Laura Kovesi

Codruța Kovesi, încuiată de întrebările BBC se dovedește minciuna fostei șef DNA

8115
Europa începe să înțeleagă despre ce este vorba în cazul Laura Kovesi. Ziaristul britanic cunoaște tema – inclusiv abuzurile Laurei Kovesi – iar fosta șefă DNA nu se sfiește să manipuleze adevărul – dar nu suficient!

BUCUREȘTI, 9 sept – Sputnik. Europa începe să deschidă ochii și să vadă aspecte pe care propaganda le-a ascuns – sau le-a denaturat. Două dintre acestea, activitatea abuzivă a DNA sub comanda Laurei Kovesi și funcționarea „Statului paralel” i-au fost puse în față actualei șefe a instituției Procurorului European într-un interviu de la BBC.

Este vorba de o ediție a emisiunii ”HARD Talk”, realizată de Stephen Sackur.

În prezentarea dialogului, BBC arată că UE a pierdut, în ultimele două decenii, peste 10 miliarde de euro din cauza fraudelor și, ”cu toate acestea, agențiile sale antifraudă și anticorupție nu au avut mult timp ”dinții” pentru a elimina problema”.

Încercând să răspundă la întrebarea ”s-ar putea să se schimbe asta?”, Stephen Sackur atrage atenția că Laura Codruța Kovesi, primul șef al EPPO, ”are puteri sporite pentru a combate criminalitatea transnațională”.

Redăm câteva pasaje din interviu, pentru că este clar atât că ziaristul britanic cunoaște tema – inclusiv abuzurile Laurei Kovesi. Pe de altă parte, veți vedea, Kovesi nu se sfiește să manipuleze adevărul – dar nu suficient!

Stephen Sackur: ”Aţi obținut slujba datorită istoriei remarcabile din România în timpul pe care l-aţi condus în calitate de director anticorupție. Am văzut că ați condus campania împotriva unor politicieni: fostul prim-ministru, Năstase, 14 foști miniștri, 43 de parlamentari, 260 de oficiali locali. Vă doriți capturarea "bestiei" din Europa?”

Laura Kovesi: ”Bineînțeles că voi investiga frauda financiară, oamenii puternici, dar este important să spun că voi fi procuror în 22 de state membre”.

Stephen Sackur: ”Ați fost o figură controversată în România. Dacă ne uităm la starea României, de când ați fost demisă de guvern, Transparency International a clasat România cu performanțe mai slabe, ocupă locul 70 în lume, în ceea ce privește indicele de corupție, în 2019. A fost a doua țară cea mai coruptă din Europa. În ciuda efortului depus, nu mi se pare o schimbare semnificativă”.

Laura Kovesi: ”Nu este singura responsabilitate a procurorilor, ci și prevenirea, legile bune. Mentalitatea poate contribui la corupție, nu numai la arestare”.

Atenție acum:

Stephen Sackur: ”Cum vă veti face treaba? Este de remarcat faptul că ați fost ajutată de Serviciul de Informații în dosare - și Constituția României pune sub semnul întrebării aceste metode. Regretați?”

Laura Kovesi: ”Nu este vorba despre metode, ci despre aranjamentele de lucru bazate pe legislație. Am primit informații de la serviciile secrete și am deschis dosarele. Investigațiile noastre au fost făcute de procurori și polițiști și serviciile secrete nu au lucrat la aceste cazuri”.

Din nou atenție:

Stephen Sackur: ”Domnul Tăriceanu a spus că DNA a devenit coruptă și a devenit parte a politicului, din cauza cooperării dumneavoastră cu Serviciile Secrete? Dacă aduceți metoda în Europa, veți face mulți oameni nefericiți!”

Laura Kovesi: ”La nivel european voi lucra legal, așa cum am făcut în România”.

Stephen Sackur: ”Curtea Constituțională a spus că ați creat un sistem paralel”.

Laura Kovesi: ”Nu există decizie!”

Stephen Sackur: ”Citesc o decizie și sunt acuzații serioase in ceea ce privește crearea unui sistem paralel”.

Laura Kovesi: ”În acea decizie, am depus o plângere la CEDO potrivit căruia drepturile mele au fost încălcate. În toată activitatea mea am respectat legea penală a procurorului”.

Și o întrebare cheie, ca o concluzie ironică a celor spuse:

Stephen Sackur: ”Credeți că în urmărirea corupției și a fraudei, scopul scuză mijloacele?”

Laura Kovesi: ”Nu. Respect legea și trebuie să o avem in considerare”.

Comentarii:

- după cum se vede, ziaristul cunoaște tema;

-jurnalistul atrage atenția chiar de la început că LCK este o persoană controversată – deci a dispărut aura de ”zeiță„ folosită până acum de presa occidentală;

-Kovesi minte că ”nu e există decizie” CCR în cazul Statului paralel, englezul îi dă peste nas – iar Kovesi minte din nou, făcând referire la decizia CEDO. În realitate,  CEDO nu s-a referit la soluţia pronunţată de CCR în cazul procuroarei;

-Ultima întrebare pare mai curând o remarcă sau o constatare legată de ceea ce a a aflat jurnalistul despre Kovesi.

Completare: între timp, procurorul „de elită” al lui Kovesi, Mircea Negulescu, a recunoscut existența „Statului paralel”. Era interesant să aflăm opinia fostei șefe a DNA după această recunoaștere.

Concluzia? (Opinia publică din) Europa începe să înțeleagă despre ce este vorba în cazul Laura Kovesi. Și încă nu s-a scos totul la iveală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8115
Tagurile:
BBC, Laura Codruţa Kovesi
Cristian Popescu Piedone

ACUM, zi decisivă pentru Piedone: primărie sau pușcărie?

499
(reînnoit 09:55 30.09.2020)
Marele câștigător al alegerilor din 27 septembrie are de înfruntat azi ce mai grea încercare din viață – apelul din dosarul Colectiv, în care a primit o condamnare uriașă, 8 ani și 6 luni, pentru un motiv și o încadrare cel puțin controversate

BUCUREȘTI, 30 sept – Sputnik. Considerat de multă lume cel mai bun primar din Capitală, Cristian Popescu Piedone este marele câștigător al alegerilor din 27 septembrie. Singur împotriva tuturor, fără un partid puternic în spate, a candidat în alt sector (5) decât în cele în care a făcut istorie (4 și 6).

Dar, până să înceapă munca și să arate cum se gospodărește un sector – așa cum numai el știe să o facă – Piedone mai are de trecut un hop extrem de greu: apelul din dosarul ”Colectiv”.

Piedone a fost implicat și – șocant! – a fost condamnat la fond, sentința fiind uriașă pentru un om a cărui vină este absurdă. De fapt, să spunem adevărului pe nume - marea vină a lui Piedone este o greșeală unică în cariera lui politică – ieșirea nepotrivită după tragedia de la ”Colectiv”.

Practic, pentru acele vorbe – nu urâte, ci spuse cumva dur și nepăsător, Piedone a ajuns în situația de a se bate pentru viața lui. Pentru că sentința de 8 ani și jumătate de la Fond este, practic, o condamnare… pe viață.

Curtea de Apel București  reia azi dezbaterile apelurilor din dosarul ”Colectiv”, în apel fiind Piedone,  patronii localului, patronii firmei de artificii și  artificierii.

De precizat că primul termen al apelului a fost pe 18 septembrie, dar toate părțile au solicitat amânare pentru pregătirea apărărilor.

Reamintim că, la finele anului trecut Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

În motivarea Deciziei, judecătorul de la Tribunalul Bucureşti susţine că ”tragedia de la clubul Colectiv este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ, în raport cu un cadru legislativ care, chiar dacă nu era perfect, oferea instrumente previzibile/predictibile de evitare (a tragediei).

Reamintim totodată că mai multe investigații private au scos la iveală aspecte mai mult decât dubioase legate de izbucnirea incendiului – și nici până azi nu se poate spune că a fost vina ”corupției” sau ”neglijenței” sau a altor fenomene minore în raport cu dezastrul care a produs uriașa tragedie.

Ceea ce este însă mai ciudat, familiile celor decedați și cei rămași în viață după tragedie parcă vor mai mult condamnarea celor trimiși în instanță de procurori, decât aflarea adevărului. Care, repet, pare mult mai complex – și total diferit de ceea ce se spune oficial.

Să îi dai unui primar o condamnare uriașă (8 ani și 6 luni) pentru o autorizare de funcționare – care avea avize prealabile – mai ales pe o încadrare (abuz în serviciu) care nu prea există în UE, pare o aberație. Dar o aberație care, așa cum spuneam, pe Piedone în costă, practic, viața.

Reamintim și celelalte condamnări din dosar:

Cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă - patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists - 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

Pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani.

Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare;

Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - 7 ani;

Ramona Sandra Moţoc, referent superior - 3 ani de închisoare cu suspendare.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului de la Colectiv, din octombrie 2015.

De asemenea, condamnații, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească spitalelor peste 8 milioane lei - cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori.

499
Tagurile:
Pușcărie, Primărie, Piedone

Загрузка...
Gheorghe Nichita

Celebrul Nichita, condamnare la ani grei de închisoare

352
(reînnoit 17:08 29.09.2020)
Acuzat în cel mai stupid caz din istoria Iașilor din ultimii 30 de ani, Gheorghe Nichita a primit o condamnare grea.

BUCUREȘTI, 29 sept – Sputnik. Unul dintre cei mai cunoscuți și controversați primari PSD, fostul edil al Iaşilor, Gheorghe Nichita, a fost condamnat de Tribunalul Iaşi la cinci ani şi două luni de închisoare.

Gheorghe Nichita a fost acuzat de DNA într-unul dintre cele mai stupide cazuri din istoria ultimilor 3 decenii – și cu siguranță din istoria Iașilor.  Primarului Nichita s-a folosit de poliţia locală pentru a-şi urmări amanta!

Condamnarea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Dar, problema e că acum două luni, Nichita a fost condamnat definitiv şi se află încarcerat în Penitenciarul Iaşi.

La începutul lui august, Gheorghe Nichita a fost condamnat pentru corupție la 5 ani de pușcărie. A găsit vinovat de luare de mită, primind 10% dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit firmei UTI și unei alte firme.  S-a stabilit că totalul sumelor și al beneficiilor primite drept mită de către Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei, potrivit procurorilor.

Interesant este că e vorba de firma patronată de Tiberiu Urdăreanu, cel care l-a denunțat pe Ludovic Orban și l-a înregistrat când îi cerea ”bani cu sacoșa”, cum spunea Nicușor Dan. 
352
Tagurile:
Gheorghe Nichita, Închisoare
Tematic
PNL declară război total PSD: interzis la alianțe locale!
Zi de foc în Parlament, PSD și PNL joacă totul pe o carte!
Argeș: victorie mare a PSD – se ridică un nou lider

Загрузка...
Vaccin

Majoritatea americanilor nu vor facă vaccinul Covid-19

0
(reînnoit 21:40 01.10.2020)
Deși pandemia a luat viața a peste 200.000 de oameni din SUA, mai puțin de 50% dintre americani vor să fie vaccinați împotriva Covid-19 dacă ar fi plătiți cu 100 de dolari.

BUCUREŞTI, 1 oct – Sputnik. În Statele Unite, scepticismul în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19 este în creștere, mai puţin de jumătate dintre respondenți spunând că vor să fie vaccinaţi dacă li se oferă 100 de dolari, a dezvăluit un nou sondaj Axios-Ipsos, citat de Sputnik France.

Primul vaccin împotriva coronavirusului
РФПИ и Центр имени Гамалеи

Din peste 1.000 de participanți, doar 44% au spus că vor să fie vaccinați cu condiția să primească în schimb 100 dolari. Doar 26% au spus că sunt pregătiți să plătească 100 de dolari pentru a primi vaccinul.

Totuşi, mai mult de jumătate au declarat că este mai „probabil” să îl primească dacă asigurarea lor de sănătate acoperă costul integral.

Același sondaj arată că oamenii ar fi mai încrezători dacă vaccinul ar fi recomandat de medicul lor personal (62%). De asemenea, aprobarea de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) i-ar face pe 54% dintre respondenți să aibă încredere într-un vaccin, în timp ce aprobarea din partea președintelui Donald Trump ar încuraja doar 19% dintre respondenți să aibă încredere în vaccin. De asemenea, majoritatea celor care s-au identificat drept republicani (60%) au spus că aprobarea președintelui nu i-ar determina să decidă dacă să primească sau nu vaccinul.

Situație epidemiologică

Statele Unite sunt cea mai afectată țară atât din punct de vedere al deceselor, cât și al numărului de cazuri, cu 206.959 decese la 7.233.946 de cazuri, potrivit Universității Johns-Hopkins. Cel puțin 2.840.688 de persoane au fost declarate vindecate.

Donald Trump a anunțat luni distribuirea în Statele Unite a 150 de milioane de teste rapide pentru depistarea coronavirusului în 15 minute, o metodă asemănătoare testelor de sarcină, mult mai rapidă decât testele moleculare utilizate de la începutul pandemiei.

0
Tagurile:
SUA, vaccin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Cât de periculos este vaccinul: SUA solicită un răspuns, Europa numără profiturile
Medicii SUA, interesați de vaccinul rusesc împotriva COVID-19
Rusia: A fost eliberat un patent pentru cel de-al doilea vaccin anti-COVID-19

Загрузка...