BUCUREȘTI, 19 ian – Sputnik. Anul 2021 va fi unul în care în România purtatul măștii de protecție va continua să fie obligatoriu. Asta rezultă din declarația făcută de către deputatul social-democrat Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.
Rafila spune că renunțarea la mască va fi o decizie tehnică, până la urmă. Mai exact, acest gest va avea ca bază studii științifice, realizate de organisme internaționale, cum ar fi Centrul european de control al bolilor, va exista o poziție a Uniunii Europene, care să țină cont de acoperirea vaccinală din fiecare stat membru și de situația de la nivelul Uniunii Europene.
Referitor la momentul în care se va ajunge la renunțarea la mască, reprezentantul României la OMS nu a putut înainta un termen, însă a precizat că, ”dacă acest obiectiv al unei acoperiri vaccinale de 70% va fi realizat, cu siguranță utilizarea măștii va intra în discuția specialiștilor și vor exista recomandări care în funcție de fiecare stat vor fi adoptate”.
”Cu siguranță însă în acest an vom purta mască”, a adăugat Rafila, potrivit antena3.ro.
Deputatul social-democrat a respins ideile apărute în spațiul public potrivit cărora am putea fi obligați să purtăm masca încă doi ani.
Mai exact, Rafila a precizat că aceste decizii vor fi luate în baza unor studii și a subliniat că nu îi plac predicțiile bazate mai degrabă pe ceea ce credem decât pe studii.
De asemenea, Rafila a subliniat că, pe măsură ce imunizarea populației din UE se va realiza se vor realiza și studii care să recomande prelungirea utilizării măștii sau o scurtare a intervalului de utilizare.
BUCUREȘTI, 21 apr – Sputnik. Numele noului ministru al Sănătății este deja cunoscut – iar azi, dr. Ioana Mihăilă va fi anunțată oficial.
Ioana Mihăilă este medic endocrinolog, are o clinică medicală, firmă cu contracte interesante și activitate civică. A candidat la Primăria Oradea și este în PLUS chiar de la fondarea partidului. Mihăilă a fost numită în martie în funcţia de secretar de stat la Ministrul Sănătăţii
La Ministerul Sănătăţii a avut atribuţii de coordonator al structurilor care gestionează investiţiile din fonduri externe: Unitatea de implementare a proiectelor prin Banca Mondială, Unitatea de implementare şi coordonare programe, Direcţia de monitorizare a implementării proiectelor pentru spitale regionale.
”Vreau să promovez măsuri care cresc accesul pacienţilor din zonele rurale şi din comunităţile defavorizate la asistenţa medicală prin investiţii în centrele comunitare şi în cabinetele de medicină de familie. Voi promova digitalizarea sistemului de sănătate şi operaţionalizarea registrelor de boală”, afirma Ioana Mihăilă la numirea în funcție.
Dar, pe lângă toate astea, apar mai multe date interesante.
Astefl, cunoscutul jurnalist Bogdan Tiberiu iacob documentează faptul că ”posibilul viitor ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, deține o clinică privată cu repetate sponsorizări, de-a lungul anilor, de la AstraZeneca”.
Ce facem, reabilităm vaccinul ăla, săracul? – întreabă ironic ziaristul.
Jurnalista independentă Iosefina Pascal merge mai departe, descoperind și sponsorizări de Pfizer – dar și multe altele:
”Educație sexuală în școli, cursuri de antreprenoriat, comunicare “MOTIVAȚIONALĂ” cu pacienții, afaceri în domeniul sănătății, sponsorizari de la PFIZER, membru în ONG-ul lui Vlăduț, viitorul auto-propus consilier onorific”, înșiră Iosefina Pascal, atașând documentația aferentă.
În plus, jurnalista arată că familia Mihăilă are 3 firme, ”dintre care una este chiar o clinică privată cu o cifră de afaceri de aproape 3 milioane de lei, celelalte două având fiecare cifra de afaceri de peste 200.000 de lei”.
Iosefina Pascal arată și că Mihailă ar fi fost beneficiara a trei sponsorizări de la Pfizer, ”două fiind incomplet raportate la ANMDM” (Agenția Naționalăe a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România).
De asemenea, Ioana Mihăilă a declarat că a predat ”lecții de educație sexuală și sanitară” în școlile din Cluj, ca studentă și activistă într-un ONG.
”Apoi, după protestele REZIST, a intrat în ONG-ul lui Vlăduț & Cioloș, “Platforma România 100” - încă o dovadă că sunt legături vechi între ei”, scrie Iosefina Pascal.
Declarația de avere a viitorului posibil ministru arată foarte bine - 3 terenuri (inclusiv prin donație) și 5 clădiri.
”Tot de acolo aflăm și că are un contract foarte frumos cu CAS Bihor pentru clinica sa, în valoare de 324.000 RON”, scrie Iosefina Pascal, completând – ”A mai făcut și o donație generoasă către USR PLUS în campania electorală de 20.000 RON”.
Deci, un posibil ministru al Sănătății bine dotat material. Sau doar o persoană pusă ”de fațadă”, așa cum susține Iosefina Pascal?
BUCUREȘTI, 20 apr – Sputnik. Membru delegației ruse la APCE, senatorul Vladimir Kruglîi, s-a pronunțat împotriva implementării la nivel internațional al pașapoartelor-covid.
„Subiectul pașapoartelor este unul foarte sensibil și trebuie să aibă un caracter depolitizat”, a declarat Kruglîi în cadrul sesiunii plenare a APCE din marți, în cadrul căreia parlamentarii au discutat despre oportunitate introducerii pașapoartelor-covid.
De asemenea, senatorul, care este și un medic emerit al Federației Ruse, a indicat asupra faptului că pașapoartele-covid trebuie să conțină doar informații medicale – tipul vaccinului, administrat pacientului și data vaccinării.
Astfel de pașapoarte ar urma să fie oferite tuturor celor care au fost vaccinați, au trecut testul pentru anticorpi sau au fost bolnavi, a adăugat Kruglîi. “Însă nu există un răspuns clar pe ce termen sunt eliberate astfel de pașapoarte, pentru că la un șir de cetățeni reacția imună durează doar o lună sau două, peste 10 la sută din cei imunizați nu dobândesc anticorpi”, a adăugat el.
Totodată, introducerea pașapoartelor-covid ar putea încălca drepturile cetățenilor, care și-ar dori să călătorească, însă nu dispun de un astfel de document, a declarat senatorul.
De asemenea, el a amintit că unii cetățeni au contraindicații medicale pentru vaccinare.
Kruglîi a menționat că într-un șir de state cetățenii nu pot obține certificate de vaccinare, pentru că nu există o cantitate suficientă de vaccinuri. Totodată, ar putea fi vorba doar de vaccinurile aprobate în UE, în timp ce oamenii, de regulă, nu au posibilitatea de a alege preparatul.
“Toți acești factori pot fi priviți ca o încălcare a drepturilor omului, motiv pentru care nu putem susține introducerea pașapoartelor-covid”, a declarat senatorul.
Incendiul a izbucnit în dimineața de miercuri, în jurul orei 07:20, la un depozit cu vopsea amplasat în strada Calea Basarabiei, 30 din Capitală.
Pentru a lichida flăcările, la fața locului au fost îndreptate 15 unități de tehnică și 60 de pompieri, conform nivelului sporit de intervenție, de gradul III. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, suprafața depozitului afectat de flăcări este de 2 000 de metri pătrați. Totodată, salvatorii anunță că nu au fost raportate victime.
Ofițerul de presă al IGSU Liliana Pușcașu a declarat pentru Sputnik Moldova că incendiu a fost localizat la ora 08:57 și că flăcările deja nu se mai răspândesc. Totodată, pompierii continuă să lucreze la fața locului pentru lichidarea arderii. Circumstanțele și cauza producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.