Operație

Cea mai frecventă formă de cancer în 2020 a afectat această categorie de persoane

330
(reînnoit 20:13 06.02.2021)
Această formă de cancer a fost cea mai frecventă în 2020, depășind cancerul pulmonar, potrivit unui studiu. Oamenii de știință se tem de o răspândire a bolii în țările aflate în tranziție economică.

BUCUREŞTI, 6 feb – Sputnik. Pentru prima dată, cancerul mamar a depășit diagnosticele de cancer pulmonar în 2020, relatează un studiu colaborativ realizat de Global Cancer Statistics, American Cancer Society (ACS) și Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC)).

© Sputnik / Евгений Одиноков

Studiul dezvăluie că 19,3 milioane de cazuri noi de cancer au fost înregistrate în 2020, incluzând aproape 2,26 milioane de cancer de sân, sau 11,7% din diagnosticele din acest domeniu. Urmează cancerul pulmonar (11,4%) și cancerul de prostată (7,3%).

Cu aproximativ 700.000 de decese pe an, totuși, cancerul de sân nu cauzează cele mai multe morţi. În 2020, cancerul pulmonar a rămas cel mai mortal, ucigând aproape 1,8 milioane (18% din totalul deceselor), înaintea cancerului colorectal (9,4%) și a cancerului hepatic (8,3%).

Studiul, citat de Sputnik France, a fost publicat în revista științifică CA: A Cancer Journal for Clinicians

Oamenii de știință sunt îngrijorați de această creștere a cazurilor de cancer de sân, în special în țările în care incidența lui este în mod tradițional scăzută. Mortalitatea în așa-numitele țări aflate în tranziție ridică multe semne de întrebare. Schimbările în stilul de viață al acestor societăți au un impact asupra factorilor de risc, cum ar fi supraponderalitatea, viaţa sedentară și consumul de alcool, arată raportul.

Depistarea prea târziu a cancerului de sân este, de asemenea, un factor esențial în aceste economii de tranziție.

„Deoarece rezultatele slabe în aceste țări sunt cauzate în mare parte de diagnosticări tardive, sunt necesare eforturi urgente pentru a promova detectarea precoce, urmată de un tratament adecvat în timp util”, a spus Hyuna Sung, unul dintre autorii raportului, într-un comunicat de presă al ACS.

Aceeași observație este valabilă şi în cazul cancerului pulmonar. Este încă mai mortală în țările dezvoltate, dar tendința ar putea fi inversată, 80% dintre fumători locuind acum în țările cu venituri mici și medii.

Oamenii de știință se așteaptă în continuare la o creștere generală a cazurilor de cancer, estimând 28,4 milioane de cazuri noi de cancer în 2040, o creștere de 47% față de 2020.

330
Tematic
Nou scandal în Sănătate – Guvernul nu cumpăra un aparat esențial pentru bolnavii de cancer
Ce gen de oameni sunt cei mai supuşi riscului de a face cancer? Răspunsul unui oncolog rus
Aceste două alimente pot cauza cancer - oncolog rus
Metodă simplă de a reduce riscul de accident vascular cerebral și cancer
Experți: Aceste lămâi din magazine ne pot îmbolnăvi de cancer
Test de sânge revoluționar - va detecta 50 de tipuri de cancer
Măslinele înnegrite artificial pot produce CANCER gastric
Sputnik V

Sputnik V, al doilea cel mai popular vaccin din lume

238
(reînnoit 18:21 05.03.2021)
Vaccinul rusesc împotriva COVID-19, Sputnik V a ajuns pe locul doi în topul vaccinurilor care au obținut cele mai multe autorizații.

BUCUREȘTI, 5 mar – Sputnik. Preparatul rusesc Sputnik V a ajuns pe locul doi în topul vaccinurilor împotriva COVID-19, la numărul de state în care a fost autorizat, depășind Pfizer, se anunță pe contul oficial al vaccinului pe Twitter.

Sputnik V
© Sputnik / Владимир Трефилов

Primul loc, după numărul de state în care a obținut o autorizație se află AstraZeneca, aprobată în 49 de stat, fiind urmată de Sputnik V, cu 45 de state. A treia poziție este ocupat de Pfizer (43 de state). Urmează vaccinul Moderna (19 state), dar și trei vaccinuri chineze – Sinopharm (18), Sinovac (16), CanSino (4). Locul opt este ocupat de vaccinul companiei Johnson&Johnson, aprobat în 4 țări.

​În prezent, Sputnik V a fost aprobat pentru utilizare în Rusia, Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunisia, Armenia, Mexic, Nicaragua, Republica Srpska (Entitate din Bosnia și Herțegovina), Liban, Myanmar, Pakistan, Mongolia, Bahrain, Muntenegru, Sfântul Vincent și Grenadine, Kazahstan, Uzbekistan, Gabon, San Marino, Ghana, Siria, Kârgâzstan, Guyana, Egipt, Honduras, Guatemala, Moldova , Slovacia, Angola, Djibouti, Republica Congo, Sri Lanka, Laos și Irak.

Numărul total al populației în cele 45 de state, care au înregistrat vaccinul Sputnik V, depășește 1,2 miliarde de oameni.

238
Tagurile:
Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Inspectorii italieni vor verifica procesul de producție Sputnik V
Cehia va utiliza Sputnik V fără aprobarea UE? „Nu mai e geopolitică, e vorba de sănătate”
Slovacia a autorizat Sputnik V, ignorând EMA
Premierul Slovaciei îi mulțumește Rusiei pentru vaccinul Sputnik V
Ungaria explică de ce folosește vaccinul rusesc Sputnik V
UE nu exclude includerea Sputnik V în portofoliul comenzilor

Загрузка...
Comisia Europeană

Statele UE au dreptul procure individual vaccinul rusesc

144
(reînnoit 15:46 05.03.2021)
Statele membre ale Uniunii Europene au tot dreptul să procure în mod individual vaccinuri de la alți producători, fără aprobarea UE și EMA, în caz de urgență, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

BUCUREȘTI, 5 mar – Sputnik. Statele membre ale Uniunii Europene nu trebuie să poarte negocieri paralele cu producătorii pentru livrarea vaccinurilor împotriva coronavirusului, în cazul în care au deja contracte centralizate pentru achiziții din numele Comisiei Europene, însă au tot dreptul să procure de sine stătător vaccinuri din partea altor producători, a anunțat în cadrul unui briefing purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.

Sputnik V
© Sputnik / Владимир Трефилов

Mai devreme, secretarul de stat al MAE francez, Clément Beaune, comentând intenția unor state de a achiziționa în mod individual vaccinuri rusești și chineze, a îndemnat la o solidaritate la nivel european.

“Trebuie să delimităm două aspecte: am stabilit portofoliul vaccinurilor pe care le vor procura coordonat. Statele UE nu trebuie să poarte negocieri paralele cu producătorii de vaccinuri din portofoliul european. Însă, au tot dreptul, din punct vedere juridic, să procure vaccinurile de la alți furnizori”, a declarat Mamer, comentând îndemnurile politicianului francez la o solidaritate în această chestiune.

“În ceea ce privește procedura de aprobare a vaccinului, din câte se cunoaște, aceasta este exercitată de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), însă există și proceduri naționale, în cazuri de urgență, care permite procurarea vaccinului fără aprobarea Comisiei Europene sau la recomandarea EMA. Iată de ce statele membre UE au dreptul să procure vaccinuri cu respectarea acestor condiții”, a adăugat reprezentantul CE.

Mamer a adăugat că “poziția Comisiei Europene constă în faptul că strategia comună europeană a fost aprobată pentru a garanta accesul tuturor statelor la vaccinuri, pentru a vaccina toți cetățenii UE. Considerăm în continuare că e un cadru bun pentru strategia de vaccinare”.

Пресс-служба партии "Обычные люди"

Joi, Agenția Europeană a Medicamentele a anunțat demararea procedurii de expertiză treptată (rolling review) a vaccinului rusesc. EMA speră că evaluarea preparatului va fi efectuată într-un termen restrâns, însă nu a precizat o dată când acest lucru se va întâmpla.

Ungaria și Slovacia au autorizat utilizarea Sputnik V în mod individual, fără a aștepta autorizarea vaccinului la nivel european de către EMA.

Sputnik V se află în primele trei poziții la nivel mondial la numărul de autorizații obținute din partea autorităților naționale de reglementare. Preparatul a fost înregistrat în 42 de țări, populația cărora constituie în total 1,1 miliarde de oameni.

Luni, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a discutat telefonic cu președintele Chinei, Xi Jinping despre o posibilă achiziție a vaccinului chinez împotriva COVID-19.

144
Tagurile:
Sputnik V, vaccin, Comisia Europeană
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Slovacia a autorizat Sputnik V, ignorând EMA
Premierul Slovaciei îi mulțumește Rusiei pentru vaccinul Sputnik V
Ungaria explică de ce folosește vaccinul rusesc Sputnik V
Cehia va utiliza Sputnik V fără aprobarea UE? „Nu mai e geopolitică, e vorba de sănătate”
Inspectorii italieni vor verifica procesul de producție Sputnik V
YouTube a eliminat video cu discursul lui Trump, publicat de Sputnik
UE nu exclude includerea Sputnik V în portofoliul comenzilor
Rusia a finalizat cea de-a doua fază a studiilor clinice a vaccinului "Sputnik Light"

Загрузка...

Prototipul navei SpaceX Mars a explodat după prima aterizare cu succes

0
(reînnoit 17:15 06.03.2021)
O nouă rachetă SpaceX Mars a explodat la puțin timp după ce aterizase cu bine în urma unui zbor test.

Un nou prototip al rachetei SpaceX Mars a explodat pe platforma de lansare, la puțin timp după ce racheta reușise să aterizeze la punct fix pe verticală în urma unui zbor test. Explozia s-a produs la doar câteva minute după ce misiunea fusese declarată un succes. Aceasta este a treia explozie a unei rachete pe care Elon Musk, proprietarul SpaceX, a conceput-o pentru a transporta un echipaj uman pe planeta Marte.

Racheta a efectuat un zbor test fără probleme până la o înălțime de 10 kilometri deasupra Texasului. Racheta a coborât apoi pe orizontală și reușit în final să aterizeze pe verticală la punct fix, pe platforma de lansare.

Totul părea în regulă, ceea ce l-a făcut pe comentatorul programului SpaceX să declare: „A treia oară e cu noroc, așa cum se spune”.

La puțin timp, însă, totul a sărit în aer. Forța exploziei a propulsat prototipul SpaceX la câțiva metri înălțime. Racheta a făcut o tumbă în aer și a căzut pe sol într-o mare de flăcări.

0
Tagurile:
SpaceX

Загрузка...