Laura Kovesi

În plină Stare de Urgență, DNA revine la cea mai gravă acțiune din perioada Kovesi!

1327
(reînnoit 13:49 28.04.2020)
Ne întrebăm dacă acțiunea este ”o mutare neașteptată” – sau o mutare atent gândită, care anunță o revenire a unei ”proceduri” imediat după ce va trece ”urgența”?

BUCUREȘTI, 28 apr – Sputnik, Evan Răutu. O ”mutare neașteptată” – așa caracterizează mass media acțiunea DNA la Consiliul Superior al Magistraturii, prin care cea mai activă direcție a procuraturii contestă una dintre cele mai controversate activități: dosarele magistraților.

Pe site-ul CSM, în cuprinsul ședinței de plen din 30 aprilie găsim, la punctul 5, ”Plângerea prealabilă formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva Hotărârii nr. 225/15.10.2019 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii”.

Este vorba de Hotărârea CSM rezultată în urma Raportului Inspecţiei Judiciare nr. 5488/IJ/2510/DIJ/1365/DIP/2018 privind ”respectarea principiilor generale care guvernează activitatea Autorităţii Judecătoreşti în cauzele de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie vizând magistraţi sau în legătură cu acestea”.

Soluţia de atunci a plenului CSM a fost aprobarea Raportului Inspecţiei Judiciare cu o majoritate de 10 voturi DA, 8 voturi NU și 1 vot NUL. De aici a rezultat Hotărârea nr. 225.

Reamintim că anul trecut, după ce a apărut informația privind dosarele magistraților a izbucnit un imens scandal. Concret, din date rezulta că, în perioada Kovesi (2013 – 2018), peste 3.500 de magistraţi au fost vizaţi de dosare ale DNA.

Procurorii au fost acuzați de presiuni asupra judecătorilor, dar și de abuzuri. Fosta președinte a CSM, judecătoarea Lia Savonea, a atras atenția că nu e de dorit ”o magistratură timorată. Judecători timoraţi care nu pot pot să facă justiţie”, declara Lia Savonea (conform ”Știri pe surse”). 

Apreciata judecătoare Dana Gîrbovan comenta atunci situația la B1 TV: „Au avut dosare în special judecătorii de la vârful sistemului - de la ÎCCJ 75 de judecători au avut dosare din 110, câți sunt în schemă”.

”Aveau dosare deschise la DNA, o parte la plângeri, dar ceea ce a fost și ni s-a părut cel mai grav, foarte multe dosare erau deschise din oficiu”, a spus Gîrbovan, comentând – ”Adică una este când o parte nemulțumită merge și face o plângere penală, care dacă vizează doar soluția, ar trebui clasate imediat, sau când DNA deschide din oficiu”.

Deci, în plină stare de urgență, DNA revine la această acțiune gravă și controversată, încercând să conteste Hotărârea CSM. De aceea ne întrebăm dacă acțiunea la CSM este ”o mutare neașteptată” – sau o mutare atent gândită, care anunță o revenire a unei ”proceduri” imediat după ce va trece ”urgența”?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1327
Tagurile:
Stare de urgență, DNA, Laura Codruţa Kovesi
Tematic
DNA, anunțul momentului despre Sorina Pintea
Sorina Pintea, la DNA. Fost ofițer SRI, reacție promptă
Gîrbovan, dezvăluire NUCLEARĂ! Implicații maxime, DNA să ancheteze guvernul Orban!
Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, reținută de DNA
Șerban Nicolae, replică genială, palmă pentru DNA!
Iohannis a semnat: noi șefi la DNA, DIICOT și Parchetul General
Ludovic Orban

Știrea dimineții: sesizare oficială contra lui Orban - prin Procurorul general al României

152
”Infracțiunea fiind cu atât mai gravă, prin săvârșirea acesteia din calitatea de prim-ministru şi adresată publicului larg, adresaţi Procurorului general al României solicitarea de a sesiza Preşedintele ţări”

BUCUREȘTI, 6 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. În această dimineață va fi depusă o sesizare către președintele Senatului și către președintele Camerei Deputaților, prin care li se cere să se adreseze Procurorului general al României în cazul declarațiilor lui Orban de nerespectare a deciziilor CCR.

Acțiunea de făcută oficial de Asociația ”Mai Întâi România”, condusă de fostul deputat… PNL George Șerban.

În scrisoare fostul parlamentar explică și procedura care trebuie urmată în cazul lui Orban, ”să nu fie nicio ezitare, pe motiv de lipsa procedură”.

Iată ce se arată în sesizare: ”Ne adresăm dumneavoastră, urmare a gravității faptei săvârșite de Prim-ministrul României, domnul Ludovic Orban, care folosind un post de televiziune, preluat de întreaga mass-media, a adresat cetăţenilor ţării cererea de a nu respecta Deciziile Curţii Constitutionale a României”.

”Infracțiunea fiind cu atât mai gravă, prin săvârșirea acesteia din calitatea de prim-ministru şi adresată publicului larg, vă solicităm ca, prin procedurile parlamentare şi prevederile Legii răspunderii ministeriale, să adresaţi Procurorului general al României solicitarea de a sesiza Preşedintele ţării, în vederea cererii de către Domnia Sa a începerii urmăririi penale împotriva făptuitorului Ludovic Orban, potrivit imunităţii de care beneficiază membrii guvernului, care nu au calitatea de parlamentar”.

Această constatare – cu detalierea articolelor de lege încălcare și a condițiilor agravante a făcut-o și Sputnik, într-o analiză anterioară.

Este de văzut acum care dintre cei doi șefi de Cameră – lideri PSD! – vor da curs acestei acțiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

152
Tagurile:
Procuror General, sesizare, Ludovic Orban

Загрузка...
Lucian Romașcanu

PSD bate obrazul PNL, cerându-le liberalilor nu mai atace instituțiile statului

91
PSD, prin vocea purtătorului de cuvânt, le-a cerut liberalilor astăzi, de Ziua Justiției, să nu mai atace Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională

BUCUREȘTI, 5 iulie - Sputnik, Marius Holdean. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a dat o replică dură puterii de Ziua Justiției, cerându-le liderilor PNL să nu mai critice Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională.

"Astăzi este Ziua Justiţiei. Este important să avem o Justiţie corectă, este important să avem Justiţie profesionistă şi dincolo de orice bănuială, pentru că Justiţia este fundamentul statului de drept în orice ţară de pe această planetă”, a spus Romașcanu.

El a invocat derapajele flagrante ale premierului, care şi-a găsit un inamic de serviciu în Curtea Constituţională şi care atacă această instituţie fundamentală în aproape fiecare zi din an.

”Nu pot să nu îl menţionez pe acest Adonis agresiv al PNL, Florin Roman, care mai nou a găsit noi membri într-o axă a răului din mintea dumnealui. Înţeleg până la urmă că menţionează PSD, este un lucru pe care îl face permanent, dar nu poţi să menţionezi într-o axă a răului din România Curtea Constituţională şi Avocatul Poporului”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al PSD.

Romașcanu spune că astfel de atacuri reprezintă ceva extrem de grav și i-a somat pe liderii PNL să înceteze imediat orice atac la instituţiile fundamentale ale ţării.

”Dacă există ceva ce nu funcţionează în aceste instituţii lucrurile acestea se corectează prin legi, prin acţiune politică şi nu prin declaraţii populiste şi politicianiste care nu fac decât să slăbească încrederea în statul de drept şi să slăbească încrederea în Justiţie", le-a transmis el liberalilor.
91
Tematic
Olguța dă în vileag planul secret PNL – cum se va lua ce a rămas în proprietatea statului
Un nou sondaj dă fiori politicienilor! PNL nu stă pe teren sigur – Băsescu îi dă lovitura
Un celebru ex-ministru al Economiei pune la punct PNL – ce trebuia făcut cu programul
O cunoscută agenție pune problema DIZOLVĂRII PNL: ”Militează împotriva statului de drept”

Загрузка...
Carmen Avram

Carmen Avram în vileag o situație incendiară din UE, în care românii sunt victime!

0
(reînnoit 07:41 06.07.2020)
”Trebuie să înțelegem odată că această țară și Europa nu au oameni de „primă mână” și oameni „second-hand””

BUCUREȘTI, 6 iul - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Europarlamentarul Carmen Avram pune în fața opiniei publice și a autorităților române și UE un caz extrem de grav care vizează muncitori români din Olanda.

”M-am întâlnit cu un grup de muncitori români care lucrează în Olanda și care mi-au vorbit despre ceea ce ei consideră că ar fi forme de rasism, combinate cu abuzuri grave”, scrie într-o postare Carmen Avram, detaliind:

- autorități locale din Olanda care ”le ignora strigătul de ajutor când sunt păcăliți sau chiar furați la bani”;

- contracte care, ”doar pentru ei, sunt întrerupte abrupt, iar muncitorul român e aruncat imediat în stradă, fără nicio idee unde va dormi peste noapte”;

- ”reprezentanți ai statului român care fie nu răspund la telefon, fie le spun că trebuie să se descurce singuri”;

- agenții de intermediere care ”fac milioane pe spatele unor oameni disperați, trimițându-i prin Europa fără o minimă verificare a contractelor sau a condițiilor de cazare, inumane de foarte multe ori”.

Cunoscuta teleastă sintetizează impresia pe care acești români i-au făcut-o: ”Am văzut oameni epuizați emoțional, scurși de orice urmă de speranță că vor mai fi tratați vreodată ca ființe umane cu drepturi egale”.

”Le-am spus că singura șansă e să se unească și să devină o forță, așa cum o fac alți muncitori transfrontalieri din foste țări comuniste, mai ales polonezii”, scrie Carmen Avram subliniind ”Trebuie să înțelegem odată că această țară și Europa nu au oameni de „primă mână” și oameni „second-hand””.

Chiar dacă europarlamentarul a promis ”să îi ajut cum pot”, reputata jurnalistă, care combate de mulți ani fenomenul acestei marginalizări și auto-marginalizări a românilor în Europa, conchide ferm: ”Dar, dacă nu învățăm care ne sunt drepturile și că ne naștem egali cu ceilalți, de oriunde ar fi ei, nu vom reuși să ne impunem în fața celor care comit abuzuri”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Carmen Avram

Загрузка...