Depression

Psihiatru: Problemele psihice vor rămâne și după ridicarea restricţiilor

61
(reînnoit 12:27 26.04.2021)
Măsurile restrictive legate de pandemia Covid-19 au determinat creşterea numărului de consultaţii la psiholog şi psihiatru în întreaga lume, atât în rândul adulților, cât și în rândul tinerilor și adolescenților.

BUCUREŞTI, 26 apr – Sputnik. Pandemia de Covid-19 a creat sau agravat probleme psihologice, în special în rândul persoanelor mai tinere din întreaga lume.

Astfel, la spitalul universitar de copii CHU Sainte-Justine, din Montreal, numărul consultațiilor pentru tulburări de alimentație la copiii între 12-18 ani aproape s-a dublat în 2020, comparativ cu media înregistrată până acum. Mai mult, cazurile grave sunt și ele în creștere.

„Întoarcerea la școală nu este completă, ei nu mai au reţelele lor de prieteni, uneori este dificil pentru ei acasă, iar noi ne întoarcem la spital. De fapt, tinerii au dificultăți să părăsească spitalul, deoarece aproape că le este mai bine acolo decât acasă. Nu am avut o astfel de situaţie înainte”, a explicat, la Radio Canada, Olivier Jamoulle, psihiatru pentru copii la CHU Sainte-Justine.

Potrivit specialiştilor, alte probleme frecvente sunt anxietatea și depresia.

„Constatăm că suferința a crescut peste tot (...). Medicii pediatri ne spun că 50% dintre solicitările pe care le au în prezent sunt legate de probleme de sănătate mintală”, a spus şi Catherine Serra Poirier, psiholog la Spitalul de Copii din Montreal, citată de Sputnik France

În acest context, ea a constatat un număr crescut de spitalizări pentru tentative de sinucidere.

Epuizare generală

Între timp, însăși natura stresului pare să se fi schimbat. Ceea ce provoacă anxietate nu mai este neapărat frica de virus sau întreruperea rutinei, așa cum a fost la începutul pandemiei. Mai degrabă, este o stare de epuizare generală.

„A trecut peste un an. Aşadar, amenințarea a continuat și a devenit cronică”, explică Mélissa Généreux, profesor-cercetător la Facultatea de Medicină a Universității din Sherbrooke. Aceasta crede că recuperarea „va fi mai complexă şi de mai lungă durată” decât în cazul altor afecţiuni.

Potrivit experţilor, criza îi afectează mai ales pe cei care au mai puţin acces la o rețea socială și la un mediu familial de susținere și că inegalitățile sociale în creștere sunt accentuate.

Aceştia constată că adolescenții au fost afectaţi în mod deosebit de întreruperi ale şcolii și avertizează că problemele nu vor dispărea automat odată cu relaxarea restricţiilor și cu reluarea activităților.

„Studiile arată că problemele de sănătate mintală și emoțională vor rămâne chiar și după ridicarea restricţiilor sanitare”, a spus Olivier Jamoulle, care a adăugat că adolescenții își pot aduce ajutor reciproc.

În acest context, specialiștii constată lipsa resurselor, atât umane, cât și financiare.

„Ne vor lipsi o treime dintre psihologii din rețeaua publică în doi ani. Dar ne lipsesc şi psihoeducatorii, asistenții sociali. Nu suntem suficienți”, notează Catherine Serra Poirier, subliniind că problema a existat deja înainte de pandemie și că criza sanitară nu a făcut decât să o accentueze.

Ce trebuie făcut

Experții subliniază importanța implicării în diverse activități – sport, artă, cântatul la un instrument muzical sau învăţarea unei limbi străine, precum și păstrarea contactelor sociale. În plus, adulții ar trebui să promoveze un sentiment de angajament și să aibă încredere în adolescenți.

„Trebuie să îi implicați, să le dați un rol. Nu trebuie lăsați deoparte”, insistă Olivier Jamoulle.

Specialiștii subliniază rolul major al părinților. „Este foarte important să îi asculti și să îi validaţi. Chiar dacă tânărul plânge de 25 de ori, trebuie să-l ascultaţi, trebuie să îi acordaţi spaţiu. Este dificil, dar este un lucru normal”, recomandă Catherine Serra Poirier.

Potrivit unui studiu recent realizat de Ipsos pentru Federația Asociațiilor Studențești Generale (FAGE) din Franţa, până la sfârșitul lunii ianuarie 2021, măsurile restrictive au afectat psihologic, emoțional sau fizic 73% din generația tânără.

În acest context, Emmanuel Macron a anunțat că copiii de la 3 la 17 ani vor putea beneficia de o rambursare de 100% a 10 ședințe la psiholog.

61
Tagurile:
boli psihice, Probleme
Tematic
Ieromonahul Savatie Baștovoi: Sfat practic ca să nu suferi de depresie
Cum să lucrezi eficient de acasă și să nu cazi în depresie
Munchen: 6 cetățeni străini printre victime. Atacatorul avea o formă de depresie
Spania

Spania: starea de urgență a fost ridicată oamenii au ieşit pe străzi pentru a sărbători

101
În Spania, starea de urgență legată de coronavirus, impusă cu mai multe luni în urmă, nu mai este în vigoare. Mai multe măsuri restrictive s-au relaxat, dar au rămas unele interdicții.

BUCUREŞTI, 10 mai – Sputnik. Spania, una dintre țările cele mai afectate de pandemia de coronavirus din Europa, cu 3,5 milioane de infecții înregistrate și peste 78 de mii de decese cauzate de infecție, a relaxat, pe 9 mai, majoritatea restricțiilor care au fost valabile în starea națională de urgență, introdusă pe 25 octombrie 2020.

Printre restricțiile care au fost ridicate se numără interdicţia ieşirii din case într-un anumit interval orar și interzicerea călătoriilor neesențiale între regiuni.

Autoritățile intenționaseră să relaxeze restricțiile după Crăciun, dar numărul infecțiilor și spitalizărilor la acel moment a rămas încă ridicat. Guvernul a confirmat marțea trecută că nu va mai prelungi starea de urgență după 9 mai.

Începând de astăzi, comunitățile autonome vor decide singure orele de deschidere a restaurantelor și barurilor. În plus, în funcţie de situaţie, ele vor putea solicita o nouă introducere a interdicţiei ieşirii din case, limitarea numărului de persoane pentru întâlnirile în spaţiul privat sau reintroducerea interdicției de călătorie între regiunile din țară.

În multe orașe din Spania, oamenii au ieșit pe străzi și în piețe pentru a sărbători relaxarea restricțiilor, potrivit Sputnik Italia

Situaţia din Spania

Până pe 7 mai, în Spania s-au înregistrat 3.567.408 cazuri de infectare cu coronavirus şi 78.792 de pacienți au murit. În campania de vaccinare în masă din țară, au fost administrate 19.048.132 de doze de vaccin anti-COVID şi 5.956.451 de persoane s-au vaccinat complet (cu două doze de AstraZeneca, Pfizer, Moderna sau o doză de Johnson & Johnson).

101
Tagurile:
coronavirus, Spania
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Spania ar putea introduce paşaportul de vaccinare curând – în ce lună
Spania: Distrugerea armelor confiscate de la organizații militante
Acord între Rusia, Italia, Spania, Franța și Germania pentru producția comună a Sputnik V
Dealuri cu cireși înfloriți în Valea Jerte din Spania
Spania: Poliția a intervenit pe plaja din Barcelona
Spania se redeschide pentru turiștii cu certificate anti-Covid din această dată
Portugalia redeschide complet frontiera terestră cu Spania

Загрузка...
Laura Vicol

Vicol, despre la ministrul Sănătății: ”Bate câmpii”

176
Deputatul social democrat Laura Vicol reacționează, după o declarație făcută de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, potrivit căreia rapoartele Direcției Naționale Anticorupție arată că în Sănătate există interese și corupție.

BUCURETI, 10 mai – Sputnik. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a făcut, recent, o declarație care arată, potrivit deputatului PSD Laura Vicol, de profesie avocat, că demnitarul nu cunoaște niște chestiuni juridice.

Mai exact, Mihăilă, întrebată dacă există mafie în sănătate și dacă s-a lovit de interese în sistem, a spus că îi plac informațiile dovedite.

”Dacă ne uităm pe rapoartele DNA (Direcția Națională Anticorupție – nota Georgiana Arsene), care este instituția abilitată să obiectiveze sau nu prezența mafiei în sănătate, ele arată că în sănătate există interese și că există corupție”, a explicat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Deputatul social democrat, avocatul Laura Vicol a reacționat la declarația Ioanei Mihăilă, căreia îi atrage atenția că problemele juridice o depășesc.

”Pentru că avocatul din mine nu doarme niciodată, nu am cum să nu sancționez derapajul acestei doamne ministru al Sănătății care bate câmpii, juridic vorbind. Madame ministru, nu DNA decide dacă există mafie în Sănătate, ci o instanță de judecată. Da, da, judecătorii decid dacă există sau nu vinovăție penală!”, scrie Laura Vicol pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a adăugat că lumea nu se învârte numai în jurul procurorilor și că ministrul Sănătății ar face mai bine dacă ar spune tuturor ce s-a întâmplat cu toți banii cheltuiți în pandemie de instituția pe care o conduce acum, dacă tot vrea să dea dovadă de transparență.

”Și eu, și DNA și oricine altcineva ne putem aroga dreptul de a vă face mafioată ulterior”, a subliniat Laura Vicol.

Deputatul social democrat a transmis un mesaj ministrului Sănătății, sugerându-i să facă fapte bune, să doneze sânge – dacă poate – să zâmbească și să trăiască pentru că avem o singură viață.

176
Tagurile:
Laura Vicol
Tematic
Vicol:”Cine votează împotriva moțiunii pe Sănătate, complice”
Vicol, către USR: ”Am înțeles, profesorii vă stau în gât”
Laura Vicol trezește din adormire PSD – Ciolacu recunoaște!

Загрузка...
Vladimir Putin

Ce rezultate a înregistrat Putin după vaccinare

0
(reînnoit 20:01 10.05.2021)
Președintele a vorbit despre rezultatele înregistrate după ce s-a vaccinat împotriva coronavirusului.

BUCUREȘTI, 10 mai – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că are un rezultat pozitiv după vaccinarea împotriva coronavirusului. Potrivit medicilor, șeful statului are un coeficient de pozitivitate egal cu 15.

“În ceea ce privește servitorul vostru umil, între-adevăr, pe 9 mai am fost testat, iar rezultatul este pozitiv. Ați vorbit despre aceste titre, acum specialiștii vorbesc de coeficientul de pozitivitate – care la mine este de 15. Precum au spus medicii, e un rezultat bun”, a declarat Putin la postul de televiziune Rossiya 24, fiind întrebat de un jurnalist despre rezultatele vaccinării împotriva COVID-19.

​Pe 23 martie, președintele rus a primit prima component a vaccinului rusesc împotriva coronavirusului, iar pe 14 aprilie și-a administrat cel de-al doilea component. După vaccinare, Putin a menționat că potrivit medicilor, reacția imună a fost una bună. În același timp, președintele nu a numit preparatul cu care a fost vaccinat, denumirea acestuia fiind cunoscut doar de medicul personal al liderului rus.

0
Tagurile:
Vladimir Putin
Tematic
Putin: Nu există iertare pentru cei care pun în aplicare planuri agresive
Presa a aflat unde ar putea avea loc întâlnirea dintre Putin și Biden
Știrea zilei: Un ministru român i-a scris lui Putin! Nu vrem să fim dușmani!
Putin și Erdogan au discutat despre situația pandemică
Putin i-a felicitat pe liderii și cetățenii statelor CSI cu aniversarea a 76-a a Victoriei
Peskov a explicat cuvintele lui Putin despre „călăii nezdrobiți”
Putin i-a îndemnat pe ruși să se vaccineze activ

Загрузка...