Vaccinul Sputnik V

De ce vaccinul ʺSputnik s-a dovedit a fi eficient răspunsul virusologului

163
Cercetătorul principal al Institutului ʺGamaleiʺ Anatoli Altștein a precizat dacă vaccinul ʺSputnik Vʺ protejează împotriva tulpinii britanice și a altor tulpini ale Covid-19, dacă persoana vaccinată este contagioasă și de ce trebuie de purtată masca și după vaccinare.

CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. Virusologul Anatoli Altștein crede că astăzi coronavirusul este ceva mai slab, însă nu atât de semnificativ, pur și simplu oamenii s-au obișnuit cu existența acestuia, iar medicii s-au învățat să trateze boala. În martie 2020, atunci când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat despre epidemie, tabloul era complet diferită – un număr mare de oameni din țările dezvoltate mureau din cauza acestei boli. Mortalitatea a fost de aproximativ 10-15% în Europa, unde nivelul medicinii este destul de ridicat. Dar deja două luni mai târziu rata mortalității a scăzut, iar ʺacum se află la nivelul de 2%ʺ.

Într-un interviu oferit agenției Sputnik, profesorul Altștein a explicat cum s-a întâmplat așa că oamenii de știință ruși au devenit primii care au creat vaccinul.

ʺColegii mei aveau o experiență anterioară bogată în ceea ce privește crearea unui astfel de vaccin. Cu câțiva ani înainte de Covid-19, ei au creat un vaccin împotriva MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu – n.red.). Toate principiile creării unui astfel de vaccin existau, ei l-au creat cu ajutorul vectorului adenoviral. În același timp, ei au evaluat corect ce proteine, ce gene trebuie inserate în adenovirus, în ce doză, cum acest adenovirus trebuie pregătit astfel încât să devină vaccin, în ce doză și în ce consecutivitate trebuie inoculat. Și, drept rezultat, a fost obținut un vaccin bunʺ, a spus Anatoli Altștein.

El a menționat că chinezii, pe care această boală i-a afectat în primul rând, au ajutat foarte mult. Virusologia este destul de bine dezvoltată în China, ei au stabilit metode de diagnostic, au devenit primii care au publicat secvența genetică a acestui virus – ʺexistă aproximativ 30 de mii de nucleotide din care este construit materialul genetic al acestui virusʺ. Și aceste informații au devenit proprietatea întregii lumi.

Și virusologii ruși au primit aceste date, aceștia din urmă implicându-se imediat în crearea vaccinului. Până în august 2020, ei au finalizat deja prima și a doua fază a studiilor clinice și au înregistrat vaccinul.

ʺUn avantaj foarte important al vaccinului ʺSputnik Vʺ față de altele este că el a trecut toate cele trei faze ale studiilor clinice prescrise. A treia fază este extrem de complexă și dificilă de realizat. Este nevoie de zeci de mii de oameni pentru a face acest lucru și printre aceștia va exista, cu siguranță, un grup placebo. Și numai atunci când ai a treia fază cu un grup placebo destul de semnificativ, adică persoane care sunt vaccinate nu cu vaccinul pe care îl testezi, ci cu un placebo sau cu un alt vaccin, compari rezultatele ratei de îmbolnăvire a persoanelor vaccinate și poți spune că acest vaccin este eficient. Și cât de eficient esteʺ, a explicat virusologul.

Vaccinul Institutului ʺGamaleiʺ s-a dovedit a fi atât de eficient încât poate rezista la aproape toate tulpinile care sunt acum identificate în întreaga lume. Anatoli Altștein este sigur că ʺSputnik Vʺ suprimă și varianta sud-africană, despre care acum se vorbește mult. Tulpina britanică poate deveni larg răspândită, deoarece este bine adaptată la transmiterea de la om la om. Și pe ea vaccinul rusesc ar trebui să o suprime, este sigur specialistul.

Discuțiile privind faptul că anumite rase și națiuni sunt mai afectate de infecția cu coronavirus mai mult, iar altele mai puțin, virusologul le consideră mai degrabă un mit, deși în țările Asiei Centrale rata de îmbolnăvire și numărul cazurilor letale sunt, într-adevăr, mai mici. Însă acolo lucrurile stau mai prost cu vaccinarea. În timp ce în Ucraina boala decurge aproape la fel ca și în Rusia. "Există diferențe între oameni, dar nu există date suficient de exacte care să arate că unele rase sau naționalități se îmbolnăvesc mai puțin sau mai mult".

Profesorul Altștein a explicat de ce și persoanele vaccinate, la care se depistează un nivel înalt de anticorpi, trebuie să poarte măști și mănuși. Există două motive. Primul – vaccinarea abia a început și majoritatea oamenilor nu au fost încă vaccinați.

ʺAsta înseamnă că persoanele care s-au vaccinat pot avea o infecție virală. Dar ce le este aproape garantat – nu vor avea o formă gravă și nu vor muri, deși pot transmite virusul, dar această posibilitate este redusă considerabilʺ, precizează expertul. ʺIar al doilea motiv – nu este bine să le oferi persoanelor vaccinate un astfel de privilegiu – să nu poarte măști. Pentru că atunci nimeni nu va mai respecta normele epidemiologice. Oamenii nu vor purta măști și vor pretinde că sunt vaccinați".
După cum afirmă Anatoli Altștein, lumea asistă acum la al treilea val serios al pandemiei Covid-19, care este în creștere și în ceea ce privește cifrele la nivelul său superior, se apropie deja de al doilea val. În Rusia, există o scădere acum, dar nu al celui de-al treilea val, ci al celui de-al doilea, care a început încă în septembrie.

ʺAcest lucru nu înseamnă deloc că avem un nivel suficient de imunitate colectivă și că nu vom avea un al treilea val. În Rusia, 5% din populație este vaccinată și noi nu suntem primii din lume, dar și această cifră nu este rea. În Statele Unite, situația cu vaccinarea este mai bună, dar în Europa este mult mai rea decât la noiʺ, consideră profesorul Institutului ʺGamaleiʺ.

Tocmai pentru a forma o imunitate colectivă în Rusia și pentru a nu mai aștepta aceste valuri, spune Anatoli Altștein, este atât de important să te vaccinezi acum.

ʺMă nedumerește teama de injecții – acul este foarte subțire, materialul vaccinului nu irită, este literalmente ca o mușcătură de țânțar. Oamenii nu pot evita mușcătura unui țânțar. Și doar nu se tem să fie mușcați de un țânțar. Iar efectele adverse sunt cunoscute – temperatura poate crește pentru câteva ore. Este pur și simplu imposibil să compari o astfel de daună cu beneficiul pe care îl aduce vaccinul și cu efectul acestuia asupra unei persoane bolnaveʺ, a remarcat profesorul Altștein.

163
Tagurile:
Sputnik V
Tematic
Fostul ministru al Apărării din Grecia s-a vaccinat cu Sputnik V
Aeronava cu vaccinul „Sputnik V” aterizează la Chișinău
Video: Cum a fost livrat în Moldova vaccinul rusesc "Sputnik V"
Vaccinul Johnson & Johnson

În SUA vor fi distruse 70 de milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson

142
(reînnoit 18:27 07.05.2021)
La întreprinderile din Baltimore au fost confundate ingridientele a două vaccinuri diferite împotriva COVID-19, fiind compromise milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik. SUA ar putea retrage peste 70 de milioane de doze ale vaccinului companiei Johnson & Johnson din cauza riscului de poluare, informează RIA Novosti, cu referință la New York Times.

La o întreprindere din Baltimore, în timpul procesului de producție a vaccinului au fost greșite ingredientele pentru două vaccinuri împotriva COVID-19, iar în consecință au fost compromise peste 15 milioane de doze ale preparatului Johnson & Johnson.

Potrivit unei surse guvernamentale, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente este îngrijorată în privința compromiterii altor loturi ale preparatului, care au fost produse odată cu dozele greșite. Acum autoritatea americană examinează chestiunea distrugerii a peste 70 de milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson, produse la această fabrică.

Potrivit publicației, numărul total al dozelor “suspecte” ale vaccinului Johnson & Johnson, ajunse în UE, Canada, Africa de Sud, constituie de la șase la nouă milioane.

Mai devreme, autoritățile de reglementare a medicamentelor din SUA, FDA și CDC au eliminat restricțiile pentru utilizarea preparatului împotriva COVID-19 Johnson & Johnson. Cele două instituții consideră că vaccinul trebuie să fie utilizat în continuare, fiind convinse că acesta este sigur și eficient.

142
Tagurile:
Johnson & Johnson, SUA, vaccin
Tematic
Valery Kuzmin, despre deosebirile dintre Sputnik V și alte vaccinuri – cifre concrete
Maia Sandu s-a vaccinat LIVE împotriva COVID-19 - video
Maia Sandu s-a vaccinat… cu un mesaj politic
Maratonul vaccinării: Guvernul nu mai știe cum să convingă românii

Загрузка...
Vaccinare în România

Maratonul vaccinării: Guvernul nu mai știe cum convingă românii

110
(reînnoit 17:47 07.05.2021)
Pentru că nu mai știe cum să convingă românii să se vaccineze, Guvernul lansează tot felul de campanii trăsnite. Una este maratonul vaccinării, care începe de astăzi în București .

BUCUREȘTI, 7 mai – Sputnik. Pentru a aduce locuitorii Capitalei la vaccinare, în București începe maratonul vaccinării anti-COVID care se va desfăşura la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională din Bucureşti de astăzi de la ora 16.00 şi se va încheia luni, 10 mai, la ora 8.00, însă dacă vor mai fi la rând persoane care doresc să se vaccineze, vor fi şi acelea imunizate.

La acțiune vor participa aproximativ 1.200 de voluntari - medici, asistenţi medicali, rezidenţi şi studenţi medicinişti. Dintre cei 1.200 de voluntari, 260 sunt medici, 300 asistenţi medicali, 135 de rezidenţi şi 500 de studenţi.

Dozele de vaccin urmează să fie livrate de militari, cu autospecialele cumpărate special pentru campania de imunizare. La Sala Palatului vor fi organizate 40 de cabinete de imunizare, iar la Biblioteca Naţională - zece cabinete.

Medicul Mihai Craiu, coordonatorul centrului de vaccinare de la Sala Palatului, a declarat că la maraton vor fi 50 de fluxuri organizate și că se va lucra în ture de câte 8 ore.

Evenimentul este sprijinit de Colegiul Medicilor din Bucureşti, de Ordinul Asistenţilor Medicali din Bucureşti, având ajutor de la Primăria Capitalei, prin ASSMB, şi ajutor din partea DSP.

Dar unul din scopurile maratonului este și promovarea vaccinării, motiv pentru care se va organiza un studio video, de la care se vor face transmisiuni live de la Sala Palatului, iar purtători de cuvânt vor fi medici cu experienţă din diferite domenii.

Tot pentru promovare, vaccinarea va fi însoțită de momente muzicale de pian şi vioară şi vor fi prezenţi sportivi, artişti, dar şi alte vedete.

Coordonatorul campaniei de imunizare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, va fi unul dintre medicii care vor administra vaccin împotriva SARS-CoV-2 la maratonul organizat în Bucureşti.

"Vaccinul distribuit va fi de la compania Pfizer. (...) Inclusiv eu voi fi prezent şi voi vaccina în ziua de vineri în centrul de la Sala Palatului", a anunţat Valeriu Gheorghiţă în cadrul unei conferinţe de presă.

Pentru că vaccinarea se face non-stop, vor fi autobuze care vor circula și noaptea pe liniile 104, 117, 178, 300, 313 şi 368.

"Oricine vrea să se vaccineze cu vaccinul anti-COVID-19 o poate face fără niciun fel de programare începând de vineri, la ora 16,00, şi până luni, la ora 8,00. Împreună cu STB, am convenit să extindem şi noaptea circulaţia autobuzelor pe liniile 104, 117, 178, 300, 313 şi 368, pentru a facilita transportul bucureştenilor la centrele de vaccinare şi înapoi spre casă", s-a lăudat și Nicușor Dan pe Facebook.

Vaccin și vampiri

Nu mai puțin trăznită este însă campania de vaccinare de la Bran, cu o promovare legată de vampiri și de reclama turistică a zonei. Astfel, Castelul Bran va găzdui un maraton special de vaccinare, timp de o lună, în perioada weekend-urilor, în clădirile Vămii Medievale din incinta Domeniului Bran, iar beneficiarii vor primi o “diplomă de vaccinat la Castelul Bran” și acces gratuit la Expoziția cu Instrumente Medievale de Tortură.

110
Tagurile:
Guvern, Vaccinare

Загрузка...