Curtea Constituțională a României

CCR, decizie pe sesizările privind măsurile din pandemie

179
Judecătorii constituționali s-ar putea pronunța astăzi, 8 iunie 2021, cu privire la sesizările asupra Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În București sunt anunțate mișcări civice.

BUCUREȘTI, 8 iun – Sputnik. Zi tensionată astăzi în București, acolo unde Curtea Constituțională a României s-ar putea pronunța pe sesizările asupra Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În paralel, mai multe organizații civice au anunțat mișcări de protest.

Judecătorii constituţionali au luat în discuţie cinci sesizări referitoare la acest act normativ.

Reamintim că în data de 20 mai, la Palatul Parlamentului, unde își are sediul Curtea Constituțională, câteva zeci de persoane au protestat contra Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Participanţii la protest au afişat bannere cu mesaje precum "CCR - Judecă drept o lege strâmbă", "Salvaţi Constituţia", "Jos legea terorii", "CCR - Nu te spăla pe mâini cu sângele nostru", informează agerpres.ro

Activistul civic Pompiliu Diplan, de la Starea de Libertate, a anunțat că astăzi, 8 iunie 2021, începând cu ora 9.00, alături de Frăția Ortodoxă ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, de Alianța Părinților, de Calea Neamului se vor aduna ca să strige ”Jos Legea 55!”, această lege a carantinei, a stărilor de alertă, ”a măștilor care trebuie să dispară”.

”Această lege trebuie declarată neconstituțională de judecătorii Curții României care, nădăjduim noi, că se vor arăta mâine (astăzi, 8 iunie 2021 – nota Georgiana Arsene) a fi parte din soluție și nu parte din problemă. Aceti judecători trebuie să dea dovada faptului că, totuși, sunt români, că sunt patrioți și că țin cu neamul românesc. Dacă nu, judecata mai aspră decât toate judecățile lor îi va paște, pentru că ei trebuie să declare această lege neconstituțională”, a spus Pompiliu Diplan.

 

 

179
Tagurile:
Pandemie, CCR
Plenul Curții Constituționale din România

Lovitura de la CCR: numirile la TVR și Radio sunt neconstituționale

172
Judecătorii CCR au decis în unanimitate că numirile făcute de Coaliția de dreapta la Televiziunea și la Radioul public sunt neconstituționale.

BUCUREȘTI, 17 iun – Sputnik. Decizia CCR vine după ce PSD a sesizat Curtea contestând numirea directorilor generali interimari ai SRTv şi SRR de către Parlament.

Camera Deputaţilor şi Senatul au votat pe 11 mai numirea Ramonei Săseanu în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune, pentru o perioadă de şase luni, şi a lui Liviu Popescu în poziţia de director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, tot pentru un interval de şase luni.

În sesizarea transmisă CCR cu privire la Hotărârea Parlamentului privind numirea directorului general interimar al SRTv, PSD arăta că singura prevedere legală aplicabilă situaţiei din data de 11 mai 2021 ar fi fost declanşarea procedurii de numire a unui nou Consiliu de Administraţie a Societăţii Române de Televiziune, fără a avea posibilitatea conferită de textul legal de a numi un director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Acelaşi argument l-a oferit PSD şi în sesizarea formulată la Curtea Constituţională referitoare la Hotărârea Parlamentului privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune.

"S-au făcut nişte numiri interimare la radioul public şi la televiziunea publică, o forţare a regulamentului şedinţelor comune. Sunt patru state europene într-o anchetă a Comisiei Europene pentru schimbările abuzive de la televiziunile publice din ţările respective. Categoric, PSD va contesta la CCR aceste numiri interimare de la radio şi de la TVR”, a anunțat președintele PSD Marcel Ciolacu la acea dată.

PSD va contesta de altfel la CCR și revocarea Avocatului Poporului Renate Weber, care a avut loc ieri n ședința plenului reunit al Parlamentului.

172
Tagurile:
TVR, CCR

Загрузка...
Laura Codruț Kovesi

Kovesi nu se dezminte: premierul incomod al Cehiei, cercetat de Parchetul European

478
Premierul Cehiei Andrej Babis a arătat că Parchetul European și Laura Codruța Kovesi sunt folosiți ca un bici împotriva sa, Bruxelles-ul având un conflict mai vechi cu acest politician care a dat semne de independență

BRUXELLES, 14 iun – Sputnik. După ce magistrații cehi au înaintat Parchetului European dosarul în care premierul Cehiei Andrej Babis este acuzat de conflict de interese, politicianul a acuzat această instituție că este „un nou bici” care poate fi folosit împotriva sa.

Mai mulți analiști și jurnaliști din România au avertizat de multă vreme că Parchetul European și șefa acestuia, Kovesi, vor fi folosiți împotriva vocilor incomode din Europa. Iată că a venit și confirmarea, Babis declarând că Parchetul European „este o altă instituție care să se amestece în treburile interne ale Cehiei” care „cedează treptat tot mai multe prerogative” Bruxelles-ului.

Potrivit presei din Cehia, Parchetul European, care și-a început activitatea pe 1 iunie, ar fi acceptat deja 12 dosare din Cehia, inclusiv pe cel al lui Babis. Acest lucru arată că Parchetul lui Kovesi vizează din start țările din Centrul și Estul Europei, pe care vrea să le supună orbește Vestului, și explică de ce capitalele puternice și dominante ale UE au fost de acord și chiar au susținut-o pe Kovesi pentru a ocupa acest post.

478
Tagurile:
Laura Codruța Kovesi

Загрузка...
Inundații în Crimeea

Averse de ploi au provocat indundații în Crimeea

0
(reînnoit 12:25 18.06.2021)
Averse de ploai au provocat indundații în mai multe localități din peninsula Crimeea. Pe alocuri precipitațiile au depășit norme lunare.

BUCUREȘTI, 18 iun – Sputnik. În orașul Ialta, din peninsula Crimeea, în ultimele șase ore au căzut o normă lunară a precipitațiilor, informează RIA Novosti.

“De la miezul nopții până la ora 6 au căzut 42 de milimetri. În Ai Petri 84 milimetri de precipitații, ceea ce depășește norma lunară (72 de milimentri)”, potrivit centrului hidrometeorologic din Crimeea.

Ploile din Ialta, Alușta, Simferopol, Sevastopol, Evpatoria continua, iar potrivit prognozelor, acestea vor înceta în a doua jumătate a zilei de vineri, odată cu mutarea ciclonului spre sud-vest.

“Sunt inundate toate trecerile, râulețul Vodopadnaia a ieșit din maluri, pe strada Pușkinskaia curg șuvoaie. Cel mai oribil este că este inundată zona energetică “Crîmenergo”, dacă va fi acoperită de ape, vom rămâne fără curent electric. În spitale totul e bine”, a declarat jurnaliștilor șeful administrației din Ialta, Ianina Pavlenko, care a îndemnat oamenii să nu iasă din casă.

Potrivit ei, șoseaua din Alupka este acoperită de noroi, unele subsoluri au fost inundate.

Utilizatorii rețelelor de socializare publică imagini foto și video cu șuvoaie de ape din râuri, care au ieșit din maluri pe alocuri.

Mai devreme, averse de ploi au provocat inundații în 300 de gospodării din Estul peninsulei. De-a lungul nopții, în Kerci și localităție din preajmă au căzut aproximativ două norme lunare de precipitații (82 milimetri), iar ploile vor continua și vineri.

În urma revărsării râului Melek-Cesme, o parte a orașului Kerci a rămas fără curent electric, nu funcționează pe alocuri apeductul și canalizarea.

Liderul Crimeei, Serghei Aksenov a decretat situația excepțională la nivel regional, iar pentru lichidarea consecințelor urmează să fie allocate surse din fondul de rezervă.

0
Tagurile:
Crimeea
Tematic
Forțele cu destinație specială NATO învață să asalteze Crimeea - Cum va răspunde Rusia?
Putin, gata să discute cazul Crimeea cu Zelenski, dar nu despre apartenenţa peninsulei
Rusia a demarat exerciții militare în Crimeea

Загрузка...