Renate Weber

Ultima oră: Avocatul Poporului, nou demers esențial!

342
Avocatul Poporului, Renate Weber, face un alt pas extrem de important pentru lămurirea unor date și îndepărtarea unor controverse care au afectat multe rânduri de alegeri și referendumuri.

BUCUREȘTI, 8 oct – Sputnik. Renate Weber pune din nou degetul pe o rană deschisă – un subiect asupra căruia planează de mult timp suspiciuni – numărul exact al populației României, o dată esențială pentru alegerile care urmează.

Avocatul Poporului i-a transmis oficial ministrului de Interne că s-a sesizat din oficiu cu privire la respectarea dreptului la informaţie, în legătură cu acest subiect și diferențele apărute cu diferite ocazii.

Iată datele diferite, chiar contradictorii la care se referă Renate Weber:

-Conform rezultatelor definitive ale Recensământului populaţiei şi locuinţelor 2011, afişate pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, la 20 octombrie 2011 populaţia stabilă a României era de 20.121. 641 persoane.

-Din datele Institutului Naţional de Statistică, rezultă că populaţia după domiciliu, la 1 ianuarie 2020, a ajuns la 22.175.000 persoane.

-Potrivit informaţiilor postate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, referitoare la numărul total de alegători înregistraţi pentru alegerile locale desfăşurate la data de 27 septembrie 2020, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 25 august 2020 este de 19.004.986, cu 21.401 mai mulţi faţă de ultima informare publică realizată de AEP pe această temă, potrivit căreia, la data de 31 iulie 2020 figurau în Registrul electoral 18.983.585 de alegători români.

În aceste condiții, Avocatul Poporului constată că, faţă de aceste date oficiale, comunicate de mai multe instituţii ale statului, ”cifrele corespunzătoare populaţiei României sunt diferite, neexistând identitate nici măcar între cele înregistrate la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi cele prezentate de INS, în condiţiile în care acestea ar trebui să reflecte, cât mai exact, populaţia efectivă a ţării”.

”De asemenea, nu rezultă dacă numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral reprezintă numărul real al persoanelor cu drept de vot”, atrage atenția Avocatul Poporului.

Ori, pentru a se desfășura în condițiile legii Alegerile Parlamentare, sunt necesare clarificări, drept pentru care Avocatul Poporului trimite ministrului de Interne o adresă prin care cere să i se comunice următoarele informaţii:

1. Care este populaţia României, cu o evidenţă pe grupe de vârstă;

2. Care este numărul total al cetăţenilor cu drept de vot;

3. Care este modul de constituire a listelor de alegători;

4. Cum sunt înregistrate modificările ce apar în mod constant în dinamica populaţiei (împlinirea vârstei de 18 ani, interzicerea dreptului de a alege, punerea sub interdicţie, deces, etc.) şi cât de prompt se operează aceste modificări;

5. Dacă se efectuează o măsurare a populaţiei rezidente, astfel încât să rezulte informaţii referitoare la numărul total al persoanelor care sunt locuitori „ în fapt" ai României, ţinând cont de evoluţia naturală şi migraţia populaţiei.

Precizăm încă o dată că numărul exact al populației  și a celei cu drept de vot a generat în timp multe controverse, sesizate și de presă, așa încât demersul Avocatului Poporului este absolut esențial.

Aici aveți adresa oficială a Avocatului Poporului.

342
Tagurile:
avocatul poporului, Renate Weber
Tematic
Renate Weber: ”Să arunci toată vina pe umerii Rusiei mi se pare o formă de manipulare!”
Renate Weber îi face de rușine pe liberali – habar nu au pe ce lume trăiesc
Renate Weber – țintă prioritară pentru strategia PNL. Cum ar putea fi revocată din funcție
La Cour de justice de l'Union européenne (CJUE)

Decizie istorică: statele sancționate de UE pot contesta sancțiunile în justiție

87
Curtea de Justiţie a UE a decis astăzi că Venezuela avea temei legal se adreseze justiţiei europene în 2018 pentru a contesta sancţiunile impuse de Uniunea Europeană, faptul întemeind un precedent.

BRUXELLES, 22 iun – Sputnik. Decizia dată de Curtea de la Luxemburg prin care i se recunoaște Venezuelei dreptul de a contesta în justiția europeană sancțiunile UE se opune unui verdict precedent ce datează din septembrie 2019 când tribunalul UE a respins recursul înaintat de Caracas, declarându-l inadmisibil.

Construcția Nord Stream 2 în Germania
© Sputnik / Дмитрий Лельчук

Acum însă, potrivit comunicatului CJUE, "Venezuela are calitatea de a acţiona împotriva unei reglementări care introduce măsuri restrictive la adresa sa”.

Curtea a anulat decizia din 2019 şi a retrimis dosarul la Tribunal, pentru ca acesta să se pronunţe pe fond.

Litigiul se referă în special la temeiul de drept legat de "criteriile de admisibilitate în cadrul unui recurs în anulare împotriva unor măsuri restrictive" (sau sancţiuni), precizează comunicatul. Acest lucru înseamnă că și alte state lovite de sancțiuni UE le vor putea contesta chiar în justiția europeană.

CJUE apreciază că Tribunalul, în primă instanţă, a evaluat prost aceste criterii şi că Venezuela putea pretinde la statutul de "persoană morală" ce suportă efectele directe ale sancţiunilor.

Cu prima serie de restricţii economice impuse de europeni în noiembrie 2017, Venezuela a devenit prima ţară din America Latină care a fost sancţionată de UE.

87
Tagurile:
CJUE

Загрузка...
Laura Codruța Kovesi

Kovesi amenință: Parchetul European a înregistrat peste 300 de cazuri în două săptămâni

281
(reînnoit 12:47 21.06.2021)
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi a intrat în forță: a anunțat că are deja înregistrate peste 300 de cazuri și spune că până la finalul anului va exista și prima punere sub acuzare.

BUCUREȘTI, 21 iun – Sputnik. Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Parchetului European, a declarat într-un interviu pentru Wall Street Journal că instituţia pe care o conduce a înregistrat deja mai mult de 300 de cazuri. Kovesi a folosit ocazia pentru a cere angajarea a încă 50 de procurori.

Parchetul European condus de Kovesi şi-a început activitatea la 1 iunie 2021, iar în două săptămâni s-ar fi adunat deja peste 300 de cazuri, s-a lăudat fosta șefă a DNA.

„Pentru că în următoarea lună va fi alocat un pachet uriaş de fonduri pentru recuperare, ne aşteptăm ca numărul cazurilor să crească, pentru că mai mulţi bani, mai puţine reguli şi transparenţă înseamnă un risc mai mare de infracţiune. Ne aşteptăm să avem mai multe cazuri, mai ales privitor la sistemul sanitar, achiziţiile publice, infrastructură şi agricultură. Avantajul EPPO este că putem investiga mai bine, în special infracţiunile transfrontaliere ”, a declarat Kovesi.

Ea a încurajat și delațiunile, anunțând că Parchetul poate coopera cu orice entitate sau persoană care are informaţii despre infracţiuni comise, dacă acestea se încadrează competenţei Parchetului. „Pe site-ul nostru există posibilitatea de a trimite plângeri în 22 de limbi ale statelor membre participante”, a lansat Kovesi invitația care amintește de practicile DNA-ului din România.

Viziunea lui Kovesi asupra infracționalității merită subliniată: „În viziunea mea, nu există vreo ţară curată. În acele state membre unde numărul de cazuri nu a fost atât de mare nu înseamnă că sunt curate. Poate nu au detectat infracţiunile, poate nu au tratat fenomenul cu prioritate. Având EPPO acum, asta se va schimba”.

Ceea ce vrea acum Kovesi este să angajeze mai mulți procurori. ”Încă nu avem suficiente resurse. Mai avem nevoie de personal, cel puţin 50 de oameni în plus, aici, la Luxembourg, pentru a avea mai mulţi analişti de caz şi investigatori financiari care să gestioneze cazurile pe care le vom primi. Să sperăm că la anul vom avea mai multe resurse. Vom lupta pentru asta”, a spus Kovesi, obișnuită cu banii nenumărați pe care îi primea la DNA.

281
Tagurile:
Laura Codruța Kovesi

Загрузка...
Eugen Teodorovici, Marcel Ciolacu, Gabriela Firea - PSD

Începe Ziua cea mare pentru PSD ar putea reveni la putere!

0
(reînnoit 07:25 23.06.2021)
Una dintre cele mai importante zile ale actualei legislaturi – ” „Este pentru prima oară, după 30 de ani de democraţie post-decembristă”, a anunțat Marcel Ciolacu.

BUCUREȘTI, 23 iun – Sputnik. Mare zi mare pentru PSD și mai ales pentru Marcel Ciolacu, cel care a făcut declarații optimiste în legătură cu moțiunea de cenzură pe care social democrații o vor depune azi.

”Este pentru prima oară, după 30 de ani de democraţie post-decembristă, când o moţiune de cenzură are şanse să treacă, la numai şase luni de la alegerile parlamentare”, a declarat la începutul săptămânii Ciolacu.

Liderul PSD recunoaște că ”matematic, ei au în acest moment o majoritate”, dar spune că există semnale ca moţiunea ar putea fi votată de parlamentari PNL și USR.

”Există astfel de semnale - vom continua negocierile”, a spus Ciolacu la Antena 3, susținând că a ”terminat negocierile cu partenerii sociali”, pentru că ”am vrut să vedem, în primul rând, de la patronate, IMM-urile, sindicate, dacă este oportun să depunem o astfel de moţiune de cenzură”.

Președintele PSD declară că toți interlocutorii ”au spus foarte clar că este oportun să depunem o moţiune de cenzură şi acest Guvern să plece”.

”Am negociat textul moţiunii, l-am finalizat, am discutat şi cu partenerii şi cu ceilalţi parlamentari, şi cu grupul AUR, şi cu grupul minorităţilor”, spune Ciolacu, promițând că ”se vor regăsi pasaje de la fiecare prinse în moţiune”.

De asemenea, Ciolacu a anunțat că PSD va susține tot pe Alexandru Rafila pentru funcția de premier, dacă moțiunea va trece.

Așa cum am mai arătat, Marcel Ciolacu nu pare afectat de riscul pierderii credibilității dacă moțiunea nu va trece – și nici dacă Iohannis ar refuza să promoveze propunerile PSD. De asemenea, el este extrem de rezervat în a prezenta măsuri concrete pe care le-ar lua PSD – precum și posibilii miniștri pe care social democrații i-ar propune.

Reamintim că toate negocierile de până acum ale lui Ciolacu cu Iohannis s-au soldat cu succese… ale președintelui de la Cotroceni, în sensul că PSD a acceptat ceea ce s-a decis sau ce i s-a cerut.

Deci, întrebarea finală pare paradoxală… dar nu e decât o reflectare a realității „noului” PSD: prin PSD la putere… ar fi chiar PSD la putere?

0
Tagurile:
Florin Cîţu, Guvern, Moțiune de cenzură, PSD

Загрузка...