Vaccinul Pfizer

Directorul Pfizer spune ar putea fi nevoie de a treia doză de vaccin anti-COVID

264
Persoanele care s-au vaccinat deja cu ambele doze de vaccin anti COVID-19 de la Pfizer ar putea să fie nevoite să se imunizeze și cu cea de-a treia doză, anunță șefii companiei.

BUCUREȘTI, 20 mai – Sputnik. Imunizarea cu serul anti-COVID-19 de la Pfizer ar putea să se facă în 3 etape. Și aceasta pentru că, potrivit directorului executiv al companiei Pfizer, Albert Bourla, a treia doză de Pfizer ar urma să fie administrată într-un interval de 8 până la 12 luni de la cea de-a doua doză.

Practic, persoanele care au făcut deja ambele doze de vaccin ar putea fi nevoite să se injecteze cu o a treia doză.

"Și-au făcut doza a doua acum opt luni. E posibil să aibă nevoie de o a treia doză", a spus Bourla la CNN, preluat de antena3.ro.

Acest lucru s-ar putea întâmpla în septembrie sau octombrie, însă trebuie confirmat, a adăugat directorul executiv al companiei Pfizer.

Шприц и ампула на фоне логотипа Pfizer.
© Sputnik / Владимир Трефилов

Bourla a subliniat că autoritățile, în cazul de față CDC – Centrul pentru Controlul Bolilor – trebuie să țină cont de ce aprobă FDA – Agenția Americană care autorizează produsele medicale și abia apoi să emită recomandări care să ofere americanilor cea mai bună protecție.

Potrivit CNN, Pfizer nu a finalizat studiul său referitor la administrarea celei de-a treia doze de vaccin, însă mai multe date pe această temă ar urma să fie disponibile în curând, mai exact în următoarele 1-2 luni. Informația a fost făcută publică de directorul executiv al Pfizer.

264
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, Pfizer, vaccin
Roșii

Atenție la roșiile crescute cu pesticide neconforme - ar putea provoca cancer

497
(reînnoit 10:32 07.06.2021)
Reprezentanții Asociației Pro Consumatori avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă o serie de fructe și legume aflate la comercializare care, în loc să ne ofere vitamine și minerale, ne îmbolnăvesc. La ce să fim atenți.

BUCUREȘTI, 7 iun – Sputnik. Specialiștii care lucrează în laboratoare în industria alimentară și în cercetare atrag atenția asupra faptului că multe din fructele și legumele prezente pe piața din România sunt pline de pesticide.

Inginerul agronom, cercetător în legumicultură Costel Vânătoru, spune că trebuie să fim foarte atenți în primul rând de unde cumpărăm produsele și că, dacă ne referim la tomate, în România nu există nici o creație, nici hibridă, nici soi, care să nu prezinte semințe.

Specialiștii în horticultură au motive întemeiate să creadă că cele mai multe roșii țuguiate provin din solariile sau grădinile unor legumicultori care recurg pentru grăbirea coacerii la substanțe controversate, precum Ethrel sau 2,4D, interzise cândva tocmai pentru că erau folosite excesiv, informează antena3.ro.

Președintele Asociației Pro Consumatori, Costel Stanciu, a explicat, pentru Agenția de Presă Sputnik, că în privința legumelor și fructelor ce conțin reziduri de pesticide peste limitele maxim admise de regulamentele europene, acest lucru nu este o noutate.

Și aceasta pentru că românii consumă de foarte mulți ani fructe și legume cu reziduri de pesticide, iar ele provin din țări non UE.

”Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu face în laboratoarele acreditate lunar analize prin intermediul cărora să identifice astfel de reziduri și să oprească de la comercializare legumele și fructele cu probleme”, spune Costel Stanciu.

Acesta a subliniat că nici Autoritatea Fito Sanitară care are responsabilități pe zona legumelor și fructelor autohtone nu face astfel de analize.

”Și producătorii autohtoni, unii dintre aceștia, aruncă cu pesticide peste legumele și fructele aflate în creștere fără a ține cont de instrucțiunile producătorilor de pesticide. Cel mai grav este atunci când aceste pesticide se folosesc pentru a forța coacerea legumelor și mă refer la roșii”, a spus președintele APC.

Acesta a adăugat că acum au apărut roșiile autohtone și multe dintre ele sunt forțate cu ajutorul unui pesticid toxic care se vinde ”pe sub mână”, nemaifiind admis a se folosi în Uniunea Europeană.

Toate acestea nu fac decât să îmbolnăvească românii. Pesticidele provoacă, pe termen mediu, cancer și infertilitate. Pe termen scurt provoacă dureri mari de cap, stări de moleșeală.

APC recomandă românilor să consume în această perioadă fructe și legume autohtone, să fie foarte atenți la vânzător, să solicite să guste din aceste fructe și din unele legume, cum ar fi roșiile.

Roșiile țuguiate sunt dăunătoare?

Stanciu spune că acesta e un mit și că atât roșiile țuguiate, dar și celelalte pot fi forțate să se coacă într-un timp foarte scurt, cu ajutorul unui pesticid foarte toxic.

497
Tagurile:
Fructe, Legume, roșii

Загрузка...
Personalul Crucii Roșii se pregătește pentru transportul unui pacient cu Coronavirus în timpul unei simulări, Roma

Oficial OMS cărțile pe față: nu scăpăm de pandemie

678
Trimisul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății pentru COVID-19, David Nabarro, a explicat că eradicarea coronavirusului nu reprezintă, la momentul de față, o țintă rezonabilă pentru lume. Ce va trebui să facă omenirea.

BUCUREȘTI, 7 iun – Sputnik. Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății vin cu vești rele pentru cei care sperau că vom scăpa, în sfârșit, de coronavirus.

Trimisul special al OMS pentru COVID-19, David Nabarro, a spus, pentru postul Sky News, că, în acest moment, eradicarea coronavirusului nu este o țintă rezonabilă pentru lume.

Mai mult decât atât, acesta a subliniat că omenirea va fi nevoită să  înveţe să coexiste cu acest virus, să îl împiedice să se propage şi să se ajungă la focare.

”De fiecare dată când există o creştere a numărului de cazuri, în minte apare ideea că se poate să fi apărut o nouă variantă. Nu ar fi surprinzător. Virusul nu va dispărea prea curând, vor apărea variante”, a spus Nabarro.

La nivel mondial, până acum au apărut peste 172 de milioane de cazuri de infectare cu coronavirus, iar, dintre cei infectați, 3,7 milioane de oameni au decedat.

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a spus despre evoluția pandemiei de coronavirus că situația epidemiologică se îmbunătățete la nivel mondial, nu doar în România.

El a avertizat, însă, că este posibil ca țările care au vaccinat mai mult de 70% din populație să solicite măsuri suplimentare pentru țările cu 30-40% rată de vaccinare, tocmai pentru a nu răspândi virusul.

678
Tagurile:
Pandemie, COVID-19, coronavirus

Загрузка...
Река Днестр

Alarmant: Râul Nistru s-ar putea transforma într-un canal mort

35
(reînnoit 08:40 13.06.2021)
Situația râului Nistru se înrăutățește de la an la an. Tot mai multe specii din flora și fauna nistreană dispar, iar calitatea apei devine tot mai proastă. Care sunt cauzele.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Flora, fauna, inclusiv numărul speciilor din apele râului Nistru au fost grav afectate în ultimii ani. Cauza principală care are un impact semnificativ asupra debitelor, calității apei și diversității biologice ale Nistrului este Complexul Hidroenergetic Nistrean(CHN). Într-un studiu elaborat de o echipă de experți independenți la inițiativa Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu sprijinul Suediei și comandat de PNUD Moldova, sunt incluse câteva concluzii privind impactul social și de mediu al CHN asupra râului Nistru. Cum spuneam, construcția Complexului de către Ucraina a afectat în Republica Moldova atât calitatea apei, cât și habitatul natural al florei și faunei, precum și a redus numărul speciilor.

Potrivit studiului, debitele maxime s-au redus cu peste 30%. Acest lucru a dus la apariția efectului pulsatoriu, cunoscut cu numele de hydropeaking. Mai exact, este vorba de acel proces când nivelul apei din râu crește sau scade în funcție de deversările hidroenergetice. Specialiștii spun că, din cauza deversărilor hidrologice, s-au observat răcirea apei râului în perioada caldă și încălzirea în perioada rece a anului. Totodată, s-a redus nivelul de substanțe nutritive, nivelul de oxigen trece prin fluctuații semnificative, iar râul este supraaglomerat cu vegetație.

„Volumul mediu al apei în aval de CHN a scăzut cu peste 10% sau 800 de milioane de metri cubi, s-a modificat repartizarea sezonieră a scurgerii de apă, fiind înregistrate descreșteri de cca 6% în primăvară și creșteri vara și toamna, iar debitele maxime a apelor mari de primăvară au scăzut cu 38% în aval. Ca efect a funcționării barajului Novodnestrovsk, debitele maxime ale viiturilor pluviale s-au redus de două ori. După construcția CHN, debitele minime au crescut de două ori, fiind asigurate cele 100 m3/s stipulate în Regulamentul de exploatare, dar există și excepții. Efectul pulsatoriu este resimțit pe un sector de peste 130 de kilometri în aval, ca și schimbarea de regim termic”, precizează experții în studiu.

Autorii studiului remarcă faptul că temperaturile maxime ale apei sunt mai scăzute decât până la construcția Complexului Hidroenergetic Nistrean și sunt atinse nu în iunie-august, ci în august-septembrie. În sezonul rece, în aval de hidrocentrală temperatura este mai ridicată decât cea normală cu până la 5 grade și mai scăzută cu 7,5 grade în sezonul cald.

Deși apa din aval este mai săracă în nutrienți, experții susțin că scad și valorile maxime ale ionului de amoniu - cea mai toxică formă de azotat din apă. La fel, scade conținutul de metale grele. Datele studiului arată că atunci când descărcarea este în curs, se observă vârfuri cu conținut ridicat de oxigen, care alternează cu o scădere notabilă a conținutului de oxigen.

Ecologistul Anatolie Prohnițchi a precizat pentru Sputnik Moldova că râul Nistru este foarte poluat – atât pe teritoriul Ucrainei, cât și pe teritoriul Moldovei. Majoritatea localităților moldovenești de pe malul Nistrului sau afluenților lui nu au nici canalizare, nici stații de purificare. Toate apele uzate, precum și deșeurile de la întreprinderi sunt deversate în Nistru.  

„De exemplu, la Soroca, deja de 30 de ani, nu există stație de purificare. Și tot ce se varsă în canalizare ulterior nimerește în Nistru”, a spus Anatolie Prohnițchi.

Oamenii din multe localități folosesc apa poluată din Nistru și pentru a-și iriga legumele. Evident, acestea nu mai pot fi prezentate drept „legume eco”. Calitatea apei folosită la irigații este foarte importantă pentru calitatea produsului final.

Cum spuneam, în ultimele decenii se atestă o creștere intensivă a vegetației acvatice înalte a Nistrului Mijlociu de la Naslavcea până la Camenca, precum și în zona de apă a rezervorului hidrocentralei de la Dubăsari. Creșterea excesivă a plantelor numite macrofite în această secțiune a Nistrului s-a extins de la aproximativ 1% a suprafeței râului, până la 85%.

În același timp, scade numărul speciilor care trăiesc în cursul râurilor și crește numărul celor care preferă apele în stagnare. S-a redus diversitatea și populația zooplanctonului care, după cum se știe, este compus din protozoare, viermi, crustacee in