BUCUREȘTI, 9 feb – Sputnik. Grupul de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății a studiat patru ipoteze ale transmiterii virusului Sars-Cov-2 către om și consideră că o infectare în urma unei eventuale scurgeri dintr-un laborator sunt puțin probabile, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, susținute în Wuhan, de către un grup internațional de experți ai OMS, Peter Ben Embarek.
“Am înaintat patru ipoteze despre modul în care virusul ar fi ajuns la om... Prima – transmiterea directă de la animal la om. A doua ipoteză – că virusul ar fi fost transmis printr-un animal intermediar, potențial apropiat de om, în care virusul a reușit să se adapteze și să circule, până a ajunge la om. A treia versiune – e un lanț de produse, în special produse congelate, ai cărui suprafață, probabil, ar putea fi o sursă a transmiterii virusului către om sau prin alimente. Ultima – un posibil incident legat de un laborator”, a declarat el.
Embarek a subliniat că experții au studiat amănunțit toate ipotezele. Cea mai probabilă versiune ar fi transmiterea virusului printr-un purtător intermediar. Experții OMS intenționează să o studieze în continuare. De asemenea, este foarte probabilă transmiterea virusului prin suprafețele produselor congelate. Acest lucru presupune că virusul a fost transportat din zone îndepărtate. A treia ca probabilitate rămâne a fi versiunea transmiterii directe a virusului de la lilieci. Scurgerea virusului din laborator este considerată cel mai puțin probabilă.
“Studiile presupun că ipoteza unui incident în laborator este foarte puțin probabilă în explicarea apariției virusului în rândurile populației. În acest fel, ea nu va figura printre ipoteze pe care le recomandăm pentru studierea în continuare a motivelor apariției virusului”, a menționat el.
BUCUREȘTI, 3 mar – Sputnik. Un tânăr, angajat al departamentului de salvare a decedat în Estonia după ce a fost vaccinat împotriva coronavirusului, a anunțat miercuri șeful biroului pentru siguranță a departamentului medicamentelor, Maya Uuskyula.
“Astăzi am avut un caz nefericit, Spitalul Central din Tallinn ne-a anunțat despre moartea unui tânăr în vârstă de 31 de ani, care activa în calitate de salvator. După vaccinare, bărbatul avea dureri de cap și febră. Peste 10 zile, simptomele au devenit mai acute și a fost spitalizat. Astăzi, la amiază, s-a anunțat decesul lui. Se investighează dacă vaccinul a avut un rol în moartea lui”, a declarat Uuskyula în cadrul unei conferințe de presă susținute în Tallinn. Ea a ținut să sublinieze că bărbatul a fost vaccinat cu AstraZeneca.
Campania de vaccinare în Estonia a fost lansată pe 27 decembrie. Potrivit datelor departamentului sănătății, în dimineața de miercuri au fost vaccinate 84 175 de persoane cu vaccinurile Pfizer/BioNtech, Moderna și AstraZeneca, ceea ce reprezintă 6,3 la sută din populația țării. Totodată, 37 369 de persoane au primit două doze ale vaccinului.
BUCUREȘTI, 3 mart – Sputnik. Autoritățile informează că, până astăzi, 3 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 812.318 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 746.779 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.278 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Până astăzi, 20.586 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat
În ultimele 24 de ore, de ieri dimineață de la ora 10.00 și până astăzi, la aceeași oră, au fost raportate 77 de decese - 40 bărbați și 37 femei, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Ilfov și București.
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 3 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 7 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 19 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 21 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.
Majoritatea deceselor înregistrate – 75 - dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 2 pacienți decedați nu au fost prezentat comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.795. Dintre acestea, 1.032 sunt internate la Anestezie Terapie Intensivă.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.079.276 de teste RT-PCR și 324.488 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.392 de teste RT-PCR (17.749 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.643 la cerere) și 8.699 de teste rapide antigenice.
De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 225 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 3 martie a.c.
Pe teritoriul României, 43.457 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.527 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 57.455 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 127 de persoane.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.523 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 719 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
Polițiștii și jandarmii au aplicat, ieri, 2 martie 2021, ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, 5.087 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 860.950 de lei.
De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost întocmit, ieri, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.
Autoritățile reamintesc cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.
Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.
Referitor la situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.469 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.539 în Italia, 16.772 în Spania, 195 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.116 în Germania, 93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia, 137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 43 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 2 în Singapore, 3 în Tunisia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 186 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.
Reprezentanții GCS subliniază că aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.
Autoritățile reamintesc cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
În intervalul 19 - 25 februarie 2021, au fost raportate 21.765.152 de cazuri în UE / SEE. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Franţa, Italia, Spania și Germania.
Începând din 15 decembrie, CEPCB a întrerupt publicarea datelor privind numărul cazurilor confirmate și numărul cetățenilor decedați, atât în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra, cât și la nivel global. Aceste raportări sunt actualizate săptămânal.
Datele publicate de către Johns Hopkins CSSE, care vizează numărul cetățenilor vindecați, continuă să fie actualizate zilnic.
"Statele Unite nu ar trebui și nu vor participa la războaie„ eterne "care costă mii de vieți și miliarde de dolari. Vom lucra cu răspundere pentru a pune capăt celui mai lung război american din Afganistan”, se arată în document.
Această direcție a strategiei reflectă poziția fostului președinte american Donald Trump, care s-a opus războaielor constante și a încercat să le pună capăt prin retragerea trupelor din Irak și Afganistan.
Administrația Biden intenționează să prezinte o strategie deplină de securitate națională la sfârșitul acestui an.