BUCUREȘTI, 14 feb – Sputnik. Alexandru Rafila a explicat că este posibil să existe cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale. Și aceasta pentru că pot apărea mutații ale virusului, care pot duce la apariția unor tulpini noi. De asemenea, un alt motiv îl constituie persistența răspunsului imun, adică dacă persistența răspunsului imun va exista un an, doi ani sau trei ani. ”În funcție de această persistență a răspunsului imun după vaccinare, vor exista oportunități pentru administrarea acestei doze suplimentare periodic”, a declarat profesorul Alexandru Rafila.
Putem ști, după ce ne vom face și a doua doză de vaccin, dacă ne-am imunizat, dacă, în timp, mai avem anticorpi?
Rafila a precizat că testele rapide de anticorpi - cele care funcționează cu prelevarea unei picături de sânge din deget - nu au fiabilitate deosebită.
Cu toate că ele au beneficiat de o mediatizare intensă, încă de la debutul pandemiei, capacitatea lor este una limitată, fapt recunoscut chiar de producătorii chinezi. Asta nu i-a împiedicat, însă, să le vândă masiv în Europa.
În China, ele nu sunt folosite, spune Rafila, care, în cadrul unei sesiuni video cu autoritățile chineze a adresat întrebarea referitoare la teste.
Motivul îl reprezintă faptul că ele dau foarte multe erori.
”Deci, e clar că aceste teste nu au fiabilitate, nu poți să te bazezi pe ele”, a punctat reprezentantul României la OMS, potrivit digi24.ro.
Rafila a dat asigurări că testele serologice serioase care determină anticorpii s-au perfecționat foarte mult.
Vaccinul anti-COVID este colacul de salvare pentru întreaga omenire. Totuși, imunizarea nu este obligatorie în țara noastră, iar moldovenii au o mulțime de dubii cu referire la efectele vaccinului anti-COVID. Printre cele mai răspândite zvonuri sunt cele precum că vaccinul de fapt nu va acționa și nu va proteja organismul de viruși. Unii spun că acesta nu a reușit să fie testat în timp, iar șirul afirmațiilor continuă încă cu zeci de păreri.
Potrivit doctorului habilitat în științe, șefului catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Viorel Prisăcaru, aceste sunt niște păreri nefondate, iar faptul că sunt răspândite cu o viteză uimitoare în societate nu va salva situația epidemiologică din țara noastră.
”Sunt niște dubii prostești. Prea mult le atragem atenția celor ce au aceste gânduri. Ele sunt răspândite intenționat. Vaccinurile au salvat lumea de diferite maladii. Dacă nu erau ele, credeți-mă că nu mai ajungeam până aici”, a declarat el.
În același timp, epidemiologul Ala Tocarciuc a făcut câteva precizări pentru oamenii care sunt sceptici față de vaccinare și refuză categoric imunizarea împotriva COVID-19, pentru că se tem de efecte adverse.
„Trebuie să ne uităm la riscuri - riscuri cu vaccin și riscuri fără vaccin. Care risc este mai mare? Riscul să ne îmbolnăvim fără vaccin și să facem o formă gravă este mai mare decât riscul efectelor adverse ale vaccinului”, a declarat pentru Sputnik Ala Tocarciuc.
Expertul susține că trebuie să atragem atenția la statistici și a invocat în acest sens exemplul Israelului.
„Deja peste 200 de milioane de oameni sunt vaccinați. Trebuie să vedem câte milioane de oameni au primit vaccinul AstraZeneca, care a ajuns la noi și câte efecte adverse au fost înregistrate. În Israel campania de vaccinare este în plină desfășurare. Și acolo mai întâi de toate au fost vaccinați medicii. În rezultat, scăzut cu 80 la sută nivelul de infectare în rândul angajaților din sistemul medical. Deci vaccinul este eficient”, a remarcat Ala Tocarciuc.
Alexandru Botizatu, șeful Departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, a fost primul moldovean vaccinat în țara noastră. Medicul spune că printre reacțiile pe care le-a avut după prima doză de administrare a vaccinului a fost o slăbiciune ușoară și o senzație mică de durere la locul injectării.
"Sunt niște reacții la care m-am așteptat, dar în linii generale starea este de nota zece. Suntem optimiști și asta ne dă o speranță", a declarant în cadrul emisiunii Sputnik Matinal, Alexandru Botizatu.
Amintim că în Moldova campania de vaccinare a început în data de 2 martie. De la începutul campaniei de imunizare, în Republica Moldova, 5 066 de lucrători medicali au fost deja vaccinați împotriva COVID-19. Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
BUCUREȘTI, 8 mart – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Celebrul medic Monica Pop este revoltată de ultimele măsuri anunțate de autoritățile anti-pandemie: ”Iar STRATEGII GREȘITE și SUSPICIUNI?!”
Medicul se referă la faptul că până acum ”S-a anunțat mereu că vaccinul ASTRA- ZENECA NU e indicat după 55 de ani!”.
În schimb, ”mâine, la noi, se va ridica RESTRICȚIA de VÂRSTĂ??!!”, întreabă uimită doctorița.
”Când au dat indicația de a NU se face DUPĂ 55 de ani, știau bine DE CE, NU?!!”, întreabă dr. Pop.Ce argumente există acum? ”Au făcut studii în plus?! Până acum o lună NU era indicat după 55 de ani și acum e? Până la ce vârstă? SAU FĂRĂ LIMITĂ?!”
Iar întrebarea cheie vine acum: ”NU E ACELAȘI VACCIN? E NORMAL??!!”
Dr. Pop se referă la intervenția de aseară a colonelului dr. Gheorghiță că azi ”se va hotărî ridicarea restricției de vârstă pentru acest vaccin, despre care s-a anunțat mereu că nu se face persoanelor de peste 55 de ani!”.
”CE SĂ MAI CREADĂ BIEȚII OAMENI?!”, întreabă dr. Pop, subliniind un fapt clar – că ”se spun multe despre acest tip de vaccin!”.
”După câte știm, sunt state care nu-l fac!”, spune dr. Pop, punând degetul pe rana sistemului: ”De ce strategii care generează mereu suspiciuni?!”.
Tot dr. Pop atacă frontal și problema măștilor și a problemei purtării lor, mai ales în cazul măștilor neconforme.
”CINE răspunde pentru achizițiile a MILIOANE de MĂȘTI NECONFORME?!”, întreabă Monica Pop, subliniind că ”NU s-a auzit să fi fost retrase! El poartă încă mulți!”.
Desigur, o întrebare firească este – ”Cum știm că achizițiile astea NU continuă, punând în pericol viețile românilor?”.
Și, atenție, Monica Pop NU este împotriva măștii: ”MASCA E NECESARĂ!”, spune celebrul medic, subliniind – ”PROTEJEAZĂ însă DOAR dacă e CONFORMĂ!”
Medicul spune lucrurilor pe nume - populația, în marea ei majoritate, poartă mască – ”însă unele, s-a constatat și anunțat că NU au calitățile necesare pentru a proteja!”.
”S-a luat vreo măsură? Au fost retrase? NU?! Atunci, E UNUL DIN MOTIVELE foarte SERIOASE ALE CREȘTERII numărului de INFECȚII!”, punctează dr. Pop.
Întrebare – ”E vinovată populația?!” Răspunsul vine dintr-o altă întrebare adresată autorităților – ”Nu era normal să se anunțe care sunt măștile NEconforme?!”.
Și un reproș direct, care subliniază stupiditatea sistemului: ”Pentru nepurtarea măștii se dau amenzi imense iar pentru cei care au făcut achiziții incorecte, au câștigat bani mulți, oamenii le-au cumpărat cu bani munciți și nici măcar nu sunt protejați (unii s-au îmbolnăvit și chiar au decedat, din cauza acestor achiziții iresponsabile), NIMIC?!”.
”Ei nu sunt trași la răspundere?!”, întreabă dr. Pop, răspunzând – ”Nici măcar nu s-a anunțat care sunt măștile neprotectoare pentru a fi retrase! Criminal!”
Concluzia: ”NU PLĂTESTE NIMENI? TOT OAMENII SUNT VINOVAȚI?! Până când?”
Așteptăm replica unor site-uri finanțate din ”spațiul euroatlantic” – ”Rușii dezinformează”. Ei bine, în acest caz, îi invităm pe ei să o informeze pe prof.dr. Monica Pop cu ce o interesează.
BUCUREȘTI, 9 mart – Sputnik. Ministerul Educației intenționează să acceseze, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, fonduri pentru digitalizarea sistemului de educație, inclusiv pentru achiziționarea de platforme securizate pentru evaluarea online.
Informația a fost dezvăluită de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Demnitarul a avertizat că dacă se va continua acest proces de predare și examinare online fără ca profesorii să fie pregătiți, fără acces generalizat la internet și echipamente, fără platforme securizate de evaluare, se va încuraja frauda de la vârste mici.
”Or lucrul ăsta nu-l doreşte nimeni, tocmai de asta învăţământul online a fost o modalitate de compromis aplicată într-un moment în care am avut nevoie de el ca să nu blocăm sistemul de educaţie, dar trebuie să înţelegem că nu am fost pregătiţi, nici noi, nici sistemele de educaţie din alte state”, a declarat ministrul Educaţiei, potrivit news.ro.
Potrivit demnitarului, există platforme care asigură securitatea examinării și care sunt folosite de ani buni în alte țări.
De asemenea, Sorin Cîmpeanu a declarat că o sumă importantă din Programul Național de Redresare și Reziliență este destinată digitalizării educației, iar în acest capitol se ia în calcul şi achiziţia de platforme securizate pentru examinarea online.