Dana Gârbovan

Dana Gîrbovan, nouă intervenție fulminantă contra "Sistemului”

7198
Președinta Curții de Apel Cluj, judecătoarea Dana Gîrbovan, revine cu curaj pe tema care obsedează Sistemul – controlul Justiției de către politicieni! O intervenție care va deranja puterea, dar și susținătorul ”strategic

BUCUREȘTI, 30 dec – Sputnik.  Actuala coaliție de guvernământ, mai ales USR și PNL, par obsedate de desființarea SIIJ, în ciuda opoziției asociațiilor magistraților.

De fapt, magistrații, vizați în trecut de un număr uriaș de dosare făcute de DNA – multe ținute ”la sertar” – avertizează că desființarea SIIJ, structură aflată în afara controlului politic, a cărei conducere se numește prin concurs, nu de către un factor politic – înseamnă exact ”preluarea controlului politic asupra justiției”. 

Asta susține și șefa Curții de Apel Cluj, judecătoarea Dana Gîrbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România. Magistratul a publicat acum un an o analiză excepțională, în care denunța interesul din spatele desființării SIIJ.

Acum Dana Gîrbovan reia textul – cu o notă de actualizare: ”A trecut un an de la această postare, ale cărei considerente sunt însă în continuare valabile”.

„Și atunci, ca si acum, politicienii își doreau desființarea SIIJ, singura structura de parchet total în afara controlului politic”, scrie Dan Gîrbovan.

Dar, atenție la remarca pertinentă a judecătoarei: ”În tot acest timp, nici unul dintre criticii SIIJ nu a adus soluții alternative, ce să constituie garanții superioare celor existente, menite a proteja independența judecătorilor împotriva presiunilor de tipul celor exercitate în trecut prin practicile abuzive ale DNA”.

”În lipsa unor soluții alternative mai bune decât SIIJ, singura concluzie este ca scopul politicienilor ce susțin desființarea acestei secții este preluarea controlului politic asupra justiției”, scrie Dana Gîrbovan.

***

Reamintim că anul trecut, pe 27 decembrie 2019, Dana Gîrbovan atrăgea atenția că prin desființarea SIIJ se dorește, din nou, controlul asupra justiției – și că ”Șefii PICCJ, ai DNA și ai DIICOT, precum și șefii de secție ai acestora, unde se vor întoarce dosarele cu magistrați dacă SIIJ va fi desființată, sunt numiți politic, de către Președintele României la propunerea Ministrului Justiției”.

Ori, asta e cu atât mai valabila acum, mai mult decât anul trecut, Iohannis renunțând până și la aparențele unei neutralități politice, a caracterului apolitic al președintelui, așa cum cere Constituția!

”Este inadmisibil că se ignoră ostentativ motivul principal pentru care SIIJ a fost creată: modul în care dosarele cu magistrați erau instrumentate, în special de către DNA, devenise o presiune reală asupra judecătorilor”, spune tranșant președinta UNJR.

Mai mult, cu autoritatea sa, Dana Gîrbovan scoate din zona dubiului un fenomen: ”în repetate rânduri procurori DNA au anchetat judecători pentru că nu au fost de acord cu soluțiile pronunțate, că au încălcat secretul deliberării judecătorilor, că au deschis din oficiu dosare judecătorilor și le-au ținut deschise cu anii”.

Un exemplu terifiant: ”În fostul CSM aproape toți membrii aveau dosare la DNA”, arată Gîrbovan, subliniind că ”Raportul Inspecției Judiciare - și el ignorat, în ciuda faptului că a fost validat de Plenul CSM - este dovada clară în acest sens”.

Ori, în fața deciziei Ministrului Justiției de a concepe Memorandumul, Danei Gîrbovan i de pare inadmisibil că ”nu se discută despre motivele pentru care o parte importantă a judecătorilor au susținut înființarea SIIJ”, explicația pentru această ignorare fiind clară:

”Se dorește revenirea la vechile practici de presiune asupra judecătorilor și, implicit, de control asupra Justiției”, acuză judecătoarea.

Președinta UNJR mai punctează aspecte extrem de importante: Memorandumul elaborat de Ministerul Justiției, ”nu doar ca ignoră opiniile exprimate de judecătorii ÎCCJ, ai Curții de Apel București - judecătorii care simt cel mai puternic presiunile, având competență în dosare ce vizează politicienii de la vârful puterii - sau ai altor Curți de Apel din țară, dar prezintă trunchiat și, punctual, chiar eronat poziția Comisiei de la Veneția cu privire la SIIJ”.

Comisia de la Veneția apreciază modalitatea de numire și revocare a procurorilor în SIIJ, explică Dana Gîrbovan, citând din concluziile Comisiei – mai exact e apreciată ”implicarea CSM în numirea procurorului șef al Secției, precum si a procurorilor din cadrul Secției, prin intermediul unui concurs de proiecte organizat de o comisie specială înființată în cadrul Consiliului”.

De ce e importantă participarea plenului CSM, format din judecători și procurori? Pentru că  SIIJ ”deși va fi condusă de un procuror șef, va investiga atât procurori cât si judecători”.

De asemenea, este apreciată și ”indicarea cu precizie în legi a criteriilor (inclusiv cel puțin 18 ani vechime în funcția de procuror) și a condițiilor procedurale pentru selectarea celor mai buni candidați”, fapt care asigură ”câteva garanții importante de calitate și, să sperăm, de imparțialitate pentru numirile în această secție sensibilă”.

Ori, ce rezultă de aici? Că în ciuda faptului că implicarea Plenului CSM este ”explicată și lăudată de Comisia de la Veneția”, ei bine Predoiu folosește asta tocmai ca argument al  desființării SIIJ – arată Dan Gîrbovan.

O ultimă precizare – deși experții Comisiei de la Veneția ”recomanda expres Guvernului să "Regândească propunerea de înființare a unei structuri de parchet separate pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori”, dar și ”recurgerea la procurori specializați, combinată cu mecanisme procedurale de protecție efective”, ei bine Guvernul face cu totul altceva, denaturând recomandările Comisiei.

”Guvernul nu își propune sa "regândească" nimic, cu atât mai mult să vină în contrapondere cu mecanisme procedurale de protecție efectiva, ci pur și simplu dorește desființarea SIIJ și revenirea la status quo-ul inițial, adică la presiunile asupra judecătorilor”, conchidea judecătoarea Dana Gîrbovan în textul de anul trecut, la fel de valabil și acum.
7198
Tematic
Dana Gîrbovan, dezvăluirea ANULUI în Justiție!
Judecătoarea Dana Gîrbovan, veste mare!
Judecătoarea Dana Gîrbovan, mesaj superb pentru români!
Laura Codruța Kovesi

Decizie inedită a Curții Supreme, o vizează pe Kovesi!

132
Laura Codruța Kovesi este din nou în atenție – Curtea Supremă a admis o solicitare a cunoscutei procuroare și pune piciorul în pragul SIIJ

BUCUREȘTI, 27 ian – Sputnik. O informație foarte interesantă vine de la Curtea Supremă - instanţa o obligă pe procuroarea Adina Florea să finalizeze până la 1 aprilie dosarul anchetei care o vizează pe Laura Codruța Kovesi.

Ce înseamnă asta? Că până la 1 aprilie Adina Florea trebuie fie să finalizeze rechizitoriul și să o trimită pe Kovesi în instanță – fie să o scoată de sub urmărire penală şi să claseze dosarul.

Iată ce se arată în decizia instanței:

”În temeiul art. 488 (6) alin. (1) din Codul de procedură penală, admite contestaţia formulată de contestatoarea Kovesi Laura Codruţa privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 1172/P/2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Stabileşte termen la data de 1 aprilie 2021 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală, termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului”.

Decizia este fără cale de atac.

Reamintim că SIIJ, Adina Florea, a deschis un dosar penal pe numele fostei șefe a DNA în decembrie 2018, punând-o pe Kovesi sub acuzare, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă, secretar al Comisiei de supraveghere e SRI.

Acuzațiile aduse Laurei Codruţa Kovesi sunt abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Dosarul se referă la achitarea de către miliardarul fugit din țară a unei mari sume de bani,  200.000 de euro, pentru aducerea din Indonezia, cu un avion privat, a lui Nicolae Popa, fostul director al FNI.

Conform lui Ghiță, în anul 2011, Kovesi i-ar fi cerut să achite 200.000 de euro pentru această operațiune, procuroarea având un interes nonmaterial, vizând funcția în Parchetul general.

De amintit și că, în martie 2019, Adina Florea a plasat-o pe Kovesi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cu interdicţia de a părăsi România.

132
Tematic
Kovesi, din nou în prim plan – Occidentul îi ridică statuie!
NUCLEARA: sub egidă europeană, Laura Codruța Kovesi își poate reface echipa de la DNA!
”Dacă o omoram pe Kovesi” - Elena Udrea, reacție fulminantă!

Загрузка...
Laura Codruța Kovesi

NUCLEARA: sub egidă europeană, Laura Codruța Kovesi își poate reface echipa de la DNA!

234
Doi dintre cei mai apropiații Laurei Kovesi, procurori din echipa de la DNA acuzată de abuzuri, ar putea face parte din noua echipă europeană a fostei lor șefe.

BUCUREȘTI, 27 ian – Sputnik. Astăzi, Ministerul Justiţiei continuă interviurile cu ultimii cinci candidaţi ai selecţiei  pentru funcţia de procuror european delegat în România.

Cu această ocazie, presa constată un aspect șocant: ”Kovesi îşi poate reface echipa acuzată de numeroase abuzuri: Mirică şi Uncheşelu”, scrie „Știri pe surse”, arătând că procurorii Florentina Mirică și Jean Uncheșelu sunt ”în cărţi pentru EPPO”.

Florentina Mirică era considerată prietena și cea mai apropiată colaboratoare a Laurei Kovesi, Ea a condus serviciul din DNA care se ocupa de dosarele magistraţilor – și care a fost acuzat că a făcut și a ținut ”la sertar” un număr uriaș de dosare, inclusiv ale judecătorilor.

Jean Uncheşelu este procurorul care ”la doar 27 de ani l-a anchetat pe premierul Ponta în dosarul Turceni-Rovinari, soldat cu achitări, şi care mai nou îl anchetează pe Liviu Dragnea pentru vizita în SUA din 2017”, notează sursa citată.

Reamintim că echipa Laurei Kovesi a fost acuzată de abuzuri – iar temuta șefă a DNA a fost revocată din funcție pentru încălcări ale Constituției.

Precizăm că, alături de Mirică și Uncheșelu, comisia i-a intervievat și pe procurorii Dana Manuela Ana, Cristina Dana Bunea, Camelia Elena Grecu, Constantin Irina, Paul Chiosac, Claudia Irina Chivu, Alexandru Liviu Lascu, Bogdan Florin Munteanu, George Nica, Gianina Oreviceanu, Gabriela Popa şi Elena Hach.

Comisia de selecţie este condusă de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, un mare susținător și admirator declarat al Laurei Kovesi. Din comisie fac parte preşedintele CSM, Bogdan Mateescu; procurorul DNA Anca Jurma şi Gheorghe Bocşan, procuror la PÎCCJ.

După finalizarea procedurii de selecţie și afișarea rezultatelor, pe 29 ianuarie, până pe 2 februarie se va transmite lista candidaţilor pentru funcţia de procuror european delegat procurorului-şef european.

”Procurorii europeni delegaţi în România vor acţiona în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor membre şi vor avea aceleaşi competenţe ca procurorii naţionali în ceea ce priveşte investigaţiile, urmăririle penale şi trimiterea în judecată”, arată sursa citată.

Este de precizat că EPPO are misiunea de a ancheta fraude şi alte infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:

-fraudele la cheltuielile şi veniturile bugetului UE, f

- raudele legate de TVA (dacă implică cel puţin două state membre şi prejudiciul este de cel puţin 10 milioane euro), spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE

-corupţia activă şi pasivă şi deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE

-participarea la o organizaţie criminală dacă principalele activităţi constituie infracţiuni ce aduc atingere bugetului UE.

Ministerul Justiției precizează că, în cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii Europene, ceea ce impune desfăşurarea investigaţiei de către EPPO sau ar putea fi săvârşită de funcţionari sau alţi agenţi ai Uniunii sau membri ai instituţiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10.000 euro, EPPO îşi poate exercita competenţa.

234
Tagurile:
Laura Codruța Kovesi, DNA
Tematic
Presa franceză s-a supărat pe Parchetul lui Kovesi
A fost inaugurat Parchetul European condus de Kovesi
Kovesi, din nou în prim plan – Occidentul îi ridică statuie!

Загрузка...
Refugiat sirian

Raport: Diviziunea profundă dintre bogați și săraci, la fel de mortală ca virusul

0
(reînnoit 20:51 27.01.2021)
După cum arată un raport recent al Oxfam, criza s-a încheiat pentru bogaţi, însă miliarde de oameni vor fi în sărăcie cel puțin un deceniu. Pandemia de Covid-19 crește inegalitatea economică în aproape toate țările simultan.

BUCUREŞTI, 27 ian – Sputnik. Raportul, numit „Virusul inegalității”, a fost publicat în ziua de deschidere a Forumului Economic Mondial de la Davos, care se desfășoară în mediul virtual anul acesta.

Raportul arată că cele mai bogate 1.000 de persoane de pe planetă și-au recuperat în doar nouă luni pierderile cauzate de coronavirus, însă „ar putea dura mai mult de un deceniu până când cei mai săraci din lume să se recupereze în urma impactului economic al pandemiei”.

„Sistemul economic denaturat permite unei elite super-bogate să adune bogăție în mijlocul celei mai grave recesiuni de la Marea Depresiune, în timp ce miliarde de oameni fac eforturi să supravieţuiască”, se spune în raport.

Creșterea inegalității înseamnă că ar putea dura cel puțin de 14 ori mai mult pentru ca persoanele care trăiesc în sărăcie să revină la starea dinainte de pandemie decât a fost nevoie pentru ca averea primilor 1.000 de miliardari să fie recuperată, arată Oxfam în raportul citat de RT. Bogăția totală a miliardarilor a atins 11,95 de trilioane de dolari în decembrie 2020, ceea ce este echivalentul cheltuielilor totale de recuperare din criza Covid-19 ale guvernelor G20.

Potrivit raportului, în cazul celor mai bogați oameni din lume averea le-a crescut cu jumătate de trilion de dolari de la începutul pandemiei. În același timp, pandemia a condus la cea mai gravă criză a locurilor de muncă din ultimii 90 de ani, sute de milioane de oameni fiind acum subocupați sau rămaşi fără muncă.

„Suntem martorii celei mai mari creșteri a inegalității de când au început să se înregistreze cifrele în acest sens. Diviziunea profundă dintre bogați și săraci se dovedește a fi la fel de mortală ca virusul”, a declarat Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International.
0
Tagurile:
Sărăcie
Tematic
FMI știe cum va salva lumea: riscăm o sărăcie mai mare
ONU: Peste un miliard de oameni pot ajunge în sărăcie extremă
Două milioane de familii riscă sărăcia în Marea Britanie
Un număr covârșitor de români consideră că a crescut sărăcia

Загрузка...