Locuri din Moldova unde turiștii revin pentru senzații și amintiri frumoase - Infografic

4546
Vă prezentăm locurile din Republica Moldova ce merită a fi vizitate în opinia unor invitați ai Radio Sputnik Moldova, specialiști în domeniul turismului: Natalia Mateevici, Dumitru Niculăiță și Alin George Pătru.
Moldova turistică
© Sputnik / Nicolai Kibich

Ghidul și muzeograful Natalia Mateevici ne-a dezvăluit propriul ei Top-3 al obiectivelor turistice din Moldova ce trebuie descoperite: Orheiul Vechi, Cetatea Soroca, Pădurea Domnească.  

Complexul muzeal „Orheiul Vechi”

Complexul muzeal „Orheiul Vechi” este o destinație vestită, cu vestigii ale mai multor culturi și civilizații care au locuit în spațiul dintre Nistru şi Prut. Este o destinație perfectă pentru cei care își doresc să cunoască istorie, arheologie, etnografie și arhitectuă rurală, să guste din bucatele tradiționale, să viziteze o frumoasă mănăstire rupestră și să admire peisaje spectaculoase.

Cetatea Soroca

Este situată în orașul Soroca, la aproximativ 160 de km mai la nord de Chişinău. În 1499, din porunca Domnitorului Ştefan cel Mare, pe acest loc a fost înălţată o cetate pătrată din lemn. Între anii 1543-1546, în timpul domniei lui Petru Rareş, cetatea a fost rezidită din piatră, aşa cum o vedem astăzi. Această fortăreaţă este singurul monument medieval din Moldova care s-a păstrat aşa cum l-au conceput meşterii. În bastionul de la intrarea în cetate există o mică biserică militară.

Rezervația naturală „Pădurea Domnească”

Rezervația științifică „Pădurea Domnească” a fost fondată printr-o hotărâre de Guvern din 1993. Scopul creării acestei rezervații a fost de a proteja și conserva pădurile cu lunci inundabile, speciile rare și pe cale de dispariție de animale și plante. Rezervația ocupă o suprafață de 6.032 de hectare, inclusiv 4.977 ha de păduri ce se întind de-a lungul râului Prut, pe aproximativ 40 km: în raionul Glodeni - de la satul Cobani până la satul Moara Domnească - și în raionul Fălești - de la satul Chetriş până la Pruteni.

„Eu am fost impresionată de ceea ce am văzut în Pădurea Domnească: nu doar zimbri, dar și cea mai veche pădure din luncă din Europa și copaci de 500-700 de ani. Este nevoie de trei-patru ore până ajungi acolo (din Chișinău -n.n.), însă merită vizitată această destinație”, a povestit la Sputnik Natalia Mateevici.

Ce-i impresionează pe turiștii străini

Consultanții în turism Dumitru Niculăiță și Alin George Pătru au povestit în studioul Sputnik ce obiective turistice din Republica Moldova îi impresionează cel mai mult pe turiștii de peste hotare.

Potrivit lor, turiștii străini sunt îndeosebi interesați de turismul cultural și turismul religios. Ei rămân impresionați de frumusețea bisericilor și mânăstirilor din Republica Moldova. Totodată, aceștia preferă destinațiile turistice vitivinicole, care în ultima perioadă oferă tot mai multe servicii turistice.

Din observațiile lui Alin George Pătru, destinațiile preferate de străini sunt: Orheiul Vechi, vinăriile, Cetatea Sorocii și regiunea Transnistria, ce le trezește o curiozitate aparte.

Mănăstiri, monumente naturale, sate vechi și muzee 

Printre cele mai vizitate obiective turistice din Republica Moldova sunt mănăstirile: Mănăstirea Căpriana, Mănăstirea Hâncu, Mănăstirea Hârjeuca ș.a...

Turiștii rămân cu impresii deosebite și după vizitarea unor monumente naturale: Toltrele Prutului, Suta de movile, Peștera Emil Racoviță.

De asemenea, turiștii vizitează satele vechi și frumoase, în care s-au păstrat tradițiile neamului: Cosăuți, Japca, Rudi, Saharna, Țâpova.

Cei interesați de cultură, artă și istorie vizitează muzeele și casele-muzeu: „Aleksandr Pușkin”, „Alexei Mateevici”, „Constantin Stamati”, „Igor Vieru”, Muzeul de Arheologie si Etnografie, Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Meșteșugurilor Populare din s. Ivancea, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul național găgăuz de istorie și etnografie „D. Cara-Ciobanu” ș.a..

4546
Tagurile:
senzație, turiști, Moldova

Efectele pandemiei în România: Turismul, cea mai dramatică scădere

449
Datele oficiale ale Institutului Național de Statistică arată o scădere dramatică a indicilor turismului în România pentru luna aprilie 2020 față de aceeași lună a anului 2019.
Turismul în România

Turismul a cunoscut în luna aprilie 2020 cea mai dramatică scădere, semn al efectelor pandemiei și al măsurilor de restricție luate în România. Astfel, în luna aprilie 2020, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au scăzut cu 98,1%, iar înnoptările cu 97,4%.

Într-un mod similar și din aceleași cauze (măsurile de închidere a granițelor), comparativ cu luna aprilie 2019, în luna aprilie 2020, la punctele de frontieră, sosirile vizitatorilor străini au scăzut cu 83,3%, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români cu 91,8%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

449
Tagurile:
România, Turism

Загрузка...

Cât timp rezistă coronavirusul pe diverse suprafețe

3476
(reînnoit 16:02 01.04.2020)
După apariția și răspândirea COVID-19 în lume, cercetătorii din mai multe țări au început să studieze felul în care virusul rezistă pe diverse suprafețe.
Cât timp rezistă coronavirusul pe diverse suprafețe
© Sputnik / Moldova

În momentul de față există numeroase studii care estimează cât timp rezistă noul coronavirus pe diverse obiecte. De exemplu, cercetătorii de la Institutul Naţional de Sănătate din Princeton şi Universitatea din California au expus diverse materiale la virus, în laborator, și au descoperit că acesta a rămas activ pe suprafeţe o perioadă îndelungată - până la 24 de ore pe carton și până la două sau trei zile pe plastic şi oţel inoxidabil.

Autorii studiului susțin însă că testele efectuate în laborator ar putea să nu reflecte în mod exact cât timp poate rezista virusul pe suprafeţe în exterior. 

Într-adevăr, la ora acutuală datele despre rezistența virusului pe diverse suprafețe diferă de la un studiu la altul. 

După evacuarea tuturor pasagerilor de pe croaziera Diamond Princess, au fost efectuate studii care au arătat că în cabinele în care s-au aflat persoane infectate, coronavirusul s-a păstrat pe anumite suprafețe și 17 zile. 

Dinamica de transmitere și păstrare a virusului pe anumite suprafețe este dificil de studiat în mijlocul pandemiei, așa că nu avem la ora actuală informație exactă la acest subiect. Iată însă ce spune renumitul pediatru Evghenii Komarovski despre felul în care COVID-19 se păstrează pe diverse suprafețe.

Doctorul afirmă că acest virus poate supraviețui pe oțel până la 48 de ore, pe lemn și sticlă - până la 4 zile, pe hârtie și plastic - până la 5 zile, pe aluminiu și mănuși chirurgicale - până la 8 ore. 

Până în prezent, în toată lumea s-au îmbolnăvit de coronavirus peste 800 de mii de persoane și au decedat aproximativ 39 de mii. 

3476
Tagurile:
coronavirus
Tematic
Declarația fulminantă care dă peste cap teoria Coronavirus și contestă măsurile radicale
Criza Coronavirus: Informația ESENȚIALĂ despre care autoritățile române NU au spus NIMIC!
Nou bilanţ în Franţa: 400 de decese cauzate de coronavirus în ultimele 24 de ore

Загрузка...
Rechin

Un viral de coșmar: a sărit în apa unde era așteptată de un rechin

0
(reînnoit 18:06 12.08.2020)
Imaginile video cu femeia care a sărit în apa în care o aștepta un rechin au devenit virale în rețelele de socializare.

CHIȘINĂU, 12 aug – Sputnik. O turistă americană, Iso Machado, aflată într-o vacanță în Bahamas, a văzut moartea cu ochii, însă a reușit să-și păstreze calmul. După ce a sărit în apa cristalină, oamenii din iaht au observat un rechin care plutea în apropiere femeii.

În pofida unui pericol eminent, femeie a continua să înoate, ignorând oaspetele nepoftit.

Rechinul a fost observat inițial de un membru al echipajului, care a anunțat prietenii și rudele Iso. Fiul femeii, Antony, a încercat să vină în ajutorul mamei, strigând din toată puterea să nu se lase pradă panicii. Sfatul s-a dovedit a fi unul util.

Imaginile video cu acest moment au devenit virale în Instagram, acumulând peste trei milioane de vizualizări.

După ce video s-a întrerupt, un membru al echipajului a reușit să sperie rechinul, iar Iso a scăpat cu viața. Chiar dacă cadrele sunt destul de înfricoșătoare, femeia afirmă că este mulțumită de această întâmplare.

Potrivit ei, momentul îi va rămâne adânc în memorie datorită stresului la care a fost supusă, notează publicația Mirror.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
rechin, coșmaruri
Tematic
Video viral (+18): O șoferiță s-a dat de gol când a fost pusă „să sufle”
Uluitor: Vezi cum a fost filmat un bebeluș care și-a imitat părinții - Video viral
Prima sesiune online SputnikPro: Cum să scriem corect și viral despre coronavirus
Terifiant: valurile uriaşe ale unei piscine în timpul cutremurului de 7 grade -VIDEO VIRAL

Загрузка...