Cine sunt autorii celor mai grave infracțiuni din Republica Moldova

1011
(reînnoit 07:55 18.07.2019)
Sputnik vă prezintă un infografic cu cele mai relevante date statistice despre infracțiunile înregistrate în 2018.
Criminalitatea în Moldova
© Sputnik / Moldova

CHIȘINĂU, 18 iul - Sputnik. În Republica Moldova au fost înregistrate 32 de mii de infracţiuni în anul 2018. Aceasta înseamnă cu 10% mai puține infracțiuni decât în 2017. Numărul infracțiunilor a scăzut și mai mult comparativ cu anul 2014 – cu 23,4%.

Chișinău – cea mai mare rată a infracționalității

În 2018, la fiecare 10 mii de locuitori au revenit 90 de infracțiuni înregistrate. Pentru comparație: în 2014, rata infracţionalităţii era de 117 infracţiuni la fiecare 10 mii de locuitori.

Cea mai mare rată a infracţionalităţii se atestă în mediul urban, mai ales în orașele Chișinău și Bălți.

Pe parcursul anului 2018, în Chișinău au fost înregistrate 125 de infracţiuni la fiecare 10 mii de locuitori. În Bălți - 114 infracţiuni la fiecare 10 mii de locuitori.

Autori, decedați, genuri de infracțiuni

Autorii majorității infracțiunilor au fost bărbaţi, iar 8,3% dintre infracțiuni au fost săvârșite de către femei.

În anul 2018, 608 persoane au decedat în urma infracţiunilor înregistrate. Cele mai multe persoane au decedat în rezultatul infracţiunilor excepțional de grave, deosebit de grave și grave - 479 de persoane.

Aproape fiecare a treia persoană a decedat în urma accidentelor rutiere (37%), după care urmează decesul din cauza omorurilor (23,5%) şi vătămărilor intenţionate (8,6%).

În anul 2018, în urma violenței domestice au suferit 778 persoane, 72% din victime fiind femei.

Fiecare a treia infracţiune a fost comisă anul trecut în locuri publice. 

Seringă
© Sputnik / Сергей Венявский

Fiecare a doua infracţiune este comisă contra patrimoniului (47,6%), după care urmează infracţiunile în domeniul transporturilor (16,0%), infracţiunile contra securităţii publice (4,8%) şi cele contra autorităților publice (4,5%).

Infracțiuni grave, cu arme de foccimă

Aproape fiecare a patra infracţiune (22%) din 2018 este din categoria celor excepţional de grave, deosebit de grave şi grave.

Totuși, în 2014 – 2018, infracțiunile deosebit de grave au scăzut cu 33%, infracțiunile mai puțin grave s-au redus cu 23%, iar numărul infracțiunilor ușoare a scăzut cu 32%.

Un număr de 125 de infracţiuni au fost săvârșite cu aplicarea armelor de foc, substanțelor explozibile şi grenadelor. Din acest total, 33 au fost cazuri de huliganism, 21 de vătămări intenţionate, 13 omoruri şi 4 tâlhării.

Săvârșite de persoane fără ocupație și minori

Fiecare a șasea infracțiune (15,5%) a fost comisă în 2018 de către persoane apte de muncă, dar fără ocupație.  Numărul infracțiunilor comise de către această categorie de cetățeni a scăzut cu 1,8% față de anul 2017. 

În 2018, minorii au săvârșit sau au fost implicați în săvârșirea a 2,1% din totalul infracţiunilor înregistrate.

Comparativ cu anul 2017, se remarcă o reducere cu 13,8% a infracţionalității juvenile. 

Cel mai frecvent, minorii au fost implicați în săvârşirea furturilor - 64,9%, jafurilor –7,8% şi huliganismului – 3,7%.

Autor: Eleonora Lisnic

Sursa: Biroul Naţional de Statistică, cu referire la Ministerul Afacerilor Interne

1011
Tagurile:
Republica Moldova, crime

Efectele pandemiei în România: Turismul, cea mai dramatică scădere

449
Datele oficiale ale Institutului Național de Statistică arată o scădere dramatică a indicilor turismului în România pentru luna aprilie 2020 față de aceeași lună a anului 2019.
Turismul în România

Turismul a cunoscut în luna aprilie 2020 cea mai dramatică scădere, semn al efectelor pandemiei și al măsurilor de restricție luate în România. Astfel, în luna aprilie 2020, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au scăzut cu 98,1%, iar înnoptările cu 97,4%.

Într-un mod similar și din aceleași cauze (măsurile de închidere a granițelor), comparativ cu luna aprilie 2019, în luna aprilie 2020, la punctele de frontieră, sosirile vizitatorilor străini au scăzut cu 83,3%, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români cu 91,8%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

449
Tagurile:
România, Turism

Загрузка...

Cât timp rezistă coronavirusul pe diverse suprafețe

3476
(reînnoit 16:02 01.04.2020)
După apariția și răspândirea COVID-19 în lume, cercetătorii din mai multe țări au început să studieze felul în care virusul rezistă pe diverse suprafețe.
Cât timp rezistă coronavirusul pe diverse suprafețe
© Sputnik / Moldova

În momentul de față există numeroase studii care estimează cât timp rezistă noul coronavirus pe diverse obiecte. De exemplu, cercetătorii de la Institutul Naţional de Sănătate din Princeton şi Universitatea din California au expus diverse materiale la virus, în laborator, și au descoperit că acesta a rămas activ pe suprafeţe o perioadă îndelungată - până la 24 de ore pe carton și până la două sau trei zile pe plastic şi oţel inoxidabil.

Autorii studiului susțin însă că testele efectuate în laborator ar putea să nu reflecte în mod exact cât timp poate rezista virusul pe suprafeţe în exterior. 

Într-adevăr, la ora acutuală datele despre rezistența virusului pe diverse suprafețe diferă de la un studiu la altul. 

După evacuarea tuturor pasagerilor de pe croaziera Diamond Princess, au fost efectuate studii care au arătat că în cabinele în care s-au aflat persoane infectate, coronavirusul s-a păstrat pe anumite suprafețe și 17 zile. 

Dinamica de transmitere și păstrare a virusului pe anumite suprafețe este dificil de studiat în mijlocul pandemiei, așa că nu avem la ora actuală informație exactă la acest subiect. Iată însă ce spune renumitul pediatru Evghenii Komarovski despre felul în care COVID-19 se păstrează pe diverse suprafețe.

Doctorul afirmă că acest virus poate supraviețui pe oțel până la 48 de ore, pe lemn și sticlă - până la 4 zile, pe hârtie și plastic - până la 5 zile, pe aluminiu și mănuși chirurgicale - până la 8 ore. 

Până în prezent, în toată lumea s-au îmbolnăvit de coronavirus peste 800 de mii de persoane și au decedat aproximativ 39 de mii. 

3476
Tagurile:
coronavirus
Tematic
Declarația fulminantă care dă peste cap teoria Coronavirus și contestă măsurile radicale
Criza Coronavirus: Informația ESENȚIALĂ despre care autoritățile române NU au spus NIMIC!
Nou bilanţ în Franţa: 400 de decese cauzate de coronavirus în ultimele 24 de ore

Загрузка...

Spania, cele mai multe cazuri de infectare din Europa

0
Spania se află în topul negativ al țărilor europene cu infectări de coronavirus, cazurile zilnice din Peninsula Iberică depășindu-le pe cele din Franţa, Regatul Unit, Germania şi Italia luate la un loc.

BRUXELLES, 12 aug - Sputnik. Spania a raportat cele mai mari cifre de infectare cu coronavirus din Europa, având o medie de 4.923 de cazuri noi zilnice în ultimele şapte zile. Guvernul spaniol spune însă că numărul cazurilor crește odată cu înmulţirea testelor.

Specialiștii spun că Spania se află într-o situaţie „critică”, având cele mai mari cifre de infectări din Europa de Vest.

La începutul săptămânii, Madridul a aunțat o medie de 4.923 de cazuri noi zilnice, în ultimele şapte zile, mai mult decât Franţa, Regatul Unit, Germania şi Italia la un loc.

Dar și pe ansamblul numărului de persoane infectate, cu 323.000 de cazuri până acum, Spania este prima din Europa de Vest, a unsprezecea din lume şi este cu mult înaintea vecinilor, cu 108 cazuri la 100.000 de locuitori, faţă de 28 în Franţa, 18 în Regatul Unit, 13 în Germania şi 8 în Italia. Din această cauză, tot mai multe ţări europene impun carantină persoanelor care se întorc din Spania.

Germania, de exemplu, şi-a extins ieri avertismentele împotriva călătoriilor turistice în Spania, clasificând Madridul şi Ţara Bascilor ca zone de risc.

Spre deosebire de Germania, Bucureștiul a decis să excludă Spania de pe lista țărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România.

Spania a cunoscut mai mult de 500 de focare de contagiune încă din primul val şi se confruntă, de asemenea, cu transmiterea comunitară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Europa, Spania
Tematic
MAE, veste bună: Românii din Spania ar putea primi dublă cetăţenie
Spania: ce au stabilit autorităţile din România şi Spania privind transferul pensiilor
Crimă şocantă în Spania: tânără româncă, ucisă cu sânge rece de iubitul ei
Nebunia zilei vine din Spania: Meci de fotbal între INFECTAȚI şi NEINFECTAȚI!
Drama românilor din Spania: aproape 100 000 depind de ajutorul de la stat
Vești grave din Spania: numărul deceselor provocate de covid 19 ar putea fi mult mai mare

Загрузка...