Mugur Isărescu

Dosarul ”Manole” Isărescu se amplifică: ”Fals, exces de zel și poruncă… foarte de sus!”

795
”CNSAS face în mod voit un fals, creând o confuzie voită între două categorii total diferite şi încălcând astfel nu numai propria lege, ci şi legea penală”

BUCUREȘTI, 8 sept – Sputnik. După cum s-a anunțat, în iunie, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit pentru 18 septembrie primul termen al procesului în care CNSAS solicită judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securităţii în cazul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

În acest context, unul dintre cei mai activi cercetători ai perioadei comuniste, istoricul Marius Oprea, președintele Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului, vine cu o acuzație gravă: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității ”a falsificat probele” în cazul Isărescu!

Într-o amplă analiză, Oprea demonstrează câteva aspecte care l-au condus la această concluzie. CNSAS a preluat, de fapt, o anchetă jurnalistică, CNSAS a introdus o confuzie între doi termeni complet distincți privind calitatea lui Isărescu în raport cu Securitatea – și, în fine, CNSAS a promovat această confuzie în instanță cu bună știință, recurgând deci la un fals.

Astfel, Oprea arată că ”Acţiunea în constatare” (bazată pe Nota în constatare semnată de directorul Direcţiei de Investigaţii CNSAS) trimisă către Curtea de Apel Bucureşti pe 15 iunie 2020 este ”lipsită de un fundament serios”, reluând practic ”conţinutul unui articol publicat pe site-ul PressOne, în 12 martie 2017 de jurnalista de investigaţii Emilia Şercan, care a cercetat ”dosarul de obiectiv” de la Insitutul de Economie Mondială”,

Oprea numește acțiunea CNSAS în instanță  ”o ciorbă reîncălzită” și arată că ”o analiză a conţinutului formal al incriminărilor aduse de CNSAS, prin ”Acţiunea în constatare” trimisă către secţia de contencios a Curţii de Apel nu-mi schimbă opinia. Cum nu o face nici cea de fond. Dimpotrivă.”

”Pe un ton sentenţios, în acţiunea CNSAS către instanţă se reiau datele din nota de constatare, însă în cu totul altă ”prezentare” care o denaturează în conţinut şi o înfăşoară într-un ambalaj menit să impresioneze un necunoscător al arhivelor Securităţii, printr-o înşiruire de date culese din dosare, care se sfîrşesc cu afirmaţia că ”a colaborat cu organele de securitate, transmiţîndu-le informaţii sub nume conspirativ”, încă din 1979”, arată Oprea, care comentează – ”Totul ar fi în bună regulă pînă aici, dar nu e de fapt”.

Oprea arată că prezentarea lui Isărescu drept o ”sursă cu vechime” a Securităţii, omite două aspecte: ”mai întîi, caracterul special al acestuia şi apoi caracterul specific pe care îl prezenta, în cadrul Securităţii, colaborarea ei cu un membru de partid”.

De fapt, aici se produce și confuzia, iar mai apoi falsul: ”de la ”Investigaţii” (Isărescu) a plecat ”persoană de sprijin” şi a ajuns la instanţă ”informator””.

”Acţiunea înaintată de Consiliu (în instanță) conchide că, ”aşa cum rezultă din Nota de constatare, dl. Mugur Isărescu a activat ca informator  în perioada 1979-1989” - numai că în Nota de constatare invocată nu se spune nimic despre ”informator”, ci despre ”persoană de sprijin”, ceea ce e altceva, iar cei de la CNSAS cunosc acest lucru”, arată Oprea.

Dar, arată istoricul, ””Informator” sună însă mai incriminant”. Dar, consideră Oprea, ”e o eroare materială care, din capul locului, ar putea lovi de nulitate acţiunea în instanţă decisă de Colegiu. Pentru că, între ”informator” şi ”persoană de sprijin”, aşa cum apare Isărescu în Nota de constatare discutată şi aprobată de fapt de acesta pentru a fi trimisă în instanţă, există deosebiri sensibile”.

Cu toate astea, CNSAS nu doar face această confuzie/eroare, ci și ”cultivă această serioasă confuzie”. Oprea subliniază că, în ciuda diferențelor între cele două calități, ”dădea mai bine, în acţiunea CNSAS ca guvernatorul Băncii Naţionale să apară drept informator, etichetă în mod aproape necondiţionat infamantă, faţă de ”persoană de sprijin”, ceea ce sună (şi e!) mult mai benign şi necesită informaţii suplimentare”.

Pe de altă parte, Oprea demonstrează că Isărescu, membru de partid, nu avea cum să fie recrutat în reţeaua informativă membrii de partid, fără acceptul organelor de partid.

Istoricul e ferm: ”În aceste condiţii, un membru de partid, cum Isărescu era în 1979, cînd apare ”recrutat”, nu putea să fie decît cel mult ”persoană de sprijin” şi nu informator”.

”Chiar dacă ”dă mai bine la instanţă”, acesta e un fals material uşor de sesizat, o diferenţă între documentul Direcţiei de investigaţii şi ceea ce a ajuns la instanţă, de natură să agraveze situaţia guvernatorului Băncii Naţionale”, scrie Marius Oprea, subliniind ”Mugur Isărescu nu a ”activat ca informator” în nicio perioadă, la Institutul de Economie Mondială”.

Istoricul încheie cu un adevărat rechizitoriu al acțiunii CNSAS în acest caz: ”Sînt informaţii pe care nu numai că oricum Colegiul CNSAS nu le oferă instanţei, care ar urma să decidă ”în orb”, dar face în mod voit un fals, creînd o confuzie voită între ”informator” şi persoană de sprijin”, două categorii total diferite şi încălcînd astfel nu numai propria lege, ci şi legea penală”.

”Astfel încît dorinţa de a se arăta mai ”catolici decît papa”, şi de a-l înfunda pe Isărescu, de oriunde ar fi venit ”porunca” (se pare că foarte de sus, de vreme ce atîta exces de zel) s-ar putea, în cele din urmă, să-i coste scump pe membrii Colegiului”, conchide Oprea, adăugând că ”pînă una-alta, riscă doar să se facă de rîs”.

Întreaga analiză realizată de Marius Oprea o puteți citi pe Mediafax – inclusiv link-uri la alte articole ale acestui pe tema în cauză.

În final, să repetăm și să reținem cu atenție comentariul despre ”dorinţa de a-l înfunda pe Isărescu, de oriunde ar fi venit ”porunca” se pare că foarte de sus, de vreme ce atîta exces de zel”, chiar cu riscul de face instituția, CNSAS, de râs. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

795
Tagurile:
Dosar, fals, Mugur Isărescu
Tematic
Isărescu, lovit în plin! ”Demisia de urgență sau să fie demis, să înfunde pușcăria!”
Ce ascunde Mugur Isărescu despre Florin Cîțu? Acum trebuie să spună TOT adevărul!
Orban lovește în Isărescu? Guvernatorul BNR cumulează pensia cu salariul
Victor Ciutacu se implică în scandalul zilei: ”Execuția subită a lui Isărescu e COMANDĂ!”
Savaliuc intervine fulminant: cine se află în SPATELE scandalului Isărescu și ce se vrea
Cristian Popescu Piedone

ACUM, zi decisivă pentru Piedone: primărie sau pușcărie?

500
(reînnoit 09:55 30.09.2020)
Marele câștigător al alegerilor din 27 septembrie are de înfruntat azi ce mai grea încercare din viață – apelul din dosarul Colectiv, în care a primit o condamnare uriașă, 8 ani și 6 luni, pentru un motiv și o încadrare cel puțin controversate

BUCUREȘTI, 30 sept – Sputnik. Considerat de multă lume cel mai bun primar din Capitală, Cristian Popescu Piedone este marele câștigător al alegerilor din 27 septembrie. Singur împotriva tuturor, fără un partid puternic în spate, a candidat în alt sector (5) decât în cele în care a făcut istorie (4 și 6).

Dar, până să înceapă munca și să arate cum se gospodărește un sector – așa cum numai el știe să o facă – Piedone mai are de trecut un hop extrem de greu: apelul din dosarul ”Colectiv”.

Piedone a fost implicat și – șocant! – a fost condamnat la fond, sentința fiind uriașă pentru un om a cărui vină este absurdă. De fapt, să spunem adevărului pe nume - marea vină a lui Piedone este o greșeală unică în cariera lui politică – ieșirea nepotrivită după tragedia de la ”Colectiv”.

Practic, pentru acele vorbe – nu urâte, ci spuse cumva dur și nepăsător, Piedone a ajuns în situația de a se bate pentru viața lui. Pentru că sentința de 8 ani și jumătate de la Fond este, practic, o condamnare… pe viață.

Curtea de Apel București  reia azi dezbaterile apelurilor din dosarul ”Colectiv”, în apel fiind Piedone,  patronii localului, patronii firmei de artificii și  artificierii.

De precizat că primul termen al apelului a fost pe 18 septembrie, dar toate părțile au solicitat amânare pentru pregătirea apărărilor.

Reamintim că, la finele anului trecut Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

În motivarea Deciziei, judecătorul de la Tribunalul Bucureşti susţine că ”tragedia de la clubul Colectiv este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ, în raport cu un cadru legislativ care, chiar dacă nu era perfect, oferea instrumente previzibile/predictibile de evitare (a tragediei).

Reamintim totodată că mai multe investigații private au scos la iveală aspecte mai mult decât dubioase legate de izbucnirea incendiului – și nici până azi nu se poate spune că a fost vina ”corupției” sau ”neglijenței” sau a altor fenomene minore în raport cu dezastrul care a produs uriașa tragedie.

Ceea ce este însă mai ciudat, familiile celor decedați și cei rămași în viață după tragedie parcă vor mai mult condamnarea celor trimiși în instanță de procurori, decât aflarea adevărului. Care, repet, pare mult mai complex – și total diferit de ceea ce se spune oficial.

Să îi dai unui primar o condamnare uriașă (8 ani și 6 luni) pentru o autorizare de funcționare – care avea avize prealabile – mai ales pe o încadrare (abuz în serviciu) care nu prea există în UE, pare o aberație. Dar o aberație care, așa cum spuneam, pe Piedone în costă, practic, viața.

Reamintim și celelalte condamnări din dosar:

Cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă - patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists - 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

Pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani.

Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare;

Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - 7 ani;

Ramona Sandra Moţoc, referent superior - 3 ani de închisoare cu suspendare.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului de la Colectiv, din octombrie 2015.

De asemenea, condamnații, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească spitalelor peste 8 milioane lei - cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori.

500
Tagurile:
Pușcărie, Primărie, Piedone

Загрузка...
Gheorghe Nichita

Celebrul Nichita, condamnare la ani grei de închisoare

352
(reînnoit 17:08 29.09.2020)
Acuzat în cel mai stupid caz din istoria Iașilor din ultimii 30 de ani, Gheorghe Nichita a primit o condamnare grea.

BUCUREȘTI, 29 sept – Sputnik. Unul dintre cei mai cunoscuți și controversați primari PSD, fostul edil al Iaşilor, Gheorghe Nichita, a fost condamnat de Tribunalul Iaşi la cinci ani şi două luni de închisoare.

Gheorghe Nichita a fost acuzat de DNA într-unul dintre cele mai stupide cazuri din istoria ultimilor 3 decenii – și cu siguranță din istoria Iașilor.  Primarului Nichita s-a folosit de poliţia locală pentru a-şi urmări amanta!

Condamnarea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Dar, problema e că acum două luni, Nichita a fost condamnat definitiv şi se află încarcerat în Penitenciarul Iaşi.

La începutul lui august, Gheorghe Nichita a fost condamnat pentru corupție la 5 ani de pușcărie. A găsit vinovat de luare de mită, primind 10% dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit firmei UTI și unei alte firme.  S-a stabilit că totalul sumelor și al beneficiilor primite drept mită de către Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei, potrivit procurorilor.

Interesant este că e vorba de firma patronată de Tiberiu Urdăreanu, cel care l-a denunțat pe Ludovic Orban și l-a înregistrat când îi cerea ”bani cu sacoșa”, cum spunea Nicușor Dan. 
352
Tagurile:
Gheorghe Nichita, Închisoare
Tematic
PNL declară război total PSD: interzis la alianțe locale!
Zi de foc în Parlament, PSD și PNL joacă totul pe o carte!
Argeș: victorie mare a PSD – se ridică un nou lider

Загрузка...
Vaccin

Majoritatea americanilor nu vor facă vaccinul Covid-19

0
(reînnoit 21:40 01.10.2020)
Deși pandemia a luat viața a peste 200.000 de oameni din SUA, mai puțin de 50% dintre americani vor să fie vaccinați împotriva Covid-19 dacă ar fi plătiți cu 100 de dolari.

BUCUREŞTI, 1 oct – Sputnik. În Statele Unite, scepticismul în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19 este în creștere, mai puţin de jumătate dintre respondenți spunând că vor să fie vaccinaţi dacă li se oferă 100 de dolari, a dezvăluit un nou sondaj Axios-Ipsos, citat de Sputnik France.

Primul vaccin împotriva coronavirusului
РФПИ и Центр имени Гамалеи

Din peste 1.000 de participanți, doar 44% au spus că vor să fie vaccinați cu condiția să primească în schimb 100 dolari. Doar 26% au spus că sunt pregătiți să plătească 100 de dolari pentru a primi vaccinul.

Totuşi, mai mult de jumătate au declarat că este mai „probabil” să îl primească dacă asigurarea lor de sănătate acoperă costul integral.

Același sondaj arată că oamenii ar fi mai încrezători dacă vaccinul ar fi recomandat de medicul lor personal (62%). De asemenea, aprobarea de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) i-ar face pe 54% dintre respondenți să aibă încredere într-un vaccin, în timp ce aprobarea din partea președintelui Donald Trump ar încuraja doar 19% dintre respondenți să aibă încredere în vaccin. De asemenea, majoritatea celor care s-au identificat drept republicani (60%) au spus că aprobarea președintelui nu i-ar determina să decidă dacă să primească sau nu vaccinul.

Situație epidemiologică

Statele Unite sunt cea mai afectată țară atât din punct de vedere al deceselor, cât și al numărului de cazuri, cu 206.959 decese la 7.233.946 de cazuri, potrivit Universității Johns-Hopkins. Cel puțin 2.840.688 de persoane au fost declarate vindecate.

Donald Trump a anunțat luni distribuirea în Statele Unite a 150 de milioane de teste rapide pentru depistarea coronavirusului în 15 minute, o metodă asemănătoare testelor de sarcină, mult mai rapidă decât testele moleculare utilizate de la începutul pandemiei.

0
Tagurile:
SUA, vaccin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Cât de periculos este vaccinul: SUA solicită un răspuns, Europa numără profiturile
Medicii SUA, interesați de vaccinul rusesc împotriva COVID-19
Rusia: A fost eliberat un patent pentru cel de-al doilea vaccin anti-COVID-19

Загрузка...