Purtarea măștii în aer liber, o chestiune mai mult politică decât de sănătate?

146
(reînnoit 17:22 01.06.2021)
Mai mulți specialiști medicali, inclusiv unii de la OMS, sunt favorabili mai degrabă unei abordări mai diversificate cu privire la purtarea măştii sau chiar eliminării acesteia.

BUCUREŞTI, 1 iun – Sputnik. În mai multe ţări s-a înlăturat obligativitatea purtării măștilor în exterior, însă opiniile cu privire la această măsură diferă în rândul specialiștilor.

„Recomand renunţarea la purtarea măştii afară, este o decizie de acum politică, deoarece, la nivel științific, există un consens cu privire la faptul că purtarea măştilor se poate elimina complet”, a declarat, pe 31 mai, epidemiologul francez Martin Blachier pentru Cnews.

Pe de altă parte, doi din trei francezi (67%) s-au declarat în favoarea menținerii purtării măștii în aer liber, potrivit unui barometru BVA pentru RTL și Orange publicat pe 21 mai.

Un alt medic din Franţa împărtășește punctul de vedere al colegului său. Michaël Rochoy, specialist în epidemiologie, a spus, citat de Sputnik France, că „este o chestiune mai mult politică decât de sănătate”. Potrivit acestuia, purtarea măștii poate fi eficientă doar „în locuri aglomerate”.

Aceste opinii corespund unei indicaţii a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care recomandă pe site-ul său purtarea măștii „în situații în care nu aveți posibilitatea de a păstra o distanță fizică faţă de ceilalți”. De exemplu, OMS menţionează locuri precum piețele, străzile aglomerate sau stațiile de autobuz.

De asemenea, „a purta mască la plajă nu are sens, aşa cum nu are atunci când te afli pe străzile pietonale cu doar câțiva oameni”, a mai spus dr. Rochoy.

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a spus, pe 20 mai, că riscurile de infectare persistă şi a recomandat oamenilor „să rămână precauţi”. Acesta a anunţat că măsura purtării măștilor va rămâne în vigoare în Franța cel puțin „până la sfârșitul lunii iunie”. La începutul lunii mai, ministrul francez al Sănătăţii Olivier Véran a estimat că „vara aceasta” ar putea fi ridicată această măsură.

146
Tagurile:
mască
Vaccinul Sputnik V

Gamaleia: Sputnik V poate proteja de toate tulpinele cunoscute

149
Vaccinul rusesc Sputnik V poate proteja de toate tipurile de tulpine ale coronavirusului, cunoscute până la ora actuală.

BUCUREȘTI, 20 iun – Sputnik. Vaccinul Sputnik V va proteja de toate tulpinele coronavirusului cunoscute până la ora actuală, a declarat directorul Centrului Gamaleia, Aleksandr Ghințburg.

“Anticorpurile obținute în urma utilizării Sputnik V protejează de toate tulpinele cunoscute până la ora actuală, începând cu cea britanică, și terminând cu tulpina Delta, tulpina indiană”, a declarat Ghințburg la postul de televiziune Rossiya 1.

Campania de vaccinare împotriva coronavirusului se desfășoară în toate regiunile Rusiei. În august 2020, Ministerul Sănătății al Rusiei a înregistrat primul vaccin din lume împotriva COVID-19, dezvoltat de Centrul Gamaleia. Acesta a primit  numele de Sputnik V. De asemenea, în Rusia au fost create vaccinurile împotriva COVID-19 EpivacCorona, a centrului Vector, și CoviVac, dezvoltat de centrul Ciumakov al Academiei de Științe. La începutul lunii mai a fost înregistrat cel de-al patrulea vaccine rusesc – Sputnik Light.

149
Tagurile:
Sputnik V, vaccin
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Putin a vorbit despre singurul efect secundar al Sputnik V
Cât costă în Rusia vaccinul „Sputnik V” - ministrul rus al Sănătății
A doua țară din UE care a început vaccinarea cu Sputnik V
Putin: Știința rusă și-a demonstrat forța prin crearea vaccinului ”Sputnik V”
Autorizarea din partea UE a vaccinului rusesc Sputnik V, amânată cu câteva luni
Un nou lot de vaccin "Sputnik V", adus cu avionul la Chișinău

Загрузка...
Lei românești, RONI

Românii vor plăti mai mult la asigurările de sănătate

139
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate spune că, începând cu 1 iulie 2021, românii se vor putea trata și în spitale private și că, tot de atunci, va fi introdusă ”contribuția personală” pentru pacienți, care este diferită de coplată.

BUCUREȘTI, 20 iun – Sputnik. Luna iulie vine cu schimbări pentru pacienții români.

Mai exact, potrivit președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, de la 1 iulie 2021 va fi introdusă ”contribuția personală” pentru pacienți, care este o chestiune diferită de coplată. Astfel, în cazul în care un pacient se spitalizează, această contribuție personală reprezintă diferența dintre tariful decontat din Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru rezolvarea cazului și tariful perceput de furnizorul privat pentru soluționarea aceluiași caz.

În acest moment, o persoană asigurată în sistemul național al asigurărilor de sănătate se poate trata la un spital privat.

Adrian Gheorghe spune că această ”contribuție personală” de la 1 iulie nu schimbă această realitate și nu aduce o noutate, acest lucru deja se poate întâmpla.

Noutatea este că acest principiu de ”banul/contribuția urmează pacientul” se menține și, în plus, atunci când pacientul se va prezenta la spitalul privat, va primi în primă fază ceea ce se cheamă un ”deviz estimativ”, care și se va prezenta transparent.

Asta înseamnă cât decontează Casa din Fond pentru intervenția pe care urmează să o suporte pacientul asigurat și cât percepe în plus spitalul privat pentru rezolvarea cazului - detaliat, pe categorii de cheltuieli - resursă umană, medicamente, materiale sanitare etc, conform unui model standard, care se găsește în normele de aplicare ale contractului-cadru.  

Extracție de petrol
© Sputnik / Максим Богодвид

Acest ”deviz” este de fapt o ofertă, care va fi valabilă 5 zile lucrătoare, informează digi24.ro.

Practic, timp de 5 zile lucrătoare, pacientul se gândește dacă acceptă sau nu oferta ori poate alege să meargă la alte spitale private pentru a obține oferte similare, să le compare și să ia cea mai bună  decizie pentru situația în care se află.

Când se decide trebuie să îi dea consimțământul scris, pe baza devizului. Dacă apr modificări, va trebuie să își dea consimțământul și pe perioada internării.

La final, se întocmește un decont care arată, din nou, cât s-a suportat din Fond și cât s-a perceput în plus pentru rezolvarea cazului.

139
Tematic
Tiraspolul: Asigurarea auto nu este obligatorie pentru șoferii din RM
Lukașenko a convenit cu Putin asupra unui ajutor în asigurarea securității țării
Lavrov: Rusia, Turcia, Iran vor conlucra pentru asigurarea stabilizării durabile în Siria

Загрузка...
Donald Trump

Trump anunță datele viitorului său „turneu de istorie”