Mugur Isărescu

Isărescu, acțiune la Curtea Constituțională: a colaborat sau nu cu Securitatea?

394
Guvernatorul Băncii Naționale a României, acuzat că ar fi fost colaborator al Securității înainte de 1989, a obținut sesizarea Curții Constituționale privind două articole din legea ce vizează deconspirarea Securității.

BUCUREȘTI, 4 apr – Sputnik. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS – l-a acuzat pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, că, înainte de 1989, ar fi fost informator al Securității.

În trecut, acesta a avut două adeverințe care arătau că nu a colaborat cu Securitatea.

Mugur Isărescu a obținut de la Curtea de Apel București sesizarea Curții Constituționale referitor la două articole din legea care vizează deconspirarea Securității.

În data de 2 aprilie, Curtea de Apel București a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale depusă de Mugur Isărescu, scrie profit.ro.

Publicația amintește că Isărescu a fost chemat de către CNSAS în judecată în iunie 2020. CNSAS a cerut instanței să constate că guvernatorul Băncii Naționale a României a fost colaborator al Securității înainte de 1989.

Isărescu este, însă, Guvernator al Băncii Naționale a României. Asta înseamnă că se află deja pe lista persoanelor pe care CNSAS le verifică automat.

Consilierul lui Isărescu, Adrian Vasilescu, spune că Guvernatorul BNR are adeverințe din trecut care atestă că nu ar fi fost colaborator al Securității.

Vasilescu a subliniat că a existat o cerere adresată CNSAS de un cetățean care a cerut să fie reanalizată calitatea de colaborator sau necolaborator al Securității în cazul lui Mugur Isărescu.

Ordonanața de Urgență a Guvernului nr. 24/2008, privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității a fost modificată la jumătatea anului 2019.

Potrivit unui articol nou introdus, procedura de verificare se poate aplica din nou, dacă ulterior emiterii unei decizii de neapartenență sau de necolaborare sau ulterior emiterii unei adeverințe, direcția de specialitate din cadrul CNSAS găsește informații noi, care nu au mai fost supuse analizei conducerii colegiale a CNSAS.

Tocmai asta contestă acum Guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Acesta contestă, de asemenea, un articol din Ordonanța inițială care vizează definiția de colaborator al Securității, prima teză – ”persoana care a furnizat informații, precum note și rapoarte scrise prin care se denunțau activitățile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”.

CNSAS spune că Isărescu a fost informator începând cu 1979, adică de la vârsta de 30 de ani.

Potrivit CNSAS, prin notele de informare date, Guvernatorul BNR ar fi îngrădit dreptul la viață privată a persoanelor denunțate – colegi, cetățeni străini, diplomați – prin faptul că a acceptat că oamenii în cauză puteau fi urmăriți suplimentar de Securitate.

Isărescu este numit reprezentant comercial al Ambasadei României la Washington, imediat după Revoluție, iar în luna septembrie a anului 1990 acesta este numit Guvernator al Băncii Naționale a României, poziție ocupată și în prezent.

Timp de un an – decembrie 1999 – decembrie 2000 – ocupă funcția de premier al României.

394
Tagurile:
BNR, Mugur Isărescu
Tematic
Cristoiu confirmă NUCLEARA lui Savaliuc: cine e în spatele scandalului Isărescu
Isărescu intră în bătălia decisivă: interesele din spate și „Toți oamenii președintelui”
Propunerea PSD de premier! Isărescu: ”Dacă va fi, va avea sprijinul BNR”
Dosarul ”Manole” Isărescu se amplifică: ”Fals, exces de zel și poruncă… foarte de sus!”
Vlad Voiculescu

Sustragere masivă de date de la Sănătate Voiculescu acuzat direct!

366
O acuzație gravă, de ultimă oră, a fost lansată împotriva controversatului fost ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu

BUCUREȘTI, 20 apr – Sputnik. Scandalurile legate de fostul ministru al Sănătății se țin lanț – iar ultimul este o acuzație directă – mii de ”informaţii cu caracter confidenţial” ar fi ajuns la Voiculescu, fiind luate din minister de un consilier ”onorific”.

Informația a fost lansată de cunoscutul realizator Mihai Gâdea, care a amintit și un alt episod asemănător.

”După primul mandat pe care l-a avut Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătăţii, a fost anchetat de DIICOT pentru sustragerea de documente secrete din minister”, a spus Mihai Gâdea, subliniind că Voiculescu ”a recunoscut acest lucru că a fost anchetat, a dat explicaţii în fața magistraţilor”.

Ei bine, acum vine marea bombă, a continuat directorul Antenei 3, acuzându-l direct pe Voiculescu: ”Consilierul onorific al ministrului Sănătăţii, Cosmin Tenie, a luat din centrul de comandă al Ministerului Sănătăţii 300 de Excel-uri pe care i le-a înmânat lui Vlad Voiculescu”.

”Aceste Excel-uri au informaţii cu caracter confidenţial”, subliniază Mihai Gâdea, care spune că ”este vorba de informaţii din mai multe spitale, este vorba de informaţii despre pacienţi”.

Și ”Evenimentul Zilei” transmite informația, arătând că ”Informațiile confidențiale au fost puse de către Cosmin Tenie pe un stick şi înmânate lui Vlad Voiculescu”.

”Cosmin Tenie, fost consilier onorific a lui Vlad Voiculescu, a luat peste 300 de documente confidențiale din centrul de comandă”, transmite EVZ.
366
Tagurile:
Sănătate, Vlad Voiculescu

Загрузка...
Dan Chitic

Dan Chitic cere ferm: ”Demiterea Ministrului de Interne!”

972
(reînnoit 07:19 19.04.2021)
Cunoscutul avocat lansează un nou slogan după omorul care a revoltat întreaga Românie: ”Toți criminalii trebuie să plătească!”

BUCUREȘTI, 19 apr – Sputnik. Una dintre cele mai revoltătoare secvențe văzute în România ultimelor decenii, omorul de la Pitești, îl face pe cunoscutul avocat Dan Chitic să adopte faimoasa formulă de solidarizare cu victimele: ”#JeSuisZahariaBarbu”.

Dar, Dan Chitic merge mai departe – cel care se află în fruntea instituției trebuie să răspundă cu funcția! ”Crima de la Pitești impune demiterea Ministrului de Interne, nu doar arestarea imediată a polițiștilor criminali”.

Mai mult, avocatul spune ferm: ”Crima de la Pitești e emblematică pentru regimul abuziv și criminal al Gauleiterului Iohanniss”.

”Criminalii trebuie să plătească!”, spune revoltat Dan Chitic – ”Criminalii de la toate nivelurile! Toți criminalii să plătească!”

Dan Chitic încheie mesajul său cu câteva ”haștaguri” dure: ”Jos Regimul Criminal! Jos Cîțu! Jos Iohannis!”.

”Ofer asistenta Juridică pro bono familiei îndoliate”, anunță în finalul mesajului cunoscutul avocat.

***

Piteșteanul Zaharia Barbu, în vârstă de 63 de ani, a murit în urma unei intervenții brutale a polițiștilor, o acțiune violentă complet nejustificată. Doi dintre polițiștii agresori au fost reținuți de procurori.

972
Tagurile:
Poliţie, demitere, Demisie, ministrul de interne, Dan Chitic

Загрузка...
Grădiniță în București, România

Platformă de lucru pentru educatoare: cum se folosește

0
Cadrele didactice atât din învățământul preșcolar, cât și din cei de la celelalte niveluri pot să se înscrie pe platforma gratuită ALFABETAR în scopul depistării elevilor care rămân în urmă. Cum pot afla profesorii nivelul școlarilor.

BUCUREȘTI, 23 apr – Sputnik. Cadrele didactice au, de acum înainte, la dispoziție, platforma gratuită ALFABET, pentur depistarea elevilor care rămân în urmă la învățare.

Profesorii pot afla nivelul copiilor dintr-un set de teste și alte instrumente de literație. Pe platforma gratuită ALFABETAR, dascălii găsesc instrumente țintitte pentru recuperarea decalajelor.

Foarte important: această platformă este făcută în concordanță cu programa școlară. Acest lucru înseamnă că nu presupune conținuturi suplimentare.

În data de 20 aprilie 2021 a fost făcut anunțul de lansare al platformei, iar lansarea propriu-zisă se va face în data de 19 mai 2021.

Profesorii se pot înscrie, însă, până atunci pe platformă pentru a se pune la curent cu noutățile proiectului.

Platforma se adresează inclusiv educatoarelor. Și aceasta pentru că profesorii pentru învățământ preșcolar vor putea evalua nivelul abilităților de literație pentru toate categoriile de vârstă ale elevilor. (inclusiv literația emergentă pentru preșcolari) scrie edupedu.ro.

Gradele de analfabetism au fost deja stabilite prin cercetări realizate la nivel internațional, iar în literatura de specialitate este folosită noțiunea de literacy, care nu are un echivalent în limba română. El este tradus prin ”literație”.

”Se referă la dezvoltarea competenţelor de lectură şi scriere care facilitează înţelegerea şi învăţarea, folosirea şi evaluarea critică a informaţiilor furnizate în moduri variate care includ texte scrise, electronice şi imagini”, a explicat la un moment dat expertul Liliana Romaniuc sensul termenului de literație.

Orice instituție de învățământ din România poate folosi această platformă gratuită. Instrumentul poate fi folosit în așa fel încât învățătorii și educatorii să poată genera instant resurse personalizate, care să poată fi întrebuințate în timpul orelor de curs.

Este important de precizat că nu trebuie obținută nici o aprobare – de la conducerea școlii sau inspectorat – pentru folosirea acestei platforme.

0
Tagurile:
educatoare

Загрузка...