BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. Într-un studiu publicat marți, 19 ianuarie, în revista americană Journal of Clinical Investigation, cercetătorii de la Universitatea Yale (Connecticut) au arătat că lipsa unui anumit acid gras din organism ar putea provoca o reacție anormală a sistemului imunitar, ducând la scleroză.
Această boală autoimună duce la deteriorarea sau chiar distrugerea fibrelor sistemului nervos central și încă nu s-a găsit până acum un tratament. Oamenii care suferă de această boală au în comun faptul că nu au niveluri normale de acid oleic, spun cercetătorii.
O soluție simplă este disponibilă pentru a evita dezvoltarea acestei boli: consumul în cantitate suficientă de alimente bogate în acest tip de acid gras. Acesta se găsește în uleiurile pentru gătit, în carne, brânză, nuci, paste, lapte sau chiar măsline.
Potrivit studiului, lipsa acidului oleic duce la pierderea senzorilor metabolici care activează celulele T. Celulele T joacă un rol esenţial în sistemul imunitar, ajutându-l să răspundă la bolile infecțioase. Fără efectul suprimant al celulelor T, sistemul imunitar începe să atace celulele sănătoase din sistemul nervos central.
Mai mult, atunci când cercetătorii au injectat acid oleic direct în țesutul gras al pacienților cu scleroză multiplă, nivelul lor de celule T a crescut. Totuşi, ei spun că trebuie făcute mai multe cercetări pentru a confirma că acidul oleic poate salva viețile acestor pacienți.
BUCUREȘTI, 5 mar – Sputnik. Preparatul rusesc Sputnik V a ajuns pe locul doi în topul vaccinurilor împotriva COVID-19, la numărul de state în care a fost autorizat, depășind Pfizer, se anunță pe contul oficial al vaccinului pe Twitter.
Primul loc, după numărul de state în care a obținut o autorizație se află AstraZeneca, aprobată în 49 de stat, fiind urmată de Sputnik V, cu 45 de state. A treia poziție este ocupat de Pfizer (43 de state). Urmează vaccinul Moderna (19 state), dar și trei vaccinuri chineze – Sinopharm (18), Sinovac (16), CanSino (4). Locul opt este ocupat de vaccinul companiei Johnson&Johnson, aprobat în 4 țări.
#SputnikV is now the world's second most popular #CovidVaccine in terms of regulatory approvals. Thank you for this vote of confidence! pic.twitter.com/dYYqLYUYs8
— Sputnik V (@sputnikvaccine) March 5, 2021
În prezent, Sputnik V a fost aprobat pentru utilizare în Rusia, Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunisia, Armenia, Mexic, Nicaragua, Republica Srpska (Entitate din Bosnia și Herțegovina), Liban, Myanmar, Pakistan, Mongolia, Bahrain, Muntenegru, Sfântul Vincent și Grenadine, Kazahstan, Uzbekistan, Gabon, San Marino, Ghana, Siria, Kârgâzstan, Guyana, Egipt, Honduras, Guatemala, Moldova , Slovacia, Angola, Djibouti, Republica Congo, Sri Lanka, Laos și Irak.
Numărul total al populației în cele 45 de state, care au înregistrat vaccinul Sputnik V, depășește 1,2 miliarde de oameni.
BUCUREȘTI, 5 mar – Sputnik. Statele membre ale Uniunii Europene nu trebuie să poarte negocieri paralele cu producătorii pentru livrarea vaccinurilor împotriva coronavirusului, în cazul în care au deja contracte centralizate pentru achiziții din numele Comisiei Europene, însă au tot dreptul să procure de sine stătător vaccinuri din partea altor producători, a anunțat în cadrul unui briefing purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.
Mai devreme, secretarul de stat al MAE francez, Clément Beaune, comentând intenția unor state de a achiziționa în mod individual vaccinuri rusești și chineze, a îndemnat la o solidaritate la nivel european.
“Trebuie să delimităm două aspecte: am stabilit portofoliul vaccinurilor pe care le vor procura coordonat. Statele UE nu trebuie să poarte negocieri paralele cu producătorii de vaccinuri din portofoliul european. Însă, au tot dreptul, din punct vedere juridic, să procure vaccinurile de la alți furnizori”, a declarat Mamer, comentând îndemnurile politicianului francez la o solidaritate în această chestiune.
“În ceea ce privește procedura de aprobare a vaccinului, din câte se cunoaște, aceasta este exercitată de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), însă există și proceduri naționale, în cazuri de urgență, care permite procurarea vaccinului fără aprobarea Comisiei Europene sau la recomandarea EMA. Iată de ce statele membre UE au dreptul să procure vaccinuri cu respectarea acestor condiții”, a adăugat reprezentantul CE.
Mamer a adăugat că “poziția Comisiei Europene constă în faptul că strategia comună europeană a fost aprobată pentru a garanta accesul tuturor statelor la vaccinuri, pentru a vaccina toți cetățenii UE. Considerăm în continuare că e un cadru bun pentru strategia de vaccinare”.
Joi, Agenția Europeană a Medicamentele a anunțat demararea procedurii de expertiză treptată (rolling review) a vaccinului rusesc. EMA speră că evaluarea preparatului va fi efectuată într-un termen restrâns, însă nu a precizat o dată când acest lucru se va întâmpla.
Ungaria și Slovacia au autorizat utilizarea Sputnik V în mod individual, fără a aștepta autorizarea vaccinului la nivel european de către EMA.
Sputnik V se află în primele trei poziții la nivel mondial la numărul de autorizații obținute din partea autorităților naționale de reglementare. Preparatul a fost înregistrat în 42 de țări, populația cărora constituie în total 1,1 miliarde de oameni.
Luni, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a discutat telefonic cu președintele Chinei, Xi Jinping despre o posibilă achiziție a vaccinului chinez împotriva COVID-19.
BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre potrivit căreia se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2.
El se modifică în sensul participării fizice la cursuri a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.
În cursul zilei de astăzi, 5 martie 2021, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – anunța, referitor la dorința Ministerului Educației de a continua școala față în față, în scenariul roșu, și pentru anii terminali, că Federația este de acord cu acest punct de vedere dacă ceilalți ani de studiu rămân online.
Dacă se dorește neapărat prezența copiilor din preșcolar și primar, atunci este obligatorie posibilitatea opțiunii familiei.
”Faptul că vorbim de o rată a incidenței mai mare de 3 la mie – teoretic, în realitate este mult mai mare – riscurile sunt crescute”, a scris Iulian Cristache pe Facebook.
Reamintim că municipiul București a intrat din nou în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,5, potrivit datelor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică.