Poliția Română

Avertisment al unui fost judecător CCR: polițiștii care dau amenzi fac abuz în serviciu

919
Interpretare inedită a situației create prin decizia CCR: fostul judecător al Curții, Petre Lăzăroiu, consideră că polițiștii care mai dau amenzi pe baza ordonanțelor militare se fac vinovați de abuz în serviciu.

BUCUREȘTI, 8 mai - Sputnik, Marius Holdean. Fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu a lansat un avertisment într-o declarație la România TV, el susținând că toți polițiștii care mai aplică amenzi pe baza ordonanțelor militare se fac vinovați de abuz în serviciu, deoarece amenzile au fost declarate neconstituționale.

"Polițistul, teoretic, poate să dea amenzi că legea nu este neconstituțională până la publicarea în Monitorul Oficial. E ridicol să spui că se mai pot da amenzi în baza unei legi care pică”, a declarat Lăzăroiu.

El a mai afirmat că orice polițist cu mintea la el știe că după decizia CCR orice amendă aplică pe ordonanțe e abuz în serviciu.

Tocmai pentru a nu mai exista asemenea situații, fostul judecător CCR a arătat că trebuie reglementată situația din starea de alertă care urmează din 15 mai.

”Nici până acum nu avem o reglementare clară. Curtea a spus că este nevoie  de o lege organică, iar Guvernul nu a depus niciun proiect în Parlament. Guvernul nu mai are voie să interzică să ieșim din casă după 15 mai. E nevoie să se lucreze la acest lucru, ca să nu se mai ia măsuri greșite sub imperiul urgenței”, a atras atenția fostul judecător CCR.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

919
Tagurile:
Polițiști, CCR, Amenzi
Tematic
Amenzi usturătoare pentru patru preoți: Au organizat slujbe pe timp de pandemie
Amenzi de aproape 10 milioane de euro pentru românii care au încălcat restricțiile
S-a publicat NOUA formă a regimului stării de urgență! Amenzi mărite și prevederi dure
DNA

Premieră: DNA reacționează dur și pune la punct politicienii!

231
(reînnoit 16:34 15.01.2021)
DNA revine în prim plan – nu numai prin dosarele unor politicieni de top, în frunte cu fostul premier și președinte al Senatului, Tăriceanu, dar și printr-o reacție dură după un atac politic

BUCUREȘTI, 15 ian – Sputnik. După o perioadă în care DNA nu a mai fost vedeta știrilor zilei, iată că instituția anticorupție revine în prim plan, reacționând la o critică a unui deputat.  

Reacția vine în contextul unor divergențe în coaliția de guvernământ, unele partide nedorind revenirea la DNA a cazurilor privind infracțiuni în justiție, actualmente preluate de SIIJ, secție pe care PNL și USR vor să o desființeze.

Recent, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Csoma Botond, a spus că ”Trebuie găsită o soluție astfel încât DNA să nu-i trimită în judecată pe procurori și judecători, deoarece am văzut ce abuzuri au avut loc în trecut”.

”Vedem un pericol mai mare ca judecătorii și procurorii să fie investigați din nou de parchetul anticorupție”, a spus deputatul UDMR, opinând că ”nu ar trebui să existe loc pentru șantaj în lupta împotriva corupției”.

Parlamentarul s-a referit și la numărul mare al dosarelor cu magistrați pe care le-a avut DNA: ”Nu știu conținutul acestora, dar faptul că DNA a produs un număr atât de mare de dosare pentru judecători este excesiv de suspect”.

Afirmațiile – de fapt acuzațiile din declarația (politică) a deputatului au dus la o reacție puternică a DNA.

”În contextul dezbaterilor privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție constatăm cu îngrijorare existența unor atacuri publice din partea reprezentanților partidelor politice cu privire la activitatea Direcției Naționale Anticorupție (D.N.A.) și modalității în care procurorii din cadrul instituției își desfășoară activitatea”, transmite DNA într-un comunicat.

Referindu-se direct la declarațiile deputatului Csoma Botond, Direcția Națională Anticorupție face mai multe ”precizări”, pe care le redăm integral:

- ”A susține că procurorii D.N.A. au comis fapte de abuz în serviciu și șantaj față de magistrați reprezintă un atac direct și nefondat la adresa instituției, care aduce atingere probității profesionale și independenței magistraților procurori.

- Nu există nicio hotărâre definitivă a vreunei instanțe care să constate săvârșirea presupuselor abuzuri comise de procurorii D.N.A.; numărul de dosare înregistrate la nivelul D.N.A. care vizează procurori și judecători a fost aproape egal pentru ambele categorii de magistrați, iar numărul sesizărilor din oficiu a constituit un procent redus din numărul total de dosare, majoritatea acestora fiind constituite ca urmare a plângerilor și denunțurilor depuse de cetățeni.

- Procurorii D.N.A. aplică aceleași reguli și standarde procedurale, prevăzute de lege, indiferent de calitatea persoanei cercetate,

- Nu a existat niciun dosar penal care să fie înregistrat ca urmare a „neacceptării argumentelor procurorilor anticorupție și tratării acuzațiilor din rechizitoriu cu rezerve de către judecători”; au fost însă înregistrate dosare care vizau comiterea de infracțiuni de corupție sau asimilate celor de corupție, de către magistrați.

- De altfel, susținerile privind deschiderea de dosare penale ca urmare a dispunerii vreunei soluții de achitare este lipsită de temei logic, având în vedere multitudinea de exemple de judecători care au pronunțat soluții de achitare în cauzele D.N.A. și care nu au fost anchetați, precum și trimiterea în judecată a unui număr similar de procurori sau judecători în materie civilă.

- Nu a existat o disproporție privind numărul de dosare înregistrate la nivelul D.N.A. și care vizau magistrați, față de numărul de dosare înregistrate care vizau alte categorii profesionale de competența unității de parchet;

- În cazul D.N.A. au existat condamnări definitive ale judecătorilor și procurorilor trimiși în judecată”.

Pe lângă acestea, DNA mai face câteva precizări importante privind situația dosarelor din perioada în care a avut în competență fapte de corupție și asimilate corupției săvârșite de magistrați, 2002 – octombrie 2018.

”D.N.A. a trimis în judecată 161 de magistrați (76 de procurori și 85 de judecători), iar în aceeași perioadă au fost condamnați 100 de magistrați (47 de procurori, 52 de judecători și 1 magistrat asistent)”, transmite DNA, subliniind că ”unele cauze în care D.N.A. a dispus trimiterea în judecată a unor magistrați se află în continuare în diferite faze de judecată”.

Pe de altă parte, procurorii anticorupție arată că ”după pierderea de către D.N.A. a competenței privind infracțiunile de corupție săvârșite de magistrați (octombrie 2018) și până la finalul anului 2020, niciun magistrat nu a mai fost trimis în judecată pentru corupție”.

Foarte interesant, DNA atrage atenția că ”nu a avut și nu solicită competența exclusivă pe infracțiunile săvârșite de magistrați”.

”Procurorii D.N.A. sunt specializați în combaterea infracțiunilor de corupție și a celor asimilate corupției, iar în cazul săvârșirii, de către magistrați, a altor infracțiuni, competența de urmărire penală ar trebui să revină parchetelor de pe lângă curțile de apel și Parchetului de pe lângă ÎCCJ (inclusiv pentru eventuale fapte penale comise de procurorii D.N.A.)”, arată instituția citată.

Și, în finalul comunicatului – o solicitare fermă adresată clasei politice, din nou o premieră!

”Solicităm oamenilor politici să se abțină de la atacuri publice nefondate împotriva D.N.A. de natură să afecteze imaginea instituției noastre și credibilitatea eforturilor de luptă împotriva corupției la nivel înalt”, a transmis DNA printr-un Comunicat

231
Tagurile:
Politicieni, DNA
Tematic
Irina Tănase la DNA: ”Presiuni asupra familiei lui Dragnea”
DNA, acuzații grave pentru un ministru PNL!
Irina Tănase, noi dezvăluiri despre discuția de la DNA

Загрузка...
Călin Popescu Tăriceanu

Tăriceanu, întâmpinat cu cătușe la DNA: ”Borfașule, hoțule!”

234
(reînnoit 13:00 15.01.2021)
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, este la sediul DNA, procurorii declanșând urmărirea penală pe numele său pentru o presupusă mite de 800.000 de dolari.

BUCUREȘTI. 15 ian – Sputnik. Zi teribilă pentru Călin Popescu Tăriceanu – Direcția Națională Anticorupție a primit undă verde de la președintele Klaus Iohannis pentru declanșarea urmăririi penale pe numele fostului premier al României.

Tăriceanu este anchetat de DNA pentru că ar fi primit o mită de 800.000 de dolari, legat de celebrul contract Microsoft.

Teoretic, azi el a fost chemat pentru a fi informat oficial în legătură cu acuzațiile și alte proceduri de anchetă.

În cererea adresată Parchetului general pentru demararea urmăririi penale a fostului premier, DNA arată că acesta ”ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță”.

”În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, arată DNA.

Deși dosarul a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, calitatea de senator a lui Tăriceanu a împiedicat efectuarea urmăririi penale, Senatul respingând, în 2019, cererea de începere a urmăririi penale.

La sosirea la DNA, Tăriceanu a fost întâmpinat de cunoscutul protestatar Marian Țivilic zis ”Ceaușescu”, care i-a pus în față fostului premier o pereche de cătușe.

”Ca să nu uitați de ele”, i-a spus ”Ceaușescu”, care l-a ironizat numindu-l ”deținutule politic”, pentru ca apoi să-i strige insulte ca ”borfașule, hoțule” - și să-i ureze sănătate ca să facă mulți ani de pușcărie.

Tăriceanu nu a răspuns provocărilor, singura reacție fiind a avocatului său, care l-a întrebat pe ”Ceaușescu” dacă el ”e sănătos”.

Ulterior, protestatarul a postat imaginile pe Facebook.

Tăriceanu, întâmpinat cu cătușe la DNA
Tăriceanu, întâmpinat cu cătușe la DNA

De asemenea, fostul ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu, a fost la DNA pentru a fi audiat ca martor într-un dosar al lui Tăriceanu, conform Antena3 – aspect neconfirmat de fostul lider liberal.

234
Tagurile:
Călin Popescu Tăriceanu
Tematic
Tăriceanu: Orban s-a dus la francezi să le dea bani!
Tăriceanu a demisionat din ALDE! Care este motivul
Tăriceanu - trimitere la comunism… cu adresant clar!

Загрузка...
Vaccinul rusesc Sputnik V, transportat în Argentina

În Argentina a sosit a doua partidă a vaccinului Sputnik V

0
În Argentina a aterizat avionul cu cea de-a doua partidă a vaccinului împotriva coronovirusului, Sputnik V.

BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Avionul companiei Aerolineas Argentinsa, care transportă în Argentina noi doze ale vaccinului „Sputnik V”, a aterizat în Buenos Aires, potrivit imaginilor transmise în direct pe contul Twitter al administrației prezidențiale.

Primele 300 de mii de doze au sosit în Argentina la sfârșitul lunii decembrie. Aceeași navă a adus 300 de mii de doze ale celui de-al doilea component al vaccinului.

Acestea vor fi utilizate pentru vaccinarea medicilor și angajaților secțiilor de terapie intensivă.

0
Tagurile:
Sputnik V, vaccin
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
În Rusia va începe vaccinarea în masă împotriva COVID-19
Sondaj: Doriți să se vaccineze public șefii partidelor?
Premierul Florin Cîțu, vaccinat anti COVID-19

Загрузка...