CHIȘINĂU, 22 mart — Sputnik. Regulamentul aprobat în cadrul ședinței din pe 22 martie a Colegiului Ministerului Educației prevede că grădinițele de copii vor avea o vacanță de 42 de zile calendaristice în perioada lunilor de vară.
"Perioada de vacanță se va stabili în urma consultării părinților, iar pe durata sistării activității instituției, autoritățile publice locale şi conducerea grădiniței vor asigura încadrarea copiilor în instituții apropiate sau le vor oferi părinților alte alternative", precizează instituția de resort.
Vacanța de 42 de zile va fi stabilită în perioada 1 iunie-31 august, iar anunțul respectiv va fi afișat de conducerea instituției cu cel puţin 30 de zile înainte de data începerii acesteia.
Potrivit ministerului, cadrele didactice din grădinițe, de regulă, nu beneficiază de concediu integral, ci de maximum 2 săptămâni consecutive, iar personalul care le înlocuiește nu este salarizat așa precum prevede Codul Muncii. Problema este și mai acută în cazul bucătarilor și bucătarilor șefi — singurii responsabili pentru prepararea hranei (pe aceștia nu are cine să-i înlocuiască).
Pe de altă parte, frecvența copiilor în lunile de vară scade sub 50 la sută, iar grădinițele continuă să activeze la capacitate obișnuită.
Sursa menționează că experiența mai multor grădinițe din țară, care instituie vacanțe de cel puțin 42 zile în perioada de vară, demonstrează viabilitatea acestei prevederi (ex: instituțiile preșcolare nr. 153, 183, 124, 73, 105, 123, 75, 56, 54, 44, 120, 23, 71 etc. din mun. Chișinău, toate grădinițele din raioanele Criuleni și Cimișlia).
În timpul acestor vacanțe, în instituțiile preșcolare vor fi executate lucrări de igienizare, de reparaţii curente și capitale sau de dezinsecţie.
Ministerul Educației mai precizează că nu toate grădinițele își vor sista concomitent activitatea, ci alternativ, pe parcursul lunilor iunie-august, pentru a le oferi părinților posibilitatea de a-și duce copilul la o altă grădiniță.
Rămâne de văzut cât de viabilă va fi această inițiativă și cum va fi apreciată de părinți. Cert este că pentru mulți dintre aceștia sistarea activității grădinițelor pe timp de vară este o problemă, pentru că trebuie să găsească în grija cui să-și lase copii.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Contactat de Sputnik Moldova, Alexandru a spus că sâmbătă seara a mers împreuna cu polițiștii care au documentat cazul la sectorul de poliție pentru a fi audiat.
Acolo însă era rând (asta probabil din cauza măsurilor anti-COVID) și a fost nevoit să aștepte afară. Pentru că timpul trecea și era și frig, Alexandru a ajuns la înțelegere cu poliția ca oamenii legii să-l sune sau să-l citeze după sărbătoarea de 8 Martie, adică marți sau miercuri, ca acesta să se prezinte la sectorul de poliție pentru audieri.Alexandru Gâscă a relatat pentru Sputnik Moldova că a recurs la acest gest, care unor li s-a părut mult prea îndrăzneț - să răstoarne lăzile cu struguri alterați din magazin - pentru a atrage atenția opiniei publice asupra problemelor grave cu care se confruntă producătorii autohtoni în Republica Moldova și felul în care sunt tratați de marele rețele de magazine din țara noastră. Alexandru spune că supermarketurile din Moldova îi favorizează pe producătorii de import, care, în majoritatea cazurilor sunt niște multinaționale, și îi desconsideră pe producătorii locali. Spre exemplu, el spune că marele lanțuri de magazine cumpără de la viticultorii locali struguri de calitate de soiul Moldova cu doar cinci lei, în magazin prețul acestora îl cunosc toți - este triplu, dacă nu și mai mult.
Producătorii autohtoni sunt jăcmăniți, iar marfa lor este sabotată în marele rețele de supermarketuri, afirmă Alexandru Gâscă. Dar pentru a schimba lucrurile este necesar ca cumpărătorul să aibă o altă abordare față de această gravă problemă care subminează dezvoltarea agriculturii autohtone.
Trebuie să menționăm că, chiar dacă pentru unii gestul activistului civic ar putea să pară disproporționat și excentric, Alexandru Gâscă are, în fond, dreptate în demersul lui. Este atât de firesc să ne întrebăm ce drepturi au cetățenii moldoveni în țara lor dacă până și să facă agricultură nu li se dă voie, nici măcar să cultive struguri? Adică să-i cultive li se permite, dar nu li se permite să-i și vândă, ceea ce este și mai criminal.
Eu nu sunt jurist și nici nu am pretenții de a spune ce este legal și ce ese antilegal. Dar, în opinia mea de nejurist, fapta lui Alexandru nu se încadrează sunt nicio formă în codul penal sau contravențional. Și asta pentru că ceea ce a făcut el nu este o crimă, o infracțiune, ci doar un gest simbolic. El doar nu a agresat oameni, ci doar câteva lăzi cu strugur alterați pe care vânzătorii au avut nesimțirea să-i propună spre comercializare.În luna septembrie 2018, eu am realizat un interviu cu Alexandru Gâscă în studioul Sputnik Moldova. Atunci el spunea că "În țara noastră, nici consumatorii și nici guvernanții nu sunt solidari cu producătorii". Vă invit să-l ascultați ca să vedeți cât de multă dreptate are și cât de consecvent este acest activist civic.
CHIȘINĂU, 7 mart – Sputnik. Pe rețelele de socializare a fost publicat un video în care se vede cum un cumpărător a organizat un scandal într-un supermarket din Capitală, revoltat că strugurii autohtoni din vânzare nu sunt de calitate, având bobița mărgelată.
"Ce fel de poamă este asta, așa măruntă? O arunc aici. Ce-i cu băiata aceasta de joc față de producătorii locali. Puneți poamă stricată în magazin. Avem struguri frumoși în țară. Nu puneți stricăciunea aceasta în vânzare!", a spus cumpărătorul.
BUCUREŞTI, 7 mart – Sputnik. Cafeaua călduţă cu adaos de lapte sau smântână rece poate fi dăunătoare pentru sănătate, a declarat într-un interviu pentru Sputnik nutriționistul și gastroenterologul Nuria Dianova.
Potrivit acesteia, diferite microorganisme se formează în băuturi la temperatura camerei. Deşi cafeaua neagră în general se poate consuma, fără a fi dăunătoare, este recomandabil să nu lăsați cafeaua cu lapte sau cu smântână pe masă sau în mașină pentru perioadă mai lungă de timp.
„Umiditatea este cel mai optim mediu pentru dezvoltarea bacteriilor și microorganismelor. Dacă ați adăugat lapte în cafea, riscul reproducerii microorganismelor crește. Aşadar, o astfel de băutură trebuie băută în decurs de o oră”, a recomandat nutriţionista.
Sfaturi de urmat
De asemenea, potrivit specialistei, cafeaua neagră poate fi păstrată mai mult timp, dar este recomandabil să o păstrați în frigider odată ce s-a răcit.
Ea a mai spus că mesele gata preparate pot fi păstrate la temperatura camerei timp de maximum două ore, iar apoi trebuie plasate în frigider.