Militari români

Fost membru CSM: internarea cu forța e neconstituțională

1 / 2
136
(reînnoit 17:51 22.07.2020)
Opinie tranșantă a avocatului Adrian Toni Neacșu, fost membru CSM: acesta spune că prevederea din Legea carantinării care prevede internarea pentru 48 de ore a bolnavilor de coronavirus care nu au simptome este neconstituțională

BUCUREȘTI, 22 iul - Sputnik. Toni Neacșu vine cu argumente clare care arată că internarea asimptomaticilor este neconstituțională.

"Prevederea referitoare la reținerea administrativ-medicală de 48 de ore prevăzută în art. 8 alin. 3 din Legea nr. 136/2020 este vădit neconstituțională. Reamintesc că este vorba despre izolarea obligatorie (internarea) simptomaticilor și asimtomaticilor în spital pe timp de 48 ore, până la realizarea testului Covid și a examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice”, arată avocatul.

Potrivit lui Neacșu, Curtea Constituțională a tranșat deja în jurisprudența ei această problemă prin Decizia nr. 132 din 18 aprilie 2002.

În respectiva decizie se arată că art. 23 din Constituţie (libertatea individuală) se referă și la orice o altă măsură de reţinere cu caracter administrativ, nu numai la reținerea în procesul penal, iar orice restrângere a exerciţiului libertăţii individuale constituie o reținere în sensul art. 23 din Constituție. Mai mult, orice formă de reținere, inclusiv cu caracter administrativ, nu poate dura decât maxim 24 de ore. (art 23 alin 3: "Reţinerea nu poate depăşi 24 de ore")

Toni Neacșu mai arată că privarea de libertate este clar definită în art. 4 alin. 2 din Protocolul la Convenţia împotriva torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante (OPCAT), ratificat de România prin Legea nr. 109/2009, care stabilește că privarea de libertate este "orice formă de detenţie sau închisoare ori plasarea unei persoane într-un loc public sau privat de reţinere PE CARE NU ÎL POATE PĂRĂSI DUPĂ VOIA SA, prin ORDINUL ORICĂREI AUTORITĂȚI judiciare, ADMINISTRATIVE sau de altă natură".

Motiv pentru care avocatul spune clar că în România nici o persoană nu poate fi reținută într-un spațiu (fie el spital) împotriva voinței sale mai mult de 24 de ore prin dispoziția unor autorități administrative (nejudiciare), cum sunt DSP-ul sau medicii.

”Pur și simplu nu înțeleg cum Comisia juridică a Senatului, în care majoritatea sunt avocați sau juriști, nu a observat un lucru atât de evident”, își exprimă Neacșu mirarea care anunță că va explica și cum poate fi atacată această prevedere neconstituțională în viitoarele procese care privesc aplicarea concretă a legii carantinării față de asimptomatici sau simptomatici.
136
Tagurile:
CSM
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1129)
Tematic
Franţa: se ia în considerare „reintrarea în izolare în regim de urgenţă“
Lista țărilor exceptate de la aplicarea măsurilor de carantină și izolare
Fotbaliști români, infectați cu coronavirus. Echipa, în izolare
PSD, propunere inteligentă în cazul legii pentru ”izolare și carantină”! De nerefuzat!
Cătușe și bancnote

Palmă rușinoasă pentru Orban! Celebru primar, condamnat la pușcărie grea!

212
Oare cum s-ar fi terminat dosarul lui Orban dacă această condamnare ar fi survenit… înaintea închiderii dosarului său?

BUCUREȘTI, 5 aug – Sputnik. În această seară, fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, a fost condamnat de judecătorii de la Curtea de Apel București, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită. Decizia CAB este definitivă.

Magistrații l-au găsit vinovat pe Gheorghe Nichita pentru a fi primit 10% dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit firmei UTI și unei alte firme. În afară de asta, primarul a beneficiat de reduceri la un hotel de lux din București și de cazare în China.

În rechizitoriu, DNA a arătat că, în luna august 2013, în contextul implementării proiectului "Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași”, care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, ”Gheorghe Nichita, în calitate de primar al municipiului Iași, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI - IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții”

Precizare: DNA a arătat că totalul sumelor și al beneficiilor primite drept mită de către Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei.

La instanța anterioară, Tribunalul București, Nichita a fost condamnat, pe 13 noiembrie 2017, la patru ani de închisoare, însă decizia a fost contestată de fostul primar și de DNA.

Atenție însă, odată cu Nichita, în aceeași cauză a fost condamnat și omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu - opt luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită, sentință menținută prin decizia de azi a CAB.

 De asemenea, judecătorii au pus sub sechestru 2,4 milioane de lei, din conturile omului de afaceri Gabriel Mardarasevici și 1,2 milioane de lei din conturile lui Urdăreanu – sume reprezentând mita pentru fostul primar al Iașului.

Un aspect extrem de interesant – Urdăreanu este omul de afaceri de la care Ludovic Orban a cerut bani pentru campania electorală, pe numele actualului premier fiind deschis un dosar penal.

Dar, deși au existat probe, înregistrări și denunțul lui Urdăreanu, Orban a fost achitat! Nu aceeași a fost situația fostului primar PSD al Iașilor.

La ultimul termen, în martie 2018, procurorul DNA a declarat în fața instanței:

„Cerem să dispuneţi pentru inculpatul Orban condamnarea orientată spre minimum cu executare cu privare de libertate. (...) Orban s-a folosit de funcţia sa din partid de obţinerea de foloase necuvenite.Influenţa este dată de poziţia sa din partid. La data faptei, Orban era conştient de puterea pe care o avea datorită funcţiei sale din partid. Este real că Urdăreanu este cel care l-a contactat, însă Orban este cel care a insistat pentru a se întâlni cu Urdăreanu.(...) Din coroborarea probelor, rezultă fără echivoc concluzia că inculpatul, în funcţia de conducere a PNL i-a solicitat lui Urdăreanu sprijin cu eludarea dispoziţiilor legale, ceea ce reprezintă foloase necuvenite”.

Cu alte cuvinte, Orban a apelat la un penal -  un corupt, un mituitor condamnat – să îi dea  bani de campanie! Oare cum s-ar fi terminat dosarul său dacă această condamnare a lui Urdăreanu ar fi survenit… înaintea închiderii dosarului său?

Sigur, asta nu îl scapă pe ”Orban-cine-nu-sare” de palma primită azi: avea relații cu un mituitor și insista să ia bani de la el! Rețineți – Orban cerea bani în 2016, iar Urdăreanu îl mituia pe Nichita în 2013.

Cum ar spune Băsescu – ”Rușine, Dinu Patriciu!”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

212
Tagurile:
Mihaela Orban, Pușcărie, Primar
Tematic
Ilan Laufer, acuzație fulminantă: ”Ar trebui să plece tot Guvernul PNL acasă, cu cătușe!”
Sorina Pintea, în cătușe: reacția Direcției Naționale Anticorupție
Orban se apără de protestele elevilor: ”Nu pot crea o previziune azi”
Acuzații bombă după ”finala” fotbalului românesc: ” Orban e noul Ceaușescu, ne-a furat!”
Scandal monstru generat de o decizie scandaloasă a lui Orban! Firea și Simonis îl distrug!

Загрузка...
Laura Codruț Kovesi

Hotărârea CEDO în cazul Kovesi: MAE român nu contestă decizia

1222
Ministerul de Externe al României a anunțat astăzi că nu contestă decizia CEDO împotriva României pe tema revocării lui Kovesi, comițând un gest fără precedent: cel în care un minister al statului român nu apără România într-un proces la nivel european

BUCUREȘTI, 5 aug - Sputnik. Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a decis să nu fie solicitată retrimiterea la Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărârii CEDO în cazul Kovesi, a anunțat astăzi MAE într-un comunicat de presă. De altfel, chiar astăzi era termenul limită până la care se putea efectua cererea de retrimitere.

„Decizia, luată conform prevederilor legale aplicabile de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la propunerea Agentului Guvernamental pentru CEDO și a departamentului de specialitate din cadrul MAE, a fost solid fundamentată pe o analiză complexă juridică şi politico-diplomatică și a avut în vedere opinia argumentată, în același sens al netrimiterii la Marea Cameră a CEDO, a Ministerului Justiției”, mai spune MAE.

Motivul pentru care România nu este apărată la CEDO de instituțiile statului român ar fi, potrivit MAE, importanța deosebită a hotărârii din 5 mai „pentru consolidarea independenței procurorilor și, deci, a sistemului de justiție din România prin punerea în aplicare, prin măsuri de executare cu caracter general monitorizate de către Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei, a constatărilor CEDO din hotărârea menționată”. Așadar, MAE s-a ridicat împotriva României și salută sancționarea statului român, luând partea CEDO și a lui Kovesi împotriva României.

„Aceste constatări se află în consonanță cu opiniile, evaluările, concluziile și recomandările din documentele organismelor europene şi internaţionale privind România (cum ar fi opiniile Comisiei de la Veneția sau rapoartele Comisiei Europene privind MCV) şi în cadrul cărora statul român şi-a asumat o serie de obligaţii, aceste documente fiind avute în vedere de însăşi CEDO în adoptarea hotărârii sale din luna mai”, își justifică MAE decizia.

Dar MAE se comportă ca un adevărat parchet împotriva României, motivând că o contestare a decizie CEDO ar amâna momentul la care hotărârea din 5 mai rămâne definitivă, cu efecte în consecință asupra punerii sale în executare. Astfel, ministerul condus de Bogdan Aurescu vrea ca decizia CEDO împotriva României să fie pusă în aplicare cât mai repede, nu să fie amânată!

„De altfel, susținerea independenței procurorilor și, mai larg, a justiției din România sunt valori împărtășite și de Uniunea Europeană și statele sale membre, precum și de alți parteneri strategici ai României, fiind asociate direct cu parcursul și orientarea pro-europene și pro-euroatlantice ale României”, se transformă MAE într-un apărător al lui Kovesi, încurcând datoria de a apăra România cu punerea în slujba unei persoane.

La data de 5 mai, CEDO a pronunțat hotărârea în cazul Kovesi contra România, prin care a constatat, în unanimitate, încălcarea articolelor 6 şi 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, sub aspectul dreptului de acces la o instanță şi, respectiv, al libertății de exprimare.

Cauza a avut la bază plângerea formulată de fosta șefă a DNA cu privire la negarea accesului la o instanţă de judecată pentru a contesta încheierea prematură a mandatului de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1222
Tagurile:
Laura Codruța Kovesi, MAE, CEDO

Загрузка...
Carmen Dan

Bravo, Carmen Dan! Singurul om politic care NU a uitat de Ziua unui român genial!

0
Un artist genial, cu o gândire profundă, liberă și constructivă, așa cum au fost intelectualii care au dat marea cultură a anilor 1965-1980

BUCUREȘTI, 5 aug – Sputnik. Azi nu a fost numai o obișnuită zi a scandalurilor politice. Azi a fost și ziua lui Marin Preda, – geniu al romanului autohton. Nici un politician nu ți-a amintit de asta, nu mai e timp de cultură!

Cu o excepție, senatorul Carmen Dan, fost ministru al Internelor – un om politic distins, care se pare că a nu mai are loc în noua formulă a PSD. Carmen Dan a omagiat ziua marelui teleormănean, scriind câteva rânduri bine simțite.

”Pentru că astăzi ar fi fost ziua lui și pentru că el este cel care a înnobilat Teleormanul nostru, vă las un gând de-al lui. Marin Preda, ca nimeni altul, știa să răscolească în fibra noastră!”, scrie Carmen Dan.

Iată și cuvintele lui Marin  Preda, mai actuale decât oricând:

“Forţa unui om de a îndura suferinţa e imensă şi n-ar fi dacă noi resurse de speranţă, care nasc în sufletul uman ca un val îndată ce valurile precedente s-au sfărâmat de ţărm, n-ar ţâşni din adâncuri şi nu ne-ar face iarăşi puternici.”

***

Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922, în comuna Siliștea Gumești din Teleorman. Marele scriitor a fost unul dintre cei care au înțeles în profunzime atât oamenii, cât și timpurile.

A înțeles și nedreptățile vremurilor în care s-a născut, a urmat cu ardoare și cu bună credință noile vremuri – și a înțeles și greșelile orânduirii poporului.

A fost respectat și susținut de Nicolae Ceaușescu, cel care, spun martorii, a citit în manuscris și a aprobat una dintre cele mai curajoase cărți în care e criticat sistemul sovietic – „Delirul”.  Abia apărut în librăriile românești, romanul era deja criticat în celebra „Literaturnaia Gazeta”, îmi povestea marele jurnalist rus Viaceslav Samoșkin. Critica a rămas însă în gazetă, pentru că nimeni, nici chiar de la Moscova, nu cuteza să se ia de scriitorul preferat al lui Nicolae Ceaușescu.

Un om serios, sobru, departe de felul monden al unui Eugen Barbu, de exuberanța și pofta de viață a lui Fănuș Neagu sau Păunescu, de reveria lui Nichita Stănescu, Marin Preda a fost un om de echilibru și un permanent apărător al colegilor săi, îmi povestea colonelul Victor Achim, ofițerul DSS care s-a ocupat oficial ”protecția informativă” a Uniunii Scriitorilor.

Marin Preda a scris chiar de la începutul regimului comunist, a fost vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, director al editurii ”Cartea Românească”, membru corespondent al Academiei Române, deputat în Marea Adunare Națională… În același timp, un om cu o gândire liberă și constructivă, așa cum au fost intelectualii care au dat marea cultură a anilor 1965-1980.

De aceea citesc cu uimire aberația de pe populara Wikipedia că Marin Preda ”a fost un fervent opozant al regimului comunist, mai multe voci confirmând că scriitorul i-a spus lui Nicolae Ceaușescu”. Nici pomeneală de așa ceva!

Desigur, e greu de spus cum ar fi evoluat relația lui Preda cu regimul în anii de final ai ”Epocii de aur”, după 1985… Apropo, sintagma ”Epoca de aur” a fost inventată de un alt ”opozant” al regimului, Octavian Paler.

Și da, personajul cel mai cunoscut al literaturii lui Preda, Ilie Moromete, este inspirat după cel al eroului popular rus ”Ilya Muromets”. Nu e furat, cum spun unii, nu e dovadă de filo-sovietism… pur și simplu asta a fost gândire, inspirația marelui scriitor. Și rezultatul a fost excepțional, la fel ca întreaga sa operă.

Încă o dată, rușine liderilor români care au uitat de această zi - și bravo, Carmen Dan, pentru postare!

0
Tagurile:
Carmen Dan
Tematic
Carmen Dan revine în forță și acuză: ”Declarații iresponsabile, minciuni, manipulare”
Gest oribil contra lui Carmen Dan și a PSD
Carmen Dan, agresată! Jandarmii au fost împiedicați să intervină

Загрузка...