel de cazuri se mai poate alege cu o amendă.
"Legea spune clar că sunt interzise imixtiunile în deciziile agentului de patrulare. Niciun cetățean nu are dreptul să-i spună cum să procedeze sau să-l corecteze. Imixtiunea, sub orice formă, în activitatea agentului constatator cu scopul de a împiedica exercitarea atribuţiilor funcţionale se sancţionează cu amendă de la 24 la 36 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 30 la 60 de ore", a precizat Veaceslav Sârbu.
BUCUREŞTI, 18 apr – Sputnik. „Covidul a permis o întoarcere [a clasei] oligarhice după o lungă perioadă de reapropriere democratică în Occident”, a spus, la microfonul Sputnik France, intelectualul francez Pierre-Yves Rougeyron, jurist și specialist în inteligență economică.
Potrivit acestuia, această „clasă socială de «câștigători» în grad foarte mare ai globalizării” este hotărâtă să „își dezvolte interesele” și „să-și mențină privilegiile”. Aceasta se va întâmpla prin utilizarea epidemiei ca „instrument de guvernare”. „O oportunitate” obţinută prin frică și „menținerea populației într-o stare de groază”.
Editorul dezvoltă ideile eseistului Antonio Furone, autorul cărţii „Oligarchy, crises and folie des grandeurs” („Oligarhia, crizele și megalomania”) (ed. Jean-Cyrille Godefroy). Potrivit acestuia, un „trio” funcționează în această criză: „restricții privind libertățile, anihilarea statului și înrobire prin datorii”. Suficiente elemente pentru a reduce la tăcere „vocea democratică și antioligarhică a unei părți a populației”, întruchipată, înainte de criza epidemică, de „mișcări calificate drept populiste”, precum mişcarea „vestelor galbene” din Franța.
Interlocutorul interviului prezice că aceste două viziuni și sociologii opuse se vor „ciocni”, deoarece, „pentru ca unii să aibă privilegii, alții trebuie să-și strângă cureaua”. „Acest lucru nu se va întâmpla fără tensiuni”, a adăugat Rougeyron.