Curtea Constituțională a României

Revanșa CCR! Decizie care îl poate face praf pe Iohannis și anula Starea de urgență!

4911
(reînnoit 12:07 06.05.2020)
CCR le-a mai pregătit lui Iohannis și PNL o surpriză: ședinţa de plen va începe la ora 09:00 şi se va transmite în direct pe site-ul Curţii Constituţionale!

BUCUREȘTI, 6 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Nu exagerez dacă afirm că este una dintre cele mai importante zile de la alegerile prezidențiale încoace! Și chiar o revanșă a CCR, după atacurile la care a fost supusă ieri.

Începând cu ora 9.00, plenul Curții Constituționale dezbate excepţiile de neconstituţionalitate ridicate de Avocatul Poporului privind dispozițiile OUG nr.36/2020 pentru adoptarea unor măsuri pe timpul stării de urgență instituite prin Decretul nr.195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României.

Imediat va urma o altă dezbatere pe excepţia de neconstituționalitate a unor articole din OUG nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, precum și a OUG nr.34/2020 pentru modificarea și completarea OUG 1/1999 în ansamblul său.

Și această sesizare a fost făcută de Avocatul Poporului, în urma sesizării și a plângerilor prealabile făcute de mai mulți avocați de prestigiu.

Ce înseamnă o constatare a neconstituționalității – chiar și parțiale - în unele din aceste cazuri? Că toată strategia lui Iohannis și a Guvernului în cazul Pandemiei este dată peste cap, iar cel mai probabil Starea de Urgență ca trebui anulată sau reformulată.

Desigur, asta NU înseamnă că nu vor putea fi luate măsuri specifice – dar NU prin ”ordonanțe militare”, ci prin Ordonanțe de Urgență – și nu vor putea fi afectate drepturi civile și nici nu se vor putea lua măsuri de tipul blocării unor publicații.

În plus, CCR le-a mai pregătit lui Iohannis și PNL o surpriză: ședinţa de plen va începe la ora 09:00 şi se va transmite în direct pe site-ul Curţii Constituţionale! 

De ce spun că CCR i-a pregătit lui Iohannis și PNL? Pentru că aceștia și-au permis afirmații grave la adresa Curții, atacuri, provocări – interpretând manipulator decizia CEDO legată de cazul Kovesi. De aceea, prezentarea publică a dezbaterilor corecte, argumentate, docte, specifice judecătorilor constituționali, poate fi cea mai bună revanșă după ploaia de atacuri nemeritate de ieri.

În primul rând, ieșirea publică de ieri a lui Iohannis ”constituie un derapaj extrem de grav de la regulile statului de drept și care în mod normal nu ar trebui să fie lăsat nesancționat”, după cum consideră și cunoscutul jurnalist Bogdan Tiberiu Iacob.

”Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acces la justiție al doamnei Kövesi, Curtea Constituțională a decis revocarea sa din funcție, la propunerea unui ministru al justiției de foarte tristă amintire”, a spus Iohannis, adăugând ”Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată”.

Președintele stras atenția CCR că ”este obligată să respecte la rândul ei Constituția”, sugerând deci că… nu ar fi respectat-o!

”Din această perspectivă, CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kövesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice”.

Desigur, în condițiile în care deciziile CCR se execută, se pun în aplicare imediat, fiind definitive și obligatorii, neexistând posibilitatea revizuirii lor, se poate aprecia că Iohannis ” cere oficial și public încălcarea legii”, așa după cum observă și B.T. Iacob.

Interesantă este și observația jurnalistului că dacă în urma deciziilor de azi ale CCR va rezulta neconstituționalitate a OUG și a decretelor privind instalarea stării de urgență, ”Klaus Iohannis nu mai poate rămâne în funcție, fiind obligatorie demisia lui, pentru că ar fi vorba de cel mai mare abuz imaginabil, la adresa întregului popor”.

”Dacă refuză să demisioneze, partidele parlamentare sunt obligate, la rândul lor, să inițieze imediat procedura de suspendare, în caz contrar devenind complice ale acțiunii abuzive a președintelui”, scrie Bogdan Tiberiu Iacob pe site-ul ”Inpolitics”

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

4911
Tagurile:
Ședință, PNL, Klaus Iohannis, CCR
Lucian Romașcanu

PSD bate obrazul PNL, cerându-le liberalilor nu mai atace instituțiile statului

30
PSD, prin vocea purtătorului de cuvânt, le-a cerut liberalilor astăzi, de Ziua Justiției, să nu mai atace Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională

BUCUREȘTI, 5 iulie - Sputnik, Marius Holdean. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a dat o replică dură puterii de Ziua Justiției, cerându-le liderilor PNL să nu mai critice Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională.

"Astăzi este Ziua Justiţiei. Este important să avem o Justiţie corectă, este important să avem Justiţie profesionistă şi dincolo de orice bănuială, pentru că Justiţia este fundamentul statului de drept în orice ţară de pe această planetă”, a spus Romașcanu.

El a invocat derapajele flagrante ale premierului, care şi-a găsit un inamic de serviciu în Curtea Constituţională şi care atacă această instituţie fundamentală în aproape fiecare zi din an.

”Nu pot să nu îl menţionez pe acest Adonis agresiv al PNL, Florin Roman, care mai nou a găsit noi membri într-o axă a răului din mintea dumnealui. Înţeleg până la urmă că menţionează PSD, este un lucru pe care îl face permanent, dar nu poţi să menţionezi într-o axă a răului din România Curtea Constituţională şi Avocatul Poporului”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al PSD.

Romașcanu spune că astfel de atacuri reprezintă ceva extrem de grav și i-a somat pe liderii PNL să înceteze imediat orice atac la instituţiile fundamentale ale ţării.

”Dacă există ceva ce nu funcţionează în aceste instituţii lucrurile acestea se corectează prin legi, prin acţiune politică şi nu prin declaraţii populiste şi politicianiste care nu fac decât să slăbească încrederea în statul de drept şi să slăbească încrederea în Justiţie", le-a transmis el liberalilor.
30
Tematic
Olguța dă în vileag planul secret PNL – cum se va lua ce a rămas în proprietatea statului
Un nou sondaj dă fiori politicienilor! PNL nu stă pe teren sigur – Băsescu îi dă lovitura
Un celebru ex-ministru al Economiei pune la punct PNL – ce trebuia făcut cu programul
O cunoscută agenție pune problema DIZOLVĂRII PNL: ”Militează împotriva statului de drept”

Загрузка...
Klaus Iohannis

În plin scandal legat de achizițiile Guvernului, Iohannis se luptă din gură cu corupția

390
De Ziua Justiţiei, președintele Klaus Iohannis a transmis printr-un mesaj că lupta împotriva corupţiei rămâne o prioritate, fiindcă acest flagel împiedică dezvoltarea economică şi socială, afectează consolidarea democraţiei şi, de aceea, trebuie ferm combătut.

BUCUREȘTI, 5 iul - Sputnik, Marius Holdean. Mesajul președintelui Iohannis de susținere a luptei anti-corupție vine într-un moment în care Guvernul susținut de acesta este prins în mai multe scandaluri legate de achizițiile obscure făcute în perioada de urgență, dintre care cel mai cunoscut este cazul Unifarm.

Dar, prin mesaj, Iohannis se umflă în pene ca mare susținător al anti-corupției și spune că ”toleranţa zero faţă de orice act de corupţie va produce schimbări profunde şi benefice la nivelul întregii societăţi". Doar că ea nu se aplică și în cazul PNL.

"Cu ocazia Zilei Justiţiei, felicit întregul personal din sistemul judiciar pentru activitatea pe care o desfăşoară, mai ales în contextul dificil provocat de epidemia de COVID-19. Justiţia are misiunea de a apăra drepturile, libertăţile fundamentale şi interesele legitime ale cetăţenilor”, spune Iohannis în mesajul său, la o zi după ce Ludovic Orban a îndenat ca românii să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale.

”Ultimele luni au generat, de asemenea, şi schimbări care anterior erau greu de imaginat în domeniul Justiţiei. Tranziţia spre mediul online ca mijloc de soluţionare a litigiilor sau plusul de eficienţă adus pentru justiţiabili şi pentru personalul din domeniul Justiţiei sunt dovezi clare că folosirea noilor tehnologii şi a beneficiilor acestora pentru înfăptuirea actului de justiţie trebuie să devină o regulă, iar nu o excepţie. Noile standarde atinse înseamnă, de fapt, o democraţie mai funcţională, motiv pentru care încurajez toţi actorii din sistemul judiciar să continue cu hotărâre eforturile în această direcţie", a lansat Iohannis un apel pentru ”justiția online”.

Pentru că e vorba de justiție, Iohannis a trimis săgeți spre PSD, ca să nu fie nevoit să amintească de problemele de integritate ale propriului său Guvern.

”În ultimii ani, agenda publică a fost dominată de încercări repetate de a subordona Justiţia politicului, iar întreaga energie a forţelor democratice din România s-a concentrat pe stoparea unor astfel de demersuri”, a mai spus Iohannis în mesaj.

Și, pentru că USR i-a contestat Strategia Națională de Apărare pentru că nu mai făcea din corupție un punct central, Iohannis a  afirmat în mesajul său de astăzi că ”lupta împotriva corupţiei rămâne o prioritate, fiindcă acest flagel împiedică dezvoltarea economică şi socială, afectează consolidarea democraţiei şi, de aceea, trebuie ferm combătut. Toleranţa zero faţă de orice act de corupţie va produce schimbări profunde şi benefice la nivelul întregii societăţi", a fost mesajul lui Iohannis.

Desigur, e vorba de corupții altora, pentru că despre problemele Guvernului PNL nu a suflat nici o vorbuliță.

390
Tagurile:
Klaus Iohannis
Tematic
În fine, un lider PSD îl ia de guler pe Orban în cel mai mare scandal în care e implicat
Analist: Ludovic Orban e prins ca într-o menghină în capcana măștilor de protecție
Stanciu, APC: ”Ministrul Sănătății și-a permis să încalce Constituția României”

Загрузка...

Avertizare: caniculă în următoarele zile, dar şi vijelii şi grindină - când se mai răceşte

0
(reînnoit 17:08 05.07.2020)
Meteorologii anunţă că, până marţi, temperaturile vor fi foarte ridicate şi vor depăși ușor pragul critic de 80 de unități. De asemenea, vor fi din nou manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. De când vor fi mai suportabile temperaturile.

BUCUREŞTI, 5 iul – Sputnik, Doina Crainic. Meteorologii anunţă că luni vremea fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, caniculară în regiunile sud-estice, iar disconfortul termic va fi ridicat, potrivit România TV.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, pe arii extinse în Muntenia, în cea mai mare parte a Dobrogei, sudul Olteniei şi al Moldovei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 și 36 de grade.

În sud-vestul, centrul și sud-estul țării, precum și în zonele de deal și de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala local, cel mai probabil în regiunile vestice și nordice, mai ales pe parcursul nopții. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 15...20 l/mp și izolat 30...40 l/mp.

Marţi, vremea va fi în general instabilă în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină și vijelii. Ploile vor avea caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, local cantitățile de apă vor fi însemnate. Temperaturile maxime, mai scăzute față de ziua precedentă, cu precădere în regiunile vestice, sud-vestice, centrale și nordice, se vor încadra între 17 grade în nordvest și 34...35 de grade în sud-est, unde și disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

În schimb, miercuri, vremea se va răcori şi în regiunile sudice şi sud-estice, astfel că la nivelul întregii ţări vor fi temperaturi maxime în general între 20 şi 29 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi averse în general slabe pe arii restrânse în partea central-sudică a teritoriului şi izolat în centru şi la munte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări locale în zona montană înaltă şi temporar în est şi în sud-est. În cursul nopţii, vremea va fi rece în nord, în centru şi la munte, temperaturile minime vor fi cuprinse între 4 grade în depresiuni şi 18 grade pe litoral şi izolat se va forma ceaţă.

0
Tagurile:
prognoza, Vreme, Meteo
Тема:
Prognoza meteo
Tematic
Nouă avertizare meteo: cod portocaliu – unde va fi caniculă
Avertizări meteo: vijelii, grindină, caniculă – cod portocaliu în jumătate din ţară
Prognoza meteo pentru Marea Britanie: cum va fi luna iulie – caniculă sau ploi abudente?

Загрузка...