Rafael Correa, presidente de Ecuador

Cazul Dragnea repetat: președinte suveranist, curajos față de SUA, condamnat la închisoare

2678
Fost președinte este un socialist care a manifestat tendințe suveraniste, ”tupeul” maxim fiind anunțarea intenției de a plăti datoria țării, în 2009, ceea ce a dus la supărarea FMI și a SUA.

BUCUREȘTI, 8 apr - Sputnik, Evan Răutu. Unul dintre șefii de stat care au făcut istorie în American Latină, fostul preşedinte al Ecuadorului, Rafael Correa, a fost ieri la opt ani de închisoare, ca şi pe unii din foştii săi colaboratori pentru implicarea într-un sistem de luare de mită de la companii în schimbul atribuirii de contracte.

Condamnarea este dată de primă instanță, iar Correa locuiește acum în Europa, în Belgia. Correa s-ar fi făcut vinovat de acuzațiile de ”corupție” în perioada mandatului său (2007-2017).

Cazul este asemănător cu al lui Dragnea, din mai multe motive. Correa este un socialist, care a manifestat tendințe suveraniste, ”tupeul” maxim fiind anunțarea intenției de a plăti datoria țării, în 2009, ceea ce a dus la supărarea FMI și a SUA.

De fapt, ambasada SUA s-a opus economistului de stânga Rafael Correa cu mult înaintea alegerilor din 2006 care l-au dat în funcție. Wikileaks notează că, înainte de alegeri, consilierul politic al ambasadei a alertat Washingtonul că Rafael Correa ar putea ”să se alăture grupului Chavez-Morales-Kirchner al liderilor sud-americani național-populisti”.

Această ”prietenie” a Ambasadei SUA a durat tot mandatul - deci, o altă asemănare cu cazul Dragnea, la fel de „iubit” de partenerul strategic.

De asemenea, în perioada mandatului său, Correa a reușit să scadă gradul de sărăcie al țării – ca și PSD-Dragnea, care a mărit salariile multor categorii.

De menționat și tentativa de asasinat asupra lui Correa, în septembrie 2010, fapt care e pus de Wikileaks în seama serviciilor americane. Un fapt asupra căruia vom reveni, inclusiv printr-un material în exclusivitate.

În fine – probele acuzării, la fel de contestabile ca în cazul liderului PSD. ”Nu au dovedit absolut NIMIC, mărturie complet falsă, fără probe”, a reacționat Rafael Correa.

De menționat că alte 17 persoane au primit aceeaşi sentinţă, printre care fostul vicepreşedinte Jorge Glas şi foşti colaboratori ai lui Correa. Prin sentință, Curtea a dispus ”pierderea drepturilor de participare (politică) timp de 25 de ani pentru toţi condamnaţii”.

2678
Tagurile:
Închisoare, suveranist, Liviu Dragnea
Lucian Romașcanu

PSD bate obrazul PNL, cerându-le liberalilor nu mai atace instituțiile statului

15
PSD, prin vocea purtătorului de cuvânt, le-a cerut liberalilor astăzi, de Ziua Justiției, să nu mai atace Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională

BUCUREȘTI, 5 iulie - Sputnik, Marius Holdean. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a dat o replică dură puterii de Ziua Justiției, cerându-le liderilor PNL să nu mai critice Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională.

"Astăzi este Ziua Justiţiei. Este important să avem o Justiţie corectă, este important să avem Justiţie profesionistă şi dincolo de orice bănuială, pentru că Justiţia este fundamentul statului de drept în orice ţară de pe această planetă”, a spus Romașcanu.

El a invocat derapajele flagrante ale premierului, care şi-a găsit un inamic de serviciu în Curtea Constituţională şi care atacă această instituţie fundamentală în aproape fiecare zi din an.

”Nu pot să nu îl menţionez pe acest Adonis agresiv al PNL, Florin Roman, care mai nou a găsit noi membri într-o axă a răului din mintea dumnealui. Înţeleg până la urmă că menţionează PSD, este un lucru pe care îl face permanent, dar nu poţi să menţionezi într-o axă a răului din România Curtea Constituţională şi Avocatul Poporului”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al PSD.

Romașcanu spune că astfel de atacuri reprezintă ceva extrem de grav și i-a somat pe liderii PNL să înceteze imediat orice atac la instituţiile fundamentale ale ţării.

”Dacă există ceva ce nu funcţionează în aceste instituţii lucrurile acestea se corectează prin legi, prin acţiune politică şi nu prin declaraţii populiste şi politicianiste care nu fac decât să slăbească încrederea în statul de drept şi să slăbească încrederea în Justiţie", le-a transmis el liberalilor.
15
Tematic
Olguța dă în vileag planul secret PNL – cum se va lua ce a rămas în proprietatea statului
Un nou sondaj dă fiori politicienilor! PNL nu stă pe teren sigur – Băsescu îi dă lovitura
Un celebru ex-ministru al Economiei pune la punct PNL – ce trebuia făcut cu programul
O cunoscută agenție pune problema DIZOLVĂRII PNL: ”Militează împotriva statului de drept”

Загрузка...
Klaus Iohannis

În plin scandal legat de achizițiile Guvernului, Iohannis se luptă din gură cu corupția

368
De Ziua Justiţiei, președintele Klaus Iohannis a transmis printr-un mesaj că lupta împotriva corupţiei rămâne o prioritate, fiindcă acest flagel împiedică dezvoltarea economică şi socială, afectează consolidarea democraţiei şi, de aceea, trebuie ferm combătut.

BUCUREȘTI, 5 iul - Sputnik, Marius Holdean. Mesajul președintelui Iohannis de susținere a luptei anti-corupție vine într-un moment în care Guvernul susținut de acesta este prins în mai multe scandaluri legate de achizițiile obscure făcute în perioada de urgență, dintre care cel mai cunoscut este cazul Unifarm.

Dar, prin mesaj, Iohannis se umflă în pene ca mare susținător al anti-corupției și spune că ”toleranţa zero faţă de orice act de corupţie va produce schimbări profunde şi benefice la nivelul întregii societăţi". Doar că ea nu se aplică și în cazul PNL.

"Cu ocazia Zilei Justiţiei, felicit întregul personal din sistemul judiciar pentru activitatea pe care o desfăşoară, mai ales în contextul dificil provocat de epidemia de COVID-19. Justiţia are misiunea de a apăra drepturile, libertăţile fundamentale şi interesele legitime ale cetăţenilor”, spune Iohannis în mesajul său, la o zi după ce Ludovic Orban a îndenat ca românii să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale.

”Ultimele luni au generat, de asemenea, şi schimbări care anterior erau greu de imaginat în domeniul Justiţiei. Tranziţia spre mediul online ca mijloc de soluţionare a litigiilor sau plusul de eficienţă adus pentru justiţiabili şi pentru personalul din domeniul Justiţiei sunt dovezi clare că folosirea noilor tehnologii şi a beneficiilor acestora pentru înfăptuirea actului de justiţie trebuie să devină o regulă, iar nu o excepţie. Noile standarde atinse înseamnă, de fapt, o democraţie mai funcţională, motiv pentru care încurajez toţi actorii din sistemul judiciar să continue cu hotărâre eforturile în această direcţie", a lansat Iohannis un apel pentru ”justiția online”.

Pentru că e vorba de justiție, Iohannis a trimis săgeți spre PSD, ca să nu fie nevoit să amintească de problemele de integritate ale propriului său Guvern.

”În ultimii ani, agenda publică a fost dominată de încercări repetate de a subordona Justiţia politicului, iar întreaga energie a forţelor democratice din România s-a concentrat pe stoparea unor astfel de demersuri”, a mai spus Iohannis în mesaj.

Și, pentru că USR i-a contestat Strategia Națională de Apărare pentru că nu mai făcea din corupție un punct central, Iohannis a  afirmat în mesajul său de astăzi că ”lupta împotriva corupţiei rămâne o prioritate, fiindcă acest flagel împiedică dezvoltarea economică şi socială, afectează consolidarea democraţiei şi, de aceea, trebuie ferm combătut. Toleranţa zero faţă de orice act de corupţie va produce schimbări profunde şi benefice la nivelul întregii societăţi", a fost mesajul lui Iohannis.

Desigur, e vorba de corupții altora, pentru că despre problemele Guvernului PNL nu a suflat nici o vorbuliță.

368
Tagurile:
Klaus Iohannis
Tematic
În fine, un lider PSD îl ia de guler pe Orban în cel mai mare scandal în care e implicat
Analist: Ludovic Orban e prins ca într-o menghină în capcana măștilor de protecție
Stanciu, APC: ”Ministrul Sănătății și-a permis să încalce Constituția României”

Загрузка...