Vlad Plahotniuc

Oficial: Plahotniuc și Țuțu, învinuiți în Rusia de contrabandă și comerț cu droguri

2052
(reînnoit 17:32 26.06.2019)
Vladimir Plahotniuc și Constantin Țuțu sunt acuzați de organele de anchetă din Rusia de crearea și conducerea unui sindicat criminal transnațional de trafic de droguri.

CHIȘINĂU, 26 iun - Sputnik. Anchetatorii Departamentului de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse l-a pus sub acuzare astăzi pe Vladimir Plahotniuc, în absența acestuia, dar și pe persoana sa de încredere – sportivul de carieră Constantin Țuțu. Cei doi sunt acuzați de săvârșirea unor infracțiuni prevăzute în paragraful 1 și 2 al articolului 201 din Codului Penal al Federației Ruse, precum și în 28 cazuri de contrabandă și punere în circulație ilegală a drogurilor în proporții deosebit de mari, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei.

Departamentul de investigații al MAI al Rusiei a pornit o cauză penală în privința liderilor și membrilor unei comunități criminale transnaționale, care a organizat un canal de trafic de droguri în proporții deosebit de mari. Hașișul din Africa de Sud era adus în țările CSI, tranzitând statele Uniunii Europene, urmând să fie comercializat ilegal inclusiv pe teritoriul Federației Ruse.

Potrivit informației publicate pe site-ul MAI al Federației Ruse, această comunitate criminală, constituită ca o uniune a mai multor grupări organizate (subdiviziuni), a fost înființată și condusă, în perioada iunie – august 2012, de Oleg Pruteanu și alte persoane originare din Republica Moldova și Spania.

În urma unor acțiuni operative de investigare, efectuate în perioada august 2012 – iunie 2019, angajații Departamentului de Investigații al MAI al Rusiei, Direcției Generale Antidrog a MAI, în cooperare cu colegii din Republica Moldova, Belarus și Spania, în cadrul operațiunii speciale “Fractura din Pirinei”, au identificat și trași la răspundere penală peste 60 de membri ai sindicatului internațional de trafic de droguri. Au fost confiscate peste o mie de kilograme de hașiș.

Oamenii legii au stabilit că fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, dispunând de pârghii pentru influențarea situației politice și a structurilor de stat, utilizând metode criminale de influențare a persoanelor care i-au opus rezistență, în scop de îmbogățire personală, a intrat în cârdășie criminală cu liderii crimei organizate din Republica Moldova, inclusiv cu cei aflați în vârful ierarhiei criminale.

Potrivit informațiilor disponibile, deja în 2012, Vladimir Plahotniuc a devenit unul din liderii sindicatului de trafic transnațional de droguri, acordându-le protecție membrilor acestuia. Interacțiunea cu organizatorul comunității criminale, Oleg Pruteanu, precum și controlul direct asupra activităților criminale, la indicația lui Vladimir Plahotniuc, era realizată de sportivul profesionist Constantin Țuțu, fost deputat în Parlament din partea Partidului Democrat din Moldova, acesta fiind persoana lui de încredere.

În urma activităților de investigații, anchetatorii și grupele operative au reușit să descopere o schemă complexă de activități ilegale ale organizației criminale secrete, cu mai multe niveluri, pe teritoriul Rusiei și altor state, să colecteze dovezi care confirmă existența unor relații criminale între membrii structurii, uniți de intenții și scopuri comune de obținere a profitului din comerțul cu droguri. Investigațiile preliminare în cadrul dosarului penal continuă, a anunțat purtătorul de cuvânt al MAI al Rusiei, Irina Volk.

2052
Tagurile:
Droguri, Dosar, Rusia, Vlad Plahotniuc

Victorie pentru Justiție - Parlamentul nu a cedat presiunilor! Cine s-a făcut de râs

296
(reînnoit 13:46 30.06.2020)
Plenul Camerei Deputaților a respins o inițiativă criticată de magistrați – dar susținută de adepții Justiției tip Kovesi.

BUCUREȘTI, 30 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Acum puțin timp, plenul Camerei Deputaților, reunit în ultima zi a sesiunii extraordinare, a respins proiectul de desființare a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Scorul final a fost: 167 voturi ”Pentru” pentru respingerea legii, 97 ”Împotrivă” și 25 abțineri. Camera Deputaților este prima cameră sesizată, forul decizional fiind în această speță Senatul.

Proiectul merge la Senat, în calitate de for decizional. De precizat că legea de desființare a SIIJ are aviz negativ de la CSM și de la Consiliul Legislativ.

Dintre cei care au luat cuvântul, susținătorii SIIJ au atras atenția perioadei în care, în absența acestei secții, de magistrați se ocupa DNA, acolo găsindu-se un număr foarte mare de dosare ale magistraților – multe puse ”în așteptare”.

”Cine vrea desființarea SIIJ și întoarcerea la DNA vrea o subordonare a Justiției”, a declarat Florin Iordache, amintind că ”unii magistrați au fost anchetați și 12 ani”.

Deputatul Stelian Ion (USR) a reluat tema Dragnea, declarând  că SIIJ a fost ”concepută în laboratoarele lui Liviu Dragnea și PSD când acest partid a încercat să submineze justiția, să creeze mecanisme prin care sa controleze justiția”.

O poziție radicală a avut fosta ministră PSD a Justiției, Ana Birchall, a reluat o formulă inventată de ea – și ce care pare extrem de încântată – și anume că ”SIIJ este o cooperativa Nufărul de albire a unor magistrați” – și, evident, a susținut desființarea SIIJ.

Desigur, dacă pentru USR acest demers este unul firesc și demonstrează consecvență, în cazul Anei Birchall, pusă pe lista parlamentului cu acordul lui Dragnea și numită ministru încă din 2017, în perioada în care se presupune că Dragnea numea tot, ei bine ea se face de rușine cu noul său ”radicalism”. Și azi, în Parlament, nu a pierdut prilejul de a se face de râs.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

296
Tagurile:
justiție, Parlamentul
Tematic
Fără justiție nu există pace: sute de oameni și-au luat rămas bun de la Floyd
După Germania, și Ungaria refuză o decizie a Curții de Justiție a UE
NUCLEARA anului: Lovit de Justiție, Băsescu aruncă în aer Europa! Dezvăluiri fulminante!

Загрузка...
Ludovic Orban

Orban a comis-o grav: magistrații îi sar în cap! Gîrbovan cere intervenție fermă, urgentă!

1833
Magistrații cer CSM ”să sancționeze ferm, rapid și public această acțiune de intimidare și imixtiune în actul de justiție” prin declarațiile făcute de premierul României

BUCUREȘTI, 29 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Obișnuit să facă declarații politice fără rețineri și fără responsabilitate, premierul Orban nu mai ține seama de separația puterilor în stat și nici de principiile pentru care sărea – la propriu – în Piața Victoriei: independența Justiției și încetarea presiunilor (politicului) asupra instanțelor.

Așa că, în urma unei recente declarații comise de Orban față de o decizie a Curții de Apel București, trei asociații de magistrați (AMR, UNJR și AJADO), printre care și cea condusă de Dana Gîrbovan, au cerut azi CSM ”să apere independența puterii judecătorești”.

Magistrații arată că, pe 24 iunie, referindu-se punctual la hotărârea CAB prin care s-a dispus suspendarea executării unui act administrativ ce avea ca obiect reorganizarea Direcției juridice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, primul ministru a declarat:

”Este vorba despre o suspendare până la judecarea de fond. Nu pot să nu îmi pun întrebări ce treaba există în această procedura. Managementul unui minister trebuie să își organizeze ministerul așa cum consideră necesar. Nu suntem la primele astfel de decizii și aici chiar îi îndemn pe judecători să judece cu mai multă atenție (…). Suspendarea unei hotărâri legate de reorganizarea direcției juridice nu mi se pare corectă.“

Ori, în urma acestei declarații, magistrații din cele 3 asociații consideră că ”îndemnurile adresate de la vârful Guvernului către judecători de a judecă «cu mai multă atenție» cauze concrete aflate pe rolul instanțelor de judecată, combinate cu adevărate indicații adresate judecătorilor despre soluțiile ce ar trebui pronunțate în acest tip de cauze, reprezintă un factor cert și inadmisibil de presiune atât asupra judecătorilor din cauza respectivă”.

De asemenea, sunt presiuni ”și pentru restul judecătorilor specializați în contenciosul administrativ al căror rol este, prin definiție, acela de a verifică legalitatea actelor administrative și, prin urmare, de a cenzură actele administrative nelegale, inclusiv cele emise la nivel de Guvern.”

”Este îngrijorător faptul că Premierul României își dorește că o serie de acte administrative să fie excluse de la controlul instanțelor și, pentru că acest lucru nu este permis de lege, să încerce să obțină de facto acest rezultat, prin solicitări publice îndreptate direct către judecători“, reclamă magistrații.

Asociațiile subliniază importanța ca judecătorii ce judecă cererile de contencios administrativ, ”adică cele ce au că obiect inclusiv legalitatea actelor emise de Guvern”, să fie „feriți de orice presiuni, acțiuni de intimidare sau influențare, cu atât mai mult când acestea vin exact din vârful puterii executive”.

”Modul în care puterea politică se raportează la contenciosul administrativ face diferența între un sistem democratic și unul iliberal sau chiar totalitar, fapt subliniat constant în lucrări de specialitate“, subliniază magistrații.

În tradițiile juridice din Vest, la care chipurile se raportează mereu Orban și PNL, legea administrativă privește ”regulile de control asupra actelor guvernamentale, în interesul atât al guvernului, cât și al cetățenilor“.

”Atunci când judecătorilor de contencios administrativ le sunt puse sub semnul îndoielii de către însuși Premierul țării nu doar calitățile profesionale, ci chiar și competențele legale în a dispune asupra legalității actelor guvernului, este necesară intervenția promptă și hotărâtă a Secției pentru Judecători din cadrul CSM pentru apărarea independenței atât a judecătorilor în soluționarea cauzelor cu care sunt investiți, cat și a puterii judecătorești în relația sa cu puterea executivă“.

Și, atenție – magistrații folosesc termenul ”amenințări”! AMR, UNJR si AJADO ”vor face în continuare toate demersurile legale și vor atrage atenția public asupra oricăror acțiuni ce pun în pericol independența judecătorilor și a puterii judecătorești, indiferent de natura acestor amenințări și indiferent de unde sau de la cine provin”.

În consecință, Asociațiile au cerut CSM  „să sancționeze ferm, rapid și public această acțiune de intimidare și imixtiune în actul de justiție”, prin admiterea cererii de apărare a independenței judecătorilor și instanțelor de judecată contra declarațiilor făcute de premierul României.

Reamintim că Ludovic Orban și alți lideri PNL, odată cu preluarea puterii s-au pretat la atacuri grave, lipsite de orice legitimitate, responsabilitate și bun simț, la adresa Avocatului Poporului și a Curții Constituționale, inaugurând astfel un nou ”stil” de lucru cu instituții fundamentale ale statului de drept. 

Iată acțiunea magistraților, postată chiar de judecătoarea Dana Gîrbovan.

1833
Tagurile:
Dana Gârbovan, Ludovic Orban

Загрузка...

Propunere făcută în Senatul SUA pentru achiziționarea sistemelor S-400 din Turcia

0
În Senatul SUA a fost înaintată propunerea de a achiziționa sistemele de rachetă S-400 pe care Turcia le-a procurat de la Federația Rusă.

Respectivul amendament la legea cu privire la asignații bugetare pentru apărarea națională a SUA pentru anul fiscal 2021 a fost înaintat de senatorul republican John Thune.

Din documentul propus reiese că sistemele rusești ar urma să fie procurate din contul bugetului Pentagonului.

Procurarea de la ruși a sistemelor S-400 de către turci a devenit motiv de conflict dintre SUA și Turcia. Livrările sistemelor de apărare antiaeriană S-400, care au provocat o criză în relațiile dintre Turcia și SUA, au demarat la mijlocul lui iulie 2019. Washingtonul a cerut renunțarea la această afacere, în favoarea sistemelor americane Patriot, amenințând cu suspendarea sau anularea livrărilor către Turcia a avioanelor F-35 sau chiar cu introducerea sancțiunilor. Ankara a refuzat să cedeze și a continuat negocierile pentru achiziționarea unei partide suplimentare de S-400.

În ce măsură propunerea senatorului Thune este una realistă, aflați în materialul nostru video.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...